Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Zsírleszívás: árak, területek, módszerek, regenerálódás, eredmények

 • 28 db előtte-utána fotó
 • 18 db orvosok
 • 7 db klinikák
 • 5 db értékelés
 • 1.000.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Fontos tudnivalók a zsírleszívásról

A zsírleszívás egy minimálisan invazív műtéti eljárás, mely segítségével el lehet távolítani a felesleges zsírt, és a test határozottabb kontúrokat kap. Lipoplasztika, lipectomia vagy lipo néven is ismerős lehet, legtöbbször a has, a csípő, a comb, a karok, a toka, a hát, és a térd (oldalsó részének) vagy a bokák zsírpárnáinak eltávolítására szolgál. Az eljárás viszonylag egyszerű: a plasztikai sebész apró bemetszéseken keresztül behelyez egy vékony csövet, a kanült, és azon keresztül kiszívja a zsírt.

A zsírleszívás 1-4 órát vesz igénybe, és a legtöbb páciens esetében már az első alkalom után látványos az eredmény. Általában más kozmetikai eljárásokkal kombinálják, mint például a hasplasztika, a mellfelvarrás, vagy gyakran a Mommy Makeover részeként. A legtöbb zsírleszívás esetén az eltávolított zsír megtisztítható és visszatölthető az arcra, a fenékre, a mellre vagy más területekre is, így nagyobb teltség érhető el.

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint a zsírleszívás a 2. legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás világszerte, 2020-ban több mint másfél millió ilyen beavatkozást végeztek, az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság statisztikái szerint a zsírleszívási eljárások 2020-ban az Egyesült Államokban a 3. helyen voltak az orr- és a szemhéjplasztikák után.

A nagy számok egyben azt is jelentik, hogy az orvosok bátran ajánlják ezt az eljárást, hiszen nagy rutinnal rendelkeznek benne, és minimális kockázatokkal jár.

Kinek ajánlott a zsírleszívás?

Elsősorban azoknak, akik a fent említett területeken (has, csípő, comb, karok, toka, hát, térd oldalsó része, bokák) olyan felesleggel küzdenek, amitől diétával, mozgással nem tudnak megszabadulni.

Az ideális alanyok azok az egészséges, nemdohányzó páciensek, akiknek a BMI-je (testtömegindex) 30, vagy annál alacsonyabb.

Sokat számít a bőr rugalmassága, a bőrnek vissza kell tapadnia a test új alakjára, miután a zsírt eltávolították. Ha a páciensnek megfelelő a bőrrugalmassága, akkor nagyon jó eredmény érhető el. Akkor sem kell aggódni, ha rossz a rugalmasság, például egy olyan nő esetében, aki már több terhességen is túl van, és a hasán már túlságosan megnyúlt a bőre. Ez esetben a bőr nem fog visszatapadni a testhez, és továbbra is megereszkedett marad, de ezt további beavatkozásokkal helyre lehet állítani.

A bőrrugalmasságod ellenőrzésére csinálj egy csípéstesztet! Ha a bőröd visszaugrik, miután a hüvelyk- és mutatóujjaddal megszorítottad, valószínűleg elegendő a rugalmassága a jó eredmény eléréséhez.

Zsírleszívás előtte-utána

Mennyire biztonságos a beavatkozás?

Az, hogy a zsírleszívás biztonságos-e, nagyban függ attól, hogy ki végzi a beavatkozást. Ha egy tapasztalt, megfelelő képesítéssel rendelkező plasztikai sebész, akkor a zsírleszívásnak ritkán lesz komplikációja.

Fontos azonban tudnod, hogy mint minden műtét, ez sem 100%-ban biztonságos – körülbelül 5% az esélye annak, hogy valamilyen szövődmény alakul ki.

Az alábbi enyhe szövődményekre kell számítani:

 • hematóma (véraláfutás)
 • seroma (a bőr alatti folyadékgyülem, amelyet orvosnak kell kiürítenie)
 • a bőr színének vagy érzékelésének megváltozása
 • hegek a termikus égéstől a bőr felett vagy alatt (ultrahangos zsírleszívás esetén olyan helyen is megjelenhetnek a hegek, ahol nem végezték a kezelést)

Ezen szövődmények egy része pár héten belül megszűnik.

