Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellnagyobbítás

 • 160 db előtte-utána fotó
 • 21 db orvosok
 • 8 db klinikák
 • 27 db értékelés
 • 922.322 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mellnagyobbítás, olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, amely javítja a mell méretét és formáját. Talán a leggyakrabban végzett kozmetikai műtéti eljárás, amelynek segítségével növelhető a mell természetes mérete, és korrigálható az életkori sajátosságokból adódó, valamint a hirtelen fogyás, terhesség vagy szoptatás következtében kialakult megereszkedés.

Mellnagyobbítás fajtái

A plasztikai sebészet fejlődésével számtalan lehetőség vált elérhetővé a mellnagyobbítás terén. A három fő típus a mellimplantátum, a saját zsír átültetés és a mellfelvarrás. Ezen a három típuson belül is több megoldás áll rendelkezésre attól függően, hogy milyen eredmény elérése a cél. Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk és megismerjük az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.

1. Mellnagyobbítás implantátummal

A mellnagyobbító műtétek leggyakrabban implantátum behelyezésével történnek. Implantátumok számos méretben, térfogatban és formában léteznek - a plasztikai sebész segít kiválasztani a testi adottságokhoz és a célokhoz legalkalmasabb változatot.

A mellimplantátumok a mellnagyobbítás rutinszerűen alkalmazott orvosi segédeszközei, amit egyaránt alkalmaznak esztétikai/szépészeti és helyreállító/gyógyító céllal.

Szilikon géllel vagy olykor sóoldattal töltött rugalmas anyagot bemetszéseken keresztül illesztik be leendő helyére. A metszéseket a mellbimbók köré, (periareolaris), a mell alá (az inframammary redőbe) vagy a hónaljba (transaxillary) ejtik, majd a mellimplantátumokat teljesen vagy félig a mellizom alá vagy mirigyállományba helyezik el.

2. Mellnagyobbítás saját zsírral

A mellnagyobbítás és a mellek megemelésének másik fő típusa a saját zsírral történő mellnagyobbító műtét, melynek során a plasztikai sebész a test egyéb területeiről (pl. has vagy comb) eltávolítja a felesleges zsírt és azt injektálja a mellekbe. Egyes esetekben lehetséges, hogy az implantátumok párosulnak a zsírtöltéssel, mivel a zsír elősegítheti az implantátum természetesebb hatását.

A zsírátültetés tökéletes megoldás azoknak, akik legfeljebb egy kosárnyival szeretnék megnövelni a mellük méretét, de azok formáján nem kívánnak változtatni. Illetve azoknak, akik el szeretnék kerülni a mellimplantátum okozta lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat.

3. Mellnagyobbítás felvarrással

A mellnagyobbítás történhet a mellek felvarrásával is, amely során eltávolításra kerül a megereszkedett melleken található felesleges bőr és megfelelő pozícióba helyezik a mellbimbót. Ezzel a megoldással az emlő esztétikusabb megjelenést kap, továbbá optikailag növelik annak méretét.

Ez a módszer csak akkor képes optikailag nagyobb mellméretet eredményezni, ha a mell mirigyállományának térfogata elegendő. Ellenkező esetben, az optimális eredmény elérése érdekében indokolttá válhat mellimplantátum beültetése és/vagy zsírátültetés.

Ezeket a műveleteket általában mélyaltatásban hajtják végre.

Előnyök

 • A mellek nagyobbak, magasabbak, teltebbek és feszesebbek lesznek.
 • A mellek fiatalabbnak fognak tűnni, ezáltal növelik az önbizalmat.
 • Az eredmény tartós, jóval több, mint 10 év. (Természetesen egyes esetekben és körülmények között ez a szám változhat.)
 • Az implantátumok rengeteg féle méretben, profilban és formában érhetőek el, így orvosod segítségével kiválaszthatsz olyan típust, amely a legmegfelelőbb a testalkatodhoz és az életmódodhoz.
 • Segít visszaállítani a mellek eredeti méretét terhesség vagy jelentős súlyveszteség után.
 • Segít az aszimmetrikus, egyenetlen mellek korrekciójában.
 • Javítja az önbizalomhiányt, ami a mellek nem ideális méretéből adódhat.

