Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellimplantátumok

 • 159 db előtte-utána fotó
 • 18 db orvosok
 • 6 db klinikák
 • 14 db értékelés
 • 1.027.355 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A mellimplantátumok a mellek méretének növelésére és formájának korrigálására rutinszerűen alkalmazott, az emberi testbe beültethető orvosi segédeszközök. Egyaránt alkalmazzák őket esztétikai/szépészeti és helyreállító/gyógyító céllal.

A mellimplantátumokat különféle formákban (úgynevezett profilokban) és méretekben, valamint többféle fallal, felszínnel és töltettel gyártanak. Az elmúlt évtizedben új típusú, biztonságosabb és tartósabb mellimplantátumokat fejlesztettek ki. Az implantátum gyártók és a plasztikai sebészek is folyamatosan ellenőrzik és tanulmányozzák az implantátumok viselkedését és az összegyűjtött adatokat és tapasztalatokat felhasználják az újabb, még biztonságosabb gyártási technológiák érdekében. Az újabb implantátumoknak köszönhetően a sebészek képesek a legtestreszabottabb implantátum kiválasztásával természetes eredményt és hosszú távon biztonságot elérni.

Előnyök

 • A melleid nagyobbak, feszesebbek és teltebbek lesznek.
 • Az implantátum mérete, az formája és elhelyezése testre szabható, hogy megfeleljen a testalkatodnak és személyes elvárásaidnak. A lehetőségek közül a tapasztalt plasztikai sebész segítsége megkönnyíti az implantátum kiválasztását.
 • A mellnagyobbítás évtizedek óta a legnépszerűbb plasztikai műtét és a kiváló mellimplantátumoknak köszönhetően a legjobb értékelést kapta az elégedett páciensektől, megelőzve a zsír feltöltéssel végzett mellnagyobbítást és a mellfelvarrást.

Hátrányok

 • A mellimplantátum viselés lehetséges kockázatait, mellékhatásait és szövődményeit a szakorvosok érthetően és kellő részletességgel ismertetik a konzultáción.
 • A mellimplantátumok nem viselhetők egy életen át. 2020-ban a mellimplantátum gyártók egységesen 10 év kihordási időt határoznak meg. A cseregarancia feltételeik is erre a 10 évre vonatkoznak, kivéve az implantátum kirepedését. Az 10 éven túl is érvényes.
 • A műtétet követő első héten az izom fájdalom megterhelő és az izom feszülése korlátozza mozgásodat, főleg a felső végtagi mozdulataidat. (csak az izom alatti vagy félig izom alatti beültetés esetén)
 • Az implantátumokat keménynek és feszesnek érezheted, de ez legkésőbb négy-hat hétig tart. Idővel a mellizom kitágul, felpuhul, a mozgás egyre könnyebbé válik. A mellimplantátum beépülési időtartama átlagosan 8-10 hét, de esettől, műtéttől függően hosszabb is lehet.

Kérdések-válaszok

A mellnagyobbítás általános és helyi szövődményei (pld.: utóvérzés, fertőzés, stb.) hasonlóak, mint más típusú altatásban végzett műtétek szövődménye, de nyilvánvaló, hogy a kockázat mértéke eltérő. A mellnagyobbítás speciális szövődményei a mellimplantátumokkal kapcsolatosak.

Tudnod kell, hogy milyen mértékű kockázatokat vállalsz a műtéttel. Ezt a plasztikai sebésznek kell elmagyaráznia. Ez a konzultáció alkalmával történik, mivel ez a tájékoztatás nagyon fontos része a műtéti felkészülésnek.