Súlyosabb szövődmények:

 • Kanül okozta perforáció: a gyomor, a belek vagy a vastagbél zsigeri elváltozásai, horzsolásai, melyek hasi fájdalommal vagy hányással járhatnak
 • Tüdőödéma: Mivel a tumescent zsírleszíváshoz sok olyan folyadékra van szükség, amelyet a testbe kell pumpálni a zsír eltávolításához, a betegeknél felesleges folyadékgyülem alakulhat ki a tüdőben.
 • Trombózis: a tüdőben lévő vérrög felelős a zsírleszívás közben vagy után bekövetkezett halálozások 23%-áért. Ha hajlamos vagy a mélyvénás trombózisra, akkor a legnagyobb valószínűséggel a műtét utáni 3-7 nap közötti időszakban vagy kitéve ennek a kockázatnak. Ebben az esetben konzultálj orvosoddal arról, hogyan csökkenthető ez a kockázat!
 • Toxicitás helyi érzéstelenítőre: a tumescent zsírleszíváshoz szükséges a magas lidokain és epinefrin-koncentráció, amely nem megfelelő alkalmazás esetén toxikus lehet. A tünetek közé tartozik a nyelv zsibbadása, a fémes íz a szájban, és ha nem veszik észre időben, akkor akár görcsrohamokhoz és kómához is vezethet.
 • Zsírembólia: a zsírleszíváson átesett betegek bizonyos százalékánál zsírrészecskék kerülhetnek a véráramba, általában 24–72 órával a műtét után. Ha a zsír a szívbe vagy a tüdőbe jut, és nem veszik észre időben, a zsírembólia végzetes is lehet.

Ezek ijesztően hangzanak, de mint mindig, itt is sok múlik azon, hogy milyen orvos végzi a beavatkozást. Nagyon fontos, hogy körültekintően válaszd ki a szakorvost és a klinikát is, tájékoztasd minden apró egészségügyi kockázatról (például trombózisra való hajlam, fogamzásgátló és egyéb gyógyszerek, stb.), és te is kérj választ minden, benned felmerülő kérdésre!

Ha az eljárás után bármi olyan tünetet észlelsz, ami aggodalomra ad okot, akkor a lehető leghamarabb keresd fel orvosodat vagy kérj sürgősségi ellátást!

A kockázatok egyénfüggőek, ezért nagyon fontos, hogy olyan szakorvost találj, aki alapos, minden vizsgálatot elvégez, mindenről kikérdez, és tájékoztat, így meg tudja mondani azt is, mennyire biztonságos számodra a beavatkozás.

Mi történik a beavatkozás során?

A zsírleszívást helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik, az eljárás pontos menete a zsírleszívás típusától függ.

A tumescent zsírleszívás

Ez a leghagyományosabb zsírleszívási technika.

 1. Az orvos több apró bemetszésen keresztül bejuttat egy sóoldatból (sós víz), lidokainból és epinefrinból álló keveréket a kezelendő területbe. A folyadék miatt a zsír megduzzad, szilárdabbá válik, így könnyebben eltávolítható.
 2. A beadott gyógyszerkeverék szűkíti az ereket is, ami csökkenti a véraláfutást, a vérveszteséget, és a gyógyulási idő is rövidebb lesz.
 3. Ezután a sebész ugyanezen a bemetszésen keresztül behelyez egy vékony csövet, egy kanült, és ennek az oda-vissza mozgatásával feltöri a zsírt mielőtt kiszívná azt.

Egy nagyon kicsi kezelendő területen végzendő eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe, míg a 360-as zsírleszívás (ami magába foglalja a hasat, az úszógumikat, a hátat és a törzs minden részét) 3-4 órán át tart.

A hagyományos zsírleszívás alternatívái mind a szövetkárosodás csökkentésére és a gyógyulási idő rövidítésére irányulnak. A konzultáció során a sebészed segít majd abban, hogy eldöntsd, melyik zsírleszívási technika megfelelő a számodra.

Erővel támogatott zsírleszívás

Az eljárás során rezgő kanült használnak a zsírsejtek lebontására.

Vibrációs zsírleszívás (vibro lipo)

A beavatkozás során a vibráció nemcsak a zsírsejteket bontja fel; segít kiegyenlíteni a maradék zsírt és zsírcsomókat.

Lézeres zsírleszívás

Ennél a módszernél alacsony energiájú hullámokat használnak a zsír cseppfolyósítására. Így gyorsabban eltávolítható, azonban a cseppfolyósított zsír nem ültethető át más testrészbe.

Ultrahangos zsírleszívás

Ez a módszer egyenletesen oszlatja el az ultrahangos energiát egy barázdált kanüllel és szondával, így téve könnyebbé a zsírsejtek eltávolítását.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Maga az eljárás nem fájdalmas, mivel a beavatkozás során vagy teljesen elaltatnak, vagy elbódítanak, így szinte alig veszed észre mi történik.

