Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Injekciós töltőanyagok

 • 180 db előtte-utána fotó
 • 21 db orvosok
 • 9 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 50.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az injekciós – másnéven dermális töltőanyagok felhasználhatók az ajkak nagyobbítására, a ráncok és redők kisimítására, valamint a szem alatti üregek kitöltésére is. Hangsúlyt adhatnak az arcodnak, és csökkenthetik a pattanások miatt kialakult hegeket. Gyakran alkalmazzák őket az életkor előrehaladtával csökkenő arcteltség helyreállítására. Az injekciós töltőanyagokkal nem műtéti orrformázás is elvégezhető.

A dermális töltőanyagok legtöbbje felszívódó, így csak átmeneti eredményt kínálnak. Típustól és pácienstől függően néhány hónaptól egészen több évig is kitarthat a hatásuk.

A legnépszerűbb töltőanyag a hialuronsav, de más anyagok is készíthetők kollagénből, kalcioum-hidroxiplatitból, poli-L-tejsavból, polimetil-metakrilátból vagy saját testből kinyert zsírból is.

Hialuronsav alapú dermális töltőanyagok

A Juvéderm dermális töltőanyagok olyan termékek, amelyekkel különböző szintű, azonnal látható eredmények érhetők el.

 • Juvéderm Ultra XC: teltebb ajkak akár 6 hónapon keresztül
 • Juvéderm Volbella CX: simább és teltebb ajkak akár 12 hónapon keresztül
 • Juvéderm Voluma XC: teltebb ajkak és arc akár 24 hónapon keresztül
 • Juvéderm Vollure XC: sekélyebb ráncok akár 18 hónapon keresztül

A Restylane töltőanyagokat különböző termékekre osztották fel, amelyek a kezelés bizonyos területeit célozzák meg. A Juvédermhez képest néhány nappal több időre lehet szükség, mire az eredmény látható lesz.

 • Restylane Silk: nagyobb ajkak, simább száj körüli vonalak akár 6 hónapon keresztül
 • Restylane Refyne: lágyabb nasolabialis redők akár 12 hónapon keresztül
 • Restylane Defyne: sekélyebb ráncok és redők akár 12 hónapon keresztül
 • Restylane Lyftet (korábban Perlane-nek nevezték): fiatalos arc, kézfej és orr akár 10-18 hónapon keresztül

A Belotero egy vékonyabb hialuronsav alapú töltőanyag, amelyet gyakran használnak kényes területeken, például a szem alatt. Főként a nyakon és az egész arcon lévő finom ráncok kitöltésére használják, beleértve az ajakvonalakat, az arcvonalakat és a vízszintes nyakvonalakat is. Az eredmények körülbelül hat hónapig tartanak.

A Neauvia szintén a hialuronsavas készítmények közé tartozik, azok közül is az egyik legtisztább hialuronsavat tartalmazó töltőanyagnak számít a piacon. Hatóanyaga a Bascilus Subtilis hialuronsav, melynek előnye a magas tisztaság, az előre meghatározott molekulatömeg, illetve a magas HA-koncentráció alkalmazásának a lehetősége. Eltarthatósági ideje kifejezetten hosszú.

Ide tartozik még a díjnyertes My Filler töltőanyag is, amit a természetesség, megbízhatóság és a hatékonyság jegyében álmodtak meg. A töltőanyag keresztkötéses technológiával készül, ami tovább növeli a hialuronsav teljesítményét a beadást követően. A végeredmény egy ragyogó és egészséges megjelenés az alkalmazott területen.

Más típusú dermális töltőanyagok

A Bellafill egy szarvasmarha (tehenekből származó) kollagén és mikroszféra kombináció, amely kisimítja a ráncokat, és kitölti a pattanások hegeit. Előnye, hogy hatása évekig tart, azonban ajkakra nem ajánlott a használata. Egyes betegeknél allergiás reakciókat okozhat, ezért az injekciós kezelések előtt mindenképpen bőrvizsgálat szükséges.

A Radiesse kalcium alapú mikrogömbökből készült töltőanyag jól fejti ki hatását az arc ráncain és a kézfejen. Körülbelül egy évig lesz látható a kezelés eredménye. Ez az összes töltőanyag közül a legmagasabb „volumenitással” rendelkezik, ezért gyakran használják az arccsontok és az állvonalak növelésére is.

A Sculptra Aesthetic egy poli-L-tejsavból készült töltőanyag, amely helyettesíti a fogyás vagy öregedés miatt elveszett arczsír-mennyiséget, de ajkakra vagy szemekre nem ajánlott. Két-három évig is tarthat a hatása.