Hátrányok

 • A terhesség, a menopauza és a műtét utáni fogyás befolyásolhatja az eredményeket.
 • Az implantátum gyártó cégek örök élet garanciát adnak, azonban ez nem jelenti azt, hogy életed végéig bent maradhat. Elkerülhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat és probléma esetén szükséges cserélni az implantátumokat.
 • A mellnagyobbító műtét nagyon ritka esetben, de befolyásolhatja a szoptatási képességet.
 • Mellnagyobbítás után a mammográfiai és ultrahang vizsgálatok nagyobb tapasztalattal rendelkező orvos által végzett vizsgálatokat igényelnek.
 • Egy esetleges mellimplantátum eltávolítás után további műtétekre lehet szükség, amik segítenek helyreállítani a mellek megjelenését.
 • Az implantátumos mellnagyobbítás nem akadályozza meg a mellek természetes megereszkedését. Szükségessé válhat mellfelvarrás alkalmazása.

A mellnagyobbítás menete

 1. Miután felmerül az igény a mellméret nagyobbítására, javasolt felkeresni egy plasztikai sebészt.
 2. Egy konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet kifejezetten a melleket érintő esetleges betegségeket és elváltozásokat.
 4. A mellnagyobbító műtétre való felkészülés során kötelező laborvizsgálatot, mellkasröntgent és mellultrahangot vagy mammográfiai vizsgálatot csináltatni, bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát – a plasztikai sebész utasításai szerint.
 5. A mellnagyobbító műtét előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami a választott mellnagyobbítási módszer függvényében több órát is igénybe vehet. (Részletezve később.)
 7. A beavatkozás után minimum egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tartanak a klinika falain belül.
 8. A varratok nagyságrendileg egy hét után kerülnek eltávolításra. Négy hétig tilos az emelés, továbbá hat hétig fel kell függeszteni az aktív sportolást.

Mellnagyobbító műtét szövődményei

A mellnagyobbítás az alkalmazott módszer függvényében különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a mellnagyobbítás után pontosan mikor.

 • bevérzés
 • hegesedés
 • gyulladás
 • érzékelés kiesés
 • mellfájdalom
 • deformitás
 • hematóma
 • implantátum szivárgása vagy szakadása
 • szeróma (folyadék felhalmozódás)
 • tokosodás (kapszuláris kontraktúra)
 • implantátum hullámosodás

A mellnagyobbítás utáni gyógyulás nagyban függ az alkalmazott módszertől, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a mellnagyobbítás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a mellnagyobbításról

Tévhit 1#: „A mellnagyobbítás egy életre megoldja a problémám.”
A mellnagyobbítás valóban segíthet a mellek méretéből és alakjából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg véglegesen ezt a problémát. A legtöbb esetben szükség van további beavatkozás(ok)ra a későbbiekben.

Tévhit 2#: „A mellnagyobbítás után nem fognak megereszkedni a melleim.”
Az implantátummal történő mellnagyobbítás növeli a mell térfogatát és javítja annak formáját, de nem állnak ellent a kor előrehaladtával jelentkező megereszkedésnek. Továbbá a már megereszkedett melleken sem javít, kivéve mellfelvarrás esetén.

Tévhit 3#: „A mellnagyobbítás eredménye azonnal látható.”
A mellnagyobbító műtét során az izmok megfeszülnek, így nyugalmi állapotban is nagyobbak lehetnek a megszokottnál. A mellkasi szövet kissé duzzadtnak tűnhet. A duzzanat pácienstől függően 8-12 hét alatt alábbhagy és kialakul a végleges eredmény, a mellek természetes helyzetbe kerülnek.

Gyakori kérdések a mellnagyobbításról

Mellnagyobbítás azon személyeknek ajánlott, akik nincsenek megelégedve a mellük méretével, formájával vagy megjelenésével, függetlenül attól, hogy ez valamilyen betegség, születési rendellenesség, terhesség vagy szoptatás után alakult így vagy eleve ilyen volt.

Ha a fennálló önbizalomhiány vagy önképzavar a mellek méretéből vagy formájából adódik, szintén ajánlott lehet mellnagyobbító műtéttel javítani az állapotot.

