Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Arcplasztika, mini arcplasztika: árak, előtte-utána képek, gyógyulás

 • 25 db előtte-utána fotó
 • 18 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 9 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az arcplasztika talán az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. Az idő múlása az arcon jelentkezik leginkább, és ennek jeleit még a legprofibb sminkkel sem igen lehet, sőt, még láthatóbbá is teheti a ráncokat és a megereszkedett bőrt. A beavatkozások skálája nagyon széles, az egyes részek plasztikájától a teljes arcplasztikáig terjedhet. Az arcplasztika célja minden esetben, hogy a kívánt változtatásokat olyan mértékig valósítsa meg, ameddig csak lehetséges.

Többféle arcplasztika létezik, az eljárás kiválasztása mindig függ az egyéni adottságaidtól, életkorodtól és persze az elérendő céltól. Számít még a bőröd fizikális állapota, a bőröd alatti zsírszövet mennyisége, annak relatív életkora, illetve a meglévő ráncok mélysége és mennyisége.

Bármilyen mértékű is a megereszkedés, az arcplasztika feszesebbé teszi az arcot, megemeli a szöveteket, és eltávolítja a megereszkedett bőrt. Ennek köszönhetően fiatalosabb megjelenést biztosít az arcodnak és a nyakadnak. Az arcplasztika során az arc különböző területeinek műtétei külön-külön, és együtt is elvégezhetők. Az igényeknek megfelelően operálható a homlok, a halánték, az arc középső része, a nyak és a toka.

A műtétek célja, hogy a bőr, és az alatta elhelyezkedő szövetek feszesebbé váljanak. Fontos az is, hogy a beavatkozásod helyét is úgy tervezze meg a plasztikai sebészed, hogy az azt követően visszamaradó hegek az arc természetes vonalába essenek, ahol a legkevésbé vehetők észre, és a legjobban el lehet takarni.

Kinek ajánlott az arcplasztika?

Az arcplasztika azok számára ajánlott, akik tartósan és hatékonyan szeretnének fiatalodni, de nem okoz nekik gondot a néhány apró és halvány heg. Ezek ugyan alig láthatók (ha betartod a gyógyulási időre vonatkozó utasításokat), azonban tudnod kell, hogy tartósan a megjelenésed részévé válnak.

Ki megfelelő alany az arcplasztikára?

Arcplasztikára mindenki megfelelő páciens, aki szeretne változtatni külsején, és nincsen kizáró egészségügyi problémája. Veleszületett, és szerzett elváltozás is indokolhatja a beavatkozás elvégzését. A páciensek többsége 40 és 80 éves koruk között vállalkozik az arcplasztikára.

A műtétnek felső korhatára nincs, azonban fontos, hogy jó általános egészségügyi állapotban legyen a páciens. A megfelelő vizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat, belgyógyászati vizsgálat, EKG, altatóorvosi vizsgálat) elvégzése után a műtétnek nincs ellenjavallata.

Az ideális páciens nem dohányzik, vagy szükség esetén le tud mondani a dohányzásról a műtét előtti 2 hónapban. Nincsenek egészségügyi problémái, vagy bármilyen súlyos betegsége. A testsúlya nem ingadozik, mivel a műtét utáni jelentős fogyás negatív hatással van annak eredményére.

Fontos, hogy a gyógyulásra rá tudj szánni 3-4 hetet, amíg otthon regenerálódsz, illetve a beavatkozást követően 6 hétig mellőznöd kell majd a sportot, és a nehéz fizikai terhelést.

A gyógyulás első szakaszában, amikor fejkötőt kell viselni, nem leszel szalonképes, ezért a gyógyulásod szempontjából is fontos, hogy otthonról dolgozhass, vagy 2-3 hétre szabadságra mehess.

Mennyire biztonságos az arcplasztika?

Egy arcplasztikai műtét szövődményeinek aránya a nemzetközi statisztikák szerint kevesebb mint 2%, ami nagyon alacsonynak számít. Néhány kockázati tényezővel azonban érdemes tisztában lenned.

A leggyakoribb szövődmény a hematóma (magyarul vérömleny). Ennek kialakulása esetén sebészeti beavatkozásra van szükség a vér kiürítéséhez, amit általában helyi érzéstelenítésben szoktak elvégezni. Nagyobb bevérzés esetén altatásra is szükség lehet, de ez utóbbi rendkívül ritka.

A második leggyakoribb arcplasztikai szövődmény a fertőzés. Ennek a kialakulásának az esélyét csökkentheted, ha tisztán tartod a varratokat. Az enyhe vérzés nem szokatlan, különösen, ha köhögsz, tüsszentesz, vagy bármilyen módon megerőlteted magad. Ha egy arcplasztika után súlyos vérzés jelentkezik, azonnal keresd fel az orvosod.

