Mellkisebbítés - Plasztika Esztétika

Mellkisebbítés: amit tudnod kell róla

Mellkisebbítés

A mellkisebbítő plasztikai műtét a leggyakrabban végzett mellplasztika. Sok hölgy szenved ugyanis az aránytalanul nagy mellek által okozott mozgásszervi panaszoktól és az áthajlási redő higiénés problémáitól. 

 

A műtét során a plasztikai sebész eltávolítja a mellből a bőr, a zsír és a mirigyszövet többletet, úgy hogy azok  arányosan kisebb legyen. Megformálja és felvarrja a melleket, ami magába foglalja a mellbimbók felemelését és a mirigyállomány anatómiai helyzetben történő rögzítését is, ezáltal a kisebbített mellek  formásak és feszesek lesznek. A szövet többletek csökkentése, idegen szóval redukciója megszünteti  a kórosan megnagyobbodott mellekkel kapcsolatos panaszokat. A mell kisebbítéses felvarrását nevezik orvosi nevén redukciós mellplasztikának.

 

A mellkisebbítés véglegesen orvosolja a hát- és nyak gerinc és a vállízület fájdalmával, és a következményes testtartás problémákat is. A mell alatti összefekvő bőr gombás fertőzései, kipállása végérvényesen megszűnik. Az életminőség jelentősen javul. Normál méretű kényelmes melltartót viselhetnek. A testmozgás és a versenyszerű sportolás könnyebbé válik.

Előnyök

 • A műtét a testarányoknak, a tápláltságnak és az életkornak megfelelő melleket eredményez számodra.
 • Teljesen megszünteti  a nagy méretű (hipertrófiás) melled okozta panaszokat.
 • Segíti az  önbizalmad visszanyerését.
 • Nagyon nagy mértékben javítja az életminőséget.
 • A túl nagy méretű mellbimbóudvar méretének csökkentése a műtét fontos eleme,  ezáltal melled esztétikusan arányos lesz.
 • Melled ideális méretének köszönhetően végre úgy öltözhetsz, ahogyan szeretnél.
 • A korábban nehéznek tűnő fizikai tevékenységeket is komfortosan végezheted (futás, aerobic), de sportmelltartó viselése javasolt.
 • A testarányok javulása miatt karcsúbb leszel, előnyösebb megjelenésedet  környezeted is észreveszi.

Hátrányok

 • A gyógyulás kezdetén az enyhe fájdalom természetes, de ez a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal kezelhetők.
 • Számítanod kell arra, hogy a műtét hegekkel jár és azokat néhány hónapig ápolni kell, illetve hegkezelésre is szükség lehet.
 • A műtétek eltérő mértékű hatással lehetnek a szoptatási képességre, de a kezelő orvosok mindig olyan módszerre törekednek, melyek a legkisebb mértékben befolyásolják azt.
 • A mellkisebbítés mindig enyhe aszimmetriával jár, a mellek nem lesznek tökéletesen egyformák.
 • Kisebb méret és forma eltérések előfordulhatnak.
 • A bimbó komplexum érzés csökkenése az esetek döntő többségében átmeneti, általában 3-4 hónap alatt megszűnik. De extrém méretű, gigantikus mellek redukciója után érzés vesztés maradhat vissza.

A mellkisebbítés leggyakoribb mellékhatása a véraláfutás, a duzzanat. A műtéti korai szövődmények természetesen előfordulhatnak (sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, vérömleny, keringési és beidegzési károsodások kockázata is fennáll).

 

A kis mértékű mell aszimmetria szinte mindig észlelhető, ez az enyhe eltérés az úgynevezett természetes mértékű különbség, ami a műtét előtt is fennállt. A sebész törekszik a legnagyobb mell szimmetria elérésére, de ennek ellenére előfordulhat méret és forma  eltérés. Ha ez  zavaró mértékű, akkor dönthetsz a korrekciós műtét mellett. A mellbimbó érző beidegzése, erogén ingerelhetősége átmenetileg csökken,  de 3-4 hónapon belül helyreáll a normál érzés. A műtét kockázata a végleges érzéskiesés (az esetek 2 %-ban).

