Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Arcplasztika

 • 4 db előtte-utána fotó
 • 17 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

Az arcplasztika talán az egyik legrégibb és legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. Egyes orvosok azt vallják, hogy az arcplasztika az arcfiatalítás ékköve.

Az idő múlásának óhatatlanul az arcod a leglátványosabb tükre, amit elfedni még a legprofibb sminkkel sem igen lehet, sőt, még láthatóbbá is teheti a ráncokat és a megereszkedett bőrt. A beavatkozás skálája nagyon széles, az egyes részek plasztikájától a teljes arcplasztikáig terjedhet. A sebészet célja minden esetben, hogy a kívánt változtatásokat olyan mértékig valósítsa meg, ameddig csak lehetséges. Többféle arcplasztika létezik, az hogy a Te esetében melyikre van szükség, egyéni adottságaidtól, életkorodtól és a kialakult ráncok típusától függ. De ezeknél a beavatkozásoknál is számos olyan tényező befolyásolja a végső eredményt, amely a plasztikai sebész vagy a Te akaratodtól független. Ilyen lehet a bőröd fizikális állapota, a bőröd alatti zsírszövet mennyisége, annak relatív életkora, illetve a meglévő ráncok mélysége és mennyisége.

Az azonban biztos, bármilyen állapotban is érkezel, az arcplasztika feszesebbé teszi az arcot, megemeli a szöveteket, és eltávolítja a megereszkedett bőrt. Ennek köszönhetően fiatalosabb megjelenést biztosít az arcodnak és a nyakadnak. Az arcplasztika során az arc különböző területeinek műtétei külön-külön és együtt is elvégezhetők. Az igényeknek megfelelően operálható a homlok, a halánték, az arc középső része, a nyak és a toka.

A műtétek célja, hogy a bőr és az alatta elhelyezkedő szövetek feszesebbé váljanak. Fontos az is, hogy a beavatkozásod helyét is úgy tervezze meg a plasztikai sebészed, hogy az azt követően visszamaradó hegek az arc természetes vonalába essenek, ahol a legkevésbé vehetők észre, és a legjobban el lehet takarni.

Előnyök

 • Ez a beavatkozás valóban a leghatékonyabb és legtartósabb a korosodás jeleinek a korrigálásra. Csaknem mindenki, aki belevág, elégedett az újjászületett arcával, sőt: az eredmények meghaladják az elvárásaikat. Nem csak fiatalabbnak néznek ki, vagy csak a koruknak megfelelő állapotukat kapták vissza, de így fiatalabbnak is érzik magukat.
 • Megfelelő szaktudással végzett arcplasztikai hegek általában nem vehetőek észre a gyógyulás után.
 • Azok a sebészeti módszerek, amelyek nem csak a bőr feszesítését célozzák, hanem az arc izmait is megemelik, illetve nyújták, azok fogják a lehető legtermészetesebb hatást elérni.

Hátrányok

 • Az arcplasztika nem terjed ki a szemhéj- vagy a homlokplasztikára. Ezek külön beavatkozások.
 • Az arcplasztika nem nyújt megoldás az apró ráncokkal szemben és egyéb felszíni hibák sem javíthatók vele.
 • Az arcplasztika hegei nagyon halvánnyá válnak, de teljesen sosem fognak eltűnni.
 • Az arcplasztikai műtét után két héten keresztül biztosan nem tudsz majd dolgozni.
 • Az arcfiatalító beavatkozások és kezelések közt az egyik legdrágább az arcplasztika.

Kérdések-válaszok

Abban az esetben ajánlott Neked az arcplasztika, ha tartósan és hatékonyan szeretnél fiatalodni, de emellett meg tudsz barátkozni a hegekkel, amelyek ugyan alig láthatóak, de mindig ott lesznek.

Arcplasztikára mindenki megfelelő páciens, akinek tényleg látható nyomai vannak az idő múlásának, vagy olyan adottságai vannak, amelyek indokolnak egy arcplasztikát /ráncos, megereszkedett arc- és nyakbőr/. A páciensek többsége 40 és 80 éves koruk között vállalkoznak rá.