A Reversal egy forradalmi, új generációs töltőanyag, amit az egyenetlen bőr javítására és az arc kontúrozására/formázására használnak. Hibrid töltőanyag, hiszen a hialuronsav és Poly D, L-laktid kombinálásával serkenti a páciens kollagénszintézisét. Hatása hosszantartó, akár 2 évig is kiterjedhet.

Az arcon a zsírbetöltés (amelyet zsírinjekciónak vagy lipofillingnek is neveznek) során a csípőből, a combból vagy a hasból származó zsírt használják az arcok és az ajkak térfogatának növelésére, illetve a nasolabialis redők vagy a szem alatti könnycsatornák kitöltésére. Nagyon mély hegek kezelésére is ajánlott ennek az anyagnak a használata. A beavatkozás elvégzése nagyjából két órát vesz igénybe, a gyógyulási idő pedig körülbelül 7-10 nap.

A dermális töltőanyag ugyanaz, mint a botox?

Sokan azt gondolják, hogy az injekciós botulinum-toxinok (botox), mint például a Botulinum toxin és a Dysport is töltőanyagok, pedig teljesen más módon működnek.

Míg a töltőanyagok kitöltik a kezelt területet, tehát volument pótolnak, addig a neurotoxinok (mint a Botulinum toxin), ellazítják az izmokat, hogy kisimítsák a vonalakat és a ráncokat és megakadályozzák a továbbiak kialakulását. Az optimális eredmény érdekében gyakran töltőanyagokkal párosítják őket.

Az injekciók beadását hazánkban orvosok végezhetik. Kozmetikusok és más, orvosi végzettséggel nem rendelkező személyek hivatalosan nem végezhetnek ajak-, arc-, ránc- vagy egyéb testtájon végzett feltöltéseket a fent említett töltőanyagokkal. Ez ugyanis bűncselekménynek számítana.

Fontos, hogy olyan szakképzett plasztikai sebészt keress, aki bizonyított tapasztalattal rendelkezik és akinek praxisa megfelel az orvosi követelményeknek. Az oldal alján csak olyan orvosokat találsz, akik legálisan végezhetnek hazánkban injekciós töltőanyagokkal történő feltöltéseket.

Előnyök

 • Az injekció beadása gyors, viszonylag fájdalommentes és biztonságos, ha engedéllyel rendelkező szakember végzi. Nem invazívak, ezért minimális gyógyulási időt igényelnek. Csupán enyhe duzzanat és esetenként zúzódások jelentkeznek a kezelés után.
 • A hialuronsav-töltőanyagok majdnem megegyeznek a testünkben lévőkkel, így az idővel természetesebben oldódik, mint más összetevőjű anyagok.
 • Ha nem tetszik az eredmény, akkor a hialuronsav-töltőanyagok könnyen lebonthatók hialuronsavat lebontó hialuronidázzal.
 • A legújabb töltőanyagoknak köszönhetően akár 18-24 hónapos eredmények is elérhetők, biztonságosan.

Hátrányok

 • Az eredmények átmeneti jellegűek, ezért annak folyamatos, hosszútávú fenntartásához szükséged lesz további kezelésekre is.
 • A mellékhatások közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő bőrpír, allergiás reakció (különösen a kollagénnel együtt), granulomák (kemény csomók a bőr alatt), dudorok, zúzódások vagy aszimmetria.
 • A töltőanyagok felhasználása és hatékonysága típustól függően változhat.
 • A töltőanyag nem kívánt erekbe történő befecskendezése súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szövetek elhalását is. Ezért fontos, hogy olyan szakembert válassz, aki ismeri az arc anatómiáját, és felkészült a lehetséges szövődmények kezelésére.
 • Ha mellékhatások jelentkeznek, akkor azok addig eltarthatnak, amíg a töltőanyag is biztosítja az eredményt. Vagyis néhány hónapba is telhet, mire orvosi kezelés nélkül eltűnnek. Kollagén használata esetén a töltőanyag feloldódása után is fennmaradhatnak. Általában a problémák megoldására kortikoszteroid-injekciót adnak.
 • Tilos olyan helyre injektálni a töltőanyagot, amelyhez közel bármilyen fertőzés van, mert a fertőzés átterjedhet más területre, vagy más szövődményeket is okozhat. Pl.: herpesz.

Gyakori kérdések az injekciós töltőanyagokkal kapcsolatban

Az orvosoddal való konzultáció során megbeszéled, hogy most milyen az arcszerkezeted, és mit szeretnél rajta változtatni. Ennek megfelelően fog ajánlani neked töltőanyag típust. Továbbá tájékoztat a mellékhatásokról, illetve az esetleges kockázatokról, szövődményekről.