 

A mellkisebbítés jelentősen befolyásolja a szoptatási képességet. Általánosságban kijelenthetjük, hogy minél nagyobb mértékű a kisebbítés és minél nagyobb a felvarrás távolsága, ezzel párhuzamosan annál nagyobb a szoptatás képesség károsodása. A működés kiesés mértéke a műtéttechnikától is függ. Tapasztalataink szerint, ha a beavatkozás a mell központi részét, a mellbimbó-mellbimbóudvar komplexum mögötti területet (ahol a tejutak futnak és összekapcsolódnak) nem, vagy kis részben érinti, akkor a  szoptatás az esetek 75-90%-ban lehetséges lesz.

 

Annak ellenére, hogy a szépészeti/ kozmetikai műtéteket nem fedezi a társadalombiztosítás, jogszabályban meghatározott esetekben a mellkisebbítést finanszírozza. A TB támogatott esetekben a testsúly meghatározott százalékát el kell érnie az eltávolított mellszövetek súlyának. A konzultáció során van lehetőség tisztázni a kisebbítés mértékét. 

A mellkisebbítést altatásban végzik és általában kettő-négy órát vesz igénybe. A műtét után egy éjszakát a klinikán kell töltened ápolás és megfigyelés céljából.

 

Különböző műtét technikák állnak rendelkezésre. Testre szabott műtéti terv készül, amelyet  a mell adottságai (a méret, a lógás mértéke, az aszimmetria, stb.) határoznak meg. Minden esetben olyan megoldást választanak, amellyel a lehető legnagyobb az esély arra, hogy a beavatkozás után szoptathatsz.

 

A két leggyakrabban alkalmazott műtéti módszer:

 • A függőleges heggel járó („nyalóka” technikának is nevezett módszer, mivel a bimbóudvar kör alakú és alatta a függőleges heg nyalóka formát ad) mellkisebbítés: A bimbóudvar körüli metszés összekapcsolódik egy függőlegesen futó metszéssel, amely  a bimbóudvar alsó pontjától a mell alsó határ vonaláig tart. Ez a műtét típus csak  a közepesen és a mérsékelt megnagyobbodott és a kb. 10 cm-et nem meghaladó mértékben lógás eseteiben végezhető.
 • Fordított-T /invert-T, avagy horgony alakú hegekkel járó mellkisebbítés: A  bimbóudvar körül metszéshez függőleges és az alsó határt jelentő áthajlási redőben futó metszésekkel egészülnek ki. A legsúlyosabb esetekben a nagy mértékű kisebbítés érdekében csak ez a technika végezhető.
 • Ha a mell lógása a 15 centimétert meghaladja, akkor a melllbimbó ugyanekkora távolságot tesz meg függőleges irányban, felfelé. Ekkora és nagyobb mértékű lógás esetén kockázatos a mellbimbó-bimbóudvar komplexum vérkeringésének épsége, ami elhalással fenyegethet.  Ilyen esetekben a sebész mérlegeli a bimbó-bimbóudvar komplexum szabad áthelyezését, “átültetését”.
 • A zsírleszívás is alkalmazható a mellek térfogatának csökkentésére. Ez az eljárás kíméletesebb, mert  az ereket és az idegeket kevésbé érinti. Előnye a rövidebb gyógyulási idő. Önmagában a zsírleszívásos mellkisebbítés csak ritkán, válogatott, arra alkalmas esetekben végezhető eredményesen. Gyakrabban a kimetszéssel járó műtétek során alkalmazzák kontúr korrekció céljából.

 

A műtét után kompressziós melltartót kell viselned. A műtét utáni első héten steril fedőkötés kötelező. Biztonsági szívócső (drain/drainage) behelyezése indokolt, mert  a vérrel kevert szövet nedvek eltávolítása  gyorsítja a gyógyulást, és képes jelezni egy vérzéses szövődményt.

Egy hét pihenés alatt csak a bőr metszések gyógyulnak meg. Ez a kezdeti mell gyógyulási szakasz. A munkaköri terheléstől függ, hogy mikor folytathatják munkájukat. Aki szellemi munkát végez 1 hét, aki könnyű fizikai munkát 3 hét, aki nehéz fizikai munkát végez, az 4-5 hét elteltével. A teljes gyógyulási folyamat hét , bár a mellkisebbítési eljárás után hat-nyolc hét szükséges a teljes felépüléshez. Ebben az időszakban a gyulladás és a duzzanat olyan mértékben csökken majd, hogy melleidet lazának, természetesnek és kényelmesnek fogod érezni.