A műtétnek felső korhatára nincs, általános jó egészségügyi állapotban és megfelelő vizsgálatok /vér- és vizeletvizsgálat, belgyógyászati vizsgálat, EKG, altatóorvosi vizsgálat/ elvégzése után a műtétnek nincs ellenjavallata.

Az ideális páciens nem dohányzik, vagy szükség esetén le tud mondani a dohányzásról a műtét előtti 2 hónapban, nincsenek egészségügyi problémái, vagy akár súlyos betegsége. A testsúlya nem ingadozik, mivel a műtét utáni jelentős fogyás negatív hatással van a műtét eredményére.

Fontos, hogy a gyógyulásra rá tudj szánni 3-4 hetet. A beavatkozást követően 6 hétig mellőznöd kell majd a sportot és a nehéz fizikai terhelést.

A gyógyulás első szakaszában, amikor fejkötőt kell viselni, nem leszel szalonképes, ezért otthonról kell majd dolgozz vagy 3-4 hét szabadságot ki kell vegyél.

Egy arcplasztikai műtét szövődményeinek aránya a nemzetközi statisztikák szerint nincs két százalék. A leggyakoribb szövődmény a hematoma /vérömleny/. Ha kialakul, akkor sebészeti beavatkozásra van szükség a vér kiürítéséhez, ezt általában helyi érzéstelenítésben szokták végezni. Nagyobb bevérzés esetén altatásra is szükség lehet, de ez utóbbi nagyon ritka.

A második leggyakoribb arcplasztikai szövődmény a fertőzés. Ennek a kialakulásának az esélyét csökkenheted, ha tisztán tartod a varratokat. Az enyhe vérzés nem szokatlan, különösen, ha köhögsz, tüsszentesz, vagy bármilyen módon megerőlteted magad.

Ha egy arcplasztika után súlyos vérzés jelentkezik, azonnal keresd fel az orvosod. Arcideg sérülés lehetséges, de az esély rendkívül ritka és általában nem tartós. Az arcideg-bénulás és az arcizom gyengesége az arcplasztika után szinte mindig átmeneti, és 3-6 hónappal a műtét után teljesen meggyógyul.

A plasztikai műtét előtt teljes körű kivizsgáláson kell részt venned, hogy megbizonyosodjanak, nincs-e olyan egészségügyi problémád, amely befolyásolhatja az arcplasztikai beavatkozást. A kivizsgálás során laborvizsgálatokat, szükség esetén egyéb vizsgálatokat /EKG, röntgen/ végeznek, a plasztikai sebész javaslata alapján. Bizonyos esetekben az arcplasztika előtti időszakban életmódváltást /például diétázást/ is tanácsolnak.

A megfelelő gyógyuláshoz fontos, hogy ne dohányozz. A sebészek többsége azt kéri a páciensektől, hogy a műtétet megelőző 2 hónapban hagyják el a dohányzást, mert a nikotin lassítja a regenerációs folyamatokat, és károsan befolyásolja a sebgyógyulást is. Ritka esetben bőrelhaláshoz vezethet.

Az arcplasztika előtti napokban könnyű ételeket fogyassz, igyál sok folyadékot és szedj vitaminokat. Arra azonban figyelj, hogy a nagydózisú C-vitamin fogyasztását /1000 mg felett/ 3-4 nappal a beavatkozás előtt el kell hagyni. Az arcplasztika előtt két héttel kerüld az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatát. Ha nem vagy benne biztos, hogy mit vehetsz be, és mit nem kérj segítséget a klinikától vagy az orvosodtól.

Arcplasztika során az arcbőr feszesítése és a felesleges bőr eltávolítása a cél. Többféle arcplasztika létezik. Az arcplasztika előtt a plasztikai sebész megtervezi a műtét menetét, és kiválasztja a neked szükséges beavatkozásokat.

