Mellnagyobbítás - Plasztika Esztétika

Mellnagyobbítás: amit tudnod kell róla

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás, olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, amely javítja a mell méretét és formáját. Talán a leggyakrabban végzett kozmetikai műtéti eljárás, amelynek segítségével növelhető a mell természetes mérete, és korrigálható az életkori sajátosságokból adódó, valamint a hirtelen fogyás, terhesség vagy szoptatás következtében kialakult megereszkedés. 

 

Mindez általában  mellimplantátumok segítségével oldható meg. A plasztikai sebész javaslata alapján, széles kínálatból választhatod ki a kívánt cél elérése érdekében azt a legalkalmasabb formát, méretet, amely a legjobban igazodik a  testi adottságaidhoz. Szilikon géllel vagy olykor sóoldattal töltött rugalmas anyagot bemetszéseken keresztül illesztik be leendő helyére. A metszéseket a mellbimbók köré, (periareolaris), a mell alá (az inframammary redőbe) vagy a hónaljba (transaxillary) ejtik, majd a mellimplantátumokat teljesen vagy félig a mellizom alá vagy fölé helyezik el.

 

A mellnagyobbítás vagy a mellek megemelése (augmentáció) saját zsírral is elvégezhető. Ebben az esetben a felesleges zsírt a test más területéről (például hasról, combról vagy csípőről) zsírleszívással távolítják el, majd azt a mellbe injektálják. Egyes esetekben lehetséges, hogy az implantátumok párosulnak a zsírtöltéssel, mivel a zsír elősegítheti az implantátum természetesebb hatását.

 

További mellnagyobbítási lehetőség a mell felvarrása, amely során eltávolítják a megereszkedett melleken lévő felesleges bőrt, és megfelelő pozícióba helyezik a mellbimbót, hogy az emlőnek esztétikusabb megjelenése legyen. Ez az eljárás implantátumokkal is kombinálható.

 

Ezeket a műveleteket általában altatással hajtják végre. 

Előnyök

 • A mellek nagyobbak, magasabbak, teltebbek és feszesebbek, így fiatalabbnak is tűnnek.
 • Az eredmény tartós, jóval több, mint 10 év. (Természetesen egyes esetekben és körülmények között ez a szám változhat.)
 • Az implantátumok rengeteg féle méretben, profilban és formában érhetőek el, így orvosod segítségével kiválaszthatsz olyan típust, amely a legmegfelelőbb a testalkatodhoz és az életmódodhoz. 

Hátrányok

 • A terhesség, a menopauza és a műtét utáni fogyás befolyásolhatja az eredményeket. 
 • Az implantátum gyártó cégek örök élet garanciát adnak, azonban ez nem jelenti azt, hogy életed végéig bent maradhat. Elkerülhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat és probléma esetén szükséges cserélni az implantátumokat. 

Szövődmények

 • implantátum szivárgás
 • implantátum megrepedés
 • szeróma (folyadék felhalmozódása)
 • a kapszula összehúzódása (kemény, fájdalmas hegszövet kialakulása az implantátum körül)
 • a bőr látható ráncolódása az implantátum felett
 • limfóma (azonban a jelenleg ismert kutatási eredmények valójában eddig  nem mutattak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az implantátumok okozzák az ilyen esetekben ismert tüneteket: kognitív problémák, krónikus fáradtság, ízületi fájdalmak együttese)  

A beavatkozást megelőzően egy konzultációra kerül sor a plasztikai sebészeddel, ahol az orvos felméri az egészségi állapotodat, és megbeszélitek az elérni kívánt eredményt. Ezt követően a mellek, és a  mellkas falának vizsgálatára (mérésére) kerül sor. 

