Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mini arcplasztika

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 13 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mini arcplasztika jellemzően az arc alsó harmadát érinti, egyes esetekben azonban a nyakra is kiterjed. Ezt a szépészeti beavatkozást gyakran kombinálják egyéb plasztikai beavatkozásokkal pl. szemhéjplasztika. Az eljárás pontos menete függ a sebésztől és a pácienstől igényeitől is.

Szakemberek véleménye szerint a mini arcplasztika kisebb beavatkozással jár és heg gyógyulása általában rövidebb. Jó eredményeket biztosít az öregedés enyhe változásaira, mint a megereszkedett bőr, kialakulóban lévő ráncok, a kialakuló toka vonalának lágyítása.

Ez egy különösen kedvelt eljárás azok számára, akik arcfiatalításra igénybe vettek hialuronsavas kezeléseket, de annak eredménye már nem megfelelő számukra.

A mini arcplasztika nem biztosítja ugyanazt az eredményt, mint a teljes arcplasztika, de nagyon sokan úgy látják, hogy hatalmas változást eredményez és sokkal fiatalosabb megjelenést tesz lehetővé.

Sok orvos ajánlja a mini arcplasztikán felül a kis ráncok és meglazult bőr korrekciójára a hialuronsavas arcfeltöltést vagy más, sebészeti beavatkozás nélküli fiatalító eljárásokat, mint nagy intenzitású, célirányos ultrahang kezelést, rádióhullámos eljárásokat vagy a szálbehúzásos arcfiatalítást – vagy a teljes arcplasztikát a jelentősebb megereszkedések kezelésére.

Nagyon fontos tudni, hogy mint arcplasztikát, mint mini arcplasztikát csak olyan páciensnél végeznek el, aki nem dohányzik, legalább a műtétet megelőző 3 hónapban.

Előnyök

 • Az kezelt területen csökkenti a megereszkedett bőr ráncait, megszünteti és sokkal finomabb rajzolatúvá teszi a tokát.
 • A beavatkozás helyi érzéstelenítésben is végrehajtható, ami költséghatékony és kevésbé kockázatos, mint az altatás.
 • Rövidebb pihenést igényel, gyorsabban gyógyul, mint a teljes arcplasztika.

Hátrányok

 • A kis arcplasztika esetében a preparált terület kisebb, mint egy teljes arcplasztikánál, így megeshet, hogy nem elég a jelentősen megereszkedett bőr és toka kezelésére.
 • Amíg a mini arcplasztika eredménye öt-nyolc évig látható, addig a teljes arcplasztika eredménye legalább egy évtizedig tart.
 • A mini arcplasztika nem kezeli az arc középső részén fennálló ráncokat.

Kérdések-válaszok

Annak a páciensnek ajánlott a mini arcplasztika, akinek enyhén vagy közepesen megereszkedett a bőr, kialakultak a marionett ráncai, az állvonal elvesztette a definiáltságát, és a toka előre domborodik.

Az a páciens, akinek testsúlya nem ingadozik, nem dohányzik, és lehetőség szerint az elmúlt fél évben nem végeztek botulinum toxin illetve hialuronsavas kezelést.

Természetesen egy biztonságos beavatkozásnak tekinthetőek az arcplasztikai beavatkozások. Mint minden műtétnek ennek is fennállnak a lehetséges szövődményei. Az első arcplasztikát /esztétikai okokból/ több, mint 100 éve végezték, így már nagyon régóta foglalkoznak azzal a sebészek, hogy ezt a műtéti technikát optimalizálják, és a lehető legjobb eredményeket érjék el a legkevesebb szövődménnyel, és minimális gyógyulási idővel.

