Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellfelvarrás

 • 16 db előtte-utána fotó
 • 17 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 3 db értékelés
 • 725.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

A kor előrehaladtával melleink megereszkedhetnek, de gyakran már egészen fiatalon a bőr kötőszövetének gyengesége következtében, illetve genetikai okok miatt is kialakulhatnak a lógó emlők. Sokszor a hirtelen súlyingadozás,illetve a terhességet befolyásoló tényezők miatt lazulnak meg a mellek, ezért fontos, hogy a drasztikusabb súlyvesztéssel járó fogyókúrát mindig a tervezett mellplasztika előtt tervezzük.

A mellfelvarrás /mastopexia/ műtét, a megereszkedett mellek felemelése céljából eltávolítja és összehúzza a felesleges szöveteket, valamint újrapozícionálja a mellbimbót és a bimbóudvart /areolát/. A mellfelvarrás a leggyakoribb plasztikai beavatkozások közé tartozik.

Sokszor nem csak a mell szövetei ereszkedhetnek meg, hanem az állomány is sorvad, ezért a mellfelvarrást gyakran kombinálják mellnagyobbítással. A műtétet az elveszített mennyiség helyreállítása céljából kiegészíthetik mellnövelő eljárásokkal /mellimplantátumokkal vagy zsír betöltéssel/, de akár mellkisebbítéssel is.

Vannak olyan esetek is, amikor túl nagy a mell, és a megereszkedésen túl a mell nagysága, valamint mérete is zavaró. Ilyenkor a mellfelvarrást mellkisebbítéssel kombinálják.

Előnyök

 • A mellfelvarrás során a mellbimbó udvart is beszűkítik és az igényed szerinti méretre tudják méretezni/formázni. A megfelelő pozícióba helyezik, hogy az új cicik arányosak legyenek a mellbimbóval.
 • Ez egy jó lehetőség számodra, ha terhesség vagy a fogyás mellékhatásaként a melleiden megereszkedett a bőr, vagy a bimbóudvar szorul újrapozícionálásra.
 • A mellemelő műtét utáni lábadozás általában mindössze öt napot vesz igénybe, és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhítik a fájdalmaidat.
 • Más műtéti eljárásokhoz képest a szövődmények kialakulásának esélye elenyésző.
 • Az eljárás a mellek közötti aszimmetriát is tudja kezelni, még azokban az esetekben is, ha nagyobb eltérésről beszélünk. Ilyenkor a nagyobb mellnél, mellkisebbítés is történik.

Hátrányok

 • Önmagában a mellfelvarrás nem változtatja meg jelentősen a melleid méretét, csak az alakját. A kívánt eredményhez kombinálnod kell a felvarrást, mellkisebbítő vagy mellnagyobbító műtéttel.
 • A bemetszések hegeket eredményeznek, amelyek egy-két éven belül elhalványulnak. Néha előfordul, hogy nehezen gyógyuló hegek keletkeznek, bár általában a melltartó és fürdőruha elrejti azokat.
 • Bármely jelentős súlyingadozás /gyarapodás vagy fogyás/ megváltoztathatja a mell méretét és alakját, ezért az eredmények megőrzése érdekében meg kell tartanod a súlyodat.
 • A mellszövetek drasztikusan megváltozhatnak terhesség és szoptatás alatt. Ezért ha éppen terhes vagy, szoptatsz vagy a közeljövőre tervezed a babavárást, akkor javasolt, hogy a mellfelvarrást a szoptatást követően csak néhány hónap múlva tervezd!

Kérdések-válaszok

Annak ajánlott a mellfelvarrás, akit zavar, hogy a melle megereszkedett, és emiatt esetleg problémái vannak az öltözködésében, és az önbizalmában.

Általában ha a két szegycsont pontjától számítva a mellbimbók helye lejjebb van, mint 21-23 cm, akkor beszélhetünk megereszkedésről. Abban az esetben ajánlott a beavatkozás, ha számodra esztétikailag problémát okoz a megereszkedett mell.

