Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Zsírleszívás

 • 6 db előtte-utána fotó
 • 17 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 3 db értékelés
 • 1.000.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

A zsírleszívás egy minimálisan invazív műtéti eljárás, mely eltávolítja a felesleges zsírt, és kontúrozza a testet. Más néven lipoplasztika, lipectomia vagy lipo, amely általában a has, a csípő, a comb, a karok, a toka, a hát, és a térd (oldalsó részének) vagy a bokák zsírpárnáinak eltávolítására szolgál. A plasztikai sebész apró bemetszéseken keresztül behelyez egy vékony csövet, a kanült, és azon keresztül kiszívja a zsírt.

Az eljárás egy-négy órát vesz igénybe, és a legtöbb páciensnek már egy alkalom után is komoly eredményei lesznek. A zsírleszívást általában más kozmetikai eljárásokkal kombinálják, mint például a hasplasztika, a mellfelvarrás vagy gyakran a Mommy Makeover részeként. A legtöbb zsírleszívás esetén az eltávolított zsír megtisztítható és visszatölthető az arcra, a fenékre, a mellre vagy más területekre is, így nagyobb teltség érhető el.

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint a zsírleszívás az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás világszerte. 2018-ban 1,72 milliószor hajtották végre. Az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint a zsírleszívási eljárások az Egyesült Államokban 2014 és 2018 között 32%-kal emelkedtek.

Előnyök

 • Véglegesen eltávolíthatja a makacs zsírpárnákat nagyobb mennyiségben is, más nem műtéti kezelésekkel szemben.
 • A sebész kontúrozhatja a testet, amikor eltávolítja a zsírt.
 • A legtöbb páciens arról számol be, hogy a beavatkozás után a ruhájuk jobban passzol testükhöz, nagyobb önbizalomra tesznek szert, és fiatalabbnak érzik magukat. Sokak a zsírleszívásnak köszönhetően egészségesebb életmódra váltottak, így félépülésük óta még fittebbek lettek.

Hátrányok

 • Mivel a zsírleszívás is műtét, időbe telik, mire meggyógyulsz a műtét után. Akár kéthetes leállási idővel is járhat. Némi duzzanattal, véraláfutással, zsibbadással és idegfájdalommal kell számolni. Ezért azt javasoljuk, hogy a legnyugodtabb felépülés érdekében három hét szabadságot vegyél ki!
 • Ha a bőröd nem megfelelő rugalmasságú, akkor az alapul szolgáló zsír eltávolítása után megereszkedhet. A jelentős megereszkedés újabb eljárást igényelhet a felesleges bőr eltávolítására vagy megfeszítésére.
 • Aszimmetria, dudorok, „rögös” hatás és egyéb szabálytalanságok fordulhatnak elő, különösen akkor, ha a sebész tapasztalatlan. Akik nem voltak elégedettek kezelésükkel, a hegesedést, az aszimmetriát és a deformitást nevezték meg okként.
 • A zsírleszívás ugyan végleg eltávolítja a zsírsejteket, a megmaradt zsírsejtek tovább „hízhatnak”, ha súlyod nő.

Kérdések-válaszok

Azok az egészséges, nemdohányzó páciensek, akiknek a BMI-jük (testtömegindexük) 30 vagy annál alacsonyabb.

A jó bőrszín és bőrrugalmasság elengedhetetlen a jó eredmény eléréséhez, mivel a bőrnek vissza kell tapadnia a test új alakjára, miután a zsírt eltávolították. Ha a páciensnek megfelelő a bőrrugalmassága, akkor nagyon jó eredmény érhető el. Azonban, ha rossz a rugalmasság, például egy olyan nő esetében, aki már több terhességen is túl van, és a hasán már túlságosan megnyúlt a bőre, akkor a bőr nem fog visszatapadni a testhez, és továbbra is megereszkedett marad.

Ahhoz, hogy leellenőrizhesd bőrrugalmasságodat, csinálj egy csípéstesztet! Ha a bőröd visszaugrik, miután a hüvelyk- és mutatóujjaddal megszorítottad, valószínűleg elegendő a rugalmassága a jó eredmény eléréséhez.

