Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Hasplasztika

 • 31 db előtte-utána fotó
 • 20 db orvosok
 • 6 db klinikák
 • 10 db értékelés
 • 650.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

A hasplasztika olyan műtéti eljárás, amely javítja a hasi körvonalakat azáltal, hogy eltávolítja a felesleges bőrt és zsírt, miközben az egyenes hasizmokat is visszaállítják eredeti pozíciójukba. Hagyományos (másnéven teljes) hasplasztika esetén a sebész általában eltávolítja a felesleges zsírt vagy a megereszkedett bőrt a köldök felett és alatt, majd szorosan meghúzza a fennmaradó bőrt, a szétnyílt hasizmokat pedig összevarrja. Ennek hatására hasad lapos lesz.

A derék és a csípők formálása érdekében sokan a zsírleszívás mellett döntenek, de orvosi körökben máig vitás kérdés, hogy annak a hasplasztika előtt, alatt vagy után kell-e megtörténnie.

Az eljárás nagyon népszerű a nők körében, különösen szülést vagy jelentős súlyvesztést követően. Gyakran kombinálják a hasplasztikát az egyenes hasizom rostjainak hosszanti szétválásának korrigálásával, hogy az egyenes hasizmot újra összehozzák, illetve a kötényhas eltávolítását annak érdekében, hogy a jelentős fogyás utáni lógó bőrt eltávolítsák az alhasról.

Ez kombinálható a szeméremdomb vagy akár a mellek korrekciójával is a szülést követő testi változások visszafordítása érdekében.

Előnyök

 • A hasplasztika formálja a derékvonalat, és simább, feszesebb hasat eredményez.
 • Jobban fogsz kinézni, magabiztosabban érzed majd magad még fürdőruhában is.
 • Hasplasztikával lehetőséged lesz megszabadulni a terhességi csíkoktól és az esetleges hegektől.
 • Javulást tapasztalhatsz majd terhesség után és a hátfájás tekintetében, valamint a gyakori vizeletinkontinencia esetében is, mert helyreáll a stabilitás a hasi és a medencei területen.

Hátrányok

 • A hasplasztika nagy műtétnek számít, így a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe. A legtöbb sebész azt javasolja, hogy két-három hét leállást tervezz, és számíts arra, hogy a teljes gyógyulási folyamat akár fél vagy egy évig is eltarthat.
 • A hasplasztikai műtétnél a kozmetikai sebészeti beavatkozások közül a legmagasabb a szövődmények kialakulásának kockázata.
 • A műtét egy állandó, észrevehető, bár jól elrejtett heggel társul.
 • Nem olcsó beavatkozás, és a biztosítás valószínűleg nem fedezi.
 • Szükséged lehet további műtétre is az eredmények finomhangolása érdekében. Ez különösen igaz, ha teljes átalakításról van szó.

Kérdések-válaszok

Az optimális jelölt a műtétre egészséges, stabil testtömeggel (a jelentős súlyváltozások befolyásolhatják az eredményt), és korrigálandó hasi bőrrel (egyenesen ülve látható lógó bőr) rendelkezik.

A hasi plasztikai műtétet fontolgatók közös problémája, hogy le kell-e fogyniuk a műtét előtt. A válasz sebészenként változik, de a leggyakoribb válasz az, hogy a páciens a versenysúlytól 4-5 kg-al térhet el. Sok sebész nem végzi el a műtétet olyan páciensen, akinek a testtömegindexe (BMI) meghaladja a 30-at – ami már elhízásnak számít – a szövődmények fokozott kockázata miatt.

Arra számíthatsz, hogy néhány kilótól megszabadulsz majd, a bőr és zsír lerakódásainak eltávolításakor, azonban feltétlenül tudnod kell, hogy ez nem súlycsökkentő eljárás.

Egészségügyi problémák (pl.: előrehaladott kardiopulmonáris betegségek, cirrhosis, ellenőrizetlen cukorbetegség) csökkenthetik a műtétre való esélyt. A dohányzás szintén befolyásolhatja a műtéten való részvétel lehetőségét, ezért műtét előtt legalább hat héttel abba kell hagyni, és a gyógyulási folyamat során is kerülnöd kell a dohányzást.

Egy tapasztalt, megfelelő képesítéssel rendelkező plasztikai sebész kezében az eljárást általában biztonságosnak tekintik. A legtöbb beteg csak kisebb mellékhatásokat tapasztal, beleértve a véraláfutást, duzzanatot és átmeneti zsibbadást a metszés helyén.

