Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellfelvarrás: ár, TB, tartósság, hegesedési folyamat, gyógyulás

 • 35 db előtte-utána fotó
 • 22 db orvosok
 • 8 db klinikák
 • 8 db értékelés
 • 860.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Miért lehet szükség mellfelvarrásra? Van, akinél egészen fiatalon, a bőr kötőszövetének gyengesége következtében, vagy genetikai okok miatt is kialakulhatnak a lógó emlők, de közrejátszik a hirtelen súlyingadozás, illetve a terhesség is. Végül, de nem utolsósorban az idő múlásával is megereszkedhetnek a mellek.

A mellfelvarrás (mastopexia) olyan mellplasztikai műtét, ami a megereszkedett mellek felemelése céljából eltávolítja és összehúzza a felesleges szöveteket, valamint szükség esetén újrapozícionálja a mellbimbót és a bimbóudvart (areolát). Napjainkban a mellfelvarrás a leggyakoribb plasztikai beavatkozások közé tartozik.

Sokszor nem csak a mell szövetei ereszkedhetnek meg, hanem az állomány is sorvad, ezért a mellfelvarrást gyakran kombinálják mellnagyobbítással. A műtétet az elveszített mennyiség helyreállítása céljából kiegészíthetik mellnövelő eljárásokkal (mellimplantátumokkal, vagy zsírbetöltéssel) is.

Vannak olyan esetek is, amikor túl nagy a mell, és a megereszkedésen túl a mell nagysága, valamint mérete is zavaró lehet. Ilyenkor a mellfelvarrást mellkisebbítéssel kombinálják.

Kinek ajánlott a mellfelvarrás?

A mellfelvarrás azok számára ajánlott, akiket zavar, hogy a mellük megereszkedett, és ez problémát jelent az öltözködésben, esetleg az önbizalmukon is érzik ennek negatív hatását.

Általánosságban, ha a két szegycsont pontjától számítva a mellbimbók helye lejjebb van, mint 21-23 cm, akkor beszélhetünk megereszkedésről, de ez nem jelent egészségügyi problémát – csak akkor van szükséged a beavatkozásra, ha úgy érzed, hogy számodra esztétikailag is zavaró a megereszkedett mell.

Mellfelvarrás előtte-utána

Ki megfelelő alany a mellfelvarrásra?

Bárkin elvégezhető a műtét, aki általános fizikai jólétnek örvend, és nem számít erős dohányosnak. Ha megereszkedtek a melleid, vagy laposnak, esetleg elnyúlt formájúnak érzed azokat, akkor a mellfelvarrás segíthet. Az aszimmetria, az alacsonyan elhelyezkedő mellbimbók, vagy éppen a mell bőrének feszessége szintén korrigálható a műtét során. Fontos azzal tisztában lenned, hogy az eljárás nem azt jelenti, hogy a melleid nagyobbak lesznek, vagy azok közelebb kerülnek egymáshoz.

Ha a melled méreteivel elégedett vagy, csak azt szeretnéd, hogy feszesebben álljanak, akkor a mellfelvarrás jó választás lehet. Az eljárás során eltávolítják a felesleges bőrt, és szükség szerint áthelyezik a mellbimbót, majd kialakítják a mell harmonikus körvonalait.

Mennyire biztonságos a melfelvarrás?

A mellfelvarrás teljesen biztonságos, rutinbeavatkozásnak számít, amennyiben hozzáértő szakorvos végzi a műtétet. A kockázatok minimalizálása érdekében keress egy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező plasztikai sebészt, aki a mellfelvarrásra szakosodott, és kövesd az utókezelési utasításait!

Mivel műtéti beavatkozásról van szó, az általános kockázati tényezők, mint a lehetséges vérzés, fertőzés bevérzés tt is fennállnak. A műtétet végző orvos a konzultáció során tájékoztat arról, hogy mit kell tenned, hogy ezeket minimalizálhasd.

Fontos, hogy a kezelőorvosodat és az érzéstelenítést végző szakembert feltétlenül tájékoztasd az általad rendszeresen használt gyógyszerekről és étrend-kiegészítőkről. Az orvos tájékoztatni fog arról is, hogy esetleg szükséges-e abba hagynod a vérhígítók, vitaminok, vagy más gyógyszerek szedését a műtét előtt.

Kifejezetten a mellfelvarrással kapcsolatos kockázatok a következők:

 • A mellbimbók, vagy areolák károsodása
 • A jövőbeni szoptatás nehézségei
 • A mellbimbók, vagy a mell zsibbadása. Általában a megszokott érzékelési állapot néhány héten belül visszatér, de a változás egyesek számára állandó is lehet és egyenetlen mellformát, vagy méretet is eredményezhet.

