Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellfelvarrás implantátummal

 • 23 db előtte-utána fotó
 • 13 db orvosok
 • 7 db klinikák
 • 8 db értékelés
 • 1.250.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az implantátumokkal történő mellfelvarrás kombinál két népszerű mellnagyobbító műtét: a mellfelvarrást(mastopexia) és az implantátumos mellnagyobbítást. A kombinációs eljárás javítja a mell általános alakját és méretét, helyreállítja az egyensúlyt és fiatalos melleket eredményez.

Nem minden jelöltnek van szüksége mellemelésre és implantátumra is, de mivel az implantátumok csak minimálisan képesek a megereszkedett melleket megemelni, így a mellfelvarrás implantátummal történő kombinálása nyújthat csak kielégítő megoldást sok esetben.

Mellfelvarrás implantátummal vagy anélkül?

Gyakran feltett kérdés: „mellfelvarrás implantátummal vagy mellfelvarrás implantátum nélkül?”.

A kérdés megválaszolása alapvetően az esztétikai céloktól, a plasztikai sebész útmutatásaitól és egyéb tényezőktől is függhet

A plasztikai sebészek általában akkor szokták javasolni az implantátumokkal történő mellfelvarrást, amikor a mellek az öregedés, a terhesség vagy a jelentős fogyás miatt megváltoztak, továbbá eleve elégedetlen volt a páciens azok méretével.

Ezzel a kombinációs eljárással lehetőség nyílik nem csak a megereszkedett mellek felemelésére, de azok pontos méretének és alakjának megválasztására is.

Kisebb mellek esetén érdemes megfontolni a mellimplantátumot, ha a páciens elégedetlen a mellei méretével. Ha csak mellfelvarrás mellett dönt, optikailag kisebb, bár feszesebb mellek lesznek a végeredmény.

Előnyök

 • Egyszerre két probléma is megoldható, így a műtét és a gyógyulás során időt takaríthatsz meg.
 • Amennyiben a két beavatkozás egyszerre történik meg, költséghatékonyabb a beavatkozás ára, hiszen csak egyszer kell fizetni az altatásért (és minden egyéb lehetséges költségért), továbbá kevesebb szabadnap megy rá a műtétre, illetve a gyógyulásra.
 • Elkerülheted két külön műtét altatásának kockázatát.
 • Javítja az önbizalomhiányt, ami a mellek nem ideális méretéből vagy alakjából adódhat.

Hátrányok

 • Mint minden plasztikai sebészeti eljárásnál, az elvárások nem mindig teljesülnek maradéktalanul, ami újbóli (revíziós) műtétekhez vezethet.
 • Valamivel hosszabb ideig altatnak, mintha csak egy eljárást végeznének.
 • Minden mellfelvarrási technika hegeket eredményez, bár azok idővel elhalványulnak.
 • Az eredmények nem mindig állandók. A megereszkedés az öregedés vagy a súlyváltozás miatt megismétlődhet.
 • A nagyon sok mirigyállománnyal rendelkező vagy nagyon megereszkedett mellek esetében kissé eltérően gyógyulhatnak, ezért egyes plasztikai sebészek a művelet két lépésre bontásában gondolkodnak. Először az emelést végzik el, majd később behelyezik az implantátumokat. Ez lehetővé teszi, hogy a második műtét során kiigazításokat végezzenek.
 • A mellnagyobbítás implantátummal kombinálva nagyon ritka esetben, de befolyásolhatja a szoptatási képességet.
 • Beavatkozás után a mammográfiai és ultrahang vizsgálatok nagyobb tapasztalattal rendelkező orvos által végzett vizsgálatokat igényelnek.

