Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mini hasplasztika

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 10 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mini hasplasztika, más néven részleges hasplasztika olyan műtéti eljárás, amely helyreállítja a köldök alatti terület sima, feszes megjelenését azáltal, hogy eltávolítja a felesleges bőrt. Az eljárás kevésbé invazív, mint a hagyományos hasplasztika vagy midi hasplasztika. Általában olyan pácienseken végzik, akikről kevesebb zsírt és bőrt kell eltávolítani (a „mini” erre utal).

Az eljárásnak nincs általánosan elfogadott meghatározása. Egy mini hasplasztika során kimetszhetik a régi C-szakaszos hegeket, és eltávolíthatják a felesleges bőrt, hogy feszessé tegye a has alsó felét. Néhány sebész összevarrja az alsó hasizmokat, de ez nem mindig szükséges. A mini hasplasztika hatékony eljárás lehet azok számára, akiknek egyszerűen csak az alsó hasi kontúr korrekciójára van szükségük az izmok összevarrása nélkül.

Mini hasplasztika szülés után

Terhesség során gyakran előforduló jelenség a hasizmok szétválása (diastasis recti), ami érintheti a felső, középső és alsó hasi izmokat is. Ilyen esetben legtöbbször a laparoszkópos minimál invázív hasplasztika vagy több bőrfelesleg esetén csak a teljes hasplasztika nyújt kielégítő megoldást, de amennyiben a szétnyílás mértéke minimális és csak az alsó hasizmokat érinti, úgy a mini hasplasztika is jó alternatíva lehet.

Mindezek mellett, a mini hasplasztika eljárás során a felesleges, kimetszett bőrnél figyelembe veszik, ha van császármetszés heg és azt is kimetszik, hogy csak egy heg maradjon végül. Mivel csak a has alsó részéről távolítják el a bőrt, a has többi részén, például a köldök körül/felett lévő striák nem tűnnek el.

Mini hasplasztika a striák eltüntetésére

Mini hasplasztikával bizonyos striáktól is megszabadulhatsz, függetlenül attól, hogy azok terhesség vagy egyéb okokból jelentek meg a hasadon.

Mivel a beavatkozás során csak a has alsó részéről távolítják el a bőrt, így az ott elhelyezkedő striákat tudja a sebész eltüntetni. A has többi részén előforduló striákra sok esetben csak a teljes hasplasztika nyújthat kielégítő megoldást.

Mini hasplasztika más beavatkozás részeként

A mini hasplasztikát más beavatkozás részeként is elvégezhetik, ilyen például a zsírleszívás, mellnagyobbítás, mellfelvarrás vagy akár Mommy Makeover részeként is. Azonban itt is fontos hangsúlyozni, hogy a mini hasplasztika elsődlegesen a vékonyabb, kisebb zsír és bőrfelesleggel rendelkező hölgyek számára alkalmas beavatkozás.

Előnyök

 • Lapossá, feszesebbé teszi az alhasat.
 • Eltüntetheti a császármetszés hegét egy alacsonyabban lévő, kevésbé látható verzióval, amelynek vonala vékonyabb és általában egyenesebb.
 • A műtét nem annyira komplikált, mint egy teljes hasplasztika, ezért a legtöbb beteg egy hét után visszatérhet a munkába (szemben akár egy hónapos leállással, teljes hasplasztika esetén).
 • Általában kevesebbe kerül, mint egy teljes hasplasztika.
 • Mivel egy kevésbé invazív a műtétrőlvan szó, így jóval kisebb hegekkel lehet számolni a felépülési időt követően.
 • A beavatkozás javíthatja az alhason lógó bőr látványából származó önbizalomhiányt, hiszen újra fiatalos, esztétikus hasad lehet.

Hátrányok

 • Mivel az eljárás nem foglalkozik minden striával, a köldök fölötti laza bőrrel vagy a köldök fölötti izom összevarrásával, az eredmények korlátozottak lehetnek.
 • A plasztikai sebészet továbbra sem olcsó, és a biztosítás sem fedezi.
 • Kevésbé látványos az átalakulás egy teljes hasplasztikához képest.