Az, hogy a zsírleszívás biztonságos-e, nagyban függ attól, hogy ki végzi a beavatkozást. Ha tapasztalt, megfelelő képesítéssel rendelkező plasztikaisebész, a zsírleszívásnak ritkán lesz komplikációja.

Azonban, mivel a zsírleszívás az egyik leggyakrabban végzett esztétikai beavatkozás (az összes plasztikai műtét 15-20%-át teszi ki), számolni kell szövődményekkel. Egy tanulmány szerint a szövődmény kialakulásának kockázata 5%.

Az alábbi enyhe szövődményekre kell számítani:

 • hematóma (véraláfutás)
 • seroma (a bőr alatti folyadékgyülem, amelyet orvosnak kell kiürítenie)
 • a bőr színének vagy érzékelésének megváltozása
 • hegek a termikus égéstől a bőr felett vagy alatt (ultrahangos zsírleszívás esetén olyan helyen is megjelenhetnek a hegek, ahol nem végezték a kezelést)

Súlyosabb szövődmények:

 • Trombózis: a tüdőben lévő vérrög felelős a zsírleszívás közben vagy után bekövetkezett halálozások 23%-áért. A legnagyobb valószínűséggel a műtét utáni három-hét nap közötti időszakban vagy kitéve ennek a kockázatnak, különösen akkor, ha hajlamos vagy mélyvénás trombózis kialakulására. Ebben az esetben konzultálj orvosoddal arról, hogyan csökkenthető ez a kockázat!
 • Kanül okozta perforáció: a gyomor, a belek vagy a vastagbél zsigeri elváltozásainak, horzsolásainak vagy teljes perforációjának is nevezett hasi fájdalom vagy hányás.
 • Tüdőödéma: Mivel a tumescent zsírleszíváshoz sok olyan folyadékra van szükség, amelyet a testbe kell pumpálni a zsír eltávolításához, a betegeknél felesleges folyadékgyülem alakulhat ki a tüdőben.
 • Toxicitás helyi érzéstelenítőre: a tumescent zsírleszíváshoz szükséges a magas lidokain és epinefrin-koncentráció, amely nem megfelelő alkalmazás esetén toxikus lehet. A tünetek közé tartozik a nyelv zsibbadása, a fémes íz a szájban, és akár görcsrohamokhoz és kómához is vezethet.
 • Zsírembólia: a zsírleszíváson átesett betegek bizonyos százalékánál zsírrészecskék kerülhetnek a véráramba, általában 24–72 órával a műtét után. Ha a zsír a szívbe vagy a tüdőbe jut, a zsírembólia végzetes is lehet.

Az évek során több büntetőeljárás is folyt, melyek megmutatták, hogy az engedéllyel nem rendelkező orvosok esetében magasabb a szövődmények és a halál előfordulása. Ezért olyan fontos, hogy tapasztalt, megfelelő képesítéssel rendelkező plasztikaisebész végezze a beavatkozásod.

Ha bármi aggodalomra ad okot, amit a felépülésed során tapasztalsz, azonnal hívd orvosod, vagy kérj sürgősségi ellátást!

A zsírleszívást helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. A tumescent zsírleszívás a leghagyományosabb zsírleszívási technika, amely során az orvos több apró bemetszésen keresztül juttat egy sóoldatból (sós víz), lidokainból és epinefrinból álló keveréket a kezelendő területbe. A folyadék miatt a zsír megduzzad, és szilárdabbá válik, így könnyebben eltávolítható. Emellett szűkíti az ereket is, ami csökkenti a véraláfutást, a vérveszteséget, és a gyógyulási idő is rövidebb lesz. Ezután a sebész ugyanazon a bemetszésen keresztül behelyez egy vékony csövet, a kanült, ami oda-vissza mozgás segítségével feltöri a zsírt, mielőtt azt kiszívná.

Egy nagyon kicsi kezelendő területen végzendő eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe, míg a 360-as zsírleszívás (ami magába foglalja a hasat, az úszógumikat, a hátat és a törzs minden részét) három-négy órán át tart.