Mellfelvarrás implantátummal – beavatkozás menete

 1. Miután felmerül az igény a mellméret nagyobbítására, illetve a mellek felemelésére, javasolt felkeresni egy plasztikai sebészt.
 2. Egy konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, a kombinációs eljárás megvalósítási lehetősége és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténetet, kifejezetten a melleket érintő esetleges betegségeket és elváltozásokat.
 4. A műtétre való felkészülés során kötelező laborvizsgálatot, mellkasröntgent és mellultrahangot vagy mammográfiai vizsgálatot csináltatni, bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát – a plasztikai sebész utasításai szerint.
 5. A műtét előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, mely során általában egyszerre kerül elvégzésre a mellfelvarrás és az implantátumok behelyezése, de adott esetben a két műtétet külön is elvégezhetik. (Előszőr a mellfelvarrás, utána az implantátumok behelyezése.)
 7. A beavatkozás után minimum egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tartanak a klinika falain belül.
 8. A megfigyelés után rendszeresen kell kontrollvizsgálatra járni, orvostól függően pár nappal, illetve 1-2-4-6 héttel a beavatkozás után.
 9. A varratok nagyságrendileg egy hét után kerülnek eltávolításra. Négy hétig tilos az emelés, továbbá hat hétig fel kell függeszteni az aktív sportolást.

Szövődmények az implantátummal történő mellfelvarrás esetén

Ahogy minden plasztikai sebészeti beavatkozásnak, úgy a mellfelvarrás implantátummal történő kombinálása is okozhat szövődményeket.

Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • bevérzés
 • hegesedés
 • gyulladás
 • érzékelés kiesés
 • mellfájdalom
 • deformitás
 • hematóma
 • implantátum szivárgása vagy szakadása
 • szeróma (folyadék felhalmozódás)
 • tokosodás (kapszuláris kontraktúra)
 • implantátum hullámosodás
 • mellbimbó érzékenységének a megváltozása
 • mellbimbó és a bimbóudvar elszíneződése a korlátozott véráramlás miatt

A beavatkozás utáni gyógyulás nagyban függ a kiinduló állapottól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Mellfelvarrás implantátummal – tévhitek

Tévhit 1#: „A mellfelvarrás implantátummal történő kombinálása minden problémámat megoldja.”
A kombinációs eljárás valóban segíthet a mellek méretéből és alakjából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg véglegesen a problémát. A mellek alakja az idő előrehaladtával tovább változhat és legtöbb esetben szükség van további beavatkozás(ok)ra a későbbiekben.

Tévhit 2#: „A kombinációs eljárás semmivel sem kockázatosabb más mellplasztikai műtétnél.”
Habár az implantátumokkal történő emelés valóban biztonságos eljárásnak számít, összességében kockázatosabb, mint egy ”hagyományos” mellplasztikai beavatkozás. A műtét komplikáltabb és több időt vesz igénybe.

Tévhit 3#: „A beavatkozás eredménye azonnal látható.”
A mellnagyobbító műtétek során az izmok megfeszülnek, így nyugalmi állapotban is nagyobbak lehetnek a megszokottnál. A mellkasi szövet erősen duzzadt, gyakran fáj. A duzzanat pácienstől függően 8-12 hét alatt alábbhagy és kialakul a végleges eredmény, a mellek természetes helyzetbe kerülnek.

Gyakori kérdések az implantátummal történő mellfelvarrásról

Ez a beavatkozás azon személyeknek ajánlott, akik nincsenek megelégedve a mellük méretével, formájával vagy megjelenésével, függetlenül attól, hogy ez valamilyen betegség, születési rendellenesség, terhesség vagy szoptatás után alakult így vagy eleve ilyen volt.

Ha a fennálló önbizalomhiány vagy önképzavar a mellek méretéből, formájából vagy azok megereszkedett állapotából adódik, szintén ajánlott lehet mellnagyobbító műtéttel javítani az állapotot.

Azoknak is ajánljuk, akik esetében az alábbi állapotok valamelyike ​​fennáll:

 • Lefelé álló vagy a mell áthajlási redője alatt elhelyezkedő mellbimbók.
 • Idővel laposabbá vagy hosszabbá vált mell (volumencsökkenés vagy megereszkedés miatt).
 • Öregedés vagy fogyás miatt megereszkedett bőr.