Mini hasplasztikai műtét menete

 1. A mini hasplasztika első lépése minden esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek, a korábbi hasat érintő műtétek és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A mini hasplasztikaiműtétet megelőzően a sebész kérhet laborvizsgálatot, illetve szükséges lehet bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát – a plasztikai sebész utasításai szerint.
 5. A beavatkozás előtt gondoskodj a szabadnapjaidról, illetve egyéb műtét utáni teendőidről.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami általában két-három órát vesz igénybe, de bizonyos esetekben ennél több is lehet.
 7. A beavatkozás után a legtöbb esetben már másnap hazaengednek, de bizonyos klinikák 2-3 éjszakát is bent tarthatnak.
 8. A varratok nagyságrendileg 2 hét után kerülnek eltávolításra. Legalább 4-6 hétig fel kell függeszteni az aktív sportolást.

Lehetséges szövődmények

Ahogy minden plasztikai sebészeti beavatkozásnak, úgy a mini hasplasztikai műtét is okozhat szövődményeket.

Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • gyulladás
 • vérzés
 • hányinger
 • szédülés
 • fertőzés
 • seroma képződés (bőr alatti folyadékgyülem)
 • hypertrofia (szövetburjánzás)
 • keloid (vastag hegképződés)
 • vérrögképződés

A beavatkozás utáni gyógyulás nagyban függ a kiinduló állapottól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a mini hasplasztikáról

Tévhit 1#: „A mini hasplasztika valójában egy könnyű fogyókúra.”
A mini hasplasztika nem egy fogyókúra. A beavatkozásra az ideális jelölt az, aki a testalkatának megfelelő testsúllyal rendelkezik, egészséges, ugyanakkor az alhasán lógó bőr vagy felgyülemlett zsír zavarja a pácienst.

Tévhit 2#: „A mini hasplasztika minden problémámat megoldja.”
A beavatkozás valóban segíthet az alhason lógó bőr látványából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor ez önmagában nem képes megoldani az önértékelési és önképzavarral kapcsolatos pszichológiai problémákat. Emiatt, csak lelkileg is egészséges pácienseknek javasolt a beavatkozás.

Gyakori kérdések a mini hasplasztikáról

A mini hasplasztika Neked való, ha:

 • az alhason megereszkedett bőrrel rendelkezel
 • csak minimális izomkorrekcióra van szükséged a has alsó területén
 • már nem tervezel terhességet, ami ismét kinyújthatná a bőrt az adott területen.

Ha a derék fölött gyűrődik a bőr, vagy derékhajláskor hurkák képződnek, esetleg jelentős izomkorrekcióra van szükséged, akkor valószínűleg tanácsosabb lenne egy teljes hasplasztikai műtét számodra. Mindig a konzultáción dől el, hogy teljes, mini vagy esetleg midi hasplasztikára van szükséged. A mini hasplasztikákat általában nőknél végzik, de néha férfiak esetében is előfordul.

A mini hasplasztika nem jelent különösebb kockázatot a műtét szokásos mellékhatásain túl: duzzanat, véraláfutás, altatással szembeni allergiás reakciók, fertőzés vagy a metszés közelében fellépő bőrérzet változásai.

Nemzetközi kutatások alapján a páciensek kevesebb, mint 0,5%-a tapasztal vérzést vagy fertőzést a műtétet követően.

Ha olyan egyéb tüneteket észlelsz, amelyek szokatlannak tűnnek, fordulj orvosodhoz segítségért!

Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű bőr egy teljes hasplasztikához, de a köldök feletti részen is szükség van a hasizmok korrekciójára, a midi hasplasztika lehet a megoldás a problémára.

Az eljárás két-három órát vesz igénybe. A legtöbb plasztikai műtéthez hasonlóan ezt is általában egynapos sebészeti központban, altatásban végzik. Általában a műtétet követő napon hazamehetsz, bár vannak olyan sebészek akik 2-3 napig is bent tartanak a klinikán.

