Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mini hasplasztika

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 10 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mini hasplasztika, más néven részleges hasplasztika olyan műtéti eljárás, amely helyreállítja a köldök alatti terület sima, feszes megjelenését azáltal, hogy eltávolítja a felesleges bőrt. Az eljárás elfedheti a császármetszés hegét egy valamivel hosszabb, de alacsonyabban elhelyezkedő heggel. Mivel csak a has alsó részéről távolítják el a bőrt, a has többi részén, például a köldök körül lévő striák nem tűnnek el.

Az eljárásnak nincs általánosan elfogadott meghatározása. Egy igazi mini hasplasztika kimetszheti a régi C-szakaszos hegeket, és eltávolíthat felesleges bőrt, hogy feszessé tegye a has alsó felét. Néhány sebész összevarrja az alsó hasizmokat, de ez nem mindig szükséges. A mini hasplasztika hatékony eljárás lehet azok számára, akiknek egyszerűen csak az alsó hasi kontúr korrekciójára van szükségük az izmok összevarrása nélkül.

Zsírleszívás is elvégezhető ugyanazon műtét során a felesleges zsír eltávolítása vagy a has és a kar körvonalainak formálása céljából. Az eljárás kombinálható mellnagyobbítással vagy mellfelvarrással is, pl. a szülést követő Mommy Makeover részeként.

Hátrányok

 • Lapossá teszi az alhasat.
 • Eltüntetheti a császármetszés hegét egy alacsonyabban lévő, kevésbé látható verzióval, amelynek vonala vékonyabb és általában egyenesebb.
 • A műtét nem annyira agresszív, mint egy teljes hasplasztika, ezért a legtöbb beteg egy hét után visszatérhet a munkába (szemben akár egy hónapos leállással, teljes hasplasztika esetén).
 • Általában kevesebbe kerül, mint egy teljes hasplasztika.

Hátrányok

 • Mivel az eljárás nem foglalkozik minden striával, a köldök fölötti laza bőrrel vagy a köldök fölötti izom összevarrásával, az eredmények korlátozottak lehetnek.
 • A kozmetikai sebészet továbbra sem olcsó, és a biztosítás nem fedezi.

Kérdések-válaszok

A mini hasplasztika Neked való, ha:

 • az alhason megereszkedett bőrrel rendelkezel
 • csak minimális izomkorrekcióra van szükséged a has alsó területén
 • már nem tervezel terhességet, ami ismét kinyújthatná a bőrt az adott területen.

Ha a derék fölött gyűrődik a bőr, vagy derékhajláskor hurkák képződnek, esetleg jelentős izomkorrekcióra van szükséged, akkor valószínűleg tanácsosabb lenne egy teljes hasplasztikai műtét számodra. Mindig a konzultáción dől el, hogy teljes, mini vagy esetleg midi hasplasztikára van szükséged. A mini hasplasztikákat általában nőknél végzik, de néha férfiak esetében is előfordul.

A mini hasplasztika nem jelent különösebb kockázatot a műtét szokásos mellékhatásain túl: duzzanat, véraláfutás, altatással szembeni allergiás reakciók, fertőzés vagy a metszés közelében fellépő bőrérzet változásai.

Ha olyan egyéb tüneteket észlelsz, amelyek szokatlannak tűnnek, fordulj orvosodhoz segítségért!

Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű bőr egy teljes hasplasztikához, de a köldök feletti részen is szükség van a hasizmok korrekciójára, a midi hasplasztika lehet a megoldás a problémára.

Az eljárás két-három órát vesz igénybe. A legtöbb plasztikai műtéthez hasonlóan ezt is általában egynapos sebészeti központban, altatásban végzik. A műtétet követő napon hazamehetsz, bár vannak olyan sebészek akik 2-3 napig is bent tartanak a klinikán.

Ha az eljárás során zsírleszívásra is sor kerül, a sebész először azt végzi el. A zsírleszívást követően még több eltávolítandó bőr mutatkozik, és aránylag nagy adag érzéstelenítőt használnak. Amennyiben hasi zsírleszívás zajlik, a bemetszéseket a kimetszeni kívánt bőrrészen végzik, hogy ne keletkezzen feleslegesen heg. Ha a felesleges zsírt más területekről távolítják el, azt apró bemetszések segítségével, kanüllel végzik.

Miután a zsírleszívással elkészültek, a sebész rövid bemetszést végez az alhason, általában közvetlenül a szemérem felett. Eltávolítják a már előre berajzolt bőrrészeket, és összevarrhatják az alatta lévő izmokat. Jó esetben kb. 16 centiméter van a bemetszés és a köldök között.