Hogy a beavatkozás kinél javasolt, kinél nem, sok esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció után kiderül.

 • Akinek a testsúlya nem ingadozik. Általában véve jó fizikai egészségnek örvend.
 • Aki nem dohányzik és nem fogyaszt jelentős mennyiségű alkoholt.
 • Aki nem szenved semmilyen kóros egészségügyi problémától.
 • Aki a következő 6-12 hónapban nem tervez gyermekvállalást.
 • Aki a felépülési időszak alatt otthonról vagy egyáltalán nem dolgozik.
 • Aki egészséges lelkiállapotnak örvend. Tudja, hogy a műtét nem oldja meg az összes problémáját.

A mellfelvarrás implantátummal történő kombinálása egy biztonságos eljárásnak számít.

A kockázatok magukban foglalják a kapszula összehúzódását (az implantátum körül megkeményedő szövetek), zsibbadást, egyenetlen melleket, a mellbimbók vagy a bimbóudvar károsodását, valamint a jövőbeni szoptatás esetleges nehézségeit. Terhesség és szoptatás ideje alatt annak ellenére sem ajánlott ez a fajta műtét, hogy az nem jár feltétlenül kockázattal. Mivel a mellek a terhesség és a szoptatás alatt jelentős mértékben megváltozhatnak, a legjobb, ha legalább hat hónapot vársz a szoptatás befejezése után.

Nemzetközi kutatások alapján kb. 13,57% - 15,44% eséllyel történik idegsérülés a különböző mellnagyobbító műtétek során.

A műtétet követő várható szövődményekről egy korábbi bekezdésben már beszámoltunk.

Első lépése egy konzultáció a plasztikai sebészeddel, hogy megbizonyosodj arról, hogy az implantátumos mellemelés a legjobb út-e számodra a kívánt eredmények eléréséhez

Jó, ha fotón is meg tudod mutatni a sebésznek, hogy milyen eredményt vársz. Nagyon fontos, hogy jól át tudd adni az elképzelésed a sebészednek, amiben az előtte-utána fotó galériánk is segítségedre lehet. Itt össze tudod állítani, hogy melyik végeredmény az, ami tetszik és akár azt is, ami nem.

Egy mellplasztikai beavatkozásra már nagyon sok féle lehetőség létezik, így minél pontosabb elképzelésed van, annál pontosabban tudja a sebészed elmondani, hogy mennyire reális az elképzelés, mekkora bemetszések szükségesek, milyen méretű implantátum ajánlott, stb. Ha az elképzelés nem reális, akkor is segít felmérni a várható eredményeket.

Beszélned kell a plasztikai sebészeddel arról, hogy milyen egészségi problémáid vannak, milyen gyógyszereket, étrendkiegészítőket szedsz. Számolj be korábbi műtétjeidről és általános egészségi állapotodról!

Mindezeket követően a sebész megvizsgálja, megméri és lefényképezi a melleidet, és megbeszélitek a műtéti lehetőségeket. A testi adottságaidnak megfelelően kialakítja a műtéti tervet, és meghatározza a bemetszések helyét is (általában a mellnél, a mellbimbó körül vagy a kar alatt).

A következő technikák valamelyikét alkalmazzák majd:

 • Nyalóka- vagy függőleges emelés: Az egyik metszés a bimbóudvar (areola) körül történik, a másik függőlegesen fut az areola aljától a mell és a mellkas találkozásáig (másnéven az inframammary ránc), létrehozva egy nyalókaalakot.
 • Horgony- vagy invertált-T-emelés: A bimbóudvar körül, középen lefelé, a mell tövéig metszéseket ejtenek, fejjel lefelé fordítva. Ez a módszer ideális erős megereszkedés esetében vagy jelentős súlycsökkenést követően.
 • Periareoláris, fánk- vagy Benelli-emelés: Az areola külső széle körül teljes körű metszetet készítenek (ezt a folyamatot gyakran használják a megereszkedéshez vagy az areola átméretezéséhez). Ez azonban csak 2 cm-rel emeli meg a mellet. Nagyobb fokú emelés érdekében a sebésznek a fenti technikák egyikét kell alkalmaznia.
 • Félholdemelés: Metszést ejtenek az areola egy része körül, félhold alakban. Ez a technika a legkisebb megereszkedés korrekciójára vagy a mellbimbó pozicionálására a legjobb. Ebben az esetben a heg jobban észrevehető az areola tetején.