 • Kapszuláris kontraktúra (“tokosodás”): A gyulladt, vagy az erősen hegesedő, vagy az elöregedő meszesedő, „kapszula” összehúzódik, és az implantátumot összeszorítja és egyre kisebb helyre kényszeríti.Kezdetben érzékenységet, majd fokozódó fájdalmat és deformitást okoz.
 • El- és lecsúszás: Az implantátum csúszhat lefelé a mellkas falán (ez a leggyakrabban előforduló rendellenes helyzet), valamint oldalra: kifelé a hónalja irányába és befelé a dekoltázsba is.
 • Hullámosodás: A mellimplantátumok körül redők/ráncok láthatók vagy tapintással érezhetők. Ez az úgynevezett rippling jelenség bármilyen implantátummal előfordulhat. kialakulásának több oka van, leggyakrabban nagyon vékony, sovány testalkatú pácienseknél fordul elő, mert rendkívül vékony szövetek fedik csak az implantátumot.
 • Szakadás: Az implantátumok falán szakadás/repedés/kilyukadás alakulhat ki. A sóoldatos implantátumok leeresztenek, egyéb baj nem történik. A szilikongél kezdetben, egy ideig a tokon/a kapszulán belül marad. Ha időben nem kerül felismerésre, akkor a szilikon átjut a kapszulán és a szomszédos szövetekbe, majd a nyirokrendszerbe kerül. Orvosi javaslat alapján történik a szilikongél töltésű implantátumok MRI-szűrése. Az implantátumokat fizikális vizsgálattal évente ellenőrizni kell, mert a legtöbb kirepedés „csendes”, vagyis nem okoz észrevehető tüneteket és változásokat a mell megjelenésében. A kezelő orvos dönt a szükséges képalkotó vizsgálatokról (UH, MRI, mammográfia, egyéb: mintavétel szövettan vizsgálatra).
 • A mellbimbó érzékenységének csökkenése/elvesztése: A mellszövet feszülése az érző idegek megnyújtása a károsíthatja a mellbimbó beidegzését, csökkentheti az érzékenységét. Általában a műtétet követő hónapokban spontán rendeződik a beidegzés.
 • BIA-ALCL: A kutatások összefüggést találtak a mellimplantátumok és az immunrendszer ritka rákja, az úgynevezett anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL) között. A legnagyobb kockázatot az erősen texturált, illetve a poliuretán-hab felszínű implantátumok hordozzák. Ez a nagyon ritka daganatos betegség az a kapszula betegsége. Kezelése műtéti: az implantátum és a teljes tok eltávolítása, és a hónalji nyirokcsomók eltávolítása szükséges.
 • A mellimplantátum betegség: Egyes betegek kognitív (= megértés és figyelem) zavarokról, krónikus fáradtságról és ízületi fájdalomról, valamint néha hajhullásról számoltak be. A klinikai és tudományos vizsgálatok nem bizonyították, hogy ilyen betegség, ilyen tünetegyüttes ok-okozati kapcsolatban állnak a mellimplantátum viselésével. Sok beteg kivetette teljesen ép implantátumait, azonban tünetei/panaszai nem szűntek meg.

A mell egészségéről időközönként meg kell győződni, ezért 2 havonta végezz önvizsgálatot, és az előírt időközökben mammográfián. A röntgen vizsgálatot végző radiológusnak jelezned kell, hogy implantátumot viselsz. A modern rtg készülék és a tapasztalt vizsgáló a biztosítéka, hogy az implantátum nem sérül és maga a vizsgálat sem lesz kellemetlen.

A mellnagyobbítást követően a szoptatási képesség nem károsodik. De a terhesség és a jelentős mértékű testsúlyváltozások (a terhesség alatti súlygyarapodás, a szülés utáni fogyás) befolyásolja az emlő méretét, alakját és helyzetét is.

Döntően meghatározott texturált felszínű mellimplantátumokkal összefüggésben jelentkezett leggyakrabban az úgynevezett anaplasztikus (= rosszindulatú) óriássejtes limfóma (nyirokdaganat) (angol rövidítése: BIA-ALCL). 2011-ben merült fel a gyanú, hogy ok-okozati összefüggés lehet a mellimplantátumok viselése és a ritka limfóma kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a BIA-ALCL-t önálló betegségként 2016-ban határozta meg. Figyelembe véve azt a fontos tényt, hogy a világon több 10 millió nő visel mellimplantátumot, kijelenthető, hogy a betegség kialakulásának kockázata nagyon-nagyon kicsi. Napjainkban csak alig több, mint 600 esetről tudunk. A Biocell texturált mellimplantátumot viselő hölgyek között magasabb arányban észleltek megbetegedéseket, megelőzési céllal azonnal kivonták a forgalomból. A kutatások folynak, a legújabb eredményekről rendszeresen tájékoztatjuk az érintetteket.