Hogyan készülj fel a mellfelvarrásra?

A felkészülés első feladata, hogy pontosan meghatározd, milyen eredményre is vágysz. A döntésben segíthet, ha rengeteg előtte-utána képet nézegetsz, oldalunkon is számos ilyen referenciafotót láthatsz a beavatkozásról.

A műtét előtt 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű (1000 mg, vagy afeletti) C-vitamin fogyasztását, valamint minden, vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal. Ennél a beavatkozásnál a dohányzást is erősen ajánlott elhagyni pár nappal korábban! A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti gyógyulást, valamint bőröd is hidratáltabbá válik, ami segít kitisztítani a nyirokrendszert.

Mivel altatásos beavatkozásról van szó, ezért szükség lesz elvégezni néhány vizsgálatot, hogy a plasztikai sebészed meggyőződjön arról, hogy alkalmas vagy a műtétre.Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, sőt a beavatkozást követően is, hogy a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

Fontos, hogy még a beavatkozás előtt be kell szerezned kompressziós melltartót, ha azt nem kapod meg a klinikán. Készülj fel arra, hogy pár napig nem fogsz tudni autót vezetni, nehéz dolgokat emelni, kimozdulni, gondot fognak okozni a mindennapi teendők is, és az első 1 hétben otthoni lábadozásra lesz szükséged. Ezért érdemes előre kitakarítani a lakást, és bevásárolni, valamint ha lehet, a gyerekek és kisállatok felügyeletét bízd rá valakire.

Minden szükséges dolgot pakolj magadhoz közel, hogy ne kelljen nagyon emelgetned és mozognod!

Mi történik a mellfelvarrás során?

A beavatkozást megelőzi egy konzultáció, ahol a sebész megvizsgál, megméri és lefényképezi a melleidet. Ezt követően részletesen megbeszélitek a lehetőségeket, majd a sebész egy kezelési tervet állít össze, ahol áttekintitek a kockázatokat, valamint tájékoztatást kapsz a várható eredményekről is.

Az orvos arról is felvilágosít, hogy milyen bemetszésekre és hegekre számíthatsz. A bemetszések típusát és mértékét a melleid bőrének lazasága, a mellbimbó elhelyezkedése és a kívánt mellfelvarrás mértéke határozza meg.

A mellfelvarrás lehetőségei:

 • Nyalóka, vagy függőleges emelés: A bemetszés a bimbóudvartól indulva függőleges irányba történik. Nevét arról kapta, hogy a bemetszés egy nyalóka alakjára hasonlít. A legtöbb esetben a lógó mell műtéti rögzítése is elvégezhető ezzel a módszerrel. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a heg aránylag kismértékű.
 • Horgony vagy invertált-T emelés: A bimbóudvar körül, középen lefelé, a mell tövéig végezek bemetszéseket végeznek. Ez a módszer erős megereszkedés esetén ideális, például, ha a páciens jelentős fogyáson van túl.
 • Periareolar, „fánk” vagy „Benelli” lift: Ez a teljes körű bemetszés a bimbóudvar külső széle körül történik, és nem csak megereszkedés, hanem a mellbimbó átméretezés esetén is használható. Ez a mellemelés legkevésbé invazív fajtája, ezért előfordulhat, hogy ezzel a technikával nem elérhető a kívánt eredmény.
 • Félholdemelés: Ez egy félhold alakú bemetszés, amelynek egy részét a mellbimbó körül ejtik. Ez esetben minimális heg marad, ami ráadásul szépen gyógyul. Leginkább akkor ajánlott, ha a mellbimbó áthelyezésére, vagy kisebb megereszkedés korrekciójára van csak szükséged.
 • A Bellasoma / Horndeski módszer: Ez egy olyan, innovatív eljárás, mely során a bemetszéseket a bimbóudvar körül és a mell alatti redőkben ejtik, így nagyon jól gyógyulnak. A hagyományos függőleges technikák kizárólag a bőr feszességére támaszkodnak a mellek helyben tartása érdekében. Ennél az eljárásnál viszont a mell súlya átkerül a „pec major” izomra, annak érdekében, hogy a mellek hosszútávon feszesek maradjanak. Ezt a kezelési módszert aránylag kevés plasztikai sebész sajátította még el, ezért egyelőre nem túl széles körben elérhető.
Mellfelvarrás hegei

A sebész a fentebb leírt módszerek egyikét fogja választani, ami azt jelenti, hogy meghatározza a mellbimbód új helyét, eltávolítja a felesleges bőrt, varratokkal rétegzi a mélyebb szöveteket, csökkenti a mellbimbóudvarok méretét, majd öltésekkel lezárja a műtéti bemetszéseket.