Hogy a mellnagyobbítás kinél javasolt, kinél nem, sok esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció után kiderül.

 • Akinek a testsúlya nem ingadozik. Általában véve jó fizikai egészségnek örvend.
 • Aki nem dohányzik és nem fogyaszt jelentős mennyiségű alkoholt.
 • Akin az elmúlt fél évben nem végeztek más kezelést.
 • Aki nem szenved semmilyen kóros egészségügyi problémától.
 • Mellnagyobbítás után terhesség: aki a következő 6-12 hónapban nem tervez gyermekvállalást.
 • Aki a felépülési időszak alatt otthonról vagy egyáltalán nem dolgozik.
 • Aki egészséges lelkiállapotnak örvend. Tudja, hogy a műtét nem oldja meg az összes problémáját.
 • Akinek a mellei megereszkedtek, ellaposodtak, megnyúltak, aszimmetrikusak vagy nem elég nagy a térfogatuk.

Több ezer nő esik át évente sikeres mellnagyobbító műtéten. Sok esetben rutinműtétként tekintenek rá a plasztika sebészek, de mint minden beavatkozásnak, ennek is megvannak a kockázatai. Nemzetközi kutatások alapján kb. 13,57% - 15,44% eséllyel történik idegsérülés a mellnagyobbító műtétek során.

A műtétet követő várható szövődményekről egy korábbi bekezdésben már beszámoltunk.

A beavatkozást megelőzően egy konzultációra kerül sor a plasztikai sebészeddel, ahol az orvos felméri az egészségi állapotodat, és megbeszélitek az elérni kívánt eredményt. Ezt követően a mellek, és a mellkas falának vizsgálatára (mérésére) kerül sor.

Ennek alapján készíti el számodra a plasztikai sebész a műtétre vonatkozó ajánlásait, beleértve a bemetszés helyét is. Az orvos a műtét előtt tájékoztat a lehetséges kockázatokról, majd végigvezet a beavatkozás egyes lépésein és azok ütemezésén. A legtöbb esetben a beavatkozást végző orvos a műtét előtt ultrahang vagy mammográf vizsgálatot is javasol.

Mellimplantátum alkalmazása esetén, a sebész segít meghatározni a mellimplantátum legmegfelelőbb típusát, a bemetszés pontját, elhelyezkedését és a kívánt eredményt. A gyakorlat azt mutatja, hogy az implantátumműtétek 92%-ában szilikon implantátumokat használnak.

Mellnagyobbítás után speciális melltartóra is szükséged lehet. Ez az ún. kompressziós melltartó, amit a beavatkozást követően 4-6 hétig kell hordani. Ezt érdemes még a műtét előtt beszerezni.

Mi történik a mellimplantátum műtét során?

A sebész először bemetszi a mellbimbót, a mell alatti redőt vagy a hónaljat. Ezután létrehozzák a mellkas izmai feletti (subglandularis) vagy alatti (submuscularis) „zsebet“, és behelyezik az implantátumokat. A bemetszést belső öltésekkel zárják le, a bőrt pedig szintén öltésekkel, bőrragasztóval vagy műtéti szalaggal lezárják. A műtét megközelítőleg egy órát vesz igénybe, azt követően a klinikán kell töltened egy éjszakát.

Mi történik a saját zsíros mellnagyobbítás során?

A saját zsír betöltése zsírleszívással kezdődik abból a célból, hogy felesleges zsírt távolítsanak el egy másik területről, általában hasról, combról vagy csípőről. A zsír, a mellkontúr és térfogat helyreállítása céljából való beinjektálás előtt megtisztításra kerül.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy saját szövetet használnak a mell térfogatának növeléséhez. Hátránya, hogy nem lehet vele olyan hatékonyságú eredményt elérni, mint az implantátummal. A zsírátvitel általában egy csészényi mérettel növeli a mell térfogatát. Az sem elhanyagolható tény, hogy az eredmények kiszámíthatatlanabbak, mivel a zsírsejteknek mintegy 50–70%-a éli túl az átvitelt. Felmerülhet olyan gond, hogy az egyik oldalon több zsírsejt éli túl az átvitelt, mint a másik oldalon, ez pedig aszimmetriához vezethet.