A konzultáció során beszéljétek meg orvosoddal a kívánt eredményt: Fényképeken is mutasd meg elvárásaidat. Ezek alapján tanácsot kapsz majd arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, a testmagasságod, a testsúlyod és a melled adottságai alapján. Ezután a sebész segít kiválasztani az implantátum gyártmányát, típusát és méretét, majd elmagyarázza, hogy hova javasolt beültetni. Meg kell beszélni a metszés helyének számodra legoptimálisabb lehetőségeit is. Gyakran a mell alatti áthajlásban, illetve a hónaljban környékén ejtik a bemetszéseket. annak érdekében, hogy a hegek rejtett helyzetűek legyenek. A mellbimbóudvar körüli hegek a legfeltűnőbbek.

A kiválasztott kezelő orvosodtól utasításokat kapsz arra vonatkozóan, hogy hogyan készülj fel a műtétre. A dohányzást legalább két héttel korábban, az alkoholfogyasztást a műtét előtti héten abba kell hagynod. A műtétet követő első napokban segítségre szükséged lesz.

A rendszeresen szedett gyógyszereket a műtét előtt általában be kell venned, de ezt minden esetben egyeztesd orvosoddal! Legyen kéznél jégzselé, több párna, mivel a műtét után félig ülő helyzetben javasolt aludni, és vásárolj be előre hozzávalókat az egyszerűen elkészíthető ételekhez!

A műtétet altatásban végzik. Időtartama átlagosan egy-másfél óra. A sebész a meghatározott helyen bemetszést ejt, majd kialakítja az implantátum számára a zsebet. A legtöbb szakorvos biztonsági csövet helyez az implantátum mellé (ez a drain, magyarosan: drén). Végül több rétegű belső öltésekkel egyesíti a szöveteket, bezárja a beültetési kaput, legvégül megvarrja a bőrt. A friss műtéti sebet steril fedőkötéssel látja el. A műtét végén kompressziós vagy sport melltartót, vagy rugalmas pólyát helyeznek fel.

A gyógyulás folyamata és a hozzá szükséges pihenés időtartama a műtét típusától és a saját adottságaid, fizikumod, testi-lelki teherbíró képességeid is befolyásolják. A sebész pontos és egyértelmű utasításokkal lát el.

Általában ajánlott két hét pihenőt tartani, de a gyógyulás folyamat ennél hosszabb, különösen ha az implantátumokat félig vagy teljesen a mellizom alá helyezik. Az első napokban a melled duzzadt, feszes és kar mozdulatokra fájdalmas lesz.. Ezek a tünetek fájdalomcsillapítóval és izomlazítóval kezelhetők. A szövődménymentes gyógyulás érdekében mindenképp kövesd sebészed utasításait, beleértve az étkezési és a folyadékbevitelre vonatkozó javaslatokat is!

Ezen kívül speciális támogató melltartókat kell majd viselned a számodra előírt ideig és ügyelned kell a műtéti sebekre a fertőzés elkerülése érdekében. A műtétet követő 6-10, de akár 12 héten át kerülnöd kell majd a megerőltető fizikai tevékenységeket. Erre vonatkozóan is testre szabott utasítást ad kezelő orvosod.

A sebek gyógyulása után kérdezd meg kezelő orvosodtól,, hogy milyen hegápoló módszert, készítményt javasol? A műtét után több héttel szükség lehet hegkezelésre is, ezt is a sebész határozza meg.

A műtét és a gyógyulás folyamata testileg és lelkileg is megterhelő, de idővel a kezdeti aggodalom fokozatosan oldódik. Súlyosabb hangulatzavar, örömtelenség, vagy akár depresszív lelkiállapot is kialakulhat arra hajlamos páciensekben. Ilyen esetben azonnal fordulj orvosodhoz!

Mindig a plasztikai sebészedet kérdezd meg először, ha nem tudod, hogy egy-egy magadon tapasztalt tünet normális-e vagy sem.

