Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Botulinum toxin kezelés: ára, hatása, hol alkalmazható, kinek ajánlott?

 • 29 db előtte-utána fotó
 • 33 db orvosok
 • 16 db klinikák
 • 9 db értékelés
 • 45.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A botulinum toxin egy injekciós neuromodulátor, amely ellazítja az arcizmokat, így lágyítja a vonalakat, és megakadályozza a ráncok megjelenését. Működésének lényege, hogy blokkolja az idegek és az izmok közötti jeleket, így az injektált izom nem képes összehúzódni.

A botulinum toxin hatóságok által engedélyezett készítmény, amit jellemzően szarkalábak, homlokvonalak, ráncok kezelésére használnak, de más területeken is bevetik, ideértve az ajkakat, az orrt, az arc alsó részét, a nyakat, sőt még a mosoly vonalait (mimikai ráncokat) is. A toxin az ismételt izommozgások által létrehozott ráncokat kezeli. Ilyen például a homlok összeráncolása miatt keletkezett vonal, mely botulinum toxinnal látványosan elsimítható.

Az eljárás késleltetheti a ráncok kialakulását, így már 25-30 év közötti korban is ajánlott a kezelés, ha már most aggódsz a később kialakuló ráncok miatt. Húszas éveidnél korábban csak akkor érdemes fontólóra vedd a botulinum toxin kezelést, ha már olyan elmélyült ráncaid alakultak ki, melyek nyugalmi helyzetben is látszódnak, így azok kisimításával a jövőbeni ráncok is megelőzhetők. Egy tükörsima homlokot nem érdemes és nem is ajánlott botulinum toxinnal kezelni.

A botulinum toxin segít minimalizálni a jelenlegi ráncok és vonalak megjelenését, és gyengíti az izmokat, hogy megakadályozza a ráncok kialakulását, romlását az érintett területen. A botulinum toxin azonban nem nyújt megoldást más tényezők által okozott ráncok eltüntetésére, mint például a napkárosodás okozta problémákra, ezért ilyen esetek elkerülésére a fényvédők használatát ajánljuk.

Kinek ajánlott a beavatkozás?

Szinte bárkinek 25-30 éves kor felett, aki szeretné eltüntetni vagy megelőzni az izommozgások által okozott ráncokat. A legtöbb ember esetében jól alkalmazható, de mint minden eljárásnál, itt is lehetnek ellenjavallatok – például ha érzékeny vagy a botulinum toxinra (botulizmus) vagy az injekció bármely más alkotóelemére, akkor egyáltalán nem alkalmazható.

Ha bármilyen fertőzés, gyulladás van az injekció beadásának helyén, azt a botulinum toxin alkalmazása előtt meg kell szüntetni.

Nem ajánlott neuromuszkuláris betegségben szenvedőknek (pl. sclerosis multiplex, myasthenia gravis). Szintén kerülendő, ha terhes vagy, vagy szoptatsz.

Az is fontos, hogy orvosodat tájékoztasd arról, hogy milyen gyógyszereket, étrendkiegészítőket és vitaminokat szedsz!

Botulinum toxin előtte-utána

Mennyire biztonságos a beavatkozás?

Amennyiben a beavatkozást szakértő, tapasztalt szakorvos végzi, akkor a botulinum toxin kezelés biztonságos, és meglehetősen népszerű eljárás. Ha viszont rossz kezekbe kerülsz, kifejezetten veszélyes is lehet.

A leggyakoribb problémák:

 • Ha a beinjekciózott anyag nem A-típusú botulinum toxinból származik, akkor ideiglenesen megszakíthatja az izmok közötti idegjelzést. Ha engedélyezett anyagokat használnak, akkor ez szinte esélytelen.
 • Nem kizárható, hogy a botulinum toxin véletlenül átterjedhet más területekre is, és leeső szemhéjakat, elhúzódott mosolyt, merev, „fagyos” arcot vagy görbe szemöldököt eredményez. A szemöldök deformitása akkor is előfordulhat, ha túl sok botulinum toxint injekcióztak a szemöldökök közé.
 • Nagyon ritkán előfordulhatnak légzési-, beszéd- és nyelési problémák, valamint allergiás reakciók. Minden ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha csalánkiütést, viszketést, zihálást tapasztalsz, elájulsz, vagy duzzanat alakul ki az arc, a nyelv és a torok körül.

A fenti problémák soha nem állandóak, 3-4 hónap alatt fokozatosan eltűnnek, és korrigálhatóak is.

Mi történik a beavatkozás során?

