Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellkisebbítés: árak, előtte-utána fotók, felkészülés, beavatkozás, gyógyulás

 • 2 db előtte-utána fotó
 • 20 db orvosok
 • 8 db klinikák
 • 6 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Fontos tudnivalók a mellkisebbítésről

Bár a köztudatban inkább a mellnagyobbítás az ismert, a valóságban a mellkisebbítés a leggyakrabban végzett mellplasztika. Sok hölgy szenved az aránytalanul nagy mellek által okozott mozgásszervi panaszoktól, és az áthajlási redő higiénés problémáitól, melyeket egy egyszerű műtéttel enyhíteni lehet, vagy akár teljesen meg is szüntethetőek.

A szövettöbbletek csökkentése, idegen szóval redukciója megszünteti a kórosan megnagyobbodott mellekkel kapcsolatos panaszokat. A mellkisebbítéses felvarrást nevezik orvosi nevén redukciós mellplasztikának.

A mellkisebbítés véglegesen orvosolja a hát, a nyak, a gerinc és a vállízület fájdalmait és az ezek következményeként fellépő rossz testtartással járó problémákat is. A mell alatti összefekvő bőr gombás fertőzései, kipállása is végérvényesen megszűnik, az életminőség jelentősen javul. A műtét után normál méretű, kényelmes melltartót viselhetnek a páciensek, sőt, a testmozgás és a versenyszerű sportolás is könnyebbé válik.

Kinek van szüksége mellkisebbítő műtétre?

Mellkisebbítésre azoknak a pácienseknek van szüksége, akik úgy érzik, aránytalanul nagyok a melleik, és azok akadályozzák őket az öltözködésben, a mozgásban, és egyéb kellemetlenségekkel is járnak. Ilyenek a kóros hát- vagy nyakfájás, amik károsan befolyásolják az egészséget és hétköznapokat. Mellkisebbítésre sok esetben nem csupán az esztétikai javulás miatt vállalkoznak a páciensek; a legfőbb cél általában a mellredőben kialakult bőrelváltozások megszüntetése.

Mellkisebbítés oka

Biztonságos-e a mellkisebbítés?

A beavatkozás nagymértékben biztonságos, a leggyakoribb mellékhatása a véraláfutás és a duzzanat, mely rövid idő alatt elmúlik. Mint minden műtétnél, természetesen itt is előfordulhatnak korai műtéti szövődmények – sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, vérömleny és a keringési és beidegzési károsodások kockázata is fennáll.

Hogyan lehet felkészülni egy mellkisebbítő beavatkozásra?

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz, mennyivel kisebb kebleket szeretnél, és, hogy azok milyen formájúak legyenek. Ebben segíthet az, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz – az oldalunkon is sok referenciafotót találsz.

Ha már megvannak az elképzeléseid, biztosan lesz egy sor kérdésed; olvasd végig ezt a cikket, mert a leggyakoribbakat mi is igyekeztünk megválaszolni. A maradékot írd össze, és ne félj tőle, hogy az összeset feltedd az első konzultáció során.

A műtét előtti teendőid

Első lépésben konzultálnod kell a szakemberrel, aki megválaszolja minden kérdésed, felméri az egészségügyi állapotodat, tájékoztat a lehetőségekről és személyre szabott műtéti tervet készít. Minden információval el fog látni arról, hogy mi történik ezután.

 • A műtét előtt legkésőbb 2 hónappal abba kell hagynod a dohányzást.
 • A műtét előtti hetekben szükséged lesz az alábbi vizsgálatokra:
  • nagylabor, mely egy vizelet- és egy vérvizsgálatból áll
  • EKG
  • mellkasröntgen
  • mellvizsgálat, mely korodtól függően mellultrahang vagy mammográfiai vizsgálat lesz
 • A műtét előtt 3 nappal el kell hagynod a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin fogyasztását, és minden, vérzékenységet okozó gyógyszert szedését. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.
  Mellkisebbítés ultrahang

  Mi történik pontosan egy mellkisebbítő műtét során?