A méretváltozást rögtön látni fogod, de időbe telik, amíg a szövetek leülepednek, az izmok ellazulnak és az új mell megformálódik, beáll a végleges forma és a szövetek feszessége.

Egyes plasztikai sebészek szerint akár 6 hónapot is meghaladhatja, mire a mellnagyobbítás teljesen és tökéletesen elérik végső állapotát.

A mellimplantátumok élettartama nagyon változó. Általános a 10 évben korlátozott gyártói cseregarancia. Az implantátumot viselő hölgyek kb. 20%-a 8-10 éven belül cseréltet. A cserének sokféle javallata van.. A többség (kb. a páciensek 48%-a) 10-15 év után cserélteti ki, vagy idősebb életkorban véglegesen eltávolíttatja az implantátumait.

 • A mellfelvarrást gyakran kombinálják egyidejű mellnagyobbítással. A lógó és/vagy erősen megereszkedett melleket függőleges vagy fordított-T hegekkel járó módszerrel varrják fel, és az implantátumot az izom alá ültetik be.
 • Az emlő pótló, azaz a helyreállító műtétek is történhetnek mellimplantátummal. Többféle, kombinált eljárás ismert, amikor vagy az egyenes hasizmot vagy a széles hátizmot helyezik át a később beültetendő implantátum fedésére.

Szilikon- és sós implantátumok

A plasztikai sebészek segítenek kiválasztani az alkatodnak legjobban megfelelő implantátumokat, amelyekkel a kívánt nőies megjelenés megvalósítható. Tájékoztatnak a beültetésre javasolt mellimplantátumok tulajdonságairól, esetedben a konkrét előnyeiről, a cseregarancia feltételekről, de természetesen a lehetséges szövődményekről és a kockázati tényezőkről is. Ez az átfogó tájékoztatás megkönnyíti, hogy a megalapozott döntést hozz.

A statisztikai adatok alapján közismert, hogy több mint 90 %-ban szilikongél töltésű mellimplantátot alkalmaznak, és elenyésző a sóoldattal töltöttek felhasználása. Európában minimális a sóoldatos implantátumok aránya (pár %).

Leegyszerűsítve a páciensek/betegek a következő két gél töltés közül választhatnak:

 • Választhatják az alap, vagy másnéven első fokú kohezív géllel töltött implantátumokat. A kerek és az ovális profilú implantátumokat töltik meg ilyen géllel, de van olyan gyártó aki másodfokú, keményebb géllel is készít kerek implantátumokat, a természetes, rugalmas viselkedés és forma stabilitás érdekében.
 • A csepp alakú mellimplantátumokat kohezívebb, azaz sűrűbb és rugalmasan keményebb szilikongéllel töltik meg. Teszik ezt annak érdekében, hogy az anatómiai mellforma tartósan megmaradjon, ellen tudjon állni a szövetek, az izom terhelésének.

A szilikontól idegenkedők választják a vizes konyhasó oldattal töltött mellimplantátumokat. Az implantátum fala ez esetben is szilárd szilikonhéj, aminek a belseje feltölthető steril sóoldattal. A sós implantátumok előnye, hogy rövidebb heggel jár a beültetés, továbbá sérülés esetén az élettani/természetes sóoldat felszívódik, nem okoz szövődményt. Hátránya, hogy a vizes oldat kohezivitása alacsony, tehát e mell tapintása nem olyan rugalmas, illetve idővel a szivárgás következtében hallható lehet az oldat hullámzása, és a mell ezzel párhuzamosan kisebb és petyhüdt lesz.

Sima és textúrált implantátumok

Az Amerikai Egyesült Államokban felhasznált mellimplantátumok több mint 90%-a sima felületű, mert ott ezt típust biztonságosabbnak tartják, mint az érdesítettet. Más földrészeken és a legtöbb országban a texturált mellimplantátumok az elterjedtek.

A sima felszínű implantátumok külső felülete teljesen egyenletes, a szilikonhéj mentes a legapróbb kiemelkedéstől. Emiatt nem tapadnak ki, nem rögzülnek a felépülő kapszulához, ami lényegében egy, az idegtestet elhatároló heges tok. Ennek következtében könnyen elkezdenek mozogni, csúszkálni a tokban, lassan és fokozatosan kitágítva azt..