A hagyományos zsírleszívás alternatívái mind a szövetkárosodás csökkentésére és a gyógyulási idő rövidítésére irányulnak. A konzultáció során a sebészed segít majd abban, hogy eldöntsd, melyik zsírleszívási technika megfelelő a számodra.

 • Erővel támogatott zsírleszívás során rezgő kanült használnak a zsírsejtek lebontására.
 • A vibrációs zsírleszívás (vibro lipo) során a vibráció nemcsak a zsírsejteket bontja fel, hanem segít kiegyenlíteni a maradék zsírt és zsírcsomókat.
 • A lézeres zsírleszívás alacsony energiájú hullámokat használ a zsír cseppfolyósítására. Azonban a cseppfolyósított zsír nem ültethető át más testrészbe.
 • Az ultrahangos zsírleszívás egyenletesen oszlatja el az ultrahangos energiát egy barázdált kanüllel és szondával.

Maga az eljárás nem fájdalmas, mivel vagy teljesen elaltatják a pácienst, vagy nyugodt, álmoskás állapotba hozzák.

A gyógyulás azonban már fájdalmas. Az zsírleszívás utáni első napokban komoly fájdalmakat érezhetsz. A kezelt terület duzzadt és zúzódott lesz, ezért legalább egy hét pihenésre lesz szükséged, mielőtt visszatérsz a munkába.

Azt javasoljuk, hogy három-hét nap szabadságot vegyél ki! De ez attól függ, hogy pontosan hány területen dolgoztak, és hogyan viseled a fájdalmat.

Szükség esetén orvosod fájdalomcsillapítót ír majd fel, de az is lehet, hogy elég lesz valamilyen vény nélkül kapható készítmény.

Duzzanatra, véraláfutásra és bőrgyulladásra kell számítani, némi zsibbadással és idegi fájdalommal párosulva. A duzzanat miatt a kezelt területet szilárdnak érezheted majd. Mindezeknek azonban hat héten belül fokozatosan enyhülniük kell, míg végül elmúlnak.

Ahogy a duzzanat csökken, néhányan rögös, csomós felszínt látnak. Ennek szintén néhány hét múlva javulnia kell, de a gyógyulási idő alatt viselt kompressziós ruha megelőzheti ezt a jelenséget.

A jó kompressziós ruha elengedhetetlen a duzzanatok és zúzódások minimalizálására, és a bőr simább és gyorsabb tapadása elősegítésének érdekében. Egyes orvosok nem említik meg a kompressziós ruha viselését, azonban azok az orvosok, akik javasolják, azt tanácsolják, hogy legalább két héten keresztül éjjel-nappal (kivétel tisztálkodáskor) hord azt. A két hét leteltével pedig fokozatosan lehet csökkenteni a ruha viselésének idejét.

Az orvosok egy része azt vallja: a beavatkozás után négy héttel végzett nyirokmasszázs elősegíti a folyadék elvezetését és a duzzanat csökkentését. Az önmasszázs azonban egyáltalán nem javasolt, mert könnyen elronthatod vele a kezelés eredményét. Inkább látogass el egy erre szakosodott masszőrhöz, aki valóban gyorsabbá teszi majd a gyógyulási folyamatot, és megakadályozza a szabálytalanságok kialakulását!

A legtöbben három-négy hét elteltével térhetnek vissza szokásos tevekénységükhöz.

A javított testkontúrt azonnal észreveszed majd (például, ha az úszógumidból szívták ki a zsírt), de az eredményt eleinte a duzzanat eltakarja. A duzzanatnak hat héten belül látványosan csökkennie kell, ami a következő hat hónapban tovább csökken.

Ha úgy érzed majd a kezelés után, hogy még egy alkalomra szükséged van, akkor várj legalább hat hónapot, amíg a duzzanat teljesen elmúlik, és csak akkor értékeld át a helyzetet sebészeddel együtt. Ne feledd, hogy a teljes gyógyulási folyamat akár egy évig is eltarthat!

