Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellnagyobbítás saját zsírral

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 8 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mellnagyobbítás saját zsírral egy tökéletes megoldás abban az esetben, ha csupán egy kosárnyival szeretnéd megnövelni a mellméretedet és a formáján nem igen kívánsz változtatni. A mellbe való zsírbetöltés egy korábbi biopszia vagy daganat- eltávolítás miatt kialakult deformitást vagy elveszített tömeget is képes pótolni, helyreállítani. Ennek egyik kritériuma, hogy legyen némi zsírfölösleged a tested egyéb pontjain.

A zsír áthelyezésével végzett, természetes mellnagyobbítás, zsírbeültetés, autológ zsírátültetés, vagy lipoinjekció egy többlépcsős folyamat, amelynek során a test egy vagy több területéről leszívják a felesleges zsírsejteket, ezután ezt megtisztítva egy kanül segítségével a mellbe fecskendezik. A felesleges zsír összegyűjthető a hasból, a lágyékból, vagy a combokból, de akár más testrészekből is.

Az eljárás egyre népszerűbb megoldást ad azoknak, akik nem vágynak óriási mellekre és szeretnék a mellimplantátum okozta lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat elkerülni.

Valódi alternatíva a mellnagyobbítás saját zsírral?

A zsírszövetet évek óta használják töltőanyagként a különböző plasztikai sebészeti eljárásokban. A mellnagyobbítás saját testzsírral egy igen népszerű alternatívája az implantátumoknak, mivel általában sokkal hosszabb ideig megőrzi alakját, és szépen lehet vele formázni a kiválasztott testrészt.

A saját zsíros mellnagyobbítással általában finomabb és természetesebb eredményeket lehet elérni, mint a mellimplantátumokkal, és további előnnyel is jár: a felhasznált, saját zsírt olyan testrészről lehet eltávolítani, ahol épp meg szeretnél szabadulni tőle.

A saját zsírral való feltöltés korábban nem volt túl sikeres, mert a zsírszövetek idővel felszívódtak, azonban az új technológiákkal már lényegesen jobb eredményeket lehet elérni. Fél év elteltével a zsírszövetek több mint 70-75 százaléka megmarad, és a további évek alatt is maximum a 20-30 százaléka tűnik el. A saját zsírral történő mellnagyobbítás esetében azonban egyszerre csak nagyjából 100-200 ml-t lehet beülteti annak érdekében, hogy az új szövetekbe a hajszálerek be tudják hálózni, és ezzel segítsék az új zsírszövet megtapadását. Amennyiben nagyobb változást szeretnél, többszöri beavatkozásra lesz szükséged.

Előnyök

 • Az eljárás a saját testből gyűjtött zsír felhasználásával mérsékelten növeli a mell méretét, allergiás reakció minimális kockázatával.
 • Olyan területekről veszi el a zsírt, ahol éppen nincs rá szükség, sőt, inkább szabadulnál tőle.
 • Ha minden rendesen gyógyul, akkor a mellek természetesnek tűnnek.
 • A bemetszések és a hegek minimálisak, csak egy négy milliméter hosszúságú bemetszés keletkezik, amely a zsírleszívás folyamatához szükséges, a mellen csak apró injekciós pontok látszódnak.
 • Nincsenek olyan kockázatok, amelyek a mellimplantátumokkal járnak.
 • A legtöbb orvos biztonságos eljárásnak tartja rövid felépülési idővel.

Hátrányok

 • Kiszámíthatatlan, hogy a zsír megmarad-e, illetve milyen arányban.
 • Az átültetett zsír a mell vérellátására szorul és nem biztos, hogy életképes marad. A legrosszabb esetben zsírnekrózis (a zsír elhalása) történhet, ami fájdalommal, vérzéssel, zsibbadással, lázzal, vagy sebekkel járhat, esteleg a bőr sötétkék, vagy fekete elszíneződésével.
 • Az aszimmetria szintén esélyes, ha az egyik mellben több sejt éli túl az átültetést.
 • Ha nagy változást szeretnél (több, mint két kosármérettel nagyobb melleket) nem biztos, hogy ez az eljárás meghozza a kívánt eredményt, vagy a beavatkozást meg kell ismételni.
 • A zsírleszívás miatt a zsír mellbe történő átültetése többe kerül, mint az implantátummal történő mellnagyobbítás.