Ha az eljárás során zsírleszívásra is sor kerül, a sebész először azt végzi el. A zsírleszívást követően még több eltávolítandó bőr mutatkozik, és aránylag nagy adag érzéstelenítőt használnak. Amennyiben hasi zsírleszívás zajlik, a bemetszéseket a kimetszeni kívánt bőrrészen végzik, hogy ne keletkezzen feleslegesen heg. Ha a felesleges zsírt más területekről távolítják el, azt apró bemetszések segítségével, kanüllel végzik.

Miután a zsírleszívással elkészültek, a sebész rövid bemetszést végez az alhason, általában közvetlenül a szemérem felett. Eltávolítják a már előre berajzolt bőrrészeket, és összevarrhatják az alatta lévő izmokat. Jó esetben kb. 16 centiméter van a bemetszés és a köldök között.

Ezután a metszést kivehető varratokkal lezárják. A sebészedtől függ, hogy helyez-e be draincsöveket vagy sem. Ha igen, ezeket általában a 2-3. napon távolítják el. Ébredést követően feszítő érzésed lesz és némi fájdalmat érzel majd. Az első éjszakát a klinikán kell töltened. Másnap általában hazamehetsz, de úgy szervezd, hogy legyen kísérőd, és arra is gondolj, hogy az első otthon töltött éjszaka alatt legyen melletted valaki!

Fontos, hogy bízz a sebészedben, és fogadd el az ajánlott technikát! Ha nem tudod elképzelni, milyen lesz az eredmény, kérd meg, hogy mutasson képet, ahol hasonló páciensnél a számodra javasolt technikával végezte a műtétet.

Sokat segíthet, ha előre tájékozódsz az előtte/utána képgalériánkból és eleve van egy elképzelésed arról, hogy milyen eredményt szeretnél elérni (vagy milyet nem).

A legtöbb esetben egy hét alatt meggyógyulhatsz. Némi kellemetlenséggel jár, de a fájdalom nem túl erőteljes. Esetleg néhány napig enyhe fájdalomcsillapítóra is szükséged lehet.

A műtét után néhány héttel, rosszabb esetben néhány hónappal az összes duzzanat eltűnik, és a bőröd ellazul, így természetesebbnek tűnik majd az eredmény.

A sebész arra kér majd, hogy a műtétet követően 6-8 hétig viselj kompressziós ruházatot, mert az csökkenti a duzzanatot és a zúzódásokat, miközben segíti a laza bőr visszahúzódását is. Legfeljebb öt napon át lesz jelentős a duzzanat, ezt követően napról napra fokozatosan eltűnik, a komfortérzeted nő, és a fájdalmaid egyre csökkennek.

Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a műtét után néhány hétig nem férsz majd bele a ruháidba, de néhány héten belül ez megoldódik, mivel a műtéti terület gyógyul, és a nyirokcsatornák helyreállnak. Az első pár hétben a nyirokmasszázs felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Legkésőbb hat hét múlva folytathatod a megszokott életviteledet. Legalább egy hónapig azonban tartózkodnod kell majd a megerőltető tevékenységektől, mint például a kardióedzés. Minden beteg más és más, ezért fontos, hogy a szövődmények elkerülése és a gyógyulás meggyorsítása érdekében kövesd a sebész utasításait!

A mini hasplasztika eredményeinek tartósak, feltételezve, hogy nem volt terhesség vagy egyéb, jelentős változást eredményező esemény a műtétet követően (pl.: nagy hízás vagy fogyás). Ha elégedett vagy az eredménnyel, egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással fenntarthatod az elért eredményt.

Előfordul, hogy egyes páciensek a köldök visszarendeződésével elégedetlenek az eljárás után. Mások azt mondják, hogy egyenletesebb hasra számítottak. Ha nem lennél elégedett az eredménnyel, konzultálj az orvosoddal más lehetséges technikákról, amelyek segíthetnek a kívánt lapos has elérésében. A hasizmok megerősítésére szolgáló testmozgás is segíthet, de gyakran szükség lehet akár egy teljes hasplasztikára is.