Ideális jelölt vagy, ha fizikális rendben van az egészséged, és nem vagy erősen dohányos. Ha megereszkedtek a melleid, vagy laposnak, esetleg elnyúlt formájúnak érzed azokat, akkor a mellfelvarrás segíthet. Az aszimmetria, az alacsonyan elhelyezkedő mellbimbók vagy éppen a mell bőrének feszessége szintén ezen műtét során korrigálható. Az eljárás azonban nem azt jelenti, hogy a melleid nagyobbak lesznek, vagy azok közelebb kerülnek egymáshoz.

Ha a melled méreteivel elégedett vagy- csak azt szeretnéd, hogy feszesebben álljanak-, akkor a mellfelvarrás lehet a jó választás. Az eljárás során eltávolítják a felesleges bőrt, szükség szerint áthelyezik a mellbimbót, és kialakítják a mell harmonikus körvonalait.

A mellfelvarrás teljesen biztonságos, rutin beavatkozásnak számít, ha hozzáértő szakorvos végzi a műtétet. A kockázatok minimalizálása érdekében keress egy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező plasztikai sebészt, aki a mellfelvarrásra szakosodott, és kövesd az utókezelési utasításait!

Mivel műtétről van szó, a szokásos kockázatok jelentkezhetnek, mint lehetséges vérzés, fertőzés stb. Kezelőorvosodat és az érzéstelenítést végző szakembert feltétlenül tájékoztasd az általad rendszeresen használt gyógyszerekről, és étrend kiegészítőkről. Az orvos útbaigazít, hogy esetleg abba kell-e hagynod a vérhígítók vagy más gyógyszerek szedését a műtét előtt.

Kifejezetten a mellfelvarrással kapcsolatos kockázatok a következők:

 • A mellbimbók vagy areolák károsodása.
 • A jövőbeni szoptatás nehézségei.
 • A mellbimbók vagy a mell zsibbadása. Általában a megszokott érzékelési állapot néhány héten belül visszatér, de a változás egyesek számára állandó is lehet és egyenetlen mellformát vagy méretet is eredményezhet.

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az, ami a Te elképzelésed. A kitalálásban segít, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz. Oldalunkon számos ilyen referencia fotót láthatsz a beavatkozásról.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Ennél a beavatkozásnál a dohányzást érdemes elhagyni pár nappal előbb!

Mivel altatásos beavatkozásról van szó, ezért el kell végeztetni különböző vizsgálatokat, hogy a plasztikai sebészed meggyőződjön arról, hogy alkalmas vagy a műtétre.

A beavatkozás előtt be kell szerezned kompressziós melltartót, ha azt nem kapod meg a klinikán.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik és ki tud tisztulni a nyirokrendszer.

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a szervezeted hatékonyabban tudja majd feldolgozni a lézerrel megbontott pigmenteket és a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

Készülj fel arra, hogy pár napig nem fogsz tudni autót vezetni, és az első 1 hétben otthoni lábadozásra lesz szükséged. Ezért érdemes előre kitakarítani a lakást, és bevásárolni, ugyanis az első hetekben nem szabad nehezet emelned! A gyerekek és kisállatok felügyeletét az első hétben érdemes valakire rábízni.

Minden szükséges dolgot pakolj magadhoz közel, hogy ne kelljen nagyon emelgetned és mozognod!

A beavatkozást megelőzi egy konzultáció, ahol a sebész megvizsgál, megméri és lefényképezi a melleidet. Ezután megvitatjátok a lehetőségeket, és a sebész kezelési tervet állít össze, ahol áttekintitek a kockázatokat, valamint tájékoztatást kapsz a várható eredményekről is.

A sebész arról is felvilágosít, hogy milyen bemetszésekre és hegekre számíthatsz. A bemetszések típusát és mértékét a melleid bőrének lazasága, a mellbimbó elhelyezkedése és a kívánt mellfelvarrás mértéke határozza meg.