Mint minden beavatkozás, a botulinum toxin kezelés első lépése is egy konzultáció az általad választott szakemberrel. Vele megvitatjátok elvárásaidat, esetleges aggodalmaidat, és átbeszéltek minden olyan előzményt, amely befolyásolhatja a kezelés biztonságos elvégzését.

A kezelés előtt általában fotókat készítenek a kezelendő területről, így láthatod majd a változást a beavatkozást követően. Ez nem minden klinika esetében van így, ezért érdemes a kezelés előtt otthon is készíteni pár képet magadról.

Első lépésként megtisztítják az arcodat, majd az orvos befecskendezi a kijelölt területekre a hatóanyagot.

A botulinum toxin kezelés általában 5-10 percet vesz igénybe. A kezelést követően azonnal végezheted a megszokott mindennapi tevékenységedet. Természetesen néhány dologra oda kell figyelned majd, erről lentebb olvashatsz részletesen. Esetlegesen fennmaradó bőrpír vagy véraláfutás kialakulhat, ez pár nap alatt elmúlik, addig sminkkel lefedhető.

Botulinum toxin előtte-utána

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Ha helyesen töltik be a botulinum toxint, alkalmazása gyors és fájdalommentes, érzéstelenítést szinte nem is igényel. Csupán egy enyhe tűszúrásnyi kellemetlenségérzettel, esetleg néhány apró duzzanattal jár.

Alkalmazása során – mint bármikor egy injekció beszúrásánál – fennáll a véraláfutás kockázata, ám az maximum egy hét alatt teljesen eltűnik. A véraláfutás kialakulásának esélye minimalizálható, ha egy héttel az alkalmazás előtt a páciens felhagy az alkoholfogyasztással, illetve a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az aszpirin és az ibuprofen, valamint a halolaj és az E-vitamin-kiegészítők használatával (ha az orvosilag kihagyható).

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A befecskendezést követően a gyógyulás viszonylag egyszerű, és mindennapi megszokott tevékenységedet sem kell megszakítanod. Néhány irányelvet viszont tanácsos követned annak érdekében, hogy csökkentsd a botulinum toxin átterjedését más területekre:

 • A következő 4 órában ne feküdj le!Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beinjektált anyag kötődjön az izomhoz.
 • A következő 24 órában ne eddz!Az edzés élénkíti a keringést, kipirul az arc, és ennek hatására a botulinum toxin elmozdulhat a beinjektált területről. Ezáltal csökkenhet az elvárt eredményesség, valamint olyan területre is kerülhet hatóanyag, ahová azt nem tervezted.
 • A következő 4 órában ne dörzsöld a kezelt területeket!Nyomás hatására szintén elmozdulhat a beinjektált területről a hatóanyag, és a közeli izmokra is hathat.

Azt javasoljuk, hogy ne tégy semmi olyat, ami nyomást gyakorol az adott területre! Ez magába foglalja a szűk sapka viselését vagy a hideg jégcsomagok alkalmazását, amelyeket a bőrödre nyomhatsz fájdalomcsillapítás céljából. Ekkor ugyanis az anyag elvándorolhat, a közeli izmok bénulását eredményezve. Az első éjszaka és az ezt követő néhány napban csak mosószivaccsal, gyengéden tisztítsd a területet.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Mivel a hatóanyagnak az idegsejtek receptoraihoz kell kötődnie, a botulinum toxin hatásai nem jelennek meg azonnal. 2-3 nap után kezd láthatóvá válni az eredmény, de a folyamat eltarthat 7-8 napig is. Ritka esetben ugyan, de 2 hétbe is telhet, mire megjelenik a várt eredmény.

A finomabb ráncok tovább javulnak, mivel az izmok ellazulnak, és nem mozognak három-négy hónapon át, illetve addig, amíg botulinum toxin kezelésre jársz.

Fontos azonban tudni, hogy minden ember más. Mivel testünk folyamatosan új receptorokat és neurotranszmittereket hoz létre, mindenkinek különböző hosszúságú, hatékonyságú „bénulása” lesz. Az átlag három vagy négy hónap. Mivel a botulinum toxin is dolgozik, és fokozatosan még inkább finomodnak a vonalak, érdemes a tartományt 2-6 hónapra kibővíteni.

Amíg a botulinum toxin dolgozik, élvezheted a ráncmentes időszakot, és ha csak évente egyszer ismétled meg, akkor is kevesebb lesz a ránc az arcodon.