A plasztikai sebész segítséget nyújt az implantátumok méretének és fajtájának kiválasztásában is. A két fő típus – sóoldatos vagy szilikongél-implantátumok – mindegyike különböző előnyökkel és hátrányokkal jár.

A műtét előtt ajánlatos felkészülnöd a gyógyulás időszakára azzal, hogy előre kiváltod gyógyszereidet, és bekészítesz néhány dolgot, például antiszeptikus szappant és a zúzódások csökkentésére használatos szereket. Esetleg vásárolj háttámlát vagy utazáshoz nyakpárnát, hogy a gyógyulás időszakában könnyíteni tudj a helyzeteden!

Vannak olyan klinikák, ahol a beszerzendő eszközöknek egy részét megkapja a páciens. Ezért mindig kérdezd meg a klinikát, hogy mi az, amit be kell szerezz és mi az, amit ők adnak. Általában egy kompressziós melltartót mindig adnak, a műtét után abban ébred a páciens.

Maga az eljárás általában 2-4 órát vesz igénybe, amit mélyaltatásban végeznek. Vannak olyan esetek (pl. nagy a megereszkedés mértéke vagy nagy mellállományt kell eltávolítani), amikor a műtéti idő lehet ennél hosszabb is.

A sebész átformálja a melleidet, eltávolítja a megereszkedést okozó felesleges bőrt és szövetet, majd áthelyezi és esetleg átméretezi a mellbimbókat, illetve a bimbóudvart. További lépésként behelyezik a mellimplantátumokat az izom fölé vagy alá, attól függően, hogy milyen döntést hoztatok a sebészeddel történő konzultáció során. Az utolsó lépés a belső öltések behelyezése, amelyek támogatják a mellszövetet. A metszéseket varratokkal, ragasztóval vagy műtéti szalaggal zárják le.

A melleidre kötést kapsz, és valószínűleg műtéti melltartót kell majd viselned. A műtét során behelyeznek drain csöveket (kivezető csatornákat) a felesleges vér vagy folyadék eltávolítása érdekében. Ezeket általában másnap, a hazatávozás előtt eltávolítják. Ritka esetben 2-3 napig is bent maradhat.

A beavatkozást követően egy barát vagy családtag legyen melletted, aki hazavisz.

Az implantátummal történő mellfelvarrás után általában 4-6 hétig éjjel-nappal kell hordani a kompressziós melltartót, ezért érdemes még egy váltó darabot beszerezni a műtét előtt. Ezek manapság igen esztétikusak, később sportmelltartóként is alkalmasak lehetnek.

Az implantátummal történő mellfelvarrás során nem fogsz fájdalmat érezni, mivel a beavatkozást mélyaltatásban végzik. A műtét után, amikor érzéstelenítés kezd elmúlni, elkezd emelkedni a fájdalom a hónalj alatt és a mellkas környékén. Általában az első 3-4 nap a legrosszabb, ilyenkor a fájdalomcsillapítók segítenek a beavatkozás utáni fájdalmak enyhítésében. Először napi 3 fájdalomcsillapító is javasolt lehet, ami az idő előrehaladtával csökken – ez egyénenként eltérhet.

Az implantátum-behelyezéssel végzett mellfelvarrás után a teljes felépülésed körülbelül hét hetet vesz igénybe, ebből az első hét teljes leállást kíván.