35-55 év között a középső arcfél plasztikai korrekcióját /MACS Lift/ javasolják, 55 év felett az arc és a nyak természetes, fiatalos formájának kialakításhoz teljes arc- és nyakplasztikára lehet szükséged. Természetesen ezek általánosságban érthetőek, mint minden plasztikai beavatkozást, ezt is személyre szabják és a plasztikai sebészed javaslatot fog tenni, hogy milyen technikával és mely területek operációjával érhető el a legtermészetesebb és harmónikusabb eredmény. Ez azért fontos mert az arcunk és a nyakunk több anatómiai egységből áll, ha gyönyörűen megfiatalítják az arcot de a nyak a kornak megfelelően megereszkedett marad, akkor a két terület közötti kontraszt nagyon szembetűnő lesz.

Az arcplasztika műtéti technikái

Műtéti technika alatt a szükséges bemetszések helyének megválasztását, elhelyezkedését értjük. A választott technikától függően a sebész bemetszést hajt végre a fül belsejében vagy a fül előtt követve a fülcimpádnak a természetes gyűrődését.

SMAS arcplasztikával az arc középső-, és alsó harmadának, valamint a nyak bőrének feszességét állítják vissza. /A homlok bőrének ránctalanító műtétét a homlok felett a hajas fejbőrön vezetett metszésből végzik, ez nem tartozik bele az arcplasztikába ezt külön műtétként tartják számon./ A SMAS arcplasztika során a bőr leemelkedik a SMAS-ról és az izomrétegről, amelyet megfeszítenek, és az esetleges megereszkedett bőrt eltávolítják.

A klasszikus műtétnél a fül előtt a hajas fejbőrön kezdett metszéssel a fülcimpa alatt hátrakanyarodik a metszés és a fül mögött a hajas fejbőr határánál fejezik azt be. Az arc bőrét felpreparálják egészen az orr melletti redőig, majd egy külön mélyebb kötőszövetes réteget is kipreparálnak. A műtét lényege, hogy ezeket a mély rétegeket feszítik meg speciálisan behelyezett öltésekkel, majd az arc bőrét kisimítva a bőrfelesleget eltávolítják. Tehát nem az arc bőre, hanem a bőr alatti kötőszövetes lemez végzi a tartó-feszesítő funkciót.

Az úgynevezett mini arcplasztikával /MACS/ kisebb metszésből, kisebb feltárással végzik a műtétet, ha az elváltozás mértéke ezt lehetővé teszi. MACS lift, mini arcplasztika során a plasztikai sebész a fül előtt és a halántéktájon ejt bemetszést, majd az előzetes tervek alapján felhúzza a lecsúszott, lágy részeket, a mimikai izmokat pedig visszahelyezi eredeti állapotukba és a koponyacsont hártyájához rögzíti.

Teljes arcplasztika esetén a bemetszés a halántéktájon, a fül előtt és mögött, majd a fejbőrön oldalt és az áll alatt halad. A teljes arcplasztika során a középső arcfél izmainak visszahelyezése és rögzítése, a szétvált nyakizmok egyesítése, a középső arcfél és a nyak bőrének feszesítését követően, a bőrfelesleg kimetszése történik. Amennyiben szükséges az arcplasztika kombinálható szemhéjplasztikával és ráncfeltöltéssel is.

Az arcplasztika általában 2 és 4 óra közötti időtartamot vesz igénybe. Az arcplasztika műtéti idejének hossza függ az arcplasztika típusától és a sebész képességeitől.

A műtéti területekre drain csöveket helyeznek be, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, és a gyógyulási idő gyorsabb legyen.

Az esetek többségében a műtét altatásban történik, így egy éjszakát a klinikán kell töltened, másnap kísérővel távozhatsz, mert a vezetés nem ajánlott.

Amennyiben a műtétet altatásban végzik, nem érzel semmit a beavatkozás közben. Miután felébredtél, feszítő érzésed és fejfájásod lehet. Kissé nehezen kaphatsz levegőt a kötés miatt, amit körbe tekernek a fejed körül az állad alatt. Ezt másnap lecserélik a fejkötőre, amit a teljes gyógyulási időszak alatt viselned kell.

