Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Kompressziós melltartók személyre szabva

Kompressziós melltartók személyre szabva

Négy évvel ezelőtt saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyi izgalommal és várakozással jár egy mellműtétre való felkészülés, ráadásul milyen sok kérdés is felmerülhet, amit nincs kinek feltenni.

Tudtam, hogy a sikeres végkifejlet rajtam legalább annyira múlik, mint a sebész keze munkáján, és a teljes felépüléshez elengedhetetlen a megfelelő melltartó kiválasztása. Szembesültem a piaci kínálat elégtelenségével: konfekció méretben gyártott, páncélként feszülő, keresztvarrásokkal tűzdelt kínzóeszközöket találtam, amelyek ráadásul csúnyák is voltak. A tökéletesen passzoló melltartót kerestem, ami minden előírt szigorú követelménynek eleget tesz, és még szép is. Ekkor találtam rá az én melltartómra, ami egy 20 éves textilipari tapasztalattal rendelkező, ruhaipari mérnök szakember munkája.

Számos orvos és páciens igényét figyelembe véve, a visszajelzések és az egyéni tapasztalataim alapján készült el azAdrienn kompressziós melltartó, ami mostanra a személyes ajánlásoknak köszönhetően több száz elégedett és visszatérő vásárlóval büszkélkedhet.

Élénken él bennem, mennyire zsongott a fejem anno a sok információtól, amivel minden lehetséges módon megpróbáltam kiokosítani magam, hogy majd amikor találkozom az orvossal, ne kérdezzek butaságot, és lehetőleg ne raboljam az ő drága idejét azzal, hogy zavaromban akkor fogalmazgatom a bennem kavargó félelmeket. Nagyon jól jött volna, ha valaki első kézből segít, és támogat. Arról már álmodni sem mertem, hogy végigkísér a rehabilitáció útján is. Azt hittem egyedül vagyok ezekkel az érzésekkel, de mostanra nem kérdés, hogy a legtöbb nőben ez hasonlóképp zajlik.

A fentiek miatt a kezdetektől feltett szándékom, hogy a melltartóm „csomagban” adjam: gondoskodással, lelki támasszal igyekszem segíteni mindazoknak, akik megtisztelnek a bizalmukkal – tapasztalataimmal, tudásommal szeretnék számukra az a személy lenni, akinek feltehetnek minden olyan kérdést, ami foglalkoztatja őket a műtétjükkel kapcsolatban, de a konzultáció alatt nem jutott az eszükbe, vagy „cikinek” érezték előhozakodni vele. Mindig elmondom, hogy nincs „hülye kérdés”, minden felmerülő téma érintése, vagy átrágása csak közelebb visz ahhoz, hogy nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban birkózzanak meg a rájuk váró kihívással. Bár nem vagyok orvos, nőként és korábbi páciensként nagyon is tudom, milyen érzés azon az oldalon állni!

Kommunikáció

A felkészültség, tájékozottság igazán hasznos, de a választott doktorunknak mégis akkor segítünk a legtöbbet, ha azt tudjuk pontosan, hogy milyen végeredményt szeretnénk azon túl, hogy egészségeset és szimmetrikusat. A kivitelezés és a megvalósítás mikéntjét inkább bízzuk a szakemberre, és hallgassunk is rá, ha már mellette tettük le a voksunkat: ő meg fogja mondani, hogy a kívánt végeredmény és az ehhez szükséges adottságaink mennyiben fedik egymást, vagy mennyire közelíthetők, illetve milyen módon. Tapasztalatom szerint sokat segít, ha őszintén felvállaljuk a vágyainkat, de mindig figyelembe vesszük a sebész, vagy a plasztikai orvos meglátásait. Fontosnak tartom a világos kommunikációt, mert így lehet az igényeket és azon keresztül a személyiséget kicsit feltérképezni, és én is beszélgetés útján fogok tudni melltartóban olyan opciót kínálni, ami leginkább hozzásegít az álom eléréséhez. Ez személytelenül, egy webshopos rendeléssel az én meglátásom szerint nem lehetséges.

„Hányas melltartót viselsz?”

A hozzám fordulók körében naponta tapasztalom, hogy milyen sokan határozzák meg tévesen a saját méreteiket, a fiókjuk tele van különböző számozású darabokkal, amelyekről – hogy védelmükben szóljak – nem csak ők tehetnek: ahány gyártó, annyiféle mérettábla. Ez már önmagában félrevezeti, vagy elbizonytalanítja a vásárolni kénytelen nőket, holott a megfelelő fehérneműk viselete nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is lényeges. Ebben is igyekszem maximálisan támogatni az érintetteket: számos kérdés tisztázása szükséges, hogy a pontos méretet és fazont megtaláljam, ezzel is levéve ennek a nem elhanyagolható döntésnek a terhét a műtét előtt álló válláról.

A sportmelltartó nem kompressziós melltartó!

Nem elég az idomokat hangsúlyozni, vagy kiemelni, védelmüknek, tehermentesítésüknek ugyanolyan fontos szempontnak kellene lennie. Különösen igaz ez, ha a hétköznapi használaton túl funkcionális kritériumokat szolgáló terméket keresünk, például sportoláshoz. Ám a legkörültekintőbben akkor kell eljárni, ha mellműtét utáni speciális melltartóról van szó, amit még véletlenül sem szabad összekevernünk egy sportmelltartóval!

Ez a gyakori fogalomzavar sajnos azon hölgyek körében is jellemző, akik mellműtétre készülnek, és ez komoly problémákat és rehabilitációs szövődményeket eredményezhet. Minden kompressziós melltartó használható sportmelltartóként, de fordítva ez a kijelentés nem igaz: az operáció utáni melltartónak sokkal komplexebb és összetettebb feladatot kell ellátnia, mint egy egészséges, ép és hegmentes testre tervezett sportmelltartónak. 

Egyedülálló anyag és kialakítás

A fenti tény csak egy a mellműtét előtt álló nők számára elengedhetetlenül fontos tudnivalók közül, és akkor még nem beszéltünk az orvosi elvárások és az egyedi igények összhangjáról, ami valódi kihívássá tette a legjobb kompressziós melltartó megalkotását. Biztosítson teljesen stabil tartást, de közben legyen kényelmes, hiszen hónapokig kötelező viselni, a mindennapjaink szerves része, a második bőrünk lesz! Pontosan emiatt sokkal jobb lenne, ha szerethetnénk, mint hogy feszengjünk benne, és alig várjuk, hogy végre megszabadulhassunk tőle, nem igaz?

A hagyományos kompressziós melltartók anyaga füllesztő és túl meleg, a bőr nehezen szellőzik az ilyen darabokban. A pamut alapúak esetében a formatartás jelenti a gondot: kinyúlik, deformálódik, a benne lévő lycra szál miatt (ami a rugalmasságért felel) pedig allergiás tünetek jelentkezhetnek az érzékeny bőrűeken.

Az Adrienn kompressziós melltartó anyaga egyedülálló: speciális, légáteresztő, rugalmas háló, ami tökéletesen idomul a testhez, képes lekövetni a frissen kötözött mellkas méretét és a már gyógyuló, kevésbé duzzadt melleken is kifejti a kompressziós hatást.

Minden nő szereti a szépet, szeretne vonzó lenni, ebből következően egyáltalán nem elhanyagolható igény az esztétikum. Egy mellműtét a teljes rehabilitációval együtt hosszú folyamat, és alapvető női törekvés, hogy addig is szeretnék lehetőségeinkhez mérten vonzóak, sőt dögösek lenni. Ezt a kívánalmat is figyelembe kellett vennünk a melltartó fejlesztésekor.

Nem éri meg óvatlannak lenni

Az orvosi előírásokat lelkesen követjük egy ideig, a fájdalom csökkenésével általában mégis egyre bátrabbá és türelmetlenebbé válunk. Jellemző a páciensekre, hogy bár megfogadják az operáció előtt, hogy mindent precízen és pontosan betartanak, valahogy mintha erre az elhatározásra csak a sajgás, húzódás, szurkálás, izomláz, keménység és duzzanat megjelenése emlékeztetné őket. Riasztóak lehetnek a korábban nem tapasztalt hirtelen fellépő érzetek, és minden esetben fontos, hogy az orvos tudjon mindenről, ami nyugtalanító!

Ám az emberi test szerencsés esetben hihetetlenül gyorsan képes regenerálódni, a fájdalmak alábbhagynak, a mozgástartomány kibővül, és amint jobban vagyunk úgy érezzük, hogy visszatérhetünk a műtét előtti mindennapi rutinhoz, vagy behozhatjuk a hetek alatt felgyülemlett lemaradást.

Egy kis takarítás, egy kis súlyzós edzés (hiszen a mozgásszegény kényszerpihenő hamar nyomot hagy néhány felszaladt plusz kiló formájában!) sőt, egy kis buli is belefér – elvégre már „meggyógyultunk”.

Egyáltalán nincs szó arról, hogy ne lenne szabad teljes életet élni, de rendkívül fontos volna legalább az első 2-3 hónapban a traumát átélt mellizomnak, szöveteknek, bőrnek megteremteni a rehabilitáció feltételeit, aminek szerves része a speciális melltartó viselete éjjel-nappal!

Implantátum behelyezésekor ez hatványozottan igaz, hiszen az egész szervezetnek meg kell barátkoznia az idegen anyaggal, az átmetszett izomnak és a környező szöveteknek pedig az új plusz tömeghez is hozzá kell szoknia. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az implatátumok fixálódása legalább két hónapot vesz igénybe, és utána is óvakodni kell a mellizom direkt terhelésétől. Nem csak a mellnagyobbítás igényel különös körültekintést, a mellkisebbítő operáción átesetteknek is nagyon kell vigyázniuk magukra, a felvarrást és kisebbítést magában foglaló kombinált esetek, a masztektómia és a 2in1 műtétek pedig a legkomplikáltabb beavatkozások közé tartoznak.

Mindezek miatt súlyos következménnyel jár, ha a kompressziós melltartó viseletét a páciens önkényesen megszakítja, csinos új bikinijében wellnessre megy, hova tovább, esetleg szórakozni indul – mert már annyira szeretné megmutatni az új alakját, lehetőleg valami csinos ruhában, amiből pont kilóg, az a fránya melltartó!

A jelenleg piacon kaphatók többsége olyan előnytelen szabású, hogy bő pulóver vagy garbó kivételével kis túlzással az „űrből is látszik” az ormótlan alsónemű. Attól a pár órától nem lehet bajom – gondolja a már ereje teljét visszanyert alany, és legeslegrosszabb megoldásként megszabadul páncéljától. Aztán jön a hidegzuhany: mintha az egyik implantátum lejjebb lenne, mintha a felső szegmens megduzzadt volna, a heg kipirosodik, vagy még rosszabb esetben meg is nyílik. Ehhez társulhat egy csillapíthatatlan izomláz, forróság érzés, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem fáj semmi. Egyszerűen csak más lett, nem szimmetrikus. De hát csak pár óra volt, lehetetlen! – sajnos nagyon is lehetséges, annyi idő melltartó nélkül, és már kész a baj.

Függetlenül attól, hogy egészségügyi, vagy esztétikai beavatkozásról van szó, az mindenkire igaz, hogy mentálisan, lelkileg és fizikálisan is hatással van rájuk a műtét, nem beszélve az anyagi vonatkozásokról, mint az operáció ára, a munkából való kimaradással járó bevétel elmaradása, a gyógyszerek és rehabilitációs termékek költségei. Ez az, ami kárba veszhet csupán néhány órányi lazaság miatt.

A fent említett rémtörténetek következményéért nem fair az orvost támadni vagy a körülményeket hibáztatni, mert ez sajnos a rehabilitáció alapszabályait be nem tartók helytelen és felelőtlen viselkedésének köszönhető.

Az Adrienn kompressziós melltartó fejlesztésekor fontos szempont volt, hogy a műtét utáni melltartó ne csak a kórházi ágyon fekve, hanem a hétköznapokban is hordható legyen: ízléses, sőt szexi, lehetőleg ruha alatt észrevétlen maradjon. Figyelembe véve a műtéti beavatkozás fajtáját, a páciens alkatát és implantátum behelyezésekor annak méretét, a melltartó többféle fazonban készülhet: magas, normál és alacsonyabban szabott középrésszel is akár. Utóbbi lehetővé teszi, hogy a varratszedést követően már dekoltázst villanthasson az, aki – érthetően – nem bírja ki, hogy ne mutassa meg kerek formáit – mindezt a megbízható és teljes stabilitást adó melltartójában.

Finomhangolás

Meglepő lehet, de tény: a megfelelő körültekintéssel megválasztott kompressziós melltartó képes a műtét utáni állapotot tovább korrigálni a végleges fixálódásig. Persze még véletlenül sem bíztatok senkit magánakciókra, vagy az operált mellük önkényes igazgatására, de az orvosuk tudtával és közreműködésével a rehabilitáció alatt további előnyös formálódás érhető el. Az Adrienn kompressziós melltartó egyedülálló, nagyon rugalmas, de mégis teljesen formatartó áttetsző anyaga és a több sor franciakapoccsal és vállpántokkal variálható szorossága lehetővé teszi az orvosilag is jóváhagyott finomhangolást (például a túl távol ülő mellek közelebb hozását).

Egy egészségügyi, de egy esztétikai beavatkozással sem csak addig kell számolni, amíg az ember kórházban van, hanem még hónapokkal utána is, hiszen a teljes felépüléséig figyelmet és átmeneti életmódváltást is igényel.

Akár természetes eredményre vágynak, vagy csak egy kis finomítást és a pár évvel korábbi formát kívánják viszontlátni, akár azt szeretnék, hogy kedvünkre hangsúlyozhassák azt, amit előtte takargattak, vagy ami komplexusokat okozott – igyekszem egyedi melltartóimmal és tapasztalataimmal támogatni a hozzám forduló nőket.

A saját végig járt utam és sikerem ösztönzött arra, hogy támogatásommal és egy egyedi igényeket kielégítő melltartóval segítsem azokat, akik bármilyen, a mellüket érintő operáció előtt állnak, vagy már átestek rajta, és egészségtudatosan és felelősségteljesen állnak a rehabilitációjukhoz, de nem szeretnék beáldozni az esztétikumot és kényelmet a megbízhatóság oltárán.

Szerző: Mándi Adrienn

Fotó: Regina Benkő Photography

Termékfotók: Foto-Da Stúdió