Arcidegsérülés lehetséges, de rendkívül ritka, és általában nem végleges, idővel elmúlik. Az arcideg-bénulás és az arcizom gyengesége az arcplasztika után szinte mindig átmeneti, és 3-6 hónappal a műtét után teljesen meggyógyul.

Arcplasztika előtte-utána

Hogyan készülj fel az arcplasztikára?

A plasztikai műtét előtt teljes körű kivizsgáláson kell részt venned, hogy megbizonyosodjanak, nincs-e olyan egészségügyi problémád, amely befolyásolhatja az arcplasztikai beavatkozást. A kivizsgálás során laborvizsgálatokat, szükség esetén egyéb vizsgálatokat (pl. EKG, röntgen) végeznek a plasztikai sebész javaslata alapján. Bizonyos esetekben az arcplasztika előtti időszakban életmódváltást (például diétázást) is tanácsolnak, hogy az eredmény tartós és biztonságos lehessen.

A megfelelő gyógyuláshoz fontos, hogy ne dohányozz. A sebészek többsége azt kéri a páciensektől, hogy a műtétet megelőző 2 hónapban és utána is egy időre hagyják el a cigarettát. A nikotin lassítja a regenerációs folyamatokat, és károsan befolyásolja a sebgyógyulást, ritka esetben bőrelhaláshoz is vezethet.

Az arcplasztika előtti napokban csak könnyű ételeket fogyassz, igyál sok folyadékot, és szedj vitaminokat. Arra azonban figyelj, hogy a nagy dózisú C-vitamin fogyasztását (1000 mg felett) 3-4 nappal a beavatkozás előtt el kell hagyni. Az arcplasztika előtt 2 héttel kerüld az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatát. Ha nem vagy benne biztos, hogy mit vehetsz be, és mit nem, kérj segítséget a klinikától vagy az orvosodtól.

Mi történik az arcplasztika során?

Arcplasztika során az arcbőr feszesítése, és a felesleges bőr eltávolítása a cél. Többféle arcplasztika létezik, a beavatkozás előtt a plasztikai sebész megtervezi a műtét menetét, és kiválasztja a neked szükséges eljárásokat.

35-55 év például között a középső arcfél plasztikai korrekcióját (MACS Lift) javasolják, míg 55 év felett az arc és a nyak természetes, fiatalos formájának kialakításhoz teljes arc- és nyakplasztikára lehet szükséged. Természetesen ezek általánosságban érthetők: mint minden plasztikai beavatkozást, ezt is személyre szabják. A plasztikai sebészed fog javaslatot tenni, hogy milyen technikával, és mely területek operációjával érhető el a legtermészetesebb és -harmonikusabb eredmény. Ez azért fontos, mert az arcunk és a nyakunk több anatómiai egységből áll, és ha gyönyörűen megfiatalítják az arcot, de a nyak megereszkedett marad, akkor a két terület közötti kontraszt nagyon szembetűnő lesz.

Mennyire fájdalmas az arcplasztika?

Amennyiben a műtétet altatásban végzik, nem érzel semmit a beavatkozás közben. Miután felébredtél, feszítő érzésed és fejfájásod lehet. Lehet, hogy kissé nehezen kapsz levegőt a kötés miatt, amit körbetekernek a fejed körül és az állad alatt, de ezt másnap lecserélik a fejkötőre, amit a teljes gyógyulási időszak alatt viselned kell.

Ugyan ritka esetben, de előfordul, hogy helyi érzéstelenítésben végzik az arcplasztikát. A helyi érzéstelenítésben történő beavatkozás során érezhetsz nyomó, feszítő érzéseket, de ezeket mind tompán, tűéles fájdalom nem lehetséges. Jellemzően a legkellemetlenebb rész az érzéstelenítő injekciók beadása, mert az arcon több szúrásra van szükség, mire érzéketlenné válik a teljes terület.

Fontos tudni, hogy ez nem egy rövid beavatkozás. Ha helyi érzéstelenítésben kéred a műtétet, akkor végig ébren leszel, hallod a hangokat, érzed a szagokat. Ezt csak olyan páciensnek javasoljuk, akik erre fel vannak készülve!

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A legtöbb esetben a beavatkozás után 1 nappal elhagyhatod a klinikát, de kötések lesznek rajtad, és valószínűleg szédülés fog jelentkezni. Szükséged lesz egy barátra vagy családtagra, aki segít hazamenni, és veled tölti legalább az első éjszakát otthon.

Mivel a kezelt terület az első 4-5 napban erőteljesen duzzadt lesz, így nehézséget fog okozni a rágás. Az első napokban lágy ételekkel érdemes készülni, és csak pohárból vagy csészéből ihatsz (a szívószál használata, a szívó mozgás fájdalmas lehet). Javasolt a turmix és a könnyen rágható ételek fogyasztása, amiknek magas a fehérjetartalma.

