Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Arcfeltöltés saját zsírral

 • 10 db előtte-utána fotó
 • 9 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A saját zsírral történő arcfeltöltésre számos egyéb kifejezést is használnak: zsírtöltés, zsírinjekció, lipofilling, ráncfeltöltés saját zsírral, stb. A legtöbb esetben ezek ugyanazt a beavatkozást jelentik.

Az arcfeltöltés saját zsírral történő típusa egy minimálisan invazív plasztikai sebészeti eljárás, amely a csípőből, a combból vagy a hastájékról származó saját testzsírt használja az arc feszesítésére vagy feltöltésére. Általában a laza orcák, szemhéjak, „üreges szemek”, a vékony ajkak, illetve a mély, nazolabiális redők (nevetőráncok) és marionettvonalak emelésére szolgál. Ugyanakkor használható sebhelyek kezelésére, illetve azok esztétikai javítására is.

A saját zsír feltöltést minden esetben plasztikai sebész végzi. A zsírbetöltés sok esetben többlépcsős kezelést jelent, melynek során a test egyik területéről leszívják a zsírt, a zsírsejteket egy speciális centrifugával vagy szűrővel feldolgozzák, majd cseppenként befecskendezik a kezelési területbe. Az eljárás telt, feszes és kisimult arcbőrt eredményez.

A „nanofat” eljárás (a „nanozsírsejtek befecskendezéssel” végrehajtott zsírfeltöltés) hatásosabban finomítja az elvékonyodott, gyűrődött, ráncos bőrt és a szem alatti táskákat. Mivel a testben található zsír az őssejtek egyik legjobb forrása, a saját zsírral történő arcfeltöltés további öregedésgátló előnyökkel járhat.

A saját zsírral való arcfeltöltés akár két órát is igénybe vehet, a begyűjtött zsír mennyiségétől és a feltöltendő területektől függően. A gyógyulás nem különösebben fájdalmas, de duzzanatra, véraláfutásra és időnként fáradékonyságra vagy gyengeségre kell számítanod. A legtöbben körülbelül 7-10 nap múlva térhetnek vissza a munkába.

Szem alatti karika feltöltése saját zsírral

A beavatkozás egyik speciális típusa, amikor a szem alatti karika feltöltése történik saját zsírral. Az eljárás kiküszöböli a beesett, „üreges szemeket”, javítja a szem alatti ráncokat, a szem körüli sötét karikákat és a kisebb szemtáskákat.

A szemkörnyék és a szemhéj telt, egészséges megjelenése fiatalos arcot eredményez, a vitalitás érzetét kelti.

A szem körüli szövetréteg térfogatcsökkenése az életkor előrehaladtával gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ugyanakkor már fiatalabb korban is felmerülhet a stresszes életmód vagy alváshiány következtében. Ilyen esetekben tud segíteni a szem alatti karika feltöltése saját zsírral.

Ráncfeltöltés saját zsírral

Ugyanilyen népszerű beavatkozás a ráncfeltöltés saját zsír befecskendezésével történő változata.

Az eljárással kezelhetők:

 • nasolabialis ráncok (orr és szájkörüli ráncok)
 • periorális ráncok (általában dohányzóknál jelentkező szájkörüli ráncok)
 • szarkalábak (szem külső oldalán jelentkező ráncok)
 • homlokráncok
 • egyéb statikus és dinamikus ráncok

Az életkor előrehaladtával egyre több ránc jelentkezik az arcon, ugyanakkor már fiatalabb korban is előfordulhatnak mélyebb barázdák, redők. Ezt elsősorban a stresszes életmód, különböző bőrproblémák vagy a tartós alváshiány okozza.

Többek között ezekre is megoldást nyújthat a ráncfeltöltés saját zsírral.

