Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Laparoszkóppal asszisztált hasplasztika

  • 3 db előtte-utána fotó
  • 1 db orvosok
  • 1 db klinikák
  • 0 db értékelés
  • 0 Ft átlagár
  • 0 db alternatívák

A terhesség során a magzat növekedésével az egyenes hasizmok távolodni kezdenek egymástól, a szövetek expandálódnak, kifeszülnek. Bár a szülést követően megkezdődik a szövetek visszarendeződése, akadnak olyan testi változások, melyek nem alakulnak vissza eredeti állapotukra teljes mértékben. Ilyen a rectus diastasis, vagyis az egyenes hasizmok egymástól való eltávolodása, mely a szült nők jelentős részét érinti. Ez nem csupán esztétikai probléma, hiszen az elváltozás gerincproblémákat, derékfájdalmat, nőgyógyászati panaszokat is okozhat. A laparoszkóppal asszisztált hasplasztika ezt kezeli.

A terhességet követően nem mindenkinek marad bőrfeleslege, inkább az zavarja, hogy a has elődomborodik, melynek oka a kötőszöveti lazaság és a hasfal, valamint a medence szerkezetének átalakulása. Bár egyes edzőgyakorlatokkal ez bizonyos fokig orvosolható, de amint felhagyunk a rendszeres tornával, ismételten megjelenhet. A laparoszkóppal asszisztált hasplasztika során a két egyenes hasizmot egymáshoz húzzák, ezáltal a has körfogata csökken, így az elődomborodás mérséklődik.

Laparoszkóppal asszisztált hasplasztika előnyei

A hasplasztikák esetében, akár midiről, akár miniről vagy teljes hasplasztikáról beszélünk, a metszés mindig hosszú. Egyrészt a bőrfelesleg kimetszése miatt, másrészt azért, mert az egész hasfalat fel kell tárni a szeméremdombtól a mellkasig, ami legalább 30-40 cm-es metszéssel jár. A laparoszkóppal asszisztált hasplasztika előnye ezzel szemben az, hogy ha nincs szükség bőrfelesleg-eltávolításra, akkor három kis metszéssel elvégezhető a hasizmok összehúzása. Az eljárás során két 5 mm-es és egy 2,5 cm-es metszésre van szükség. Ezt összeadva a 40 cm helyett mindössze maximum 4 cm-es heg keletkezik a hason. A laparoszkópos eszközök segítségével a szeméremdombtól a mellkasig el tudnak jutni a plasztikai sebészek az operáció során. A beavatkozás előnye az is, hogy a három kicsi heget olyan helyen ejtik, amit a fehérnemű vagy a fürdőruha eltakar, és természetesen a felépülési idő is lényegesen lerövidül.

A laparoszkóppal végzett hasplasztikának van egy extra előnye, pozitív hozadéka is. Több páciens arról számolt be, hogy csökkent az étvágya a beavatkozást követően. A hasizmok összehúzásával ugyanis csökken a has körfogata, így a hasüregben fokozódik a nyomás, ezáltal a gyomor mérete is kisebb lesz. Így kevesebb táplálék fogyasztásával a gyomor eléri azt a feszülést, amivel már teltségérzetet kelt.

Laparoszkóppal asszisztált hasplasztika hátrányai

Bőrfelesleg eltávolítása laparoszkóppal asszisztált hasplasztikával nem végezhető. A bőr kötőszövetét és a zsírszövetet nem lehet vele kezelni. De a beavatkozás kombinációban alkalmazva más kezelésekkel ez orvosolható.

Laparoszkóppal asszisztált hasplasztika szövődményei

Olyan átalános szövődményekre lehet számítani, mint bármely más hasplasztika esetén. Vérzés, sebgyógyulási zavar, hasfali egyenetlenségek, ideg- vagy érsérülés előfordulhat. Annyiban viszont kevesebb a szövődményarány a többi hasplasztikához viszonyítva, hogy kisebb a sebfelület, ezáltal kisebb a sebgyógyulási zavar előfordulása, valamint az idegi- és egyéb szöveti sérülés lehetősége. A kisebb műtéti terület előnye az is, hogy kevesebb eséllyel alakul ki szeróma, azaz savós folyadékgyülem.

