Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mommy Makeover

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 5 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A Mommy Makeover egy olyan többlépcsős, plasztikai sebészeti beavatkozás, aminek célja helyreállítani testedet a várandósság, a szülés és a szoptatás okozta változások után. Nemcsak a felszaladt kilók, de a hormonális változások, vagy a szervezetedet ért “sokkhatás” is sokszor maradandó nyomokat hagy. 

Mégha a végtelenségig is sanyargatod magad, akkor sem tudsz megbirkózni a testedet érintő változásokkal a szülés után, pl.:

 • megereszkedett, lógó mellek
 • laza és megnyúlt hasi bőr
 • levált, szétnyílt hasi izmok
 • kitágult hüvelynyílás
 • vizelettartási problémák
 • lapos, „leeresztett” fenék

Ilyen esetekben plasztikai sebészre van szükség.

Ismerős helyzet, hogy hónapokkal gyermeked születése után is megkérdezik, hogy “mikorra várod a babát?” De önmagában az is sokkoló élmény, ha azzal szembesülsz, hogy elveszítetted tested eredeti formáját. Semmilyen testmozgás nem tudja újra megfeszíteni a szétnyílt hasizmokat, esetleg eltávolítani a lógó bőrt. Egy vagy több gyermek születése változást hozhat az arcodon, bármely testrészeden, ami nagyon sok mindentől függ, így a genetikád, az életkorod és megannyi tényezője van annak, tested miként változik, vagy képes visszanyerni régi formáját.

A Mommy Makeover viszont segíthet visszafordítani a szülés negatív hatásait, feloldani benned a tehetetlenség és az állandó csalódás érzését, amikor küzdelmeid ellenére, ha a tükörbe nézel óhatatlanul rád telepedik, mert nem érzed jól magad a bőrödben.

Előnyök

 • A Mommy Makeover több beavatkozást foglal magába, amelyeket egyszerre, egy altatásban végeznek el, így a szervezetedet sem kell ezzel többször terhelni és nyilván a lábadozást, a gyógyulási időt is egyszerre letudhatod.
 • Visszakaphatod a várandósság előtti alakod, vagy még akár jobbat is.
 • Megszabadulhatsz a striáktól és a hegektől, vagy legalábbis lényegesen szebbek lehetnek a hasplasztikának köszönhetően.
 • Egynapos ellátásban elvégezhető, haskötő és kompressziós melltartó viselésén kívül általában nincs szükség fájdalomcsillapításra, a páciensek jól gyógyulnak.
 • A Mommy Makeover más, egészségügyi problémákra is megoldást adhat, így helyre hozhatja a sérveket, a rectus diastasist (ami akkor fordul elő, amikor a hasizmok a középvonalnál elválnak, szétnyílnak), valamint csökkenthető a hátfájás, és a legújabb kutatások szerint segíthet a vizelettartási problémákon is.
 • A páciensek legnagyobb előnyként azt hangsúlyozzák, hogy a procedúra után végre újból önmaguk lehetnek, és visszanyerték önbizalmukat.

Hátrányok

 • Két-négy hétre biztos kiesel a megszokott hétköznapokból és akár két-három hónapra is szükséged lehet a teljes felépüléshez, mivel több, egyszerre elvégzett eljárásról van szó.
 • A hasplasztika és a zsírleszívás nem jelenti azt, hogy onnantól nem kell figyelned a testsúlyodra, sőt: a hízás még a műtét hosszútávú eredményeit is negatívan befolyásolhatja.
 • A Mommy Makeover jelentős hegeket hagyhat maga után, beleértve a két csípő közötti hasrészt, ami a hasplasztika következménye.
 • A páciensek legtöbbször a fájdalmas gyógyulást, a hegesedést, az asszimmetrikus zsírleszívást és az aszimmetrikus melleket emelik ki hátrányként.

A Mommy Makeover műtét szövődményei

A több beavatkozást ötvöző Mommy Makeover műtét különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

A Mommy Makeover számtalan különböző szövődményt eredményezhet. Az egyes beavatkozások külön-külön is rejtenek magukban veszélyeket, ezek kombinálása pedig tovább növelheti a szövődmények kialakulásának az esélyét.