A mellfelvarrást Magyarországon kizárólag altatásban végzik. A műtétet követően a sebész valószínűleg dréncsöveket fog behelyezni a területre. Ezt az esetek nagy többségében, másnap, a klinika elhagyása előtt eltávolítják a mellekből. Ritka esetben előfordulhat az, hogy a következő kontrollon távolítják csak el a csöveket (ez 2-3 nap szokott lenni).A biztonság kedvéért minden esetben egy éjszakát a klinikán kell töltened, másnap pedig kísérővel mehetsz haza.

Döntésed meghozatala előtt feltétlenül kérjél tanácsot egy olyan plasztikai sebésztől, aki jártas az emlőműtét minden technikájában!

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Ez a beavatkozás altatásban történik, így nem fogsz érezni semmit a műtétből. A beavatkozás után feszítő, nyomó érzést tapasztalhatsz, ami az első 2-3 napban a legrosszabb, de ez fájdalomcsillapítóval kezelhető. Ilyenkor a mellek duzzadtak, feszesek és magasan is ülnek. Általában 1 hét után már nem fogsz érezni semmilyen fájdalmat.

Sok más esztétikai beavatkozásokhoz képest minimális kellemetlenségekkel jár a mellfelvarrás, hiszen csak néhány kisebb bemetszésről van szó. A sebész az első napokra fájdalomcsillapítót ír fel neked, de legtöbbször a sima vény nélkül kapható gyógyszerek is enyhíteni tudják a kellemetlenségeket.

Az utókezeléssel kapcsolatban a plasztikai sebészed ellát minden olyan információval, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást, és a tökéletes végeredményt.

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A megszokott életvitelhez való visszatérés időpontja változó, de valószínűleg öt napon belül már képes leszel újra dolgozni, ha az nem jár fokozott fizikai terheléssel. A teljes gyógyulás egy hónapig is eltarthat.

Számíts arra, hogy a műtétről hazatérve a melleid gézkötésben lesznek, és műtéti melltartó támasztja majd alá. A sebész javaslatára ezt körülbelül 3 hétig szükséges majd viselned, mielőtt a következő 3 hónapban áttérnél a sportmelltartóra. Ez rendkívül fontos, mert segít megakadályozni a bemetszések nyújtását, minimalizálja a duzzanatot, és támogatja a szöveteket a gyógyulási folyamat során.

Előfordulhat, hogy a melleiden az első hetekben zúzódások és duzzanatok lesznek, a duzzanat a 3. nap körül a legintenzívebb, ami valószínűleg feszülő érzésben nyilvánul meg. Az első héten lehetőleg aludj a hátadon vagy az oldaladon, és kerüld a nehéz tárgyak emelését. Kövesd orvosod utasításait arra nézve, hogy mikor térhetsz vissza a megszokott életviteledhez! A nemi élettől való tartózkodás körülbelül 6 hétig ajánlott, de ez a gyógyulás idejétől függően változhat. Mindezeken túl a sportoláshoz való visszatéréssel is legalább 6 hetet kell várnod!

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

A műtétet követően azonnal látványos lesz az eredmény, 3-4 hónap múlva pedig a végleges eredmény 75% -a lesz látható. A tartós végeredményre lehet, hogy akár 1 évet is várnod kell, ez azonban nagyon egyénfüggő.

A melleid a műtét után nagyon feszesek, duzzadtak és magasan ülőek lesznek. 2-3 hónap alatt lemennek a duzzanatok, és a mell 2-3 centit is lejjebb mehet. Ilyenkor áll be igazán a műtét eredménye.

A hegek teljes elhalványulása akár egy évig, esetleg hosszabb ideig is eltarthat, de azt követően azok majdhogynem észrevehetetlenek lesznek. A hegkezelésre vonatkozóan az orvosod el tud látni hasznos tanácsokkal.

A műtéttel elérhető eredmény állandó, azonban nem állítja meg az idő kerekét. A kor előrehaladtával a melleid is öregedni fognak. A napozás, a dohányzás, a genetikai tényezők, a bőr típusa, az egészségi állapot és a mellméret felgyorsíthatja a szövetek nyúlását, és a mellek megereszkedését

Általánosságban elmondható, hogy a nők a mellfelvarrást követően 8-10 évig elégedettek az eredménnyel, de néha ennél hosszabb ideig is. A jó hír, hogy a beavatkozás többször is elvégezhető. Szerencsére nagyon ritka esetben van olyan, hogy a mell visszaereszkedik, de ilyenkor gond nélkül újra megcsináltathatod a műtétet. Az biztos, hogy a 3. beavatkozást követően már tartóssá válik az eredmény.