Szükséged lesz egy keményebb párnára, ami megemeli a fejed, de kerülni kell az olyan párnákat, amik nyomják a füledet. Az első 1 hétben félig ülő helyzetben kell aludnod, így erre érdemes felkészülnöd.

Amint elkezd gyógyulni a műtéti terület, viszketést, duzzanatot és némi feszességet tapasztalhat, ami teljesen normális, és az első hetekben enyhülni is fog.

Az arcplasztika utáni gyógyulás teljesen egyénfüggő és sok tényező befolyásolja, de ez az általános:

1. nap:

A műtét napja, az altatás után még kába lehetsz, fejfájást és szédülést tapasztalhatsz.

2. nap:

A műtét utáni nap egy kontrollvizsgálaton kell részt venned. A sebészed eltávolítja a műtéti kötszert, és megvizsgálja a sebedet, valamint a duzzanatokat. Eltávolítják a drain csöveket is, amik megakadályozták, hogy folyadék halmozódjon fel az érintett területen. Friss kötést fogsz kapni, amiben már hazamehetsz. A műtétet követő napon fürödhetsz, de ügyelned kell rá, hogy a kötést ne érje víz.

3-4. nap:

A zúzódás és a duzzanat ezen a ponton éri el a tetőpontját. Csak az előírt fájdalomcsillapítót, az előírt mennyiségben vedd be, ne szedj aszpirint vagy egyéb, vény nélkül kapható gyógyszert. Várható, hogy 2hétig duzzadt lesz az arcod. Használj hideg borogatást (zúzott jég zacskóban, puha jégcsomagolás vagy jégzselé formájában), hogy csökkentsd a duzzanatot és a zúzódásokat. Mindenképp figyelj arra, hogy ne közvetlenül érje a jég az arcbőrödet! Mindig egy vastag ruhába, textilbe csomagold be jégzselét, és úgy érintsd az arcodhoz.

4-5. nap:

Öt napon belül ismét kontrollvizsgálat következik, és a fennmaradó kötéseket eltávolítják. A hegedet sóoldattal megtisztítják, és vastag kenőccsel, például Vazelinnel vagy Aquaphorral fogják bekenni.

Hajat csak azután moshatsz, miután a plasztikai sebészed ezt jóváhagyta. Általában egy hét után ez bekövetkezik, de minden esetben a gyógyulásodtól függ. Meleg vízzel és babasampon használatával lehet hajat mosni, de kérhetsz segítséget a fodrászodtól is. Óvatosan engedd át a vizet a hajadon, hogy eltávolítsa a megszáradt vért, azonban fontos, hogy ne érje víz a varratokat. Hajadat lehetőleg szobahőmérsékleten száríts, kerülve a hajszárító használatát.

Ugyancsak el kell hagyni a sminket és a szokásos bőrápolási rutinodat, amíg a sebészed arra nem ad engedélyt.

7. nap:

A varratszedés ideje. Könnyű házimunkát vagy egyéb tevékenységet végezhetsz, ha elég jól érzed magad hozzá. Néhányan ekkorra úgy döntenek, hogy visszatérnek a munkába, de sokan arra várnak, hogy a duzzanat nagy része lecsökkenjen (a kéthetes határ körül). Ne hajolgass, és ne emelj nehezet!

2. hét:

Mostanra már ismét alhatsz az oldaladon, de a hason alvást továbbra is kerüld, amíg azt orvosod nem engedi.

1 hónap:

Általában 30 nap elteltével térhetsz vissza a szokásos rutinodhoz. Kerülj mindent, ami megemelheti a pulzusodat (mellőzd a kardiót és a súlyemelést), de a gyaloglás ilyenkor már megengedett.

3-4 hónap – és utána:

A műtét után az első 3 vagy 4 hónapban kerüld a napsütést, és használj magas SPF fényvédőt, de ne csak az arcbőrödön, hanem a hegeken is.

Nagyon apró duzzanatot, véraláfutást, feszességet, sőt zsibbadást észlelhetsz akár egy évig.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Miután a kötéseket eltávolítják, végre láthatod az eredmények egy részét, még a duzzanatok és a zúzódások ellenére is.

Az eredményt általában 10 évig élvezheted. A természetes öregedési folyamat továbbra is hatással lesz a bőrödre, az arcplasztika nem állítja meg az időt, csak visszatekeri azt. Ugyanolyan fontos a jövőben is az egészséges életmód és a bőr ápolása, ezzel őrizheted meg az eredményt, és késleltetheted egy újabb műtét szükségességét.

A fényvédő használata, a helyes táplálkozás, az elegendő alvás és a stressz minimalizálása csodálatos módszerek arra, hogy a bőröd és az arcápolás eredményei a legjobbak legyenek.