Előnyök

 • Az eljárás a saját testzsírodat használja fel (ellentétben a szintetikus dermális töltőanyagokkal), ezzel csökkentve az allergiás reakció esélyét.
 • A zsírban jelenlévő őssejtek folyamatos arcfiatalítást biztosíthatnak belülről kifelé. Az betöltött zsír a leghosszabb ideig tartó megoldás az arcod térfogatvesztésének visszafordítására.
 • A nanofat befecskendezési eljárások nemcsak az arc feltöltésére és annak volumenizálására szolgálnak, hanem az arcfiatalításra is hatékony megoldást nyújtanak.
 • A saját zsírral történő arcfeltöltés javíthatja az arcplasztika és a szemhéjplasztika eredményeit is.
 • Az eljárás magas elégedettségi aránnyal bír, és továbbra is növekvő népszerűségnek örvend. Egy 2017-es tanulmány 81%-os elégedettségi arányról számol be a megkérdezett páciensek körében.
 • Természetesebb hatás érhető el vele, mint a szintetikus töltőanyagokkal történő arcfeltöltés esetén.
 • Fiatalos, friss megjelenést kölcsönöz az arcnak, akár hosszú évekig.

Hátrányok

 • A háromlépcsős zsírfeltöltő eljárás lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint a dermális töltőanyagok (hialuronsav) beadása.
 • A végeredmény nehezen változtatható, ha nem tetszik, a beépült zsírmennyiség hosszú távon ott marad a kezelt területen.
 • A dudorok és csomók is gyakoriak, amelyek néhány hétig is megmaradhatnak.
 • Az betöltött zsír nem minden esetben ágyazódik be, egy része mindenképp felszívódik, de sajnos nem tudhatjuk előre, mely részről és mennyi zsír tűnik majd el.
 • Rövidtávon az arcfeltöltés saját zsírral többe kerül, mint a hialuronsavas töltőanyagok vagy más injekciós készítmények. A hosszútávú költségek azonban alacsonyabbak lehetnek.
 • Csak korlátozott mennyiségű zsír fecskendezhető be egy adott kezelés alatt.
 • A gyógyulás legalább egy hétig tart, és duzzanattal, véraláfutással, fájdalommal jár.
 • A kívánt eredmény eléréséhez további eljárásokra lehet szükség.
 • Az ajkak dúsítására nem minden esetben alkalmas ez az eljárás (a szintetikus töltőanyagok hatékonyabbak lehetnek).

Beavatkozás menete: arcfeltöltés saját zsírral

 1. Miután felmerül az igény az arcfeltöltésre, javasolt felkeresni egy plasztikai sebészt.
 2. Egy konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek, az arcfeltöltési eljárások (saját zsír feltöltés vs. szintetikus töltőanyagok) és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet kifejezetten az arcot érintő esetleges betegségeket és elváltozásokat.
 4. A saját zsír feltöltésre való felkészülés során az orvos kérhet laborvizsgálatot, illetve bizonyos gyógyszerek, ételek, italok gyulladáscsökkentők használatának a felfüggesztését.
 5. Megtörténik a beavatkozás, ami a begyűjtött zsírmennyiség függvényében akár több órát is igénybe vehet. (Részletezve később.)
 6. A beavatkozás után általában már aznap hazaengednek, de bizonyos klinikák egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tarthatnak.
 7. A kezdeti zúzódások elmúlásával, kb. 1-2 hét után már látszódhat a hozzávetőleges végeredmény (végső állapot néhány hónap után). Az első napokban kerülni kell a megerőltető gyakorlatokat, amíg az arc helyre nem áll teljesen.

Lehetséges szövődmények

Az arcfeltöltés saját zsírral is különböző szövődményekkel járhat. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • dudorok, csomók megjelenése
 • aszimmetria
 • sebek
 • váladékozás (a töltés helyén)
 • hegesedés
 • szeróma (bőr alatti folyadékgyülem)
 • granulóma (apró, gyulladásos kinövések)
 • szövet- vagy zsírnekrózis (szövet, zsír elhalás)
 • zúzódás

A saját zsír feltöltés utáni gyógyulás nagyban függ a transzferált zsír mennyiségétől, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek: arcfeltöltés saját zsírral

Tévhit 1#: „A saját zsíros arcfeltöltés kevesebb ideig hatásos, mint a szintetikus töltőanyagok.”
Való igaz, hogy ha a zsírsejteket nem megfelelően injektálják be, előfordulhat zsírnekrózis, ami az eredmények gyors elmúlását okozhatja. Azonban szakképzett plasztikai sebészek pontosan ismerik az eljárás menetét, így igen kicsi a valószínűsége a hibának.