A leggyakoribb szövődmények az alábbiak:

 • vérzés
 • fertőzés
 • zsibbadás
 • hegesedés
 • mellbimbó zsibbadása
 • szoptatási képtelenség
 • zsír- és szövetnekrózis
 • vérrögök
 • csomók
 • aszimmetria

A Mommy Makeover műtét utáni gyógyulás nagyban függ az igénybe vett beavatkozásoktól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a műtét utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a mellnagyobbításról

Tévhit 1#: „A Mommy Makeover egy súlycsökkentő beavatkozás és jelentős testsúly veszteséget okoz.”
Sajnos ez nem így van. A páciens a kimetszett bőr résszel lesz kevesebb, amelynél a bőr alatti zsírréteg is kikerül, de ez általában nem több egy-két kg-nál.

Tévhit 2#: „Bármennyi beavatkozás elvégezhető a Mommy Makeover keretein belül.”
Sajnos ez is tévhit. A beavatkozások számát az azzal eltöltött műtéti idő korlátozza. Magyarországon 5-6 óránál tovább nem altatják a pácienseket, így a műtéti idő határozza meg, hány beavatkozást lehet elvégezni egy adott páciensen.

Tévhit 3#: „Bármilyen műtét elvégezhető egyszerre.”
Ez is tévhit. Vannak olyan esetek, amikor két műtéti típus kizárja egymást. Ilyen például a mellnagyobbítás és a fenékplasztika, mivel nem tud a páciens semelyik oldalára sem feküdni. Bár ez a két műtét típus nem átlagos a Mommy Makeover keretein belül, de jól szemlélteti hogy milyen esetben nem lehet két területet egyszerre operálni.

Gyakori kérdések a Mommy Makeoverrel kapcsolatban

Annak a páciensnek ajánlott ez a beavatkozás, aki úgy érzi a terhességtől, szüléstől, szoptatástól úgy változott meg a teste, amivel nem szeretne együtt élni, diétával mozgással elérte a kívánt súlyát, de tónusai már nem a régiek, és ezen változtatni szeretne.

Az a páciens a megfelelő alany a Mommy Makeoverre, aki már minimum 6 hónapja befejezte a szoptatást. Ez azért szükséges, hogy hormonálisan vissza tudjon állni a szervezet. Továbbá a páciens elérte a versenysúlyát és tartja már egy kis ideje, amely azért fontos, mert a műtét után 2-3 hónapig mellőzni kell a testmozgást.

Ideális, ha nem dohányzol, vagy azt mellőzni tudod a műtét előtt és azt követően 1-2 hónapig, és nem szenvedsz semmilyen kóros betegségben.

Mivel kombinált műtétről beszélünk, így a felépülés mindenképp hosszabb ideig tart, akár 3-4 hetet is igénybe fog venni a felépülésed azon része, mikor nem végezhetsz könnyű fizikai munkát sem.

A Mommy Makeover beavatkozást akkor érdemes elvégeztetni, ha úgy gondoljuk nem szeretnék több gyermeket vállalni. Természetesen lehet a beavatkozás után is szülni, csak az elvégzett műtét eredményére negatív hatással lesz, és lehetséges, hogy újabb műtétre lesz szükség abban az esetben, ha esztétikailag nem leszel elégedett a szülést követő testeddel.

A Mommy Makeover általánosságban véve egy biztonságos beavatkozás, azonban minden egyes eljárásnak kockázata van, ami azok kombinálásával nő. Ezért ne válassz olyan kombinációkat, amelyek elvégzése több, mint hat órán keresztül tart. Ha több beavatkozást szeretnél, akkor ez legyen az időkorlát. A biztonság másik fontos része a sebészed. Olyan plasztikai sebészt válassz, aki megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik.

Mint minden műtét esetében, a fertőzés itt is kockázatot jelent, figyelj erre, ha erős bőrpír jelentkezik, és/vagy a seb gennyes, nedvedzik, vagy az indokoltnál erősebbek a fájdalmaid!