Ugyan rita esetben, de előfordul, hogy helyi érzéstelenítésben végzik az arcplasztikát. A helyi érzéstelenítésben történő beavatkozás során érezhetsz nyomó, feszítő érzéseket, de ezeket mind tompán. tűéles fájdalmat nem érzel majd. A legkellemetlenebb részaz érzéstelenítő injekciók beadása, mert az arcon több szúrásra van szükség, mire elérzéstelenítik a teljes területet.

Fontos tudni, hogy ez nem egy rövid beavatkozás. Ha helyi érzéstelenítésben kéred a műtétet, akkor végig ébren leszel, hallod a hangokat, érzed a szagokat. Ezt olyan páciensnek javasoljuk, aki mentálisan ezt jól tudja kezelni.

A beavatkozás után 1 nappal legtöbb esetben elhagyhatod a kórházat, de kötések lesznek rajtad, és valószínűleg még szédülni fogsz. Szükséged lesz egy barátra vagy családtagra, aki segít hazamenni, és veled tölti legalább az első éjszakát otthon.

Mivel a kezelt terület az első 4-5 napban egyre duzzadtabb lesz, így nehézséget fog okozni a rágás. Az első napokban lágy ételeket fogyaszthatsz, csak pohárból vagy csészéből ihatsz /a szívószál használata, a szívó mozgás miatt fájdalmas lehet/. Javasolt a turmix és a könnyen rágható ételek fogyasztása, amiknek magas a fehérjetartalma.

Szükséged lesz egy keményebb párnára, ami megemeli a fejed, de kerülni kell az olyan párnákat, amik nyomják a füledet. Az első 1 héten félig ülő helyzetben kell aludnod, így készülj fel erre.

Amint elkezd gyógyulni a műtéti terület, viszketést, duzzanatot és némi feszességet tapasztalhat, ami teljesen normális, és az első hetekben enyhül.

Az arcplasztika utáni gyógyulás teljesen egyénfüggő és sok tényező befolyásolja, de ez az általános:

1. nap: A műtét.

2. nap: A műtét utáni nap egy kontroll vizsgálaton kell részt venned. A sebészed eltávolítja a műtéti kötszert, és megvizsgálja a sebedet, valamint a duzzanatokat. Eltávolítják a drain csöveket is, amik megakadályozták, hogy folyadék halmozódjon fel az érintett területen. Friss kötést fogsz kapni, amiben már hazamehetsz. A műtétet követő napon fürödhetsz, de a kötést ne érje víz.

3-4. nap: A zúzódás és a duzzanat ezen a ponton maximális. Csak az előírt fájdalomcsillapítót vedd be, ne aszpirint vagy egyéb vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Várható, hogy két hétig duzzadt lesz az arcod, az arcod legsúlyosabb állapota műtét után 48 és 72 órán keresztül lesz látható. Használj hideg borogatást /zúzott jég zacskóban, puha jégcsomagolás vagy jégzselé formájában/, hogy csökkentsd a duzzanatot és a zúzódásokat. Mindenképp figyelj arra hogy ne közvetlenül érje a jég az arcbőrődet, egy vasalt ruhába textilbe csomagold be jégzselét és úgy érintsd az arcodhoz.

4-5. nap: Öt napon belül ismét kontroll vizsgálat következik, és a fennmaradó kötéseket eltávolítják. A hegedet sóoldattal megtisztítják és vastag kenőccsel, például Vazelinnel vagy Aquaphorral fogják bekenni.

Hajat csak azután moshatsz, miután a plasztikai sebészed ezt jóváhagyta. Általában egy hét után ez bekövetkezik, de minden esetben a gyógyulásodtól függ. Meleg vízzel babasampon használatával lehet hajat mosni, de kérhetsz segítséget a fodrászodtól is. Óvatosan engedd át a vizet a hajadon, hogy eltávolítsa a megszáradt vért, azonban fontos, hogy ne érje víz a varratokat. Hajadat lehetőleg szobahőmérsékleten száríts, kerülve a hajszárító használatát.

Ugyancsak érdemes elhagyni a sminket és a szokásos bőrápolási rutinodat, amíg a sebészed nem ad rá engedélyt.