Ez azonban egy nagy műtét, a többi kozmetikai eljáráshoz képest magas komplikációs rátával. A statisztikák szerint a szövődmények aránya kétszerese (3%) a többi kozmetikai műtéthez viszonyítva (1,5%). A leggyakoribb fő szövődmény a hematóma (a bőr alatti vérömleny) volt. Előfordulhatnak azonban fertőzések, trombózis (vérrögök) és rendkívül ritka esetekben tüdő-tromboembólia (tüdőbe jutó vérrögök) is.

A hasplasztikák esetében magasabb a mortalitási arány, mint sok más kozmetikai műtétnél, de ennek gyakorisága valójában nagyon alacsony (világviszonylatban 0,02 – 0,16% között mozog).

A sebész pihenésre és mozgáskorlátozásra vonatkozó ajánlásainak nem betartása okozhatja a fokozott fájdalmat vagy akár a bemetszés károsodását, ami hosszabb gyógyulási időt, fokozottabb hegesedést vagy a korrekciós műtét szükségességét eredményezheti.

A hasplasztika bonyolultságától függően 90 perc és 3 óra közötti időtartamot vehet igénybe. A műtét altatásban történik. Az eljárás során vízszintes bemetszést ejtenek közvetlenül a szemérem felett. Laza hasi bőr esetén a sebész további bemetszést végezhet. Ezután elválasztják a bőrt és a mögöttes szövetet az izmoktól, felemelik a bőrt, és korrigálják a hasi izmokat. A felső hasi bőrt ezután lehúzzák (mint egy rolót), a felesleges bőrt eltávolítják, és a fennmaradó bőrt összevarrják. Középvonalban a köldök számára új nyílást hoznak létre, melyet rögzítenek a hasfalon. Végül a felesleges zsírt eltávolítják a bőrről az új nyílás körül.

A műtét befejezése után ragasztószalaggal vagy rugalmas kötéssel lefedhető a felület. Arra is sor kerülhet, hogy legalább az első héten a duzzanat gyógyulása érdekében kompressziós ruha viselésére lesz szükség napi 24 órában (kivéve a zuhanyozás alatt).

A sebészek egy része oldható belső varratokat használ, amelyeket nem kell eltávolítani. Ha klasszikus varratokat használnak a bőr felületén, akkor azokat a műtéttől számított 2-4 héten belül eltávolítják.

Arra is számítani lehet, hogy valószínűleg a sebész csöveket, kanülöket helyez majd be az adott területre, hogy a gyógyulás során megakadályozza a folyadék felhalmozódását a bemetszésben, és annak környezetében.

Legalább két hét leállást és legfeljebb hat hét teljes felépülési időt tervezz! Csak azt követően térhetsz vissza megerőltető tevékenységhez vagy a rendszeres testmozgáshoz.

A műtét utáni időszakban fájdalmaid lehetnek, ezért esetleg az orvos által felírt fájdalomcsillapítót kell szedned. Arra is számítanod kell, hogy az első három nap során duzzanat, véraláfutás és érzékenység jelentkezhet a metszési helyek körül. Egy hétig vagy akár hosszabb ideig nem is tudsz majd felállni egyenesen (nem is szabad erőltetned), és jelentős feszülést érezhetsz majd a hasadban. A tüneteket gyakran a császármetszést követő tünetekhez hasonlítják.

A gyógyulási folyamat során minden bizonnyal támogatásra lesz szükséged (felülés, állás, öltözködés, tisztálkodás, rögzítés során). Azt tanácsoljuk, hogy ne legyél egyedül a műtétet követő néhány (5-7) napban!

Még ha nem éreznéd túl jól magad az első néhány napban, lehetőség szerint akkor is ajánlatos majd felkelned az ágyból, és egy keveset mozognod a vérkeringés fokozása és a vérrögök kialakulásának megakadályozása érdekében.

A gyógyulás érzelmileg sem könnyű, ezért mindenképpen jó, ha lesz körülötted olyan személy, aki megért, és érzelmi támogatást nyújt számodra.