A mini arcplasztikánál számítanod kell, hogy 7-10 napig abszolút nem leszel szalonképes. Ez azt jelenti, hogy bár le tudsz menni a boltba vásárolni, és akár dolgozni is bemehetnél, de a kinézeted ezt nem fogja megengedni, mert éjjel-nappal egy fejkötőt kell viselj, a fejed be lesz duzzadva, ami leginkább egy lufira hasonlít majd. Ezért érdemes előre kitakarítani a lakást, bevásárolni, a gyerekek és kisállatok felügyeletét az első hétben érdemes valakire rábízni.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

A beavatkozás után több, mint valószínű, hogy nem tudsz vezetni /akár helyi érzéstelenítésben, akár altatásban végzik a műtétet/. Így, gondoskodj róla, hogy valaki haza vigyen, illetve, még az első kontrollon sem javasoljuk, hogy Te vezess.

A rajtad végrehajtott mini arcplasztika típusától függ, hogy milyen lesz az eljárás. Vagy altatnak a műtét idejére /nem leszel a tudatodnál/ vagy helyi érzéstelenítést alkalmaznak /ébren leszel, de nem érzel semmit/.

A sebész a bemetszést a fül fölött, a haj vonalában a fültő környékén indítja, és a fülcimpa körül folytatja. Megfeszíti a szöveteket /és lehetőség szerint az alatta lévő SMAS kötőszövetet/, eltávolítja a felesleges bőrt, továbbá a megmaradt bőrt apró, felszívódó öltésekkel feszesen rögzíti.

Már a beavatkozás napján hazamehetsz, amennyiben a műtétet helyi érzéstelenítésben végezték. Ha altatásban, akkor egy éjszakát a klinikán kell töltened, és másnap haza mehetsz. Kontroll általában az első illetve a 3. napon van. Varratszedés általában a műtéttől számítva 7-10 nap között történik meg.

A beavatkozás után 10 napig éjjel nappal egy kompressziós fejkötést kell alkalmazni, a 10. nap után már csak éjszakára kell viselni ezt a speciális fejkötőt, amit vagy a műtéted napján kapsz a sebésztől, vagy neked kell előre beszerezned.

A mini arcplasztikák nagytöbbségét helyi érzéstelenítésben végzik, így páciesekben 2 kérdés merül fel a fájdalommal kapcsolatban: A műtét közben mit lehet érezni és az mennyire fájdalmas?

Az első bemetszés előtt a területet helyi lidocainos érzéstelenítéssel befecskendezik, ezt úgy kell elképzelni mint egy fogászati érzéstelenítést. Ez a beavatkozás legkellemetlenebb része, mert oldalanként 10 szúrás is szükséges lehet. Miután hat az érzéstelenítő, fájdalmat már nem érzel csak húzó nyomó érzéseket a műtét közben. Amennyiben fájdalmat érzel, mindenképp jelezd azt orvosodnak.

Műtét után kapsz fájdalomcsillapítót, illetve még egy ideig hat a helyi érzéstelenítés is. Miután ennek hatása elmúlik, nyomó feszítő érzést tapasztalhatsz, ami inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Nyomást érezhetsz a fejedben, ha vízszintesen szeretnél feküdni. Ez egyáltalán nem lesz komfortos. Az első 2 hétben javasolt félig ülő pozícióban aludni és pihenni.

A beavatkozás után gyakori a rossz közérzet, továbbá nem jelentős mellékhatások, mint bőrpír, duzzadás, bevérzés fordulnak elő. A gyorsabb regenerálódásért kövesd a sebész utasításait. A mini arcplasztika általában egy hetes lábadozással jár – ami sokkal rövidebb, mint a hagyományos arcplasztika két hetes felépülési ideje.

A lábadozás ideje alatt a legmegterhelőbb, hogy a beavatkozás területe nagyon duzzadt, arcunk formáját veszíti, és nehéz tükörbe nézni és az első napokban elhinni hogy olyan lesz a végeredmény, amiért az egész procedúrára vállalkoztál.

A műtét után 4-6 hétig nem javasolt a sport. Erről mindenképp kérj személyes tájékoztatást orvosodtól, hogy ő mit javasol. 4 hét után könnyű, de hosszabb sétákra már vállalkozhatsz. 6 hét után teljes mértékben visszatérhetsz a megszokott életviteledhez, de minden esetben várd meg a 6 hetes kontroll időpontját, amikor az orvosod ezt jóváhagyja.