Kapcsolódó: Így menj biztosra, ha megbízható mellimplantátumot szeretnél

 

Ennek alapján készíti el számodra a plasztikai sebész a műtétre vonatkozó ajánlásait, beleértve a bemetszés helyét is. Az orvos a műtét előtt tájékoztat a  lehetséges kockázatokról, majd  végigvezet a beavatkozás egyes lépésein és azok ütemezésén. A legtöbb esetben a beavatkozást végző orvos a műtét előtt ultrahang vagy mammográf vizsgálatot is javasol.

 

Mellimplantátum alkalmazása esetén, a sebész segít meghatározni a mellimplantátum legmegfelelőbb típusát, a bemetszés pontját, elhelyezkedését és a kívánt eredményt. A gyakorlat azt mutatja, hogy az implantátumműtétek 92%-ában szilikon implantátumokat használnak.

 

Kapcsolódó: Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk mellimplantátum választásakor?

Mi történik a mellimplantátum műtét során?

 

A sebész először bemetszi a mellbimbót, a mell alatti redőt vagy a hónaljat. Ezután létrehozzák a mellkas izmai feletti (subglandularis) vagy alatti (submuscularis) „zsebet“, és behelyezik az implantátumokat. A bemetszést belső öltésekkel zárják le, a bőrt pedig szintén öltésekkel, bőrragasztóval vagy műtéti szalaggal lezárják. A műtét megközelítőleg egy órát vesz igénybe, azt követően a klinikán kell töltened egy éjszakát.

 

Mi történik a saját zsíros mellnagyobbítás során?

 

A saját zsír betöltése zsírleszívással kezdődik abból a célból, hogy felesleges zsírt távolítsanak el egy másik területről, általában hasról, combról vagy csípőről. A zsír, a mellkontúr és térfogat helyreállítása céljából való beinjektálás előtt megtisztításra kerül.

 

Ennek a módszernek az az előnye, hogy saját szövetet használnak a mell térfogatának növeléséhez. Hátránya, hogy nem lehet vele olyan hatékonyságú eredményt elérni, mint az implantátummal. A zsírátvitel általában egy csészényi mérettel növeli a mell térfogatát. Az sem elhanyagolható tény, hogy az eredmények kiszámíthatatlanabbak, mivel a zsírsejteknek mintegy 50–70%-a éli túl az átvitelt. Felmerülhet olyan gond, hogy az egyik oldalon több zsírsejt éli túl az átvitelt, mint a másik oldalon, ez pedig aszimmetriához vezethet.

 

Mi történik a mellfelvarrása során?

 

A mellplasztikai műtét a mellbimbó körüli metszéssel kezdődik, amelyet az areola aljától kezdődik és a mellredőben ér véget.

 

Ezután a sebész felemeli, és átalakítja a szövetet, eltávolítva a zsíros bőrt. Azt követően megemelik, és áthelyezik a mellbimbót (bár soha nem válik le), és ha a páciens elégedetlen a mellbimbó méretével, akkor az is csökkenthető.

 

A mellnagyobbító műtétet követően a mellkasodat gézkötés borítja majd, és általában hosszabb ideig (6 hét) feltétlenül kompressziós melltartót kell majd viselned éjjel-nappal, hogy az minimalizálja a duzzanatot. Esetleg  folyadék elvezető csövek behelyezésére is szükség lehet, de ezeket legfeljebb két hétig kell elviselned. Általában mindenki személyre szabott utasításokat kap az eredmények maximalizálása érdekében.

 

A beavatkozásokat követően a fájdalom öt napig is eltarthat, esetleg néhány hétig megmaradhat enyhe fájdalom, duzzanat és véraláfutás.

 

A legtöbb esetben egy héten belül visszatérhetsz a megszokott mindennapi tevékenységekhez, a munkához.

 

A sebész ajánlásától függően általában négy hétig ajánlatos kerülni a nagyobb erőkifejtést igénylő tevékenységeket (pl.: futás). A műtétet követő hat hétben ajánlott a háton való alvás, hogy megakadályozhasd az implantátumok deformációját. Ha feltétlenül az oldaladon szeretnél aludni, akkor speciális párnák használata javasoljuk.