A beavatkozás szövődményei

A mellnagyobbítás saját zsírral történő eljárása is különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a mellnagyobbítás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • vérzés
 • fájdalmas csomók
 • vörösség a csomók körül
 • zúzódások a csomók körül
 • fájdalom a környező szövetekben
 • bőr elszíneződése
 • egyenetlen bőr
 • változások a mell alakjában és megjelenésében
 • aszimmetria
 • zsírnekrózis (zsírszövet elhalása)

A mellnagyobbítás utáni gyógyulás nagyban függ az alkalmazott módszertől, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a saját zsírral történő mellnagyobbítás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a saját zsírral történő mellnagyobbításról

Tévhit 1#: „A mellnagyobbítás egy életre megoldja a problémám.”
A mellnagyobbítás valóban segíthet a mellek méretéből és alakjából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg véglegesen ezt a problémát. Sok esetben szükség van további beavatkozás(ok)ra a későbbiekben.

Tévhit 2#: „A mellnagyobbítás után nem fognak megereszkedni a melleim.”
A zsírtranszferrel történő mellnagyobbítás bár kis mértékben növeli a mell térfogatát és javítja annak formáját, de nem állnak ellent a kor előrehaladtával jelentkező megereszkedésnek. Továbbá a már megereszkedett melleken sem javít, kivéve mellfelvarrás esetén.

Tévhit 3#: „A mellnagyobbítás eredménye azonnal látható.”
A mellnagyobbító műtétek során az izmok megfeszülnek, így nyugalmi állapotban is nagyobbak lehetnek a megszokottnál. A mellkasi szövet kissé duzzadtnak tűnhet. A duzzanat pácienstől függően 3-6 hónap alatt alábbhagy és kialakul a végleges eredmény, a mellek természetes helyzetbe kerülnek.

Mellnagyobbítás saját zsírral – gyakori kérdések

A saját zsírral történő mellnagyobbítás azoknak a pácienseknek ajánlott, akik körülbelül egy kosármérettel szeretnék növelni a mellük térfogatát, és egyúttal szívesen megszabadulnának valamely testterületükön lévő zsírfeleslegtől.

Ez a fajta mellnagyobbítás azok számára is kedvező, akik tartanak a mellimplantátumok szövődményeitől.

Az egyik igen fontos feltétel, hogy legyen zsírfelesleged. A mell feltöltéshez azokról a területekről nyerik a zsírszövetet, ahol a zsírleszívást alakformáláshoz is szokták végezni: a has, a csípő, a comb külső-belső része, a fenék, a hát területe. Ha vékony, sovány testalkatú vagy, rendszeresen sportolsz, nincsenek zsírpárnáid, nem ajánlott ez a mellnagyobbító beavatkozás.

Ahhoz, hogy el lehessen végezni nálad a mellnagyobbító műtétet, jó egészségi állapotban kell lenned. Az orvos teljes kórtörténetet fog kérni, beleértve a mostani állapotot is. Ha dohányzol, abba kell hagynod.

A legtöbb eljárás során 1000 milliméter tiszta zsírt távolítanak el, így, ha te túl sovány vagy, nem biztos, hogy nálad elvégezhető a műtét.

Fontos, hogy reális elvárásaid legyenek és nyitott legyél más lehetőségekre is. Például az eljárás nem emeli meg a megereszkedett mellet, és nem javítja a kinyúlt, meggyűrődött bőrt, ezért fontos, hogy a bőröd tónusos és rugalmas legyen, másképp a zsírátültetést a mellfelvarással kell kombinálni.

Az eljárás komoly egészségügyi kockázatai közé tartoznak a csomók, ciszták a mellben, valamint a bemélyedések és szabálytalanságok a leszívás helyén. Lehetséges, hogy a zsír betöltése kockázatot jelent a szoptatásra. Ellentétben az implantátum behelyezésével, a zsírátültetés sok szúrást jelent a mellszövetbe, ami lehetséges, hogy megsérti a mirigyeket és csatornákat, befolyásolva ezzel a szoptatást.