A texturált implantátumok felszíne az egyes gyártmányoknál különböző fokban érdesített, azaz szemcsés. Ezekhez az érdesített falú implantátumokhoz a kapszula/a tok bele és hozzá tapad. Az implantátum rögzül, helyzete stabil marad, sportolás hatására sem mozdul el.

A legújabb gyártmányú mellimplantátumok finoman és nagyon finoman érdesítettek. Ezeket nevezzük mikro- és nanotexturált felszínnek. A régebbi, durvábban érdesített, úgynevezett makrotexturált implantátumok beültetése 2015 óta nem javasolt, és egyes országokban tiltott is. A kutatók figyelmeztették a gyártókat és a plasztikai sebészeket, hogy kapcsolat állhat fenn az implantátumok, illetve azok felszínének fizikai tulajdonságai és az úgynevezett óriássejtes limfóma között, ami az immunrendszer nagyon nagyon ritka rosszindulatú daganatos megbetegedése. Nevének angol rövidítése BIA-ALCL.

A mellimplantátumokat köbcentiméterben (cm³/cc/ml) mérik, ami körülbelül ugyanannyi grammnak felel meg, mert a szilikon fajsúlya közel 1. Tehát egy 400 cm³ implantátum súlya közel 400g. Az átlagos méretűnek tekinthető implantátumok nem haladják meg az 500 cm3-t. Természetesen az alkati adottságok alapvetően befolyásolják ennek a szubjektív megítélését. A legtöbb nő könnyen alkalmazkodik a plusz súlyhoz. A 400-500 cm3-es és ennél nagyobb méretű implantátumok azonban már okozhatnak nyaki és/vagy mellkasi, háti panaszokat.

A mellimplantátumok élettartama változó. Az implantátumokkal rendelkező nők 20%-a általában 8-10 éven belül távolíttatja el (cserélteti) azokat, eltérő méretű, stílusú, esetleg újabb technológia vagy komplikációk miatt. A legtöbbjük (48%-uk) 10 -15 év elteltével cserélteti az implantátumokat.

A saját zsírral is végezhető – arra alkalmas páciensek esetében – mellnagyobbítás. A zsírfeltöltéssel is megnagyobbíthatóak és formálhatóak a mellek. A műtét lényege a zsír lenyerése a kiválasztott zsírpárnákból )leggyakrabban a csípőből, a combból vagy a hasról), majd a zsír ülepítése, centrifugálása. Végül speciális műszerrel a mell zsírfeltöltése. Előnye, hogy saját szövetet használ fel és nem történik idegentest beültetés. Hátránya, hogy az elérhető eredmények korlátozottak, és általában két műtétre van szükség. Az eljárás akkor végezhető eredményesen, ha a páciens átlagos méret növelést szeretne. A zsírfeltöltés zsíradóterület hiányában nem, kis zsíradóterület esetén korlátozottan és csak egy alkalommal végezhető el. A műtéti eredménynek kiszámíthatónak, tervezettnek kell lennie, mivel nem az betöltött zsírsejtek kb. 70-80 százaléka éli túl a beavatkozást. Továbbá alkalmanként max. 350-400 ml zsírt lehetséges betölteni mellenként. A megismételt zsírbetöltés miatt a két műtéti díj már magasabb lehet, mint egy átlagos mellimplantátum beültetés ára.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő sebészt, tájékozódj alaposan. Győződj meg arról, hogy kellő tapasztalattal bír, milyen a pályafutása, hol és milyen körülmények között végzi a műtéteket, stb. A konzultáción kérdezd meg, hogy évente hány ilyen műtétet végez, milyen gyakran fordul elő szövődmény. És nézd meg az orvos által közzétett előtte/utána fotókat, majd a páciensei által közzétett képeket is. Feltétlenül konzultálj több hiteles szakmai ajánlással rendelkező plasztikai sebésszel, hogy össze tudd hasonlítani őket és az általuk írásban rögzített, neked átadott műtéti terveiket is.

Orvosok

Összes (18)