Mi történik a mellfelvarrás során?

A mellfelvarrásnak több típusa létezik. Hogy pontosan melyik kerül alkalmazásra, az függ a kívánt eredménytől, a plasztikai sebész véleményétől és a megereszkedett bőr mennyiségétől is.

A műtét során a sebész ejthet metszést a mellbimbó körül lefelé az áthajlási redőig, de akár szükség esetén az áthajlási redőben is. Ezáltal eltávolításra kerül a felesleges bőr és átalakításra kerülnek a szövetek.

Ezt követően megemelik és áthelyezik a mellbimbót, melynek méretét és formáját szükség és igény szerint formálják. Ha a páciens elégedetlen a mellbimbó méretével, akkor az is csökkenthető.

A mellnagyobbító műtét során nem fogsz fájdalmat érezni, mivel a beavatkozást mélyaltatásban végzik. A műtét után, amikor érzéstelenítés kezd elmúlni, elkezd emelkedni a fájdalom a hónalj alatt és a mellkas környékén.

Attól függően, hogy pontosan milyen mellnagyobbító műtétre került sor, eltérhet a tapasztalható fájdalom mértéke és időtartama. Pl.: implantátummal történő mellnagyobbítás esetén az első 3-4 nap sokkal több fájdalommal járhat, mint egy saját zsírral történő mellnagyobbítás után.

Bővebben az egyes beavatkozások során tapasztalható fájdalmakról:

A fájdalomcsillapítók segítenek a mellnagyobbítás utáni fájdalmak kezelésében a műtétet követő első egy-két hétben.

A mellnagyobbító műtétet követően a mellkasodat gézkötés borítja majd, és általában hosszabb ideig (6 hét) feltétlenül kompressziós melltartót kell majd viselned éjjel-nappal, hogy az minimalizálja a duzzanatot. Esetleg folyadék elvezető csövek behelyezésére is szükség lehet, de ezeket legfeljebb két hétig kell elviselned. Általában mindenki személyre szabott utasításokat kap az eredmények maximalizálása érdekében.

A mellnagyobbítás utáni szúró fájdalom akár öt napig is eltarthat, esetleg néhány hétig megmaradhat enyhe fájdalom, duzzanat és véraláfutás.

A legtöbb esetben egy héten belül visszatérhetsz a megszokott mindennapi tevékenységekhez, a munkához.

A sebész ajánlásától függően általában négy hétig ajánlatos kerülni a nagyobb erőkifejtést igénylő tevékenységeket (pl.: futás). A műtétet követő hat hétben ajánlott a háton való alvás, hogy megakadályozhasd az implantátumok deformációját. Ha feltétlenül az oldaladon szeretnél aludni, akkor speciális párnák használata javasoljuk. Általában az alvás mellnagyobbítás után 1-2 hónappal tér vissza a megszokott formájába.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyes esetekben a mellnagyobbítás utáni felépülés mellfelvarrást követően hosszabb időt vehet igénybe, mint az implantátumok behelyezése vagy a saját zsíros feltöltés után.

 • Az implantátumokkal történő mellnagyobbítást követően a mellek feszesek és kemények lesznek, mert a bőr nyújtódik, az izmok feszülnek. Előreláthatólag hat-hét héttel később az implantátumok megtalálják végső helyüket, elkezdenek beilleszkedni, és már három hónapon belül közel 80%-os lesz az elvárt eredmény. Bár tévhit, hogy az implantátumokat 10 évente ki kell cserélni, de azt azért érdemes tudni, hogy nem az a célja, hogy egy életen át kitartsanak. A tapasztalatok szerint minden ötödik esetben fordul elő, hogy a műtétet követő 10 éven belül valamilyen felülvizsgálatot igényel a beavatkozás, a kapszula összehúzódása vagy szivárgás miatt. Azonban az egyszerűen a megváltozott esztétikai igények miatt is sor kerülhet újabb műtétre.
 • A saját zsíros mellnagyobbítás után azonnal nagyobb térfogatú lesz a mell, de a test az első három hónapban felszívja az injektált zsír egy részét. Hat hónapon belül a duzzanat nagy részének el kell múlnia, és az eredményeknek teljesen látszódnia kell. Egy éven belül a szövetek úgy viselkednek, mint a természetes mellek, ami azt jelenti, hogy a test változásakor kiszélesednek vagy összehúzódnak, majd később a mellek megereszkedhetnek, ami az idő előrehaladtával normál esetben is várható.
 • A mellfelvarrást követően azonnal látható a különbség, de a mell szövete eltolódik, és néhány hónapig eldeformált is lehet. Az eredmény nagy részét három-négy hónapon belül, a végeredményt pedig egy éven belül látnod kell. Bár a felvarrás állandó, a melleid tovább fognak öregedni. A legtöbb beteg körülbelül 10 év elteltével vállalkozik újabb mellfelvarrásra.