7. nap: A varratszedés ideje. Könnyű házimunkát vagy egyéb tevékenységet végezhetsz, ha elég jól érzed magad hozzá. Néhány páciens úgy dönt, hogy ilyenkor visszatér a munkába, de sokan arra várnak, hogy a duzzanat nagy része lecsökkenjen /a kéthetes határ körül/. Ne hajolj és ne emelj nehezet!

2. hét: Ismét alhatsz az oldaladon, de ne aludj hason, amíg az orvosod nem javasolja.

1 hónap: Általában 30 nap elteltével térhetsz vissza a szokásos rutinodhoz. Kerüld a pulzusod emelését négy hétig /mellőzd a kardiót és a súlyemelést/, a gyaloglás ilyenkor már megengedett

3-4 hónap: A műtét után az első három vagy négy hónapban kerüld a napsütést, és használj magas SPF fényvédőt, ne csak az arcbőrödön, hanem a hegeken is.

Nagyon apró duzzanatot, véraláfutást, feszességet, sőt zsibbadást észlelhetsz akár egy évig.

Miután a kötéseket eltávolítják, láthatod az eredmények egy részét, még a duzzanatok és a zúzódások ellenére is.

Az eredménynek általában 10 évig látszódnia kell, bár a természetes öregedési folyamat hatással lesz a bőrödre. Az arcplasztika nem állítja meg az időt, csak visszatekeri azt. Így tovább fogsz öregedni, tehát a jó egészség megőrzése és a bőr ápolása mindenképpen megőrzi az arcplasztika eredményét és késlelteti egy újabb műtét szükségességét.

A fényvédő használata, a helyes táplálkozás, az elegendő alvás és a stressz minimalizálása csodálatos módszerek arra, hogy a bőröd és az arcápolás eredményei a legjobbak legyenek.

Míg a hagyományos teljes arcplasztika az arc középső arc, a nyakszirt és a nyak megereszkedésével foglalkozik, az alsó arcplasztika elsősorban az állkapocsra és a nyakra összpontosít.

A bemetszés helyei hasonlóak, de egy mini arcplasztika csak a platysmát vagy a nyakizmokat teheti feszesebbé, nem pedig a teljes SMAS réteget. A mini arcplasztika jó lehet fiatalabb pácienseknél, akiknél az arc alsó része korán öregszik.

Kattints, és olvasd el a mini arcplasztika beavatkozás leírást!

Általában igen. A sebész felemeli a nyak platysma izomzatának bőrét, és varratokkal meghúzza az izmot. A platysmához általában ugyanazon bemetszéseken keresztül lehet hozzáférni a fül mögött, de néha szükség van az állad alatti bemetszésre /különösen súlyos bőrlazaság és platysmális sávosodás esetén/, amikor az izmot két függőleges sávnak tekintik, amelyek a tokától a nyak, az állkapocs vonalától a kulcscsontig terjednek/. A platysmális sávosodás korrigálható az izom vágásával és varrásával az áll alatti kis bemetszésen keresztül. Az áll alatti felesleges zsírt zsírleszívással is eltávolíthatjuk ugyanazon bemetszéssel.

Teljesen új arcod lesz.

Az arcplasztika ugyan fiatalít, de nem lesz tőle más az arcod alapvető karaktere. Bár arcplasztikával valóban visszafordítható az idő kereke, az ember vonzereje nem nő meg a műtét hatására, legfeljebb attól, hogy Te jobban érzed magad, mert a szépség belülről fakad.

Veszélytelen.

Minden altatásban végzett beavatkozásnak van kockázata, amit a szakképzett személyzet, a jól felszerelt műtéti infrastruktúra a minimálisra csökkenti, de ezzel akkor is számolnunk kell.

Felülsz a műtőasztalon és máris gyönyörködhetsz a megújult külsődben.

Ez nem így van. Minden arcplasztikai beavatkozás után idő, míg az arc eléri azt az állapotát, ami a műtét célja volt, ez általában 6-8 hét. Ugyan 3-4 hét után már szalonképes leszel, de a végleges állapot elérése akár 12-18 hét is lehet.

Orvosok

Összes (17)