Egyesek a zsírleszívás-korrekciót választják, hogy az első alkalom szabálytalanságait kijavíthassák, mint például az egyik és a másik oldal aszimmetriáját és rögös, dudoros felületet. A zsírleszívás korrekciójára időnként szükség van, előfordulhat, hogy a páciens nem tartja be a gyógyulási idő szabályait, és ezért ront az eredményén.

Ha a zsírleszívás utáni súlyodat tartod, akkor a műtét eredményének évekig ki kell tartania. A hízás azonban megnöveli a megmaradt zsírsejtek méretét, és csökken a beavatkozás eredményessége. Jelentős súlygyarapodás esetén új zsírsejtek alakulhatnak ki, bár a terület még mindig jobban néz majd ki, mintha soha nem végeztek volna rajta zsírleszívást.

Tanulmányokban lehet olvasni, hogy életmódbeli változások nélkül a zsír a zsírleszívás után egy évvel a test más területein halmozódik fel. Sokan a gyógyulási idő betartása miatt mellőzik a sportot, és nehezen is térnek vissza az aktív, fit életbe, ezért szintén hamarabb lesz rajtuk újra súlyfelesleg. Ezért fontos, hogy mielőbb visszatérj a mozgáshoz, és egészséges életmódot folytass, hogy megőrizhesd a beavatkozás eredményét.

A nem műtéti zsírcsökkentő kezelések csak kisméretű zsírpárnákat kezelnek. Általában sok hónapon keresztül, több kezelésre lesz szükséged, hogy jelentős javulást érj el velük, és az eredmény sem lesz olyan látványos, mint a zsírleszívásé. A nem műtéti testkontúrjavítás hosszabb idő elteltével öblíti ki a sérült zsírsejteket, így az eredmények csak több hét / hónap múlva lesznek láthatók.

 • WarmSculpting: a SculpSure diódás lézerenergiájával hőt hoz létre, amely elpusztítja a zsírsejteket. A kezelés körülbelül 25 percet vesz igénybe, anesztézia nélkül, és egyszerre több terület is kezelhető. Nagyon kevés mellékhatása van, és nincs gyógyulási ideje sem. Ez lényegesen olcsóbb kezelés, mint a zsírleszívás, azonban a teljes eredmény eléréséhez akár három hónapot is várni kell. Emellett valószínűleg kettő vagy több kezelésre is szükséged lehet a cél elérésének érdekében.
 • A zsírfagyasztás a zsírsejtek fagyasztásával pusztítja el a kis zsírpárnákat. Egy kezelést követően fokozatosan veszíted el a zsírsejtek körülbelül 25%-át a kezelési területen. Körülbelül egy hónapba telik, amíg elkezded látni az eredményeket, és a teljes átalakulás akár 20 hétig is eltarthat.
 • A Vanquish egy fájdalommentes eljárás alkalmával rádiófrekvenciás energiát használ a zsírsejtek megolvasztására. A kezelés körülbelül 45 percig tart. Körülbelül két hetet kell várnod, hogy észrevedd a különbséget, és a teljes eredmény négy-nyolc hét alatt alakul ki. A legtöbb páciensnek négy vagy több kezelésre is szüksége lehet a kívánt eredmény eléréséhez.

A zsírleszívás átlagosan 100.000 Ft-ba kerül/ terület, mely egy tenyérnyi nagyságot jelent. Költsége olyan tényezőktől függ, mint a sebész tapasztalatszintje, a praxis helye, az érzéstelenítés típusa és az eltávolított zsír mennyisége, továbbá, hogy volt-e már korábban zsírleszívásod.

A legtöbb orvos a zsírleszívást a kezelt területek száma alapján árazza be, és minél több területen kérsz zsírleszívást, annál kedvezőbb árat fogsz kapni, hiszen már az első terület is magába foglalja a műtő, a felszerelés és az érzéstelenítő költségeit. Ha további területeken is szívnak le zsírt, akkor már csak az időt kell hozzá számolni, ezért lesz kedvezőbb az ár.

A zsírleszívást esztétikai beavatkozásnak tekintik, ezért a társadalom biztosítás nem fogja fedezni.

Orvosok

Összes (17)