Arra azonban fel kell készülnöd, hogy a gyógyulási szakaszban fájdalmaid lesznek, különösen az első napokban, amikor a kezelt terület duzzadt és zúzódott. Legalább egy hét teljes pihenéssel számolj, és utána még 2 hétig kímélni kell magadat.

Zsírleszívás előtte-utána

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

Azt javasoljuk, hogy vegyél ki legalább 3-7 nap szabadságot, de ez attól függ, hogy pontosan hány területen dolgoztak, és hogyan viseled a fájdalmat. Ennek az enyhítésére szedhetsz valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, de szükség esetén orvosod egy erősebb gyógyszert is fel tud írni.

Az első napokban duzzanatra, véraláfutásra és bőrgyulladásra kell számítani, némi zsibbadással és idegi fájdalommal párosulva, illetve a duzzanat miatt a kezelt területet keményebbnek érezheted majd. Ne aggódj, ezek a tünetek folyamatosan enyhülnek, körülbelül 6 hét alatt pedig teljesen el is múlnak, és beáll a végleges alakod.

Ahogy a duzzanat csökken, néhányan rögös, csomós területeket fedezhetnek fel. Ennek szintén néhány hét múlva javulnia kell, de a gyógyulási idő alatt viselt kompressziós ruha megelőzheti ezt a jelenséget.

A jó kompressziós ruha elengedhetetlen a duzzanatok és zúzódások minimalizálására, illetve a bőr simább és gyorsabb tapadása elősegítésének érdekében. Ezt az első 2 hétben (a tisztálkodást leszámítva) folyamatosan viselned kell, majd fokozatosan csökkentheted a viselését. Nem minden esetben írják elő, de ha neked ajánlották, akkor fontos, hogy betartsd az orvos utasításait!

Az orvosok egy része azt vallja, hogy a beavatkozás után négy héttel végzett nyirokmasszázs elősegíti a folyadék elvezetését és a duzzanat csökkentését. Az önmasszázs azonban egyáltalán nem javasolt, mert könnyen elronthatod vele a kezelés eredményét. Inkább látogass el egy erre szakosodott masszőrhöz, aki valóban gyorsabbá teszi majd a gyógyulási folyamatot, és megakadályozza a szabálytalanságok kialakulását!

A legtöbben 3-4 hét elteltével térhetnek vissza szokásos tevekénységükhöz.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

A javított testkontúrt azonnal észreveszed majd (például, ha az úszógumidból szívták ki a zsírt), de az eredményt eleinte a duzzanat eltakarja. Emiatt ne aggódj, ez 6 héten belül lemegy, illetve a következő 6 hónapban tovább karcsúsodik majd a kezelt tesztrész!

Fontos felkészülnöd arra, hogy a zsírleszívás nem csodaszer: csodálatos eredményeket lehet vele elérni, de nem akadályozza meg, hogy később újra elhízz. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás továbbra is fontos, a műtét után a lehető leghamarabb térj vissza ezekhez!

Ha tartod a zsírleszívás utáni súlyoda, akkor a műtét eredményének évekig ki kell tartania. A hízás azonban megnöveli a megmaradt zsírsejtek méretét, így csökken a beavatkozás eredményessége. Jelentős súlygyarapodás esetén új zsírsejtek alakulhatnak ki, bár a terület még mindig jobban néz majd ki, mintha soha nem végeztek volna rajta zsírleszívást.

Ha nagy feleslegtől kellett megszabadulnod, és egy alkalom nem elég, akkor érdemes kivárnod a 6 hónapot, hogy beálljon a végleges állapot. Ezután értékeld át a helyzetet sebészeddel, és ő segít eldönteni, kell-e esetleg még egy alkalom.

Ha nem tartod be az utánkezelési szabályokat (például a kompressziós ruha viselését), vagy ha valami miatt nem megfelelően gyógyul a szervezeted, előfordulhat, hogy az eredmény aszimmetrikus lesz, vagy rögös, dudoros felületeket észlelsz. Ebben az esetben szintén sebészeddel érdemes konzultálnod az esetleges zsírleszívás-korrekcióról.

Zsírleszívás előtte-utána

Milyen alternatívák léteznek, ha nem akarsz műtétet?