Ezután a metszést kivehető varratokkal lezárják. A sebészedtől függ, hogy helyez-e be draincsöveket vagy sem. Ha igen, ezeket általában a 2-3. napon távolítják el. Ébredést követően feszítő érzésed lesz és némi fájdalmat érzel majd. Az első éjszakát a klinikán kell töltened. Másnap hazamehetsz, de úgy szervezd, hogy legyen kísérőd, és arra is gondolj, hogy az első otthon töltött éjszaka alatt legyen melletted valaki!

Fontos hogy bízz a sebészedben, és fogadd el az ajánlott technikát! Ha nem tudod elképzelni, milyen lesz az eredmény, kérd meg, hogy mutasson képet ahol hasonló páciensnél a számodra javasolt technikával végezte a műtétet.

A legtöbb esetben egy hét alatt meggyógyulhatsz. Némi kellemetlenséggel jár, de a fájdalom nem túl erőteljes. Esetleg néhány napig enyhe fájdalomcsillapítóra is szükséged lehet.

A műtét után néhány héttel, rosszabb esetben néhány hónappal az összes duzzanat eltűnik, és a bőröd ellazul, így természetesebbnek tűnik majd az eredmény.

A sebész arra kér majd, hogy a műtétet követően 6-8 hétig viselj kompressziós ruházatot, mert az csökkenti a duzzanatot és a zúzódásokat, miközben segíti a laza bőr visszahúzódását is. Legfeljebb öt napon át lesz jelentős a duzzanat, ezt követően napról napra fokozatosan eltűnik, a komfortérzeted nő, és a fájdalmaid egyre csökkennek.

Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a műtét után néhány hétig nem férsz majd bele a ruháidba, de néhány héten belül ez megoldódik, mivel a műtéti terület gyógyul, és a nyirokcsatornák helyreállnak. Az első pár hétben a nyirokmasszázs felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Legkésőbb hat hét múlva folytathatod a megszokott életviteledet. Legalább egy hónapig azonban tartózkodnod kell majd a megerőltető tevékenységektől, mint például a kardióedzés. Minden beteg más és más, ezért fontos, hogy a szövődmények elkerülése és a gyógyulás meggyorsítása érdekében kövesd a sebész utasításait!

A mini hasplasztika eredményeinek állandónak kell lenniük, feltételezve, hogy nem volt terhesség vagy egyéb, jelentős változást eredményező esemény (nagy hízásra vagy fogyás). Ha elégedett vagy az eredménnyel, egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással fenntarthatod az elért eredményt.

Előfordul, hogy egyes páciensek a köldök visszarendeződésével elégedetlenek az eljárás után. Mások azt mondják, hogy egyenletesebb hasra számítottak. Ha nem lennél elégedett az eredménnyel, konzultálj az orvosoddal más lehetséges technikákról, amelyek segíthetnek a kívánt lapos has elérésében. A hasizmok megerősítésére szolgáló testmozgás is segíthet, de gyakran szükség lehet akár egy teljes hasplasztikára is.

A teljes hasplasztika sokkal szélesebb körű eljárás, mint a mini hasplasztika. Megcélozza a teljes hasi területet, körülbelül kétszer annyi bőrt távolítanak el, mint egy mini hasplasztika során, és a bőrt, valamint a függőleges hasizmokat is rekonstruálja. Ez akár egy hónapos gyógyulást is igényelhet, nagyobb a szövődmények valószínűsége, és átlagosan körülbelül 750 000 Ft -ba kerül.

A mini hasplasztika egyik előnye, hogy míg a teljes hasplasztikához csípőtől csípőig tartó metszés szükséges, addig a mini hasplasztikánál egy rövidebb is elég, így a maradandó heg sem fut majd végig.

A mini hasplasztika további előnye, hogy később könnyebb változtatni rajta. A hagyományos hasplasztikák esetében, (ami természetesen igaz általában az összes plasztikai műtétre), hogy a legjobb, ha azt egyszeri alkalommal tökéletesen elvégezzük. Egy mini hasplasztika esetében viszont egy későbbi revízió vagy másodlagos hasplasztika bármikor elvégezhető.

Annak eldöntését, hogy a mini hasplasztika megfelelő-e problémád megoldására, bízd tapasztalt és hozzáértő plasztikai sebészre! A Te feladatod az, hogy sebészt válassz, és ne technikát! A sebész ad majd tanácsot és magyarázatot arra, hogy miért lehet jobb az egyik technika, mint a másik. Természetesen jó, ha informálódsz a lehetőségeidről, és akár meg is kérdezheted a sebészedet, hogy miért azt a technikát választotta Neked, és milyen eredménybeli különbségek lennének, ha más technikát választana.