Időbe telik, amíg a test teljesen meggyógyul – és bár a műtét után 2-6 héttel folytathatod a szokásos tevékenységeidet, mindezeket lassan kell majd visszaiktatni az életedbe. Az orvosok azt javasolják, hogy az első 4-6 hétben ne emelj semmi nehéz dolgot és a gyermekedet se vedd fel.

Arra gondolnod, hogy két hét múlva futni fogsz, túl nagy merészség lenne!

Az orvosok általában három-hat hétig javasolják a kompressziós ruházat viselését.

Amennyiben a műtét előtt jelentős bőr- és zsírtartalommal rendelkeztél, a műtét után szinte azonnal láthatod a „hatalmas” változást. A végső eredményt azonban kezdetben eltakarja a duzzanat. Jó esetben néhány hét elteltével (egyes esetekben hat hónap elteltével) megtapasztalhatod a végleges eredményt.

Mindaddig, amíg fenntartod az egészséges életmódot, és megőrzöd a testsúlyodat, az új hasi kontúrjaid hosszútávon megmaradnak. Az öregedési folyamatot viszont egyik eljárás sem tudja megállítani, ezért a későbbiekben a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás mellett megfontolhatod a testkontúrkezelést (pl. Emsculpt ).

A hasplasztika a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabadulj a gyomor körüli zsírfeleslegtől és bőrtől, miközben az megfeszíti az izmokat is. A piacon nincs olyan eljárás, amely ehhez hasonlóan meghúzza a hasfal izmait és eltávolítja a laza bőrt is. Természetesen nem súlyos esetekben nyújthat megoldás egy-két nem invazív kezelés is.

Ha leginkább az alsó terület miatt aggódsz, akkor esetleg a mini hasplasztika eredményes lehet. Ne feledd azonban, hogy az eljárás csak a has alsó részén távolítja el a laza bőrt! Egy mini hasplasztika olyan mini eredményeket hoz, amely a nők kis hányada számára hasznos (2%).

Lehet, hogy hallottál már a Tummy Tuck övről. Ez a kompressziós ruházat (hasonlóan az övhöz) állítólag extra zsírt éget, a krém és a test saját hasi összehúzódásainak kombinációján keresztül, de nem nyújt orvosi bizonyítékot az állítások alátámasztására.

Bárhol is rejlik az igazság, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az öv bármilyen eredménye sokkal kevésbé lehet hatékony, mint amit a plasztikai műtéttel kaphatsz a felesleges zsír- és bőreltávolítás, valamint az izmok feszessé húzása szempontjából.

Nézd meg az előtte-utána fotókat, keress olyan képeket, ahol hasonló a kiindulási alap, mint esetedben.

A gyógyulás során kényelmetlen lehet az oldaladon vagy a hason való alvás, és nem is javasolt. A gyógyulás első heteiben háton fekve kell majd aludnod!

Noha személyenként eltérő, a duzzanat akár három hónapig is eltarthat. Addig nem is látható majd a végleges eredmény, amíg a hasi területen lévő összes duzzanat el nem tűnik.

Legalább hat hétig, mivel szex közben emelkedik a pulzus és a vérnyomás is. Bár a gyakorlat azt mutatja, hogy két hét után „passzív szereplőként” a szex is elképzelhető.

A heg általában csípőcsonttól csípőcsontig tart, de általában jóval a has alatt van jelen, közvetlenül a szeméremterület felett, így könnyen elrejtheted fehérneművel vagy fürdőruhával, de akár bikinit is viselhetsz. A sebészeddel megbeszélheted a bemetszés helyét, hosszúságát, de nincs garancia arra, hogy a bevágásnak nem kell kicsit hosszabbnak lennie, mint ahogy azt tervezitek. Ha nagyon sok a felesleges bőr, akkor a sebésznek függőleges bemetszést is ejtenie kell. Természetesen előre tudni fogod, hogy az optimális eredmény elérése érdekében hol és mekkora metszéseket ejt majd a sebészed, és pontosan hol lesznek a hegeid.

A legtöbb sebész egyetért abban, hogy a hasüregi műtét után biztonságos a szülés, de mivel a jövőbeni terhesség elkerülhetetlenül megfeszíti a bőrt és az izmokat, nincs garancia arra, hogy esetleg revíziós műtétre ne legyen szükség. Érdemes tehát a családalapítást követő időszakra ütemezni a hasplasztikát, mivel az javíthatja a szülést követően fellépő hátfájást vagy esetleges inkontinenciát is.

Orvosok

Összes (20)