Jelenleg nincs tudományos kutatás arra vonatkozóan, hogy a műtét milyen hatással van a női tejcsatornákra, valamint a mirigyekre. A zsírinjekció továbbá hatással lehet a mellszűrési vizsgálatokra is. A mellnagyobbításhoz szükséges zsírmennyiség, növeli a mikrokalcifikálódás esélyét (a sejtek elpusztulnak, de nem oldódnak vissza a testbe). Ezek nem rákos sejtek, de megzavarhatják a mammográfia folyamatát. Egy 2019-es tanulmány szerint a mellnagyobbításon átesett nők esetében nem emelkedik meg a mellrák kockázata.

Mint minden plasztikai sebészeti beavatkozás esetében, a mellnagyobbítás első lépése az orvossal történő konzultáció. Egy interaktív beszélgetésről van szó a páciens és a sebész között, ami nagy jelentőséggel bír, hiszen ekkor szembesül a páciens a rá váró műtét részleteiről, áráról, illetve a sebészeti beavatkozás lehetséges eredményéről.

Az orvos megvizsgálja a pácienst, megnézi, hogy milyen mértékű a probléma, milyen egyéb, kiegészítő beavatkozásokra van szükség a legtökéletesebb eredmény elérése érdekében. A konzultáció során tudatosítja a pácienssel, hogy elvégezhető-e nála a saját zsírral történő mellnagyobbító műtét, van-e elegendő testzsír volumene más testrészeken, vagy más műtéti technikát ajánl. Az elhangzott információk alapján dönthet a páciens, hogy belevág-e, vagy sem.

Az orvos megmondja a műtét pontos árát, ami a beavatkozások összetettségétől és a műtét hosszától függ. Általában a sebész fotókkal, képekkel segít a páciensnek elképzelni a műtét utáni állapotot. Nagyon fontos, hogy az orvos minden információt beszerezzen a páciens egészségügyi állapotáról, a rendszeresen szedett gyógyszereiről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről.

A beavatkozás előtt 35 év alatt ultrahang és MR vizsgálatra van szükség, 35 év felett pedig mammográfia és szintén MR vizsgálatra van szüksége a páciensnek.

Továbbá a műtéthez szükséges még altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok, vér, vizelet, EKG és mellkas röntgen is.

A mellnagyobbítás saját zsírral kb. két-három, de akár hat órát is igénybe vehet, az átültetett zsír és az orvos tapasztalatától függően. A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben végzik, altatásban.

A műtét három szakaszból áll.

1. Szakasz: zsírleszívás

Az első lépés a zsírleszívás, amely során a test egy előre meghatározott részéből /például a combból, a hasból, a fenékből, vagy a hátból/ a mellkorrekcióhoz elegendő mennyiségű zsírt nyernek ki. Ezt nagy óvatossággal kell elvégezni, hogy a zsírsejtek ne károsodjanak, ne haljanak el, megőrizzék életképességüket.

A műtét előtt az operáló orvos pontosan körbe rajzolja a területeket, ahonnan a zsírleszívás történik, majd egy kisebb bőrmetszésen keresztül speciális oldattal tölti fel az adott területet. Ez egy zsíroldó és fellazító folyadékkoktél, ami steril fiziológiás sóoldatot, helyi érzéstelenítőt és vérzést csökkentő oldatot tartalmaz. Feladata, hogy a páciens kevésbé érezze a beavatkozást, illetve, hogy segítse a zsírt kimozdítani a kötőszövetes tokjából és így könnyebben lehessen leszívni.

Ezután egy nagyon kicsi, 4-5 mm-es vágáson keresztül megfelelő nagyságú fém kanült helyeznek be a bőr alatti zsírszövetbe, ezeken keresztül, kontrollált mozgással történik a zsír fellazítása, amit majd műtéti vákuum segítségével távolítanak el.

2. Szakasz: tisztítás

A továbbiakban a leszívott zsír ülepítése, szűrése, mosása és centrifugálása következik, amit egy dúsítási, majd a feltöltéshez szükséges előkészítési folyamat követ. A zsírt elválasztják a tumeszcens folyadéktól, a vértől, így tiszta zsír marad az átültetéshez. A zsír szétválasztására használt rendszer sebészenként változik. Ma a legtöbben a gravitációs szűrőrendszert alkalmazzák, bár vannak, akik centrifuga alapú technikával dolgoznak.

A zsírt gyakran antibiotikus oldattal mossák át, majd a megtisztított sejteket kisebb kanülbe vagy fecskendőbe juttatják.