A műtét után 2 héttel már látható a beavatkozás pozitív eredménye. Már kevés sminkkel eltüntethetőek a műtét látható nyomai, mint például: kis bevérzések, duzzanatok. Fontos, hogy arcplasztika után 4-6 hétig ne tervezz olyan programot, ahol makulátlan külsővel kell részt vegyél. Bár a műtét után 2 héttel már tudsz emberek közé menni, dolgozni, de egy figyelmes szem észreveheti a még meg nem gyógyult műtéti területet. Természetesen nem arcplasztikára fognak gondolni, hanem például, hogy egy fogászati kezelésen voltál, vagy egyéb sérülés érte az arcodat /gyerek, edzés, kutya, macska :)/.

A konzultáción az orvosod kétféleképpen tudja megmutatni, hogy milyen eredményre számíthatsz.

Az egyik, hogy beálltok a tükör elé, és a kezével annyira feszíti meg az arcod, amilyen várható eredménye lesz a beavatkozásnak. A másik, hogy hasonló adottságú páciensek előtte-utána fotóit mutatja be, amelyen keresztül láthatod, hogy a Te esetedben milyen eredményre lehet számítani.

Két héttel a műtét után, már látni fogod az eredményeket, de az arcod itt-ott még duzzadt és deformált lehet. A teljes gyógyulás a műtét után 6-8 héttel következik be.

A mini arcplasztikának a hatása 5-8 évig tart. Az eredmény tartóssága függ a genetikától, az életmódtól és a testsúly ingadozásától.

A mini arcplasztika egy nagyon jó beavatkozás, mert hatékony és hosszútávú megoldást nyújt az idő múlására. Nagyon sok olyan beavatkozás, kezelés van még, ami segíti az arc fiatalítását. Ilyenek például a

 • teljes arcplasztika
 • hialuronsavas feltöltések
 • lézeres kezelések
 • hámlasztások
 • rádiófrekvenciás arcfiatalítás

Az, hogy számodra a mini arcplasztika az ideális megoldás vagy sem, az attól függ, hogy mennyire megereszkedett a bőröd, valamint milyenek az arcod mély izmai és szövetei.

A hagyományos vagy teljes arcplasztika a nyak alsó és felső területeit, a nyaki szövetet, a trombitás izom és a nevetőizom által okozott ráncok és az áll körüli marionett-vonal területeit veszik kezelésbe. A hajas fejbőrön a fül előtt és mögött ejtenek bemetszést, majd a fül mögötti hajas területen a nyak (tarkó) felé feszítik meg a szöveteket.

Ha a beavatkozást megfelelően végezték el, akkor a hegek a gyógyulást követően avatatlan szemek számára szinte láthatatlanok maradnak.

A két beavatkozás között a különbség mindössze annyi, hogy mini arcplasztika esetén a hegek közel 40%-kal rövidebbek – a fül előtt és/vagy mögött a hajas fejbőrön, de véget ér a fülcimpa magasságában. Éppen ezért a mini arcplasztika eredménye nem annyira látványos és tartós.

Szakértők véleménye szerint a mini arcplasztika azok számára megfelelő, akik a bőr meglazulásának csak kezdeti jeleit mutatják, amíg a teljes arcplasztika azok számára jó megoldás, akiknek már markáns a tokájuk, vagy nyakuk bőre erősen ráncosodik.

A teljes arcplasztikával és a mini arcplasztikával is egy időben elvégezhető a szemöldökkorrekció és a szemhéjműtét is.

Egy konzultáció után könnyen el tudod dönteni, hogy melyik eljárás az ideális számodra.

 • Természetellenes hatású lesz az arc.
 • A mini arcplasztikát csak egyszer lehet elvégeztetni.
 • A mini arcplasztika nem kombinálható szemhéjplasztikával.
 • A mini arcplasztika látványos hegekkel jár.