A teljes hasplasztika sokkal szélesebb körű eljárás, mint a mini hasplasztika. Megcélozza a teljes hasi területet, körülbelül kétszer annyi bőrt távolítanak el, mint egy mini hasplasztika során, és a bőrt, valamint a függőleges hasizmokat is rekonstruálja. Ez akár 6-12 hetes gyógyulást is igényelhet, nagyobb a szövődmények valószínűsége, és átlagosan körülbelül 820.000 Ft-ba kerül.

A mini hasplasztika egyik előnye, hogy míg a teljes hasplasztikához csípőtől csípőig tartó metszés szükséges, addig a mini hasplasztikánál egy rövidebb is elég, így a maradandó heg sem fut majd végig.

A mini hasplasztika további előnye, hogy később könnyebb változtatni rajta. A hagyományos hasplasztikák esetében (ami természetesen igaz általában az összes plasztikai műtétre, hogy) a legjobb, ha azt egyszeri alkalommal tökéletesen elvégezzük. Egy mini hasplasztika esetében viszont egy későbbi revízió vagy másodlagos hasplasztika bármikor elvégezhető.

Annak eldöntését, hogy a mini hasplasztika megfelelő-e problémád megoldására, bízd tapasztalt és hozzáértő plasztikai sebészre! A Te feladatod az, hogy sebészt válassz, és ne technikát! A sebész ad majd tanácsot és magyarázatot arra, hogy miért lehet jobb az egyik technika, mint a másik. Természetesen jó, ha informálódsz a lehetőségeidről, és akár meg is kérdezheted a sebészedet, hogy miért azt a technikát választotta Neked, és milyen eredménybeli különbségek lennének, ha más technikát választana.

A plasztikai sebészek bárkinek szívesen elvégzik a mini hasplasztikát, de sok betegnek sokkal kiterjedtebb kontúrra vagy korrekcióra van szüksége. A számodra optimális eljárás tested anatómiai adottságaitól függ, nem pedig az ideálisnak tűnő végső eredménytől!

A legtöbb sebész azt javasolja, hogy a születés után hat hónapig ajánlatos várnod, de nincs olyan tudományos vizsgálat, amely azt igazolná, hogy a hat hónap várakozás előnyösebb, mint a három hónap. Valószínűleg a várakozás ideje attól függ, hogy a terhesség mennyire volt traumatikus a tested számára.

A szülést követően esélyt kell adnod a testednek, hogy magától helyreálljon. Nehéz megjósolni, hogy a bőr mennyire húzódik majd vissza.

Amit terhesség után minden esetben ajánlott az az, hogy nyerd vissza azt a súlyt, amit hosszútávon tartani szeretnél. Jelentős fogyás és az ideális testsúlyod elérése előtt a hasplasztikát nem javasolt elvégezni.

Számos sebész a műtétet a laza bőr eltávolítására korlátozza, míg mások összevarrják és kezelik a szétnyílt hasizmok okozta problémát is. Szétnyílásról akkor beszélünk, amikor az izmok hosszanti irányban szétválnak, és az azokat hosszában összetartó hártya megnyúlásával a hasizmok közt kisebb-nagyobb rés keletkezik. Gyakran terhesség után következik be, bár a férfiakat is érintheti.

Ilyen esetben a has előredomborodik. Legtöbbször a páciensek azt érzékelik, hogy reggel ébredéskor lapos a hasuk, ám amint vizet isznak, reggeliznek, egyre domborodik előre, és estére már zavaró a pocak alakul ki. Ez annak a következménye, hogy a függőleges hasizmok, mivel szétnyíltak, nem tudják ellátni funkciójukat.

Hosszútávon ez okozhat egyéb problémát is pl. hátfájást vagy tartásproblémákat. Ugyanakkor a rectus diastasis előfordulhat a köldök felett és alatt is. A mini hasplasztika során a sebész csak a köldök alatti részt tudja korrigálni, míg a középső részen lévő hasizmok felső kétharmada nem javul, így a has felső részén dudor maradhat.