A vérrögök kialakulása szintén kockázat, amelyek a műtét utáni első három-öt napban alakulhatnak ki, és egészen súlyosak is lehetnek. Figyelj a láb fájdalmára, duzzanatára vagy elszíneződésére! Az is a vérrögök kialakulására utal, ha légszomjat, mellkasi fájdalmat érzel vagy vért köhögsz fel. A hasplasztika önmagában is nagyobb vérrögképződéssel járhat, mint bármely más esztétikai sebészeti eljárás. Ha nem tudod eldönteni, hogy normális-e amit érzel vagy sem, mindenképp vedd fel a klinikával vagy az orvosoddal a kapcsolatot!

A kombinált műtétek esetében nagyobb százalékban fordul elő sebgyógyulási zavar, ez azt jelenti, hogy a varratok mentén a seb megnyílhat, folyhat belőle sebváladék. Ebben az esetben nem kell megijedni, de mindenképp jelezd ezt orvosodnak, fotózd le és küld el neki, vagy jelentkezz be kontrollra.

Az első konzultációdon beszéld meg plasztikai sebészeddel az összes lehetséges kockázatot és szövődményt. Fontos, hogy a beszélgetés során teljesen őszintén mondj el mindent a jelenlegi testi és egészségügyi állapotodról, hiszen csakis így lehet elkerülni a komplikációkat.

Az orvosoknak tájékoztatniuk kell a gyógyuláshoz szükséges gyógyászati eszközökről, hogy azt előre megvehesd. Ilyenek a kompressziós ruhák, a székletlágyítók (a fájdalomcsillapító gyógyszerek székrekedést okozhatnak) és az orvos által ajánlott kiegészítők.

Célszerű a műtétet követő első héten segítséget kérni a gyermekek és a házi állatok ellátásában, valamint előre megfőzni és a fagyasztóban tartani néhány ételt, hogy pihenhess és gyógyulhass.

A műtét előtt legalább négy héttel (vagy ha lehet, még hamarabb), hagyd abba a cigarettázást vagy a nikotinpótló kezelések alkalmazását, ami növelheti a súlyos szövődmények kockázatát, és lassíthatja a gyógyulást, mivel a nikotin csökkentheti a megemelt és feszesebb bőr vérellátását.

Bármilyen gyógyszert, vagy étrend-kiegészítőt szedsz, arról orvosodnak tudnia kell! Bizonyos készítményeket ugyanis tilos a műtétet megelőző időszakban használni, míg másokat nyugodtan lehet.

Az opioid kezelésben részesülő krónikus fájdalommal küzdő embereknek beszélniük kell sebészükkel, háziorvosukkal és az aneszteziológussal a műtét és a gyógyulás időszakában annak módosításáról. Például, ha naponta szedsz Tramadolt, szükség lehet ezen változtatni, ami nem jelenti azt, hogy nem lehet a műtétet elvégezni, viszont a műtét után jelentkező fájdalmat nehezebb csillapítani. Ha rendszeresen használsz opioid fájdalomcsillapítót, akkor elnyomhatja a műtéti fájdalom csökkentésére alkalmazott kezelést, így több gyógyszerre, vagy más fájdalomcsillapítóra lehet szükség.

Ha antibiotikumot szedsz, akkor azzal nem lehet probléma, de mindenképp jelezd a sebészednek, ha bármilyen aktív fertőzésed van, az a betegség ugyanis, amelyre használtad a gyógyszert, már aggodalomra adhat okot. Lehetséges, hogy a műtétet valamilyen aktív fertőzés miatt kell elhalasztani, mivel az további stresszel jár, ami megzavarhatják a szervezet immunválaszát a fertőzésre, és az aktív fertőzés átterjedhet például az új mellimplantátumra.

Arról is tájékoztasd orvosod, ha fogyókúrás étrend-kiegészítőket szedsz! Ne szedj fentermintet a műtét előtt vagy a műtét napján, mert az az érzéstelenítés hatására szövődményeket okozhat.

Kérdezd meg sebészed, hogy maradhat-e a körömlakk, vagy a műköröm, mert azok zavarhatják az oximétert. A legtöbb esetben az a kérésük az orvosoknak, hogy legyen legalább egy köröm, amin nincs semmilyen lakk. Ez szükséges ahhoz, hogy a műtét során ellenőrizni lehessen a vér oxigén szintjét.