  A műtét során a plasztikai sebész eltávolítja a mellből a bőr-, a zsír- és a mirigyszövet-többletet, úgy, hogy a mellek arányosan kisebbek legyenek. Megformálja és felvarrja a melleket, ami magába foglalja a mellbimbók felemelését és a mirigyállomány anatómiai helyzetben történő rögzítését is, ezáltal a kisebbített mellek formásak és feszesek lesznek.

  A mellkisebbítést altatásban végzik, és általában 2-4 órát vesz igénybe. A műtét után egy éjszakát a klinikán kell töltened ápolás és megfigyelés céljából.

  Különböző műtéti-technikák állnak rendelkezésre, az orvosoddal együtt fogtok dönteni, hogy melyik lesz számodra a legjobb. Minden esetben testreszabott műtéti tervet készítünk, amelyet a mell adottságai (a méret, a lógás mértéke, az aszimmetria, stb.) határoznak meg. Minden esetben olyan megoldást választunk, amellyel a lehető legnagyobb az esély arra, hogy a beavatkozás után szoptathatsz.

  A két leggyakrabban alkalmazott műtéti módszer:

  1. Függőleges heggel járó, „nyalóka” technikának is nevezett módszer: nevét arról kapta, hogy a kör alakú bimbóudvar és a függőleges vágás egy nyalóka-formát mutat. Ez esetben a bimbóudvar körüli metszés összekapcsolódik egy függőlegesen futó metszéssel, amely a bimbóudvar alsó pontjától a mell alsó határ vonaláig tart. Ez a módszer a közepesen és a mérsékelten megnagyobbodott mellek, illetve a kb. 10 centimétert nem meghaladó lógás eseteiben használható.
  2. Fordított-T, „invert-T” vagy „horgony” módszer: a bimbóudvar körül metszéshez függőleges és az alsó határt jelentő áthajlási redőben futó metszésekkel egészülnek ki. A legsúlyosabb esetekben a nagymértékű kisebbítés érdekében csak ez a technika végezhető.

  Ha a mell lógása a 15 centimétert meghaladja, akkor a mellbimbó ugyanekkora távolságot tesz meg függőleges irányban, felfelé. Ekkora, vagy ennél nagyobb mértékű lógás esetén kockázatos a mellbimbó-bimbóudvar komplexum vérkeringésének épsége, ami elhalással fenyegethet. Ilyen esetekben a sebész mérlegeli a bimbó-bimbóudvar komplexum szabad áthelyezését, “átültetését”.

  Zsírleszívás is alkalmazható a mellek térfogatának csökkentésére. Ez az eljárás kíméletesebb, mert az ereket és az idegeket kevésbé érinti, és rövidebb gyógyulási idővel jár. Önmagában a zsírleszívásos mellkisebbítés csak ritkán, válogatott, arra alkalmas esetekben végezhető eredményesen. Gyakrabban használják kiegészítő módszerként a kimetszéssel járó műtétek során, kontúrkorrekció céljából.

  A mellkisebbítés folyamata

  Mennyi a mellkisebbítés ára? Mi befolyásolja ezt?

  A mellkisebbítés ára talán a legnagyobb skálán mozog az esztétikai piacon, mivel függ az orvos tapasztalatától és a műtét nehézségétől, amit elsősorban az anatómia, a mellek mérete, és a kívánt eredmény határoz meg, valamint az ebből adódó, a műtőben eltöltött idő.

  A mellkisebbítés ára 750.000 Ft-tól 1.900.000 Ft-ig terjedhet.

  Mellkisebbítés TB támogatással: van-e ilyen lehetőség?

  Annak ellenére, hogy a szépészeti/kozmetikai műtéteket nem fedezi a társadalombiztosítás, jogszabályban meghatározott esetekben a mellkisebbítést finanszírozza. A TB támogatott esetekben a testsúly meghatározott százalékát el kell érnie az eltávolított mellszövetek súlyának. A konzultáció során van lehetőség tisztázni a kisebbítés mértékét. Amennyiben TB által finanszírozott műtétet szeretnél, állami intézményben kell