Az első hét folyamán várhatóan segítségre lesz szükséged. Nem emelhetsz, nem nyújtózkodhatsz, és a karmozgás is korlátozott. A mellkasodban feszülést érezhetsz, és duzzanatok, véraláfutások alakulhatnak ki. A megemelt háton történő alvás segít a duzzanat csökkentésében, a fájdalomcsillapítására pedig gyógyszereket írnak majd fel számodra.

További tünetként a mellbimbókban vagy az egész mellben zsibbadást is tapasztalhatsz, amely négy-hat hétig is eltarthat.

A gyógyulás első 1-2 napjában a sebész eltávolítja a folyadékot, felgyülemlett vért kivezető draincsöveket, és valószínűleg a kötéseken is lecseréli. A gyógyulási folyamatot látva az orvos dönti majd el, hogy az első hét után vagy később térhetsz-e vissza munkádhoz, attól függően, hogy az mennyire nagy fizikai megterhelést igényel.

A legtöbb beteg legalább négy-hat hétig nem áll készen arra, hogy visszatérjen a megerőltető tevékenységekhez, például az edzőterembe.

Miután a bemetszés helyei meggyógyultak, a hegesedést látsz, ami minden műtét esetén normális. A hegeknek enyhéknek kell lenniük, de lehetnek pirosak, duzzadtak vagy halványabbak, mint a bőr tónusa. Idővel a hegek elhalványulnak, és a textúra természetesen elsimul. A folyamat során szilikon hegkezelést is alkalmazhatsz az elszíneződés csökkentése és a megduzzadt hegek simítása érdekében (ez néhány hónapot vehet igénybe).

Milyen eredményre számíthatok, ha a mellfelvarrást implantátummal választom?

Azonnal nagyobb teltséget és kisebb megereszkedést fogsz látni. Néha a mellek első látásra magasabban lesznek, mint amikor beállnak a helyükre, ez a „drop and fluff ” nevű folyamat akár hat hónapot is igénybe vehet. Orvosod önmasszázs-technikákat is ajánl majd a folyamat elősegítésére.

Az eredmények általában tartósak, de ne feltételezd, hogy állandók lesznek! A nagy mellek a jövőben megereszkedhetnek, illetve a hízás vagy újabb várandósság befolyásolhatja a mell méretét, alakját.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül egy mellfelvarrás implantátummal kombinálva. Ide értve a választott implantátum típusát és méretét, a plasztikai sebész tapasztalatát, a választott klinikát és az érzéstelenítés/altatás típusát.

Magyarországon az implantátummal történő mellfelvarrás átlagára: 1.250.000 Ft.

Alapvetően a mellnagyobbítás minden formája esztétikai műtétnek számít, így a TB támogatás, normál esetben nem terjed ki rá, kivéve, ha a beavatkozás valamilyen egészségügyi okból is indokolttá válik. Ilyen pl. a 30%-nál nagyobb aszimmetria a két mell között.

Ehhez mindenképp szükség van egy orvosi szakvéleményre is, amelyet követően elbírálásra kerül a TB támogatás lehetősége.

Nem sok ehhez hasonló eljárás van, amely ugyanazt az eredményt nyújtja számodra, mint az emlőimplantátumok.

A mellfelvarrás önmagában is elegendő a mellek megereszkedése esetén, de a mellnagyobbítás helyreállítja a feszességet, és teltséget ad a melleknek.

Ha nem akarsz implantátumokat, akkor lehetőség van mellnagyobbításra zsírátültetéssel. Ennek során leszívják a zsírt a csípődről, a combodról vagy a hasadról, majd átültetik a melleidbe.

Léteznek ún. alternatív megoldások is, mint pl.:

 • mellfeszesítő krémek
 • mellfeszesítő torna
 • otthoni mellfeszesítő praktikák

Ezek többnyire nem nyújtanak hosszú távú megoldást sem a megereszkedett mellekre, sem azok elégtelen térfogatára.

Ha egyszerre van szükség a mellek felvarrására és méretének növelésére, akkor a mellfelvarrás implantátummal kombinálva nyújthat csak valódi hosszú távú és kielégítő megoldást.