Az eljárás kórházban, vagy olyan önálló intézményben végezhető, amely minden olyan feltételnek és előírásnak megfelel, amely a hatósági engedély feltétele. Ha nem fekvőbetegellátásra alkalmas klinikán végzik a beavatkozásod, győződj meg arról, hogy megfelelő képesítéssel és kórházi jogosultságokkal rendelkezik-e a plasztikai sebészed, vagyis van-e és milyen intézményi háttere.

Utóbbi azért fontos, hogy ha az a ritka eset áll fenn, hogy valamilyen súlyos komplikáció merülne fel, akkor gyorsan, sürgősségi ellátást kaphass.

Miután felkészültél a műtétre, kapsz egy beleegyező nyilatkozatot, majd betolnak a műtőbe és elaltatnak egészen addig, amíg teljesen be nem fejezik a beavatkozásokat.

Mellfelvarrással történő mellnagyobbításkor a sebész megemeli és átalakítja az emlőszövetet, eltávolítja a felesleges bőrt, gyakran áthelyezi a mellbimbót, így az magasabbra kerül a mellen. Kattints a mellfelvarrás implantátummal beavatkozás leírásért!

A mellnagyobbítás általában mellizom feletti szilikon implantátumok behelyezésével történik. Ha csak kismértékű mellnagyobbítást szeretnél, akkor a sebész zsírátvezetést végezhet. Ekkor zsírleszívással és injekcióval átviszi a zsírt a test más területeiről /hasból, combból/ a melleidbe. Kattints a mellnagyobbítás beavatkozás leírásért!

A hasplasztika elvégzéséhez a sebész csípőtől csípőig húzódó metszést végez, visszahúzza a bőrt és az alatta lévő hasi szöveteket, megjavítja és meghúzza a hasi izmokat, eltávolítja a felesleges bőrt és szöveteket. Szükség esetén rendbe rakja a sérvet, vagy a diastasis recti-t, majd lezárják a bemetszést. Kattints a hasplasztika beavatkozás leírásért!

Zsírleszíváskor a sebész egy vékony, üreges csövet (kanült) kis bemetszéseken keresztül helyez be a felesleges zsír kiszívására. Az energia által támogatott zsírleszívás egyes típusai feszesítik a bőrt, amely megoldja a lógó és megereszkedett bőr problémáját. Kattints a zsírleszívás beavatkozás leírásért!

A hüvelyfiatalításra szakosodott sebész perineoplasztikával feszesíti a hüvely nyílását, vaginoplasztikával pedig a hüvelycsatornát és felszínét állítja helyre. Sebészeti úton is helyrehozható a proplapsus, ami egy olyan állapot, amikor a szervek a hüvelyi csatornába tolódnak. Érdemes fontolóra venni a nem sebészeti lézeres és rádiófrekvenciás energiakezeléseket is, mint például a ThermiVa, a MonaLisa Touch, a diVa vagy az Opera-V hüvelyterápiát a szövetek feszesebbé tétele és a vizelettartási problémák csökkentése érdekében. Kattints a hüvelyfiatalítás beavatkozás leírásért!

A brazil fenékemelés (BBL) zsírleszívás útján eltávolított zsírt juttat a fenékbe, hogy növelje a zsír mennyiségét és új kontúrokat hozzon létre. Azt mindenképp figyelembe kell venned, hogy ez a plasztikai sebészet egyik legkockázatosabb típusa, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő szakembert találj, aki betartja a legújabb biztonsági irányelveket! Kattints a brazil fenékfeltöltés beavatkozás leírásért!

A műtét után egy pihenőszobába kerülsz, ahol figyelemmel kísérik állapotod, míg fel nem ébredsz. A mellnagyobbítástól, valamint a hasplasztikától hosszú bemetszéseid lesznek, hacsaknem a sebész új eljárást alkalmazott, amit az új, kevésbé laza szövetű nők számára fejlesztettek ki, ez a hibrid hasplasztikának nevezett technika, amely kisebb, C alakú metszéssel jár.

Általában két apró kivezető csövet tesznek a bemetszéseken keresztül, hogy megakadályozzák a folyadék felhalmozódását, de ezt nem alkalmazza mindenki.