Kérdések-válaszok

Szülés után, főként fiatalabb hölgyeknek, akik még rugalmas szövetekkel rendelkeznek, de valamilyen oknál fogva nem történik meg az egyenes hasizmok teljes visszaállása. Emellett azok választhatják ezt a beavatkozást, akinek nincs vagy minimális bőrfeleslege van, ugyanis a laparoszkóppal asszisztált hasplasztika során bőrfelesleg-eltávolítást nem végeznek. Minden egyes hasplasztikát akkor érdemes elvégeztetni, ha már nem szeretnének több gyermeket vállalni a hölgyek, hisz minden terhesség során újra és újra kitágulhat a műtét után kialakult hegszövet.

A laparoszkóppal asszisztált hasplasztika teljes mértékig biztonságos eljárás. A laparoszkópia világszerte elfogadott beavatkozás.

Minden hasplasztikai műtét előtt szükséges elérni azt a testi állapotot, amit tartósan, hosszú távon tartani tudunk. Ha jelentősebb mértékben fogyunk vagy hízunk a műtétet követően, akkor elbúcsúzhatunk a beavatkozás pozitív eredményétől.

Fontos, hogy ne közvetlenül a szülést követően, hanem legalább egy évvel azután jelentkezzen a páciens választott plasztikai sebészénél konzultációra, hiszen ez idő alatt még tart a test természetes visszaalakulása, így nem szabad kívülről beavatkozni.

A beavatkozást a szeméremdomb területén ejtett három apró metszéssel végzik. Ezeken keresztül három trokárt, vagyis három speciális „csövet” vezetnek be, melyek segítségével juttatják a laparoszkópos eszközöket a hasfal izomzata és a hasfal bőre közé. A három trokár közül az egyik arra szolgál, hogy rajta keresztül széndioxidot fújjanak a bőr alá. A széndioxidnak köszönhetően megnyílik a tér, ami lehetővé teszi a szabad operációt. A műtét 2-2,5 órát vesz igénybe, és mélyaltatásban zajlik. A beavatkozást követően két éjszakát kell a kórházban tölteni.

A bőr felszíni rétegeiben rengeteg fájdalomérző receptor található, vagyis minél nagyobb bőrt metszenek ki, annál fájdalmasabb a heg, és annál jobban feszül. Természetesen ennél a beavatkozásnál is jelentkezik fájdalom, mert az egyenes hasizmok összehúzásával a hasüreg feszesebbé válik, vagyis a has körfogata csökken, de korántsem kell akkora fájdalomra számítani, mint a teljes hasplasztika esetén, hisz jóval kisebbek a bőrmetszések.

Ahogy a többi hasplasztikai beavatkozás esetén, a laparoszkóppal asszisztált eljárás során is a műtétet követő első hét a legnehezebb. A fájdalomhoz, a szövetek feszüléshez hozzá kell szokni, ami később megszűnik. A műtétet követő néhány hétben minden terhelést kerülni kell, nem szabad gyereket emelni, fizikai munkát végezni vagy sportolni. Az életüket úgy kell rendezni, hogy a regenerálódási időszak zavartalanul teljen.

A laparoszkóppal asszisztált beavatkozás után sokkal könnyebb a mozgás, a páciensek gyorsabban mobilizálhatók.

Az első 2-3 hétben éjjel-nappal viselni kell a haskötőt /csak tusolás idejére vehető le/, majd az ezt követő 2 hét során elég csak nappal hordani. Egy hónap elteltével lassan, fokozatosan lehet elkezdeni terhelni a hasfalat, amit azért kell ilyen gondosan védeni, hogy ne szakadjon ki a varrat, illetve megfelelő vastagságú heg jöjjön létre. Minél hosszabb időt hagyunk a gyógyulásnak, annál jobb lehet az eredmény.

A laparoszkóppal asszisztált hasplasztika teljesen megszünteti a rectus diastasist, ezáltal a has feszesebbé válik, csökken a has térfogata és az elődomborodás. Ha a páciens kivárja a gyógyulási időt, és a későbbiekben megtartja testsúlyát, a hatás élethosszig is tarthat.

Ha már kialakult a rectus diastasis, nincs ennél kímélőbb módszer annak megszüntetésére.