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyes esetekben a mellfelvarrást követően a felépülés hosszabb időt vehet igénybe, mint az implantátumok behelyezése vagy a saját zsíros feltöltés után.

 • Az implantátumokkal történő mellnagyobbítást követően a mellek feszesek és kemények lesznek, mert a bőr nyújtódik, az izmok feszülnek. Előreláthatólag hat-hét héttel később az implantátumok megtalálják végső helyüket, elkezdenek beilleszkedni,  és már három hónapon belül közel 80%-os lesz az elvárt eredmény. Bár tévhit, hogy az implantátumokat 10 évente ki kell cserélni, de azt azért érdemes tudni, hogy nem az a célja, hogy egy életen át kitartsanak. A tapasztalatok szerint minden ötödik esetben fordul elő, hogy a műtétet követő 10 éven belül valamilyen felülvizsgálatot igényel a beavatkozás, a kapszula összehúzódása vagy szivárgás miatt. Azonban az egyszerűen a megváltozott esztétikai igények miatt is sor kerülhet újabb műtétre.
 • A saját zsíros mellnagyobbítás után azonnal nagyobb térfogatú lesz a mell, de a test az első három hónapban felszívja az injektált zsír egy részét. Hat hónapon belül a duzzanat nagy részének el kell múlnia, és az eredményeknek teljesen látszódnia kell. Egy éven belül a szövetek úgy viselkednek, mint a természetes mellek, ami azt jelenti, hogy a test változásakor kiszélesednek vagy összehúzódnak, majd később a mellek megereszkedhetnek, ami az idő előrehaladtával normál esetben is várható. 
 • A mellfelvarrást követően azonnal látható a különbség, de a mell szövete eltolódik, és néhány hónapig eldeformált is lehet. Az eredmény nagy részét három-négy hónapon belül, a végeredményt pedig egy éven belül látnod kell. Bár a felvarrás állandó, a melleid tovább fognak öregedni. A legtöbb beteg körülbelül 10 év elteltével vállalkozik újabb mellfelvarrásra.

A páciensek általában szilikongél-implantátumokat választanak, amelyek telt formájuk érdekében vastag szilikongéllel vannak megtöltve, de néhányan a sós implantátumok mellett döntenek, amelyeknek szilikon burkában steril sós víz van. A sóoldatos implantátumokat a behelyezést követően meg lehet tölteni, így a bemetszések és a hegek kisebbek lehetnek.

A legmegfelelőbb implantátumtípus kiválasztásához feltétlenül kérd ki plasztikai sebészed tanácsát!

Szilikon implantátum esetében kétévente javallott MRI segítségével az úgy nevezett. „csendes repedés” (megrepedt implantátum, ami nem okoz tüneteket) ellenőrzése.

Kutatások kimutatták, hogy az implantátumok nem befolyásolják számottevően a mammogram eredményeit, így továbbra is hatékonyan elvégezhető a rákos betegségek szűrővizsgálata, azonban nagyon fontos, hogy tudasd a vizsgálatot végző szakemberrel, hogy mellimplantátumokkal rendelkezel.

A szilikon implantátumok lehetnek sima vagy texturált felületűek. A közelmúltban a texturált implantátumok használata összekapcsolódott a ritka típusú limfóma BIA-ALCL magasabb kockázatával, így 2019. júliusától egyes helyeken visszahívták a piacról az Allergan által gyártott texturált implantátumokat, illetve a microtexturált implantátumok használatát javasolják a sebészeknek.

Az implantátumokkal biztonságosan lehet szoptatni, de a kutatások azt mutatják, hogy bármilyen mellműtét (és különösen a mellbimbó körüli bemetszés) ugyan ritka esetben, de károsíthatja a tejcsatornákat, ami elégtelen tejtermeléshez vezethet.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Mellnagyobbítás

Fotók és vélemények

Remekül.