Lehetséges, hogy néhány órával a műtéted után úgy érzed magad, hogy akár haza is mehetnél, de ne csodálkozz, ha az orvosod azt kéri majd, maradj ott éjszakára további megfigyelés céljából. A Mommy Makover egy nagy beavatkozás, amely több órás műtétet igényel, ezért mindenképen egy éjszakát bent kell töltened a klinikán így csak másnap lehet hazamenni, de akkor is csak akkor, ha stabil az állapotod.

A szükséges műtéti idő függ a test szerkezetétől (vékony, vagy teltebb alak) és a sebész ügyességétől, gyakorlatától. A kombinált műtéti eljárás átlagosan 3-5 órán át tart, ami akár hat órát is elhúzódhat, ha az eljárások kombinációja nagyon hosszadalmas. Éppen ezért a biztonságod érdekében van egy felső határ, hogy hány eljárást lehet elvégezni egyidőben és vedd figyelembe, hogy a hasplasztika akár három-négy órát is igénybe vehet.

Mivel az eljárást altatásban végzik, ezért nem fogsz közben semmilyen fájdalmat érezni. Közvetlenül a műtét után fájdalomcsillapítót kapsz, illetve otthonra is felírják majd, amit valószínűleg négy-hét napig kell majd szedned, az első hét után a fájdalmaknak enyhülniük kell. Beszélj orvosoddal arról, hogy milyen vény nélkül kapható gyógyszert vehetsz be. A vérhígítókat kerüld (például ibuprofen), amelyek befolyásolhatják a normális véralvadást.

Ha a gyógyulás során komoly fájdalmaid vannak, ne habozz, és fordulj orvosodhoz! A fájdalom elveheti a gyógyuláshoz szükséges energiát és jó a végére járni, mi okozza valójában a panaszokat.

A Mommy Makeover gyógyulási ideje attól függ, hogy pontosan mely beavatkozásokat végezték, de legalább két hét szabadságra várhatóan szükséged lesz, és legfeljebb hat- nyolc hétre, ha a munkád fizikai igénybevétellel jár. A napi tevékenységeidhez visszatérhetsz a kéthetes gyógyulási idő alatt, de három hétig semmiképp sem végezhetsz testmozgást, nem emelhetsz, hat hétre pedig a sportolásról biztosan le kell mondanod!

A duzzanat és a véraláfutás egy-három hét múlva kezd csökkeni, a végső eredményeket a gyógyulási idő végén, hat hónapon belül fogod látni. A hegek hat-tizenkettő hónapig gyógyulnak, így teljesen normális amennyiben a hegeid vöröses rozsaszínesek és duzzadtak a műtétet követő időszakban.

Jelentkezhet köhögés és több torokváladék, ezek egyáltalán nem ritka kísérői a műtét utáni időszaknak. Hosszú ideig tartó altatásban végzett mellműtét és hasplasztika során lélegeztető csővel lélegeztetnek, amely légúti váladékot okozhat. Ráadásul mindez azzal kiegészülve, hogy a megfeszült hasizmok és a kitágult tüdő miatt nem tudod majd azonnal megköszörülni a torkod, és a köhögés is fájdalmas lehet. Azonban, ha köhögsz, az elősegíti a váladék kiürülését. A fájdalom megelőzése érdekében tarts párnát a hasadon, illetve egy kis séta is segít abban, hogy visszatérhess majd a normális légzéshez és aktivitáshoz.

Az eredményeknek legalább egy évtizeden keresztül tartósnak kell lennie, ha figyelsz arra, hogy egészségesen élj és a súlyodat is tudod tartani. Ne feledd, hogy a mellimplantátumok nem tekinthetők örök életűnek, ezért előfordulhat, hogy idővel ki kell őket cserélni, éppen ezért fontos, hogy járj a szükséges orvosi kontrollokra. Tartsd be az utasításokat mind a gyógyulási időszakban, mind utána. A MommyMakeover műtét sem állítja meg az időt, tehát a műtét után történi természetes öregedés nyomai láthatóak lesznek a melleden a hasadon és az arcodon is.

