Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Injekciós töltőanyagok

 • 127 db előtte-utána fotó
 • 22 db orvosok
 • 9 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 50.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az injekciós – másnéven dermális – töltőanyagok felhasználhatók az ajkak nagyobbítására, a ráncok és redők kisimítására, valamint a szem alatti üregek kitöltésére is. Hangsúlyt adhatnak az arcodnak, és csökkenthetik a pattanások miatt kialakult hegeket. Az injekciós töltőanyagokkal nem műtéti orrformázás is elvégezhető.

A legnépszerűbb töltőanyag a hialuronsav, de más anyagok is készíthetők kollagénből, kalcioum-hidroxiplatitból, poli-L-tejsavból, polimetil-metakrilátból vagy saját testből kinyert zsírból is.

Előnyök

 • Az injekció beadása gyors, viszonylag fájdalommentes és biztonságos, ha engedéllyel rendelkező szakember végzi. Nem invazívak, ezért minimális gyógyulási időt igényelnek. Csupán enyhe duzzanat és esetenként zúzódások jelentkeznek a kezelés után.
 • A hialuronsav-töltőanyagok majdnem megegyeznek a testünkben termelődőkkel, így az idővel természetesebben oldódik, mint más összetevőjű anyagok.
 • Ha nem tetszik az eredmény, akkor a hialuronsav-töltőanyagok könnyen lebonthatók hialuronsavat lebontó hialuronidázzal.

Hátrányok

 • Az eredmények átmeneti jellegűek, ezért az eredmény folyamatos, hosszútávú fenntartásához szükséged lesz további kezelésekre is.
 • A mellékhatások közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő bőrpír, allergiás reakció (különösen a kollagénnel együtt), granulomák (kemény csomók a bőr alatt), dudorok, zúzódások vagy aszimmetria.
 • A töltőanyagok felhasználása és hatékonysága egyaránt változik. Például a Juvéderm töltőanyagok térfogatnövelése nem mindig olyan hatékony, mint a Restylane Lyfté.
 • A töltőanyag nem kívánt erekbe történő befecskendezése súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szövetek elhalását is. Ezért fontos, hogy olyan szakembert válassz, aki ismeri az arc anatómiáját, és felkészült a lehetséges szövődmények kezelésére.
 • Ha mellékhatások jelentkeznek, akkor azok addig eltarthatnak, amíg a töltőanyag is biztosítja az eredményt. Vagyis néhány hónapba is telhet, mire orvosi kezelés nélkül eltűnnek. Kollagén használata esetén a töltőanyag feloldódása után is fennmaradhatnak. Általában a problémák megoldására kortikoszteroid-injekciót adnak.
 • Tilos olyan helyre injektálni a töltőanyagot, amelyhez közel bármilyen fertőzés van, mert a fertőzés átterjedhet más területre, vagy más szövődményeket is okozhat.

Kérdések-válaszok

Az orvosoddal való konzultáció során megbeszéled, hogy most milyen az arcszerkezeted, és mit szeretnél rajta változtatni. Ennek megfelelően ajánl neked egy töltőanyagot. Továbbá tájékoztat a mellékhatásokról, illetve az esetleges kockázatokról, szövődményekről.

Miután kiválasztja a töltőanyagot, az orvos megtisztítja a kezelendő területet. Szükség esetén helyi érzéstelenítőt alkalmaz (azonban a legtöbb töltőanyag már lidokaint tartalmaz, így ez nem indokolt). Tű vagy kanül segítségével lassan beinjektálja a töltőanyagot, majd mielőtt további injekciók beadásával folytatná, ujjaival finoman masszírozza a területet, hogy egyenletesen eloszlassa a töltőanyagot.

Minden injekció csak néhány percet vesz igénybe, a teljes eljárás körülbelül 15-20 perc, kivéve, ha egyidejűleg más kezeléseket is igénybe veszel.

Kezelésed előtt egy-két héttel kerüld az alkoholt, az aszpirint, az egyes étrend-kiegészítőket (nagy dózisú E-vitamin, ginkgo biloba és fokhagyma) és vérhígító gyógyszereket, hogy minimalizáld a véraláfutásokat. A fájdalom és a duzzanat csökkentésére fekete nadálytő vagy árnika krémet használhatsz.

A gyógyulási idő minimális, azonban nagyon gyakori, hogy a kezelés után enyhe zúzódásokat és duzzanatot tapasztal az injekció beadásának helyén a páciens. Kezelés után 24 órán keresztül kerüld a napsütést, a meleget, az edzéseket és az alkoholt! A mellékhatásoknak néhány napon belül meg kell szűnniük.