Tévhit 2#: „Ha nincs elég leszívható zsírállományom, más zsírsejtjeit is beinjektálhatják.”
Donorból nem lehetséges zsírral történő arcfeltöltés. A zsírsejtek mindenki testében egyediek, így más zsírsejtjeinek a beinjektálása kilökődést okoz. Még saját családból történő zsírátültetés sem megoldható.

Tévhit 3#: „Az arcfeltöltés saját zsírral kövér, túlságosan kerek arcot eredményez.”
A saját zsírral történő arcfeltöltés során pontosan ugyanúgy szabályozható a beinjektált zsírmennyiség, mint a szintetikus töltőanyagok esetében. Így a végeredmény minden esetben olyan, amit előre az orvosoddal megbeszéltél.

Tévhit 4#: „Az arcfeltöltés egy életre megoldja a problémám.”
A saját zsíros arcfeltöltés valóban segíthet az arc megjelenéséből fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg az önértékelési problémákat és az önképzavart. Amennyiben hasonló problémákkal küzdesz, először mindenképp pszichológus segítségét vedd igénybe!

Gyakori kérdések a saját zsírral való arcfeltöltésről

A saját zsírral való arcfiatalítás kiváló lehetőség azok számára, akik szeretnék növelni az arcuk vagy annak bizonyos területeinek a térfogatát. Jó megoldást jelent az öregedéssel járó volumenvesztés kompenzálására is.

Bizonyos statikus és dinamikus ráncok kezelésére is alternatívát nyújthat. Főleg a száj, orr, szem és homlokráncok feltöltésére használják ezt az eljárást.

A beavatkozás újra fiatalos, élettel teli arcot eredményez, ugyanakkor nem képes megoldani az önértékelési problémákat és az egyéb lelki betegségeket.

Az arcfeltöltés saját zsírral általában alacsony kockázatú eljárásnak számít, de fennáll a lehetőség a hematóma, a zsírembólia vagy a hegek kialakulására és ritkán az arczsír nekrózisára. Mint minden sebészeti beavatkozásnál, előfordulhat fertőzés vagy allergiás reakció a gyógyszerekre.

Az arcfeltöltés viszonylag kisebb kockázatot hordoz magában, mint a fenékbe vagy más testhelyekre történő nagy mennyiségű zsírtranszfer. Az arcfeltöltés esetében kisebbek a zsírmennyiségek, és kisebb kanülöket használnak, így a kockázatok is általában alacsonyabbak.

Mint már említettük, az arcfeltöltés egyik kockázati tényezője a zsír alacsony túlélési aránya, ami nemkívánatos esztétikai végeredményt hozhat.

Légy különösen körültekintő, ha az arcfeltöltést fontolgatod, a könnycsatornák és a szem környékén található üregek miatt, mivel vannak további kockázatok. Ideértve a vakság lehetőségét is, ha az eljárást nem megfelelően hajtják végre. Az orvosok véleménye megoszlik ezt illetően. Egyesek azt tanácsolják, hogy mindenképpen kerüld az erre a területre történő zsírátvitelt, mások pedig azt állítják: ha szakszerűen végzik, a szem alatti arcfeltöltés kedvező, hosszan tartó eredményt hoz, mégpedig komplikációk nélkül.

Azt tanácsoljuk, hogy keress egy kifejezetten erre szakosodott orvost, aki rendszeresen végez arcfeltöltéseket, és számos elégedett pácienst tud felmutatni. Az oldal alján megtalálod a saját zsíros arcfeltöltést végző, szakképzett plasztikai sebészeket.

Az arcfeltöltés három szakaszban történik, és akár két óráig is eltarthat a betöltött zsír mennyiségétől függően.

 • A zsír leszívása: Miután sebészeddel kiválasztottátok azt a területet, ahonnan eltávolítja a zsírt (comb, csípő vagy has), helyi érzéstelenítést kapsz. Egy kis bemetszést ejtenek, és egy vákuumhoz csatlakoztatott kanül (vékony, üreges cső) eltávolítja és összegyűjti a zsírt a zsírleszíváshoz hasonló módon.
 • A zsír tisztítása: A zsírsejteket centrifugában tisztítják meg, és a szennyeződések eltávolítása céljából leszűrik. A megtisztított zsírt ezután kisebb kanülökbe vagy fecskendőkbe adagolják, így készítve elő azt az injekció beadásához.
 • A zsír betöltése: Ez a saját zsír feltöltés szakasza. Miután arcod teljesen elzsibbadt a helyi érzéstelenítéstől, a sebész egy apró kanült helyez be, és többször ki-be húzza azt a kitöltendő területen. Minden mozdulatsor egy újabb csík zsírszövetet helyez le egészen a kívánt térfogat eléréséig.