A sebészek szerint a mini hasplasztikai hegnek nem szabad hosszúnak lennie, és teljesen el kell rejtenie a bugyivonalnak. Amennyiben aggódsz az esetleges heg miatt, a műtét napján vidd magaddal a bugyidat vagy a fürdőruhádat, és a sebész megjelöli annak vonalát, hogy a heg biztosan alatta legyen majd.

A heg gyakran kevesebb, mint 15 cm hosszú és sokkal kisebb, mint egy hagyományos hasi heg, amely általában csípőtől csípőig tart. A plasztikai sebész szerint a heg hossza attól függ, hogy mennyi bőrt kell eltávolítani. Sok esetben a mini hasplasztikai heg olyan hosszú, mint a teljes hasplasztika után lévő heg a jelentős bőrfelesleg miatt. Ilyen esetekben mindkét bemetszést közvetlenül a szeméremvonal fölé helyezik, és így könnyen elrejthető a heg a ruházat alatt.

A heg gyógyulása hat hétig, de annál tovább is eltarthat. Nagyon gyakori, hogy a heg szélei kezdetben kissé csomósak vagy kitüremkednek. Miután a bemetszés teljesen meggyógyult, szilikongéllel csökkentheted a heg láthatóságát.

Nemzetközi felmérések alapján, a mini hasplasztikán átesett páciensek 90%-a, míg a teljes hasplasztikai műtéten átesettek 96%-a elégedett az eredménnyel.

Fontos, hogy reális képed legyen arról, mit érhetsz el egy mini hasplasztikai eljárással. A teljes hasüregi műtéten elért drámai eredményekkel összehasonlítva a mini verzió „mini eredményt ad, mert egy mini eljárás” – mondják a plasztikai sebészek.

A mini hasplasztika azoknak a pácienseknek lehet megfelelő eljárás, akik esetében a has felső része feszes, és nincs hasizomszétnyílásuk, míg a köldök alatti részen a bőr megnyúlt petyhüdt, és akár előredomborodás is jelentkezik a nap végére.

Döntő fontosságú, hogy egy olyan sebészt találj, aki más alternatívát is tud kínálni, ha esetedben nem tartja elegendőnek a mini hasplasztikát.

A mini hasplasztika ára függ a kiinduló állapottól, valamint az orvos helyétől és szakmai tapasztalatától.

A mini hasplasztika teljes költsége a következőket tartalmazza:

 • konzultáció
 • műtét
 • kontrollvizsgálat, beleértve az öltések eltávolítását

A mini hasplasztikai műtét átlagára Magyarországon: 700.000 Ft.

A hasplasztikai beavatkozások csak igen nagymértékű fogyások esetén támogatottak a TB által.

Ha egyszerűen csak nem vagy megelégedve az alhasi bőröddel és valójában csak kis mértékű lógás figyelhető meg, abban az esetben nem lehet számítani TB támogatásra a beavatkozás során.

Jelen pillanatban nincs még egy hasonló, minimál invazív műtéti eljárás az alhasi bőr és zsírfelesleg korrigálására.

Akik szeretnék elkerülni a sebészeti beavatkozást, kipróbálhatják a különböző cellulitkezelésre alkalmazott kozmetikai eszközöket is. Ezek bár javíthatnak a kialakult állapoton, de hosszú távú, kielégítő eredményt a legtöbb esetben csak a mini hasplasztika tud nyújtani.

Léteznek testkezelő gépek is, melyek segítségével lehet bőrt feszesíteni és izmot építeni. Ilyen pl. a BTL Exilis kezelése, amivel nagyon szépen vissza lehet feszíteni a bőrt (egy bizonyos mértékig), azonban teljesen nem képes kiváltani a műtétet.

A BTL EMsculpt és EMsculpt NEO kezelésével is lehet izmot építeni, ez bizonyítottan össze tudja húzni a hasizmokat. Nem olyan nagy mértében, mint egy műtét, de megközelítő eredményt nyújthat.

Olyan esetekben, amikor nem csak az alhasi területek érintettek, gyakran a midi hasplasztika vagy a teljes hasplasztika jobb alternatívát jelenthet.