 

Az első héten enyhe vagy közepes fájdalomra és némi véraláfutásra számíthatsz. A fájdalom két-három hétig is megmaradhat, azonban fájdalomcsillapítókkal kezelhető.

 

A műtét után négy hétig kompressziós, majd további kettő-négy hétig sportmelltartó viselése ajánlott. 

 

A plasztikai sebészek felszívódó varratokat is használhatnak, amelyek eltávolításra nincs szükség. Amennyiben nem felszívódó varrattal dolgozik a sebész, a varratszedés 2-3 héttel a műtét után történik, ami minden esetben a gyógyulástól függ. 

 

Négy-hat héten belül biztosan visszatérhetsz a szokásos tevékenységekhez, azonban ajánlott kerülni a megerőltető tevékenységet vagy a nehéz tárgyak emelését. Miután a bemetszések teljesen meggyógyultak, elkezdheted a szilikonos hegkezelő termékek használatát, melyek minimalizálja a hegek láthatóságát.

Mivel az emlőszövet a műtét során jelentős mértékben változik, hat hónap vagy akár egy év telik el, amíg minden duzzanat elmúlik, és a végső eredmények láthatóak lesznek.

Az elhízott és túlsúlyos betegek esetében a nagy mértékű fogyás csökkenti a mellméretet, ennek következtében a kisebbítés elkerülhető, de a felvarrás nem. A több mint 90 %-ban zsír és kötőszövetből álló, minimális mirigyállományt tartalmazó mell az úgynevezett zsírmell. Zsírmell esetében 1 kg fogyás akár 5-5 %-kal is csökkentheti a mell súlyát. A kívánt testsúly elérése után történhet meg a mellplasztika konzultáció.

 

A rendszeres sport és célzott torna/testépítés növeli a izmok mennyiségét, de a zsírégetés miatt csökkenti  az egész test és a mell zsírtartalmát is, és a mell laza szövetein, szalagjain, petyhüdt bőrén nem tud javítani.

 

A mell formáját, méretét és szimmetriáját egyrészt az örökletes (genetikai) tulajdonságok, másrészt a szerzett változások (a testsúly- és az anyasággal járó változások, ritkábban mell betegségek, mellműtétek és az öregedés) határozzák meg.

A mellcsökkentés tartós, de ettől még nem válik immunissá a hormonális változásokkal, a súlygyarapodással és a gravitációval szemben, amelyek a mell méretét és alakját is megváltoztathatják. A melleid tehát tovább öregszenek és változnak (akár nőhetnek is, és meg is ereszkedhetnek). A terhesség, a hormonális változások, a menopauza és a testsúlyváltozás mind-mind befolyásolhatják az emlő méretét és alakját életed során. 

A műtét után az ideális eredmény megőrzéséhez az egészséges életmód és étrend fenntartása nélkülözhetetlen. Mivel a melleid részben zsírból állnak, hízáskor megnőhet a mellméreted. Amennyiben a súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, beszélj erről a plasztikai sebészeddel! Ajánlott ugyanis, hogy csak a kívánt testsúly elérését követően kerüljön sor a műtétre, így elkerülhető a későbbiekben a bőr fogyás miatti megereszkedése.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Mellkisebbítés

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő előtte-utána fotónk...

Fotók és vélemények

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő értékelésünk...

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Nyíregyháza
6 év tapasztalat
Dr. Rozsos Tamás

Dr. Rozsos Tamás

Plasztikai sebész
Budapest
29 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Orvos értékelése:
4.2/5
4.2
Budapest
20 év tapasztalat
Plasztikai sebész, főorvos
Budapest
43 év tapasztalat
Főorvos
Orvos értékelése:
5.0/5
5.0
Budapest, Pécs
25 év tapasztalat
Plasztikai sebész, fül-orr gégész, fej-nyaksebész szakorvos
Orvos értékelése:
5.0/5
5.0
Budapest
15 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu