Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Hegplasztika

 • 5 db előtte-utána fotó
 • 7 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Minden szövetsérülés hegképződéssel gyógyul, de a hegek megjelenési formája és viselkedése különböző. Ideális a vékony, halvány, puha, kevéssé látható, úgynevezett biológiai heg. Ettől eltérő, zavaró, vaskos, behúzó, deformitást okozó hegek alakulhatnak ki, ha a sebgyógyulás feltételei nem ideálisak. A heg minőségét lényegesen befolyásolja a metszésvezetés. Ha rossz irányban történik, jó varrattechnika is látványos heggel járhat.

A leggyakrabban alkalmazott csomós öltések jó metszésvezetés mellett gyógyulhatnak szépen, de a bőrön való varrat átvezetésnek megfelelően úgynevezett “létra” marad vissza. Ennek teljes korrekciója csak az egész érintett bőrterület eltávolításával és a seb plasztikai sebészeti varratával lehetséges. A bőr feszességétől függően azonban ezek a “létrák” nem mindig vehetők ki teljes mértékben.

Az esztétikailag, vagy funkcionálisan zavaró hegek átalakítása gyakran sokkal hosszabb heget eredményez. Ezt azonban úgy készítik el, hogy kevésbé látható, vagy sokkal vékonyabb az előzőnél, és a korábbi heg húzása által gátolt mozgást visszaadja. Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy heg el nem tüntethető, és a heg milyenségét nagymértékben alkati tényezők befolyásolják. Ez az oka a keloid képződésnek is, melynek korrekciója a legnagyobb odafigyelés mellett is csak igen csekély eredménnyel kecsegtet. Általában elmondható, hogy esztétika okból tinédzser korban csak nagyon indokolt esetben végeznek hegkorrekciót.

Előnyök

 • Magabiztosabb érzés a nem kívánt, zavaró hegek eltávolítása után.
 • Minimális fájdalommal, felépülési idővel járó beavatkozás.

Hátrányok

 • Nem biztos, hogy teljes mértékig el lehet tüntetni a heget.
 • Az új heg gyógyulása és kinézete 100%-ig nem megjósolható.

Kérdések-válaszok

Minden olyan páciens számára megfelelő megoldás lehet a hegplasztika, akinek a testén zavaró hegek vannak, és emiatt nem tud felszabadultan bármilyen ruhát felvenni.

A beavatkozás előtt javasolt kerülni a dohányzást, hogy a bőr minél szebben gyógyuljon, így a legmegfelelőbb alany nem dohányzó vagy legalábbis a kezelés előtt 1 hónappal és a kezelés után 1 hónappal mellőzi tudja a dohányzást.

Úgy kell készülj, hogy a beavatkozás után 2-4 hétig kerülnöd kell a közösségi medencék használatát.

A beavatkozás biztonságosnak nevezhető, minimális kockázattal és szövődménnyel jár.

Amennyiben műtéti beavatkozásra kerül sor, a plasztikai műtét előtt bizonyos esetekben kivizsgáláson kell részt venned, hogy felderítsék nincs-e olyan egészségügyi problémád, amely befolyásoló tényező lehet a hegkorrekció szempontjából.

A műtét előtti kivizsgálás szükségessége függ a heg nagyságától és attól, hogy milyen érzéstelenítésben végzik a beavatkozást. A műtét előtti kivizsgálás során laborvizsgálatokat, szükség szerint egyéb vizsgálatokat /EKG, röntgen, ultrahang, stb./ végeznek, a plasztikai sebész javaslata alapján.

Bizonyos esetekben a hegkorrekció előtti napokban életmódváltást tanácsolnak. A megfelelő gyógyulás elősegítéséhez fontos, hogy ne dohányozz, mert a nikotin lassítja a regenerációs folyamatokat, rontja a sebgyógyulást. A plasztikai beavatkozás előtti napokban könnyű ételeket fogyassz, igyál sok folyadékot és szedjen vitaminokat, azonban arra figyelj, hogy a beavatkozás előtt 3-4 nappal ne fogyassz 1000mg feletti C-Vitamint! A hegkezelés előtt két héttel kerüld az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatát.

Helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban történik a műtét. Az esetek egy részében a heg egyszerű kimetszése és atraumatikus varrata elégséges, máskor bonyolult, a hegvonal lefutását megváltoztató beavatkozás adja a legjobb eredményt.

Gyakran bőrragasztót tesznek a sebre a jobb összehúzás és illesztés érdekében. A műtét befejezése után kötést tesznek a sebre, és helyi érzéstelenítésben végzett műtét esetén a klinikát elhagyhatod a beavatkozás után, altatás esetén egy éjszakát a klinikán kell töltened és másnap mehetsz haza.

Helyi érzéstelenítés esetében a beavatkozás előtt injekciók okozzák a legnagyobb kellemetlenséget. A műtéti terület nagyságától függ az injekciók száma. Miután hatott az érzéstelenítő, a beavatkozás után a páciens nem érez fájdalmat.

A gyógyulás első időszakában a terület érzékeny érintésre, de nem jelentkezik különösebb fájdalom, a második időszakban viszketésre lehet számítani mely inkább csak kellemetlenséget okoz.

Általában kímélő életmódot kell folytass hegplasztika után, melynek célja, hogy az új hegre minél kisebb széthúzó erő hasson. Varratszedés 2-4 héttel a műtét után esedékes.

A hegek utókezelése egyedi megbeszélés szerint történik, és majdnem olyan fontos az eredmény szempontjából, mint maga a műtét. Gyakran alkalmaznak leszorító tapaszokat, vagy szilikon tartalmú krémeket, annak érdekében hogy a hegek szépen gyógyuljanak.

A hegeket semmiképp nem érheti közvetlen napfény a beavatkozást követő 6 hónapban! Minden esetben le kell tapasztani vagy nagyon erős fényvédőt érdemes használni. Ez azért fontos, mert a hegekben nincsen pigment, így nem tud védekezni a napfény ellen és ha megég, lilás színű lesz, amely már nem múlik el.

A beavatkozásnak köszönhetően a hegek mérete lehet nagyobb lesz, mint az eredeti heg mérete, de a formája és vastagsága számottevően javul. Hegkorrekciós műtét esetén a végleges eredmény csak 18 hónap elteltével látható. Ennyi idő kell, mire a heg elnyeri végleges formáját. Ezután a hegek még képesek halványulni és még észrevehetetlenebbek lenni. Nem ideális gyógyulás esetén érdemes további terápiákat igénybe venni.

A heg állapotán az alábbi nem műtéti kezelésekkel tudsz javítani:

 • szilikon krémes terápia
 • soft laser
 • laser
 • szteroidos injekciós terápia
 • közvetlen hegplasztika után röntgensugár terápia

Forgalmazó