Abszolút elégedett vagyok. Az eredmény olyan lett, amire vágytam. Tökéletes munkát végzett a doktor úr. Szuper döntés volt belevágni a beavatkozásba.

Orvos értkékelése:

5/5

Sajnálom, hogy nem korábban végeztettem el. Nőtt az önbizalmam, nőiesebben érzem magam.

5 gyermek születése igénybe vették a melleim, szinte eltűnt a saját állomány, egy üres “tejes zacskó” látványt mutatott. Már évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy szeretnék, de most lett rá lehetőségem. Hónapokig keresgéltem, nézelődtem, olvasgattam magáról az implantátumról, az orvosok, kórházak, klinikák véleménye is szempont volt, előtte-utána képek, árak, rugalmasság… Elég sok mindent figyelembe véve döntöttem a doktor úr mellett. Konzultáció időpontot 2 héten belül kaptam, ahol a doktor úr nagyon szimpatikus lett. A klinika igényes, barátságos, meleg hangulatú. (Art Medic klinika). Minden kérdésemre választ kaptam, türelmesen hallgatta az orvos a miérteket, amikre készségesen kaptam választ, az implant előny/hátrány elmagyarázás után hamar eldőlt milyen és mekkora, hova lesz behelyezve. Természetes hatást kértem. Meg is beszéltük az időpontot ami 2 hétre a konzultációhoz képest volt, hogy minden orvosi vizsgálatot meg tudjak csináltatni. A műtét napján mindenki “barátként” viselkedett. Nagyon figyeltek rám, a műtét előtt mindenről kaptam felvilágosítást, mi fog történni, mennyi idő lesz kb, milyen lesz ha felkelek. Minden pontosan úgy volt, ahogy tájékoztatva lettem. Azóta is tartom a doktor úrral és asszisztensével a kapcsolatot, bármilyen kérdésem lenne. Végül 450cc, polytech, magas profilú implantátum lett beültetve az izom alá varrás nélkül. Szívből ajánlom mindenkinek aki tökéletesre vágyik. Én azt kaptam amit szerettem volna.

Orvos értkékelése:

5/5

Sokkal elégedettebb vagyok a testemmel

Nagyon meg vagyok elégedve a doktor úrral, teljes mértékben azt kaptam amit vártam, mind végig tájékoztatott, hogy mi hogyan fog történni, mire számíthatok. Komplikáció mentes műtetem volt. A varratom szinte láthatatlan, a végeredmény meg számomra tökéletes!

Orvos értkékelése:

5/5

Minden szuper :)

Rendkívül kedves a doki és az egyéb személyzet is, az altatóorvosa legnagyobb izgalom közepette is képes volt megnevettetni, a nővérek nagyon jól kezelték a nyűglődésemet, és gyakorlatilag így 1 évvel a beavatkozás után azt mondhatom, hogy észre sem lehet venni, hogy műtve lettek a melleim. Asszimmetriás, 30 kilós fogyás által meggyötört kutyafülekkel érkeztem, és teljesen testarányos, gyönyörű cicikkel távoztam.

Orvos értkékelése:

5/5

Számomra nem volt akkora fájdalom. Másfél hét múlva már dolgoztam.

A Doktor Úrral mind emberileg, mind szakmailag teljesen elégedett vagyok. Örülök, hogy mellette döntöttem. Nekem a végeredmény nagyon tetszik, és mindenről felvilágosítást kaptam.

Orvos értkékelése:

5/5

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai sebész
Budapest
9 év tapasztalat
Főorvos
Budapest
25 év tapasztalat
Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Nyíregyháza
6 év tapasztalat
Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Győr, Mosonmagyaróvár
2 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Orvos értékelése:
4.2/5
4.2
Budapest
20 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Budapest
17 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu

Mellnagyobbítás

Időpontfoglalás konzultációra