A mellfelvarrás lehetőségei:

 • Nyalóka vagy függőleges emelés: A bemetszés, a bimbóudvartól indulva függőleges irányba történik. Nevét arról kapta, hogy a bemetszés egy nyalóka alakjára hasonlít. A legtöbb esetben a lógó mell műtéti rögzítése is elvégezhető ezzel a módszerrel. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a heg aránylag kismértékű.
 • Horgony vagy invertált-T emelés: A bimbóudvar körül, középen lefelé, a mell tövéig bemetszéseket végeznek, fejjel lefelé fordítva. Ez a módszer erős megereszkedés esetén ideális, például, ha a páciens jelentős fogyáson van túl.
 • Periareolar, „fánk” vagy „Benelli” lift: Ez a teljes körű bemetszés a bimbóudvar külső széle körül történik, és nem csak megereszkedés, hanem a mellbimbó átméretezés esetén is használható. Előfordulhat, hogy ezzel a technikával nem elérhető a számodra kívánt eredmény, mivel ez a mellemelés legkevésbé invazív válfaja.
 • Félholdemelés: Ez egy félhold alakú bemetszés, amelynek egy részét, a mellbimbó körül ejtik. Ez esetben minimális heg marad, és szépen gyógyul. Leginkább akkor ajánlott, ha a mellbimbó áthelyezésére, vagy kisebb megereszkedés korrekciójára van csak szükséged.
 • A Bellasoma / Horndeski módszer: Ez egy olyan innovatív eljárás, mely során a bemetszéseket a bimbóudvar körül és a mell alatti redőkben ejtik, így nagyon jól gyógyulnak. A hagyományos függőleges technikák kizárólag a bőr feszességére támaszkodnak a mellek helyben tartása érdekében. Ennél az eljárásnál a mell súlya átkerül a „pec major” izomra, annak érdekében, hogy a mellek hosszútávon feszesek maradjanak. Ezt a kezelési módszert aránylag kevés plasztikai sebész sajátította el, ezért nem túl széles körben érhető el.

A sebész a fentebb leírt módszerek egyikét fogja választani, ami azt jelenti, hogy meghatározzák a mellbimbód új pozícióját, eltávolítják a felesleges bőrt, varratokkal rétegzik a mélyebb szöveteket, csökkentik a mellbimbóudvarok méretét, majd öltésekkel lezárják a műtéti bemetszéseket.

A mellfelvarrást Magyarországon csak altatásban végzik. A műtétet követően a sebész valószínűleg dréncsöveket fog behelyezni a területre. Ezt az esetek nagy többségében másnap a klinika elhagyása előtt eltávolítják a mellekből. Ritka esetben előfordulhat az, hogy a következő kontrollon távolítják csak el a csöveket /ez 2-3 nap szokott lenni/.

Minden esetben egy éjszakát a klinikán kell töltened, másnap kísérővel mehetsz haza.

Döntésed meghozatala előtt feltétlenül kérjél tanácsot egy olyan plasztikai sebésztől, aki jártas az emlőműtét minden technikájában!

Ez a beavatkozás altatásban történik, így nem érzel semmit a műtétből. A beavatkozás után feszítő, nyomó érzést tapasztalhatsz. Az első 2-3 nap a legrosszabb. Ilyenkor meg vannak duzzadva a mellek, feszesek és magasan is ülnek. Általában 1 hét után már nem fogsz tapasztalni semmilyen fájdalmat.

Sok más esztétikai beavatkozásokhoz képest minimális kellemetlenségekkel jár a beavatkozás, hiszen csak néhány kisebb bemetszésről van szó. A sebész az első napokra fájdalomcsillapítót ír fel neked, de legtöbbször a sima vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is enyhíteni tudják a fájdalmat.

Az utókezeléssel kapcsolatban a plasztikai sebészed ellát minden olyan információval, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A megszokott életvitelhez való visszatérés ideje változó, de valószínűleg öt napon belül visszatérhetsz a munkádhoz, ha az nem jár fokozott nehézségekkel, emelgetéssel. A teljes gyógyulás akár egy hónapig is eltarthat.

Számíts arra, hogy a műtétről hazatérve, a melleid gézkötésben lesznek, és műtéti melltartó támasztja majd alá. A sebész valószínűleg javasolja majd három hétig a műtéti melltartó viselését, mielőtt a következő három hónapban áttérnél a sportmelltartóra. Ez megakadályozza a bemetszések nyújtását, segít minimalizálni a duzzanatot, és támogatja a szöveteidet a gyógyulás folyamata során.