Mellfelvarrás előtte-utána

Milyen alternatívák léteznek?

Léteznek mellfeszesítő krémek, amik valamennyit segíthetnek, de nem oldják meg a megereszkedett mellek helyzetét. Sajnos jelenleg nincs olyan tartós megoldás a mellfelvarráson kívül, ami hosszútávú eredményt biztosíthat.

A mellizom-gyakorlatok megerősíthetik az izmokat, de nem segítenek a fölösleges szövetek és a bőr eltüntetésében.

A nem sebészeti töltőanyagok nem adják vissza ugyanazt az eredményt, mint a mellfelvarrás. Ha a melled elveszítette a rugalmasságát, akkor az olyan plasztikai beavatkozások nyújthatnak hosszú távú megoldást, mint a mellfelvarás implantátummal vagy a mellnagyobbítás saját zsírral.

Szoptathatsz-e mellfelvarrás után?

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a szoptatást a műtét nem befolyásolja. Egyesek szerint viszont előfordulhat, hogy a mellfelvarrást követően idegkárosodás alakul ki, így eltűnik a bimbó érzékenysége. Ennek a kockázata nagyon kismértékű, mégis sok szakember azt javasolja, hogy a műtétet inkább szülés utánra időzítsük!

Mennyibe kerül a mellfelvarrás?

Mivel a beavatkozás altatásban történik, ezért a műtét ára is kissé magasabb, nagyjából 650.000 - 1.400.0000 Ft körüli összegre kell számítani. A jó hír az, hogy a legtöbb orvosnál az első konzultáció ingyenes, így lehetőséged van pontos árajánlatot kérni a megbeszéltek alapján. Érdemes akár több orvostól is ajánlatot kérni, de a döntésben ne az ár legyen a legfontosabb szempont, hanem a megbízhatóság és a szakértelem!

Van TB támogatás a mellfelvarrásra?

Alapvetően a mellfelvarrás esztétikai műtétnek számít, így a TB támogatás, normál esetben nem terjed ki rá, kivéve, ha a beavatkozás valamilyen egészségügyi okból is indokolttá válik. Ehhez mindenképp szükség van egy orvosi szakvéleményre is, amelyet követően elbírálásra kerül a TB támogatás lehetősége. Ezzel kapcsolatban is segítséget nyújthat az orvosod!

További információk

sciencedirect.com - Mastopexy

plasticsurgery.org - Breast lift

Előnyök

 • A mellfelvarrás jó lehetőség számodra, ha terhesség vagy a fogyás mellékhatásaként a melleiden megereszkedett a bőr, vagy a bimbóudvart szükséges újrapozícionálni.
 • A mellemelő műtét utáni lábadozás általában mindössze 5 napot vesz igénybe, és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhítik a fájdalmaidat.
 • Más műtéti eljárásokhoz képest a szövődmények kialakulásának esélye elenyésző.
 • Az eljárás a mellek közötti aszimmetriát is tudja kezelni, még azokban az esetekben is, ha nagyobb eltérésről beszélünk. Ilyenkor a nagyobb mellnél mellkisebbítés is történik.
 • A mellfelvarrás során a mellbimbóudvart is beszűkítik, és az igényed szerinti méretre tudják formázni. A megfelelő pozícióba helyezik, hogy az új mellek arányosak legyenek a mellbimbóval.

Hátrányok

 • Önmagában a mellfelvarrás nem változtatja meg jelentősen a melleid méretét, csak azok alakját. A kívánt eredményhez lehet, hogy kombinálnod kell a felvarrást mellkisebbítő, vagy mellnagyobbító műtéttel.
 • A bemetszések hegeket eredményeznek, amelyek 1-2 éven belül elhalványulnak.
 • Időnként nehezen gyógyuló hegek keletkeznek, de ezeket általában a melltartó, vagy fürdőruha elrejti.
 • Bármely jelentős súlyingadozás (gyarapodás, vagy fogyás) megváltoztathatja a mell méretét és alakját, ezért az eredmények megőrzése érdekében stabilizálnod kell a súlyodat.
 • A mellszövetek jelentősen megváltozhatnak terhesség és szoptatás alatt. Ha a közeljövőben babát tervezel, vagy éppen most szoptatsz, akkor javasolt, a mellfelvarrást az említett időszak utánra tervezned.

Orvosok

Összes (22)