Arcplasztika előtte-utána

Mennyibe kerül az arcplasztika?

Az arcplasztika ára függ a páciens egyéni állapotától és a választott érzéstelenítő módszertől (helyi érzéstelenítés vagy altatás). A teljes arcplasztika ára 800.000 és 1.200.000 ft körül mozog. A mini arcplasztika ennél olcsóbb.

Milyen alternatívák léteznek?

Az arcplasztika alternatívájaként emlegetnek olyan non-invazív kezeléseket, melyeknek nem lesz ugyanolyan hatása, mint egy arcplasztikának, de nagymértékben segíti kitolni az arcplasztika műtéti időpontját. Ilyenek lehetnek:

Mi a különbség a teljes, és a mini arcplasztika között?

Míg a hagyományos teljes arcplasztika az arc középső részével, a nyakszirt és a nyak megereszkedésével foglalkozik, az alsó arcplasztika elsősorban az állkapocsra és a nyakra összpontosít.

A bemetszés helyei hasonlóak, de egy mini arcplasztika csak a platysmát vagy a nyakizmokat teheti feszesebbé, nem pedig a teljes SMAS réteget. A mini arcplasztika jó lehet fiatalabb pácienseknél, akiknél az arc alsó része korán öregszik.

Kattints és olvasd el a mini arcplasztika beavatkozás leírást!

Mini arcplasztika előtte-utána

Tartalmazza az arcplasztika a nyak részt is?

Általában igen. A sebész felemeli a nyak platysma izomzatának bőrét, és varratokkal meghúzza az izmot. A platysmához általában ugyanazon bemetszéseken keresztül lehet hozzáférni a fül mögött, de néha szükség van áll alatti bemetszésre is (különösen súlyos bőrlazaság és platysmális sávosodás esetén), amikor az izmot két függőleges sávnak tekintik, amelyek a tokától a nyak, az állkapocs vonalától a kulcscsontig terjednek. A platysmális sávosodás korrigálható az izom vágásával és varrásával az áll alatti kis bemetszésen keresztül. Az áll alatti felesleges zsírt akár zsírleszívással is eltávolíthatjuk ugyanazon bemetszéssel.

Milyen tévhitek terjengenek az arcplasztikával kapcsolatban?

Teljesen új arcod lesz.

Az arcplasztika ugyan fiatalít, de nem lesz tőle más az arcod alapvető karaktere. Nem más emberre fogsz hasonlítani, hanem saját, fiatalabb önmagadra.

Az arcplasztika teljesen veszélytelen.

Minden altatásban végzett beavatkozásnak van kockázata, amit a szakképzett személyzet és a jól felszerelt műtéti infrastruktúra a minimálisra csökkenti, de ezzel akkor is számolnunk kell.

Felülsz a műtőasztalon, és máris gyönyörködhetsz a megújult külsődben.

Ez nem így van. Minden arcplasztikai beavatkozás után idő, míg az arc eléri azt az állapotát, ami a műtét célja volt, ez általában 6-8 hét. Ugyan 3-4 hét után már szalonképes leszel, de a végleges állapot elérése akár 12-18 hét is lehet.

További információk

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The measure of face-lift patient satisfaction (Arcplasztika páciens elégedettség)

sciencedirect.com - Evolution of the rhytidectomy (Az arcplasztika fejlődése)

medicalnewstoday.com - Facelift (Arcplasztika)

Előnyök

 • A leghatékonyabb, és legtartósabb megoldás a korosodás jeleinek a korrigálására.
 • Csaknem mindenki, aki belevág, elégedett az újjászületett arcával, sőt: az eredmények meghaladják az elvárásaikat.
 • Nem csak fiatalabb lesz az arc, de fiatalabbnak is érzed magad tőle.
 • Amennyiben megfelelő szaktudással végezték, az arcplasztikai hegek általában nem vehetők észre a gyógyulás után.
 • Azok a sebészeti módszerek, amelyek nem csak a bőr feszesítését célozzák, hanem az arc izmait is megemelik, illetve nyújtják, a lehető legtermészetesebb hatást érhetik el.

Hátrányok

 • Az arcplasztika nem terjed ki a szemhéj- vagy a homlokplasztikára, ezek külön beavatkozások.
 • Az arcplasztika nem nyújt megoldás az apró ráncokkal szemben, és egyéb felszíni hibák sem kezelhetők általa.
 • Az arcplasztika hegei bár nagyon halvánnyá válnak, de teljesen sosem fognak eltűnni.
 • A gyógyulási idő kissé hosszabb, 2-3 hétig valószínűleg kiesel a munkából.
 • Az arcfiatalító beavatkozások és kezelések közt az arcplasztika az egyik legdrágább megoldás.

Orvosok

Összes (18)