Előfordulhat, hogy a melleiden az első hetekben zúzódások és duzzanatok lesznek, a duzzanat a harmadik nap körül a legintenzívebb, ami valószínűleg feszültség érzetét kelti majd.

A szakemberek szerint sok más műtéthez képest minimális kényelmetlenséggel jár a beavatkozás, mindössze néhány kisebb metszésről van szó. A sebész valószínűleg az első napokban fájdalomcsillapító gyógyszert ír fel, arra az esetre, ha szükséged lenne rá, de akár vény nélkül kapható fájdalomcsillapító is enyhítheti a minimális kellemetlenséget okozó fájdalmat.

A plasztikai sebészed utasításokkal lát majd el az utókezelésre vonatkozóan, a kötések cseréjével, és a bemetszések tisztításával kapcsolatban a fertőzés megelőzése érdekében. A folyadék felgyülemlését megakadályozó csövecskék és a varratok eltávolítására valószínűleg a műtétet követő első kontrollvizsgálaton kerül majd sor.

Az első héten lehetőleg aludj a hátadon vagy az oldaladon, és kerüld a nehéz tárgyak emelését. Kövesd orvosod utasításait arra nézve, hogy mikor térhetsz vissza a megszokott életviteledhez! A nemi élettől való tartózkodás körülbelül hat hétig ajánlott, de ez a gyógyulás idejétől függően változhat. Emelett a sportolásra is legalább 6 hetet kell várnod!

A műtétet követően azonnal látványos lesz az eredmény, három-négy hónap múlva pedig a végleges forma 75% -ára számíthatsz. A végeredményre lehet, hogy akár egy évet is várnod kell. Ez teljesen egyéni.

A melleid a műtét után nagyon feszesek, duzzadtak és magasan ülőek lesznek. Ehhez az állapothoz nagyon könnyű hozzászokni, viszont tudnod kell, hogy 2-3 hónap alatt lemennek a duzzanatok és a mell 2-3 centit is lejjebb mehet. Ilyenkor áll be igazán a műtét eredménye.

A hegek teljes elhalványulása akár egy évig, esetleg hosszabb ideig is eltarthat, de azt követően majdnem észrevehetetlen lesz. A hegkezelésre vonatkozóan az orvosod el tud látni hasznos tanácsokkal.

Arra a kérdésre, hogy meddig tart a kívánt hatás általában két választ adnak a szakemberek:

 • Örökre, mert a műtéttel elérhető eredmény állandó. Azonban nem állítja meg az idő kerekét.
 • A kor előrehaladtával a melleid is öregedni fognak. A napozás, a dohányzás, a genetikai tényezők, a bőr típusa, az egészségi állapot és a mellméret felgyorsíthatja az öregedést.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a nők a mellfelvarrást követően 8-10 évig elégedettek az eredménnyel, de néha ennél hosszabb ideig is. Ez a beavatkozás többször is elvégezhető. Nagyon ritka esetben van olyan, hogy a mell visszaereszkedik. Ilyenkor újra megcsináltathatod a melleidet. Az biztos, hogy a 3. beavatkozást követően már tartóssá válik az eredmény.

A krémek nem oldják meg a megereszkedett mellek helyzetét. Sajnos jelenleg nincs olyan tartós megoldás a mellfelvarráson kívül, ami hosszútávú eredményt biztosíthat.

A mellizom gyakorlatok megerősíthetik az izmokat, de nem segít a fölösleges szövetek és a bőr eltüntetésében.

A nem sebészeti töltőanyagok nem adják vissza ugyanazt az eredményt, mint a mellfelvarrás. Ha a melled elveszítette a rugalmasságát, akkor az olyan plasztikai beavatkozások nyújthatnak hosszútávú megoldást, mint a mellfelvarrás implantátumokkal vagy a zsír betöltés.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a szoptatást a műtét nem befolyásolja. Egyesek szerint viszont előfordulhat, hogy a mellfelvarrást követően idegkárosodás alakul ki, így eltűnik a bimbó érzékenysége. Ennek a kockázata nagyon kismértékű, mégis sok szakember azt javasolja, hogy a műtétet szülés utánra időzítsük!

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!

Orvosok

Összes (17)