A plasztikai sebészek bárkinek szívesen elvégzik a mini hasplasztikát, de sok betegnek sokkal kiterjedtebb kontúrra vagy korrekcióra van szüksége. A számodra optimális eljárás tested anatómiai adottságaitól függ, nem pedig az ideálisnak tűnő végső eredménytől!

A legtöbb sebész azt javasolja, hogy a születés után hat hónapig ajánlatos várnod, de „nincs olyan tudományos vizsgálat, amely azt igazolná, hogy a hat hónap várakozás előnyösebb, mint a három hónap. Valószínűleg a várakozás ideje attól függ, hogy a terhesség mennyire volt traumatikus a tested számára.

A szülést követően esélyt kell adnod a testednek, hogy magától helyreálljon. Nehéz megjósolni, hogy a bőr mennyire húzódik majd vissza.

Amit terhesség után minden esetben ajánlott az az, hogy nyerd vissza azt a súlyt, amit hosszútávon tartani szeretnél. Jelentős fogyás előtt a hasplasztikát nem javasolt elvégezni.

Számos sebész a műtétet a laza bőr eltávolítására korlátozza, míg mások összevarrják és kezelik a szétnyílt hasizmok okozta problémát is. Szétnyílásról akkor beszélünk, amikor az izmok hosszanti irányban szétválnak, és az azokat hosszában összetartó hártya megnyúlásával a hasizmok közt kisebb-nagyobb rés keletkezik. Gyakran terhesség után következik be, bár a férfiakat is érintheti. Ilyen esetben a has előredomborodik. Legtöbbször a páciensek azt érzékelik, hogy reggel ébredéskor lapos a hasuk, ám amint vizet isznak, reggeliznek, egyre domborodik előre, és estére már zavaró a pocak alakul ki. Ez annak a következménye, hogy a függőleges hasizmok, mivel szétnyíltak, nem tudják ellátni funkciójukat.

Hosszútávon ez okozhat egyéb problémát is pl. hátfájást vagy tartásproblémákat. Ugyanakkor a rectus diastasis előfordulhat a köldök felett és alatt is. A mini hasplasztika során a sebész csak a köldök alatti részt tudja korrigálni, míg a középső részen lévő hasizmok felső kétharmada nem javul, így a has felső részén dudor maradhat.

A sebészek szerint a mini hasplasztikai hegnek nem szabad hosszúnak lennie, és teljesen el kell rejtenie a bugyivonalnak. Amennyiben aggódsz az esetleges heg miatt, a műtét napján vidd magaddal a bugyidat vagy a fürdőruhádat, és a sebész megjelöli annak vonalát, hogy a heg biztosan alatta legyen majd.

A heg gyakran kevesebb, mint hat hüvelyk hosszú, sokkal kisebb, mint egy hagyományos hasi heg, amely általában csípőtől csípőig tart. A plasztikai sebész szerint a heg hossza attól függ, hogy mennyi bőrt kell eltávolítani. Sok esetben a mini hasplasztikai heg olyan hosszú, mint a teljes hasplasztika után lévő heg a jelentős bőrfelesleg miatt. Ilyen esetekben mindkét bemetszést közvetlenül a szeméremvonal fölé helyezik, és így könnyen elrejthető a heg a ruházat alatt.

A heg gyógyulása hat hétig, de annál tovább is eltarthat. Nagyon gyakori, hogy a heg szélei kezdetben kissé csomósak vagy kitüremkednek. Miután a bemetszés teljesen meggyógyult, szilikongéllel csökkentheted a heg láthatóságát.

A mini hasplasztikán átesett betegek 90 %-a, míg a teljes hasplasztikai műtéten átesettek 96%-a elégedett az eredménnyel.

Fontos, hogy reális képed legyen arról, mit érhetsz el egy mini hasplasztikai eljárással. A teljes hasüregi műtéten elért drámai eredményekkel összehasonlítva a mini verzió „mini eredményt ad, mert egy mini eljárás” – mondják a plasztikai sebészek.

A mini hasplasztika azoknak a pácienseknek lehet megfelelő eljárás, akik esetében a has felső része feszes, és nincs hasizomszétnyílásuk, míg a köldök alatti részen a bőr megnyúlt petyhüdt, és akár előredomborodás is jelentkezik a nap végére.

Döntő fontosságú, hogy egy olyan sebészt találj, aki más alternatívát is tud kínálni, ha esetedben nem tartja elegendőnek a mini hasplasztikát.