3. Szakasz: átültetés

A leszívott, feldolgozott és a feltöltéshez előkészített zsírt egy vékony kanül segítségével a mell különböző rétegeibe fecskendezik vissza és azt szétoszlatják a mell egész területén. Az eljárás ezen részében kis kanült használnak, hogy az injekciós pontok körül megjelenő véraláfutások kockázatát csökkentsék és lehetővé tegyék a zsírsejtek gondmentes beillesztését a mell szövetébe.

Többszörös injekció kerül a mellbe, amivel a sebész szimmetrikus, természetes formát hoz létre a mell számára. Ha csupán egy kevés zsír kerül a mell felső és középső területeibe, az fiatalos teltséget ad a mell felső dekoltázs területének. Ez egy időigényes folyamat, fontos, hogy a beültetett zsírsejteket élő sejtek vegyék körül, amelyek segítségével tudnak visszakapcsolódni a test rendszerébe. Minél több élő szövet veszi körül a visszaültetett sejteket, annál jobb lesz a műtét eredménye. Éppen ezért nem szabad túltölteni a melleket, mert akkor olyan nyomásviszonyok alakulhatnak ki a mellekben, amelyekbe nem tudnak a zsírszövetek beépülni.

Egy közepes lazaságú és méretű mell esetében, mellenként 180-200 ml zsírt lehet betölteni, a páciens melleinek feszességétől függően. Mód van ugyanakkor arra, hogy a zsírfeltöltést később megismételjék, amivel további mellméret növekedést lehet elérni. Ez azért is fontos, mert a tapasztalatok szerint a női mellek mérete természetes módon idővel mindig csökken, ennek javítására is kimondottan alkalmas a saját zsírral való mellnagyobbítás.

A beavatkozást altatásban végzik, így semmilyen fájdalmat nem érzel a beavatkozás közben. Miután felébredsz a műtétből, feszítő érzést érezhetsz a melleidben és a zsírleszívás területén is. A zsírleszívás területén még bizsergést érezhetsz.

Nyugalmi fájdalomra nem nagyon kell számítani, viszont mozgás esetén a leszívott terület érzékeny lesz az első 7-10 napban, amíg duzzadt a mell.

A műtét után a kanülök helyét leragasztják, a ragasztást néhány nap után eltávolíthatod. Mivel ez egy altatásos műtét, egy éjszakát a klinikán kell töltened. A zsírleszívás területe és a saját zsírral feltöltött mellek területének gyógyulási ideje különböző.

Az első kontrollra a műtét után 3-4 nappal kerül sor, ahol az orvos megnézi, hogy minden rendben van-e. Az első néhány napban normális, ha enyhe fájdalmat tapasztalsz a mellekben és a tested azon részein, ahol a zsírt eltávolították. Általában enyhe vényköteles, vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal kezelhető.

Ezután a hathetes kontroll következik, ekkor derül ki, hogy a bőr rendesen visszatapadt-e a leszívott területeken. Az átültetett zsírsejteknek 3-4 hétre van szükségük ahhoz, hogy megtapadjanak, és a mell szöveteiben saját vérkeringésük legyen. Emiatt 10 napig kifejezetten tilos a mellek terhelése, nem szabad rájuk feküdni és a mellizmokat érintő testgyakorlatokat végezni. Utána 3 hétig még kerüld a kar, a váll és a mellizmok terhelését.

Három hét után képes leszel megerőltetőbb tevékenységre is (beleértve a szexuális együttlétet), majd hat hét elteltével súlyzós edzésre és jógára is.

A zsírleszívás után a kezelt területen duzzanatok, véraláfutások, kék foltok jelenhetnek meg, amelyek körülbelül 10 nap múlva felszívódnak. A kötőszövet roncsolása miatt azonban egyfajta bekeményedés lesz érezhető a leszívott területen, ami 6 hónap elteltével lazul fel teljesen. A három hónapos, illetve a féléves kontroll alkalmával ezt is ellenőrzik.

A zsírsejteket adó terület 6 hét alatt gyógyul be, a napozás, a szolárium 4-5 hétig nem javasolt. A legtöbb ember egy héten belül visszatér a munkába. A sebészed javasolhatja a kompressziós melltartót az első néhány napban, mielőtt áttérnél a sportmelltartó viselésére, ami gyengéd támogatást nyújt a melleknek, miközben megőrzi a véráramlást és maximalizálja a zsírsejtek túlélését.