Ha úgy döntesz, hogy abbahagyod a kezelést vagy kihagysz egy időszakot, akkor a hatás idővel elmúlik, és az izmok visszatérnek a szokásos mozgásukhoz.

Botulinum toxin előtte-utána

Milyen alternatívák léteznek?

A botulinum toxin mellett a Dysport, a Xeomin és a Jeuveau is olyan injektálható neuromodulátorok, amelyek az A-típusú botulinumból származnak, de hasonló eredményeket és időbeni hatást hozhatnak, mint a botulinum toxin. A feltöltéshez és a ráncok kitöltéséhez a toxinokon kívül fontolóra lehet venni olyan injektálható töltőanyagokat is, mint a Juvéderm.

A finom vonalak és ráncok eltűntetése céljából (ideértve a napkárosodás által okozott problémákat is) alkalmazható a lézerfestés, például frakcionált lézerrel (pl. Fraxel), valamint az enyhe és közepes mélységű kémiai hámlasztók. Ezek az eljárások azonban hosszabb idejű leállást eredményezhetnek a mindennapi tevékenységben, illetve mellékhatásaik kockázata is nagyobb.

Mi az a baby botulinum toxin-kezelés?

A baby botulinum toxin-kezelések esetében kisebb adag hatóanyagot alkalmaznak, mely megőrzi az arcizmok természetes expressziós tartományát. Ez a „mikrodózis” a fiatal felnőttek körében népszerű, akik meg akarják akadályozni a ráncok kialakulását. Jó lehetőség azok számára is, akik újabb botulinum toxin kezelésekre szánják rá magukat, de tartanak attól, hogy az már feltűnő lesz.

A baby botulinum toxin fiatalos, kipihent megjelenést biztosít anélkül, hogy arcod fagyosnak vagy merevnek tűnne. Azonban tisztában kell lenned azzal, hogy a kezelés bizonyos kompromisszumokkal jár. A hagyományos botulinum toxin hoz képest ez a kezelés olcsóbb, mivel az injektor kevesebb egységet használ, ám éppen ebből kifolyólag élettartama is kevesebb. Az eredmények fenntartása érdekében ezért azt javasoljuk, hogy a kezeléseket 1-2 havonta végeztesd el!

Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni: a baby botulinum toxin kevésbé hatásos lehet azoknál, akik közepes vagy súlyos ráncokkal bírnak. Ha a ráncok jól láthatók, akkor a mikrodózis nem lesz elég hatékony az izom számára, különösen, ha az izom erősebb.

Mi az az ajak flip?

Az ajakflip az ajaknagyobbítás egyik formája. Az eljárás a botulinum toxin mikrodózisának alkalmazásával pihenteti a felső ajak izmait, így azok nagyobbnak, hangsúlyosabbnak, teljesebbnek és fiatalabbnak tűnnek. A szép, természetesnek tűnő eredmény 5-10 napon belül látható, és legfeljebb három hónapig marad fenn ez az állapot.

Az ajak flip népszerű lehetőség az apróbb korrekciókat igénylők számára is, hiszen az injekciós töltőanyagok mennyiségének növelése és műtéti ajakemelés nélkül érhető el a kívánt eredmény.

Előnyök

 • Ezt tekintik a legjobb eredményt hozó készítménynek az izommozgás által okozott vonalak és ráncok eltüntetésére.
 • A kezelés gyors és gyakorlatilag fájdalommentes – sok esetben a kezelés mindössze öt percet vesz igénybe.
 • A mindennapi tevékenységet nem gátolja, a kezelés után nem kell szabadságot kivenned.
 • Megfelelő mennyiségű anyag beinjekciózása esetén arcod természetes marad, nem lesz merev, „fagyos”.

Hátrányok

 • A botulinum toxin kezelés eredményei nem tartanak örökké, átlagosan 3-4 havonta van szükség ismétlésre.
 • Nem megfelelő injekció használata esetén aszimmetrikus lehet az eredmény, esetleg deformálhatja a szemhéjat vagy a száj sarkát.
 • Ha a kezelést nem gyakorlott, vagy engedéllyel nem rendelkező szakemberre bízod, előfordulhat, hogy olyan botulinum-toxint használ, ami emberi felhasználásra nem alkalmas (nem tisztított vagy nem engedélyezett). Ilyenkor fennál az egészségkárosodás kockázata.
 • Terhesség, szoptatás vagy gyermekvállalás tervezésének időszakában a botulinum toxin nem ajánlott, mivel a hatóanyagot ezekben az esetekben még nem tesztelték.

Orvosok

Összes (33)

Klinikák

Összes (16)