Az eredményeket tekintve azonnal vagy legfeljebb pár napon belül látszódik a teltebb, simább bőr, azonban akár két hétig is eltarthat, amíg a duzzanat teljesen alábbhagy. A töltőanyagok hat hónaptól kezdve egy évnél is tovább tarthatnak, attól függően, hogy melyik és mennyi kerül beinjektálásra, továbbá milyen gyorsan metabolizálja azt a tested. Ha az anyagcseréd gyors, akkor a töltőanyag hatása hamarabb elmúlik, azonban két-három alkalom után már egyre hosszabb ideig tart a hatása.

A Juvéderm dermális töltőanyagok olyan termékek, amelyekkel különböző szintű, azonnal látható eredmények érhetők el.

 • a Juvéderm Ultra XC-vel 6 hónapon keresztül lesznek teltebbek ajkaid
 • a Juvéderm Volbella CX finoman növeli az ajak térfogatát, és akár egy éven keresztül simítja ki a függőleges ajakvonalakat
 • a Juvéderm Voluma XC maximum két éven keresztül kontúrozza az arcod
 • a Juvéderm Vollure XC akár 18 hónapon keresztül lágyítja a nasolabialis redőket

A Restylane töltőanyagokat különböző termékekre osztották fel, amelyek a kezelés bizonyos területeit célozzák meg. A Juvédermhez képest néhány nappal több időre lehet szükség, mire az eredmény látható lesz.

 • a Restylane Silk növeli az ajkak méretét, és kisimítja a száj körüli finom vonalakat, eredménye körülbelül hat hónapig látható
 • a Restylane Refyne lágyítja a nasolabialis redőket, és akár egy évig is élvezhető az eredménye
 • a Restylane Defyne akár egy éven keresztül tölti ki a mély ráncokat és redőket
 • a Restylane Lyftet, (korábban Perlane-nek nevezték) arcra, kézre és orrformázásra használják, az eredmények 10–18 hónapig tarthatnak

A Belotero egy vékonyabb hialuronsav alapú töltőanyag, amelyet gyakran használnak kényes területeken, például a szem alatt. Főként a nyakon és az egész arcon lévő finom ráncok kitöltésére használják, beleértve az ajakvonalakat, az arcvonalakat és a vízszintes nyakvonalakat is. Az eredmények körülbelül hat hónapig tartanak.

A Bellafill egy szarvasmarha (tehenekből származó) kollagén és mikroszféra kombináció, amely kisimítja a ráncokat, és kitölti a pattanások hegeit. Előnye, hogy hatása évekig tart, azonban ajkakra nem ajánlott a használata. Egyes betegeknél allergiás reakciókat okozhat, ezért az injekciós kezelések előtt mindenképpen bőrvizsgálat szükséges.

A Radiesse kalcium alapú mikrogömbökből készült töltőanyag jól fejti ki hatását az arc ráncain és a kézfejen. Körülbelül egy évig lesz látható a kezelés eredménye. Ez az összes töltőanyag közül a legmagasabb „volumenitással” rendelkezik, ezért gyakran használják az arccsontok és az állvonalak növelésére is.

A Sculptra Aesthetic egy poli-L-tejsavból készült töltőanyag, amely helyettesíti a fogyás vagy öregedés miatt elveszett arczsír-mennyiséget, de ajkakra vagy szemekre nem ajánlott. Két-három évig is tarthat a hatása.

Az arcon a zsírbetöltés (amelyet zsírinjekciónak vagy lipofillingnek is neveznek) során a csípőből, a combból vagy a gyomorból származó zsírt használják az arcok és az ajkak térfogatának növelésére, illetve a nasolabialis redők vagy a szem alatti könnycsatornák kitöltésére. Nagyon mély hegek kezelésére is ajánlott ennek az anyagnak a használata. A beavatkozás elvégzése nagyjából két órát vesz igénybe, a gyógyulási idő pedig körülbelül 7-10 nap.

Sokan azt gondolják, hogy az injekciós botulinum-toxinok, mint például a Botulinum toxin és a Dysport is töltőanyagok, de teljesen más módon működnek. Míg a töltőanyagok hozzáadják az anyagmennyiséget, ezáltal kitöltve a kezelt területet, tehát volument pótolnak, a neurotoxinok, mint a Botulinum toxin, ellazítják az izmokat, hogy kisimítsák a vonalakat és a ráncokat, és megakadályozzák a továbbiak kialakulását. Az optimális eredmény érdekében gyakran töltőanyagokkal párosítják őket.

Az injekció beadását eltérően szabályozzák a környező országokban. Míg egyes államokban kizárólag plasztikai sebészek alkalmazhatják, más országokban egyéb szakvizsgával rendelkező orvosok is injektálhatnak. A legjobb megoldás az, ha olyan szakképzett szolgáltatót keresel, aki bizonyított tapasztalattal rendelkezik, és akinek a praxisa megfelel az orvosi követelményeknek.

Orvosok

Összes (22)