A páciensek általában szilikongél-implantátumokat választanak, amelyek telt formájuk érdekében vastag szilikongéllel vannak megtöltve, de néhányan a sós implantátumok mellett döntenek, amelyeknek szilikon burkában steril sós víz van. A sóoldatos implantátumokat a behelyezést követően meg lehet tölteni, így a bemetszések és a hegek kisebbek lehetnek.

A legmegfelelőbb implantátumtípus kiválasztásához feltétlenül kérd ki plasztikai sebészed tanácsát!

Szilikon implantátum esetében kétévente javallott MRI segítségével az úgy nevezett. „csendes repedés” (megrepedt implantátum, ami nem okoz tüneteket) ellenőrzése.

Kutatások kimutatták, hogy az implantátumok nem befolyásolják számottevően a mammogram eredményeit, így továbbra is hatékonyan elvégezhető a rákos betegségek szűrővizsgálata, azonban nagyon fontos, hogy tudasd a vizsgálatot végző szakemberrel, hogy mellimplantátumokkal rendelkezel.

A szilikon implantátumok lehetnek sima vagy texturált felületűek. A közelmúltban a texturált implantátumok használata összekapcsolódott a ritka típusú limfóma BIA-ALCL magasabb kockázatával, így 2019. júliusától egyes helyeken visszahívták a piacról az Allergan által gyártott texturált implantátumokat, illetve a microtexturált implantátumok használatát javasolják a sebészeknek.

Az implantátumokkal biztonságosan lehet szoptatni, de a kutatások azt mutatják, hogy bármilyen mellműtét (és különösen a mellbimbó körüli bemetszés) ugyan ritka esetben, de károsíthatja a tejcsatornákat, ami elégtelen tejtermeléshez vezethet.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül a mellnagyobbítás. Ide értve az elvégzett augmentáció típusát, a plasztikai sebész tapasztalatát, a választott klinikát és az érzéstelenítés/altatás típusát.

Magyarországon a mellnagyobbítás átlagára: 812.613 Ft.

Alapvetően a mellnagyobbítás minden formája esztétikai műtétnek számít, így a TB támogatás, normál esetben nem terjed ki rá, kivéve, ha a beavatkozás valamilyen egészségügyi okból is indokolttá válik. Ehhez mindenképp szükség van egy orvosi szakvéleményre is, amelyet követően elbírálásra kerül a TB támogatás lehetősége. Ezzel kapcsolatban is segítséget nyújthat az orvosod!

Léteznek mellnagyobbító krémek, amik látszólag valamennyit segíthetnek optikailag, de térfogatában nem növelik meg a mellek méretét. Sajnos jelenleg nincs olyan tartós megoldás a mellnagyobbító műtéten kívül, ami hosszútávú eredményt biztosíthat.

Természetes mellnagyobbításként tekintenek a mellizom-gyakorlatokra, amik bár megerősíthetik az izmokat, de nem segítenek a mell mirigyállományának növelésében.

A nem sebészeti töltőanyagok nem adják vissza ugyanazt az eredményt, mint a mellnagyobbítás. Ha a melled elveszítette a rugalmasságát, megereszkedett, deformálódott vagy csökkent a térfogata, akkor az olyan plasztikai beavatkozások nyújthatnak hosszú távú megoldást, mint a mellfelvarrás implantátummal, a mellnagyobbítás saját zsírral, vagy a mellfelvarrás.

Forgalmazó

Orvosok, akik mellnagyobbítást végeznek

Összes (21)