Mivel a beavatkozást helyi érzéstelenítéssel végzik, így a műtét során nem fogsz fájdalmat érezni. Enyhén kellemetlen, szúró érzet azonban előfordulhat.

A beavatkozás utáni felépülés viszonylag gyors. Ezidő alatt jelentkezhet enyhe fájdalom a zsírbetöltés helyén, de a legtöbb esetben az általános fájdalomcsillapítókkal kezelhető a szúró, feszítő érzet.

Az eljárás után egy hét szabadságra lesz szükséged, amíg a duzzanat, bőrpír és véraláfutások teljesen eltűnnek, bár – ha szükséges – már három-öt napon belül folytathatod mindennapi tevékenységeidet.

Az első napokban kerüld a fizikai megerőltetést a véraláfutások kockázatának csökkentése érdekében, illetve az érintett területekre gyakorolt nyomást is mindenképp el kell kerülnöd.

A gyógyulás általában viszonylag könnyen megy, mivel minimális fájdalommal jár.

A legtöbb sebész nem javasolja a jegelést, mert csökkenti a zsír beágyazódását.

Pár napig számíthatsz az injekció beadásának helye körüli bőrpírre és enyhe fájdalomra a leszívott, illetve a feltöltött területeken is.

Valószínűleg még vényköteles fájdalomcsillapításra sem lesz szükséged, a vény nélküli fájdalomcsillapító is elég lehet a kellemetlenségek leküzdésére. A duzzanatnak egy-két héten belül meg kell szűnnie, de tovább csökkentheted az arcod duzzanatait, ha éjjel kitámasztott testhelyzetben, több párnán alszol, vagy pihensz napközben. A zsírinjekció beadásának helyén jelentkező véraláfutásoknak két héten belül el kell tűnniük, és azután már sminkkel elfedhetők.

Ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, mert túl teltnek tűnik, vagy egyszerűen nem tetszik, nehéz lesz „visszavarázsolni” az eredeti állapotot. Míg a dermális töltőanyag feloldható, a zsír eltávolítása bonyolultabb. A szteroid injekciók segíthetnek, illetve a mikrozsírleszívást is alkalmazzák a felesleges zsír eltávolítása érdekében. Egyes esetekben, ha csomók vagy nemkívánt dudorok jönnek létre, a zsír közvetlenül is kivágható.

Az eljárás eredményei szakaszokban jelennek meg. Az első három hónapban a zsírsejtek 30-50%-a elpusztulhat és felszívódik. A legtöbb esetben előre kompenzálják ezt a zsírvesztést – így az első kettő-négy hónapban az arc túltelítettnek vagy duzzadtnak tűnik az injekció beadásának helyén. Három-négy hónap után a feltöltött terület térfogata már eléri az ideális méretét, és négy-kilenc hónap alatt a megmaradó zsírsejtek gyarapodni kezdenek.

A végleges eredményeket körülbelül kilenc hónappal a beavatkozás után láthatod.

Fontos megjegyeznünk, hogy egyes esetekben csak minimális eredményekkel számolhat az, aki arcfeltöltésre adja a fejét, mert az átvitt zsírsejtek nem élik túl, és egyszerűen felszívódnak. Minél idősebb vagy, annál kevesebb zsír marad meg, és az eredményeket a dohányzás is negatívan befolyásolhatja.

Kilenc hónap elteltével az eredmények tartóssá válnak, hiszen kilenc hónap elteltével már nem szívódik fel az addig megmaradt zsír. Mivel azonban ez a zsír akkor már szervesen kapcsolódik az orcáidhoz, bármilyen súlyváltozás – akár fogyás, akár gyarapodás – megváltoztathatja az arcod megjelenését is. A betöltött zsírsejteket ugyanúgy meg tudod hizlalni és le tudod fogyasztani, mint a testeden bárhol. Természetesen hízás esetében arányosan minden zsírsejtünk hízik. És ugyanígy fogyásnál is arányosan fogyunk.

Az átvitt zsír kiszámíthatatlan, és a betegek mintegy 20 százalékának szüksége van egy korrekciós eljárásra a kezdeti eredmények további javítása érdekében. Ezen korrekció lehetőségére már az első beavatkozás előtt felhívják a figyelmedet, és elmagyarázzák, hogy a kezdeti eljárás után hat-kilenc hónappal valószínűleg felül kell vizsgálni az eredményeket, és fontolóra kell venni az újabb beavatkozást.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül a saját zsíros arcfeltöltés. Ideértve a plasztikai sebész tapasztalatát, a választott klinikát, illetve a transzferált zsír mennyiségét és az egyéni tényezőket is.

Magyarországon a saját zsírral való teljes arc feltöltése ára átlagosan: 700.000 Ft.

Ami az orcák teltségének növelését illeti, továbbra is a dermális töltőanyag a legnépszerűbb (pl. hyaluronsavas arcfeltöltés). A mesterséges töltőanyag kiszámítható, könnyen elvégezhető, nem igényel lábadozási időt, és körülbelül hat hónaptól egy évig, vagy annál is tovább tart, attól függően, hogy mennyi töltőanyagot szeretnél elhelyezni. Az orvosod a számodra legmegfelelőbb töltőanyagot ajánlja majd.

A legnépszerűbb lehetőségek a következők:

 • Hialuronsavas feltöltés: A hialuronsavas töltőanyagok arra szolgálnak, hogy helyreállítsák az elveszített zsírszöveteket, vagy feltöltsék azt, ami már megvan, ideiglenesen növeli az ajkak teltségét, megemeli az arcodat, elsimítja a ráncokat, kitölti az esetleges sebhelyeket és a szem alatti üregeket, és megfiatalítja az öregedő kezeket is.
 • Sculptra Aesthetic: A hialuronsav-töltőanyagoknál, például a Juvédermnél vagy a Restylane-nél hosszabb ideig tartó Sculptra csökkenti a finom vonalak és ráncok láthatóságát. Poli-L-tejsavból (PLLA) készül, amely serkenti a kollagéntermelést. A Sculptra pótolhatja a fogyás vagy az öregedés miatt elveszett teltséget, de nem ajánlott ajkakon vagy a szem körüli használatra.
 • Kollagén: Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által jóváhagyott első arcfeltöltőként a kollagént az 1980-as évek óta használják az arcon a szarkalábak, a mosolyvonalak, a nasolabialis redők és a homlok ráncainak simítására, illetve ajakfeltöltésre. Vannak, akik a szarvasmarha- vagy a sertéskollagént részesítik előnyben, mert a test lassabban szívja fel, mint az emberi kollagént. A szintetikus és szarvasmarha-alapanyagokból készített kollagén (például Bellafill) a leghosszabb ideig tartó eredményt nyújtja.

A zsírbetöltés legnagyobb hátránya, hogy lehetetlen megjósolni, hogy a zsír mekkora része szívódik fel újra, és mennyi marad meg az injektált területen. Ha az átviteli folyamat után beágyazódott a zsír, az eredmények tartósak. A kezelt terület csak akkor veszít majd teltségéből, ha a normális öregedési folyamat az egész arcodra hatással lesz. Ezzel szemben más töltőanyagok néhány hónap alatt felszívódnak.

Annak érdekében, hogy az eljárás eredményes legyen, és ne légy csalódott, azt ajánljuk, hogy először egy olyan töltőanyaggal próbálkozz, ami felszívódik (pl. hialuronsav), hogy lásd, milyen lesz a maradandó arcfeltöltés. Fontos tudnod, hogy a betöltött zsír eltávolítása nehézkes lehet, hiszen nem biztos, hogy a korrekció során az előzőleg beinjektált zsírt, és nem az eredeti arczsírt távolítják el.

Az arcfeltöltés tesztelésének másik módja a sóoldatos injektálás. Ezzel a próbafeltöltéssel időt spórolhatsz, ha nem akarsz mesterséges injekciós töltőanyagokkal próbálkozni. A sóoldatos injektálás néhány órától pár napig marad látható az arcodon, és azonnal megmutatja, hogy a kezelendő területek hogyan néznek majd ki a valódi beavatkozás után.

Ezt a fajta próba betöltésnek egy hátránya van, Magyarországon nagyon kevesen végzik.