A nem műtéti zsírcsökkentő kezelésekkel csak kisméretű zsírpárnákat lehet kezelni. Ha jelentős javulást szeretnél elérni ezekkel a módszerekkel, akkor több kezelésre lesz szükséged, és ezek sok hónapon keresztül tartanak majd. Az eredmény viszont így sem lesz olyan látványos, mint a zsírleszívásé. A nem műtéti úton történő testkontúrjavítás hosszabb idő elteltével öblíti ki a sérült zsírsejteket, így az eredmények csak több hét / hónap múlva lesznek láthatók.

WarmSculpting

A SculpSure diódás lézerenergiájával hőt hoz létre, amely elpusztítja a zsírsejteket. A kezelés alkalmanként körülbelül 25 percet vesz igénybe, altatás vagy bódítás nélkül is végezhető, és egyszerre több terület is kezelhető. Nagyon kevés mellékhatása van, és nincs gyógyulási ideje sem. Ez lényegesen olcsóbb kezelés, mint a zsírleszívás, azonban a teljes eredmény eléréséhez akár 3 hónapot is várni kell. Emellett valószínűleg kettő vagy több kezelésre is szükséged lehet a cél elérésének érdekében.

Zsírfagyasztás

A zsírsejtek fagyasztásával pusztítja el a kis zsírpárnákat. Egy kezelést követően fokozatosan veszíted el a zsírsejtek körülbelül 25%-át a kezelési területen. Körülbelül egy hónapba telik, amíg elkezded látni az eredményeket, és a teljes átalakulás akár 20 hétig is eltarthat.

Részletek a Zsírfagyasztásról ⟶

Vanquish ME

A fájdalommentes eljárás rádiófrekvenciás energiát használ a zsírsejtek megolvasztására. A kezelés körülbelül 45 percig tart. Körülbelül 2 hetet kell várnod, hogy észrevedd a különbséget, és a teljes eredmény négy-nyolc hét alatt alakul ki. A legtöbb páciensnek 4 vagy több kezelésre is szüksége lehet a kívánt eredmény eléréséhez.

Részletek a Vanquish ME non-invazív zsírbontásról ⟶

Mennyibe kerül a zsírleszívás?

A zsírleszívás átlagosan 100.000 Ft/ terület, mely egy tenyérnyi nagyságot jelent. Költsége olyan tényezőktől függ, mint a sebész tapasztalatszintje, a praxis helye, az érzéstelenítés típusa és az eltávolított zsír mennyisége, továbbá, hogy volt-e már korábban zsírleszívásod.

A legtöbb orvos a zsírleszívást a kezelt területek száma alapján árazza be. Ugyanakkor minél több területen kérsz zsírleszívást, annál kedvezőbb árat fogsz kapni, hiszen már az első terület is magába foglalja a műtő, a felszerelés és az érzéstelenítő költségeit.

A zsírleszívást esztétikai beavatkozásnak tekintik, ezért a társadalombiztosítás nem fedezi, kizárólag magánpraxisban tudod elvégeztetni.

  Előnyök

  • Más, nem műtéti eljárásokkal szemben ez a módszer véglegesen eltávolíthatja a makacs zsírpárnákat, akár nagyobb mennyiségben is.
  • A sebész kontúrozhatja a testet, amikor eltávolítja a zsírt, ezáltal nem csak vékonyabb, hanem valóban formásabb is leszel.
  • A legtöbb páciens arról számol be, hogy a beavatkozás után több az önbizalmuk, és fiatalabbnak érzik magukat. Sokan a zsírleszívásnak köszönhetően egészségesebb életmódra váltanak, így a felépülésük után még fittebbek lesznek.

  Hátrányok

  • Mivel a zsírleszívás is műtét, kell egy kis idő (akár 2 hét), mire meggyógyulsz a műtét után. Némi duzzanattal, véraláfutással, zsibbadással és idegfájdalommal kell számolni, ezért azt javasoljuk, hogy a legnyugodtabb felépülés érdekében vegyél ki 3 hét szabadságot!
  • Ha a bőröd nem megfelelő rugalmasságú, akkor az alapul szolgáló zsír eltávolítása után megereszkedhet. A jelentős megereszkedés újabb eljárást igényelhet a felesleges bőr eltávolítására vagy megfeszítésére.
  • Aszimmetria, dudorok, „rögös” hatás és egyéb szabálytalanságok fordulhatnak elő, különösen akkor, ha a sebész tapasztalatlan. Ezért nagyon fontos, hogy mindig rutinos szakembert válassz!
  • A zsírleszívás ugyan végleg eltávolítja a zsírsejteket, a megmaradt zsírsejtek viszont tovább „hízhatnak”, ezért a zsírleszívás után is ajánlott az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás.

  Orvosok

  Összes (18)