Aludj a hátadon, hogy a melleidet nyomás semmiképp se érje!

Az egy hetes kontroll vizsgálaton az orvos meg fogja vizsgálni a melleidet, hogy megbizonyosodjon róla, hogy normális ütemben gyógyulnak. Ekkor már nem szükséges kompressziós ruházatot viselned. Bár a zsírleszívott területek továbbra is duzzadtak lesznek, már látni fogod a tested kontúrjait.

A melled nagyobbnak tűnhet, mint ahogy vártad, de ez részben a duzzanatnak köszönhető, ami nagyon feszesnek, keményebbnek érezteti a melleidet. Egy lágy masszázs segíthet a kellemetlenségek enyhítésében, és a duzzanat csökkentésében. Az eljárás után három hónappal megmaradt átültetett zsír állandó lesz.

A műtét után hat hónappal a mell duzzanatának nagy része le fog húzódni, és a mell diszkomfort érzete megszűnik. Egy év elteltével a mellek a végleges formájukba rendeződnek.

Évtizedes tapasztalatok alapján az átültetett zsírsejtek 60 százaléka tud megtapadni új helyén. Az eredmény nagyban attól függ, hogy milyen odafigyeléssel, kímélő módszerrel végzik az átültetést, illetve a páciens szervezete mennyire fogadja be az átültetett zsírszövetet. Négy hónap után már kiderül, hogy mennyi zsírtömeg épült be a mellekbe, szükség van-e második, harmadik műtétre a tökéletes eredményért.

A legnagyobb gond a zsírátültetéssel történő mellnagyobbítással, hogy nehéz megjósolni, hogy a zsír mekkora része fog felszívódni és mennyi marad az injekció beadásának helyén. Az első három hónap során a sejtek 30-50 százaléka elpusztulhat. Néhány sebész túltöltéssel kompenzálja a várható veszteséget, míg mások előnyben részesítik a zsírátültetéssel párhuzamosan a mellimplantátumot a csak zsírátültetéssel szemben. Az implantátum zsírátültetéssel történő befejezése kisimítja az esetleges mélyedéseket és természetesebb megjelenést és érzetet biztosít.

A beépült zsírsejtek ugyanúgy viselkednek, mint a mellekben találhatóak, az idő múlása, a gravitáció, a szövetek állapotának változása, az életkorral összefüggő egyéb változások ezekre is hatással vannak. A genetika, a páciens kötőszövetének minősége befolyásolja, hogy az eredmény mennyi ideig tart. Ha a páciens fogy, a mellei is kisebbek lesznek, megereszkednek, ha hízik, a mellek is megduzzadnak. Éppen ezért kerülendő a gyakori testsúlyváltás, a hirtelen fogyás, a dohányzás.

Nagyobb méretű melleknél ajánlott a melltartó viselése, főleg sportoláskor, ami véd a bőr a kinyúlásától. Újabb szülések, szoptatások után az emlő újból megereszkedhet, így újabb korrekciós műtét válhat szükségessé.

Alapvetően, amikor eléred a kívánt eredményt (ami lehet, hogy csak több beavatkozás után következik be), akkor a zsírsejtek végleg megmaradnak. A melleid természetesen a tested többi részével együtt öregszik, így az életkor és a gravitáció hatására megváltozhatnak.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül a saját zsírral történő mellnagyobbítás. Ide értve az átültetett zsír mennyiségét, a plasztikai sebész tapasztalatát, a választott klinikát és az érzéstelenítés/altatás típusát.

Általánosságban elmondható, hogy a kizárólag saját zsírral történő mellnagyobbítás drágább lehet, mint a mellimplantátumos vagy a felvarrással kombinált mellnagyobbítás. Ennek oka, hogy ennél a beavatkozásnál először zsírleszívást kell végezni, majd a leszívott zsírt kell később befecskendezni – ez valójában két külön beavatkozás egyszerre.

Mellnagyobbítás saját zsírral ára átlagosan, Magyarországon:

Leggyakrabban a hagyományos mellnagyobbítást implantátumokkal hajtják végre. Ezeket a szilikon géllel vagy sóoldattal töltött rugalmas eszközöket bemetszéssel helyezik be a mellizom alá vagy fölé. Kutatások szerint a mellnagyobbító műtétnél döntően szilikon implantátumot használnak.

Kattints a mellimplantátumok beavatkozás leíráshoz!