Semmilyen testmozgás sem képes megfeszíteni a laza, petyhüdt, striákkal teli bőrt, sem helyrehozni a szakadt, vagy meghasadt hasizmokat. A megereszkedett, lógó melleket sem lehet fiatalítani plasztikai műtétek nélkül.

Ebből egyértelműen az következik, hogy valóban nincs másik lehetőség, amely a Mommy Makeover látványos hatását ki tudná váltani. Csupán néhány nem műtéti kezelés segíthet az állapoton, melyek noninvazívak és eddigi tapasztalatok alapján segítenek, de nem hozzák a műtét eredményét.

Habár szinte minden testrész kezelhető már műtét nélkül, ún. non-invazív eljárásokkal, a gépek által elért eredményeknek megvannak a határaik. A legtöbb esetben nem érhető el olyan végeredmény, mint a műtéti beavatkozásoknál, viszont állapotjavításra kifejezetten alkalmasak lehetnek a non-invazív gépi kezelések.

Műtét nélküli testkontúrozási eljárás például a zsírfagyasztás, amely csökkenti a zsír mennyiségét, azonban a felesleges bőrtől nem szabadít meg. Egyes orvosok ezt a kezelést javasolják a Mommy Makeovert megelőző hónapokban, hogy a zsírleszívás elkerülhető legyen, hiszen az növeli a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Nem műtéti lézer-és rádiófrekvenciás eszközök, például a ThermiVa, a MonaLisa Touch, az Opera-V, a diVa hüvelyterápia és a Votiva feszesíthetik a hüvelyi szöveteket és csökkenthetik a vizelettartási problémákat.

A Mommy Makeover egyik legnagyobb előnye, hogy több eljárást kombinál egyetlen műtéti munkamenetben. Testreszabott, hogy megfeleljen az egyes betegek egyedi igényeinek, de általában az alábbi műtéti eljárásokat tartalmazza:

 • Hasplasztika, bizonyos esetekben diastasis recti javítással párosítva, hogy a hasat megfeszítsék, és a levált izmokat helyreállítsák.
 • Mellnagyobbítás mellfelvarrással vagy anélkül, hogy a megereszkedett mellett megemelhessék vagy pótolják az elveszett méretét, illetve éppen hogy mellkisebbítésre van szükség, ha a várandósság extrém mellnövekedéssel járt.
 • Zsírleszívás a zsírfelesleg eltávolítása a test alakjának visszaállítására.
 • Néhány nő perineoplasztikát is választ, hogy feszesítse a hüvelynyílását, és vaginaplasztika, hogy javítsa hüvelyének felszínét.
 • Bár ez kevésbé gyakori, de vannak, akik brazil fenékfeltöltést is kérnek.

Az orvosi szilikon hegterápia, ami kötésszerű lapok, vagy gél formájában megelőzi a kóros hegeket, hipertrófiás hegeket és kleoidokat. Akkor alkalmazzák a bemetszés helyére, amikor azon már nincsenek var darabok és nem váladékozik sehol. Hidratáltan tartják a hegeket, és segítik megakadályozni a maradandó hegesedést. Körülbelül egy hónappal a Mommy Makeover műtét után elkezdheted használni a szilikonos hegkezelést, de előtte mindenképp konzultálj orvosoddal. Túl korai használata nedvesség felhalmozódást okozhat, amely fertőzéshez vezethet.

A bemetszések miatt igen, lesznek hegeid, de ezeket általában jól el lehet rejteni a ruha alatt (még akár fürdőruhában is), és idővel elhalványulnak. Ne felejtsd el, hogy mindenki másképp gyógyul, és mindenki optimális szépen gyógyuló hegekre vágyik, de ehhez idő kell és sajnos nem mindenki így gyógyul. A gyulladás utáni hiperpigmentáció (PIH) miatt lehetnek barna, vagy lila foltok. A PIH a bőr gyakori válasza a helyi gyulladásokra, traumákra vagy műtétekre, és a test gyógyuláskor fokozott melanintermelése okozza. Számos hegkezelési módszer létezik. A pigementációs problémák ellen van, aki hidrokinont használ, a PRP-vel történő mikrotörés, vagy a lézeterápia is hatékony lehet.