Miután kiválasztja a töltőanyagot, az orvos megtisztítja a kezelendő területet. Szükség esetén helyi érzéstelenítőt alkalmaz (a legtöbb töltőanyag már lidokaint tartalmaz, így ez nem indokolt). Tű vagy kanül segítségével lassan beinjektálja a töltőanyagot, majd mielőtt további injekciók beadásával folytatná, ujjaival finoman masszírozza a területet, hogy egyenletesen eloszlassa a töltőanyagot.

Minden injekció csak néhány percet vesz igénybe, a teljes eljárás körülbelül 15-20 perc, kivéve, ha egyidejűleg más kezeléseket is igénybe veszel.

Kezelésed előtt egy-két héttel kerüld az alkoholt, az aszpirint, az egyes étrend-kiegészítőket (nagy dózisú E-vitamin, ginkgo biloba és fokhagyma) és vérhígító gyógyszereket, hogy minimalizáld a véraláfutásokat. A fájdalom és a duzzanat csökkentésére fekete nadálytő vagy árnika krémet használhatsz

Nemzetközi viszonylatban a dermális töltőanyagokkal történő arcfeltöltés az egyik leggyakrabban elvégzett esztétikai beavatkozásnak számít. Évente emberek milliói esnek át ilyen beavatkozáson.

Habár a tapasztalt mellékhatások és szövődmények nagymértékben függnek a használt töltőanyagtól és a pácienstől, általánosságban egy biztonságos beavatkozásról beszélünk. Egy 2017-es kutatás szerint a vizsgálati alanyok enyhe mellékhatásokat tapasztaltak és a jelentkező tünetek csak átmenetiek voltak.

Leggyakrabban előforduló szövődmények:

 • bőrpír
 • duzzanat
 • fájdalom
 • viszketés
 • kiütés

Ritkábban előforduló szövődmények:

 • fertőzés
 • töltőanyag szivárgása
 • allergiás reakció
 • granulomák
 • zúzódások
 • aszimmetria
 • vakság

A gyógyulási idő minimális, azonban nagyon gyakori, hogy a kezelés után enyhe zúzódásokat és duzzanatot tapasztal az injekció beadásának helyén a páciens. Kezelés után 24 órán keresztül kerüld a napsütést, a meleget, az edzéseket és az alkoholt! A mellékhatásoknak néhány napon belül meg kell szűnniük.

Az eredményeket tekintve azonnal vagy legfeljebb pár napon belül látszódik a teltebb, simább bőr, azonban akár két hétig is eltarthat, amíg a duzzanat teljesen alábbhagy. A töltőanyagok hat hónaptól kezdve egy évnél is tovább tarthatnak, attól függően, hogy milyen típusú töltőanyag és mennyi kerül beinjektálásra, továbbá milyen gyorsan metabolizálja azt a tested. Ha az anyagcseréd gyors, akkor a töltőanyag hatása hamarabb elmúlik, azonban két-három alkalom után már egyre hosszabb ideig tart a hatása.

Az injekciós töltőanyagok legnépszerűbb alternatívái a különböző ránctalanító krémek és szérumok, aminél a gyártók azt ígérik, hogy csökkenthető a korral járó ráncok mélysége és intenzitása. Habár valóban léteznek olyan készítmények, amik képesek áthatolni a felső hámrétegen, ezáltal serkentve a test kollagéntermelését, a hatásuk legtöbbször csak átmeneti. Hosszú távon nem valódi alternatívái a dermális töltőanyagoknak, időszakosan alkalmazva azonban jó megoldást nyújthat.

Alternatívaként említhetjük a különböző bőrfiatalító kezeléseket is, melyek kémiai vagy lézeres technológiával veszik fel a harcot a ráncok ellen. Ez a technika leginkább az enyhébb vagy közepes mélységű ráncok ellen nyújt kielégítő megoldást. Gyakran alkalmazzák egyszerre a dermális töltőanyagokat a különböző bőrfiatalító kezelésekkel, ezzel hatásosabb és hosszabb távú eredményt elérve.

Ide sorolható még az arcplasztika is, ami az egyes arcrészek korrigálásától a teljes arcplasztikáig terjedhet. Ez az egyik leglátványosabb beavatkozás az összes közül, ugyanis még a nagyobb megereszkedéseket és mélyebb ráncokat is képes korrigálni. Eredménye kifejezetten hosszú távú, azonban néhány apró és halvány heg a legtöbb esetben látható marad. A páciensek többsége 40 és 80 év között választja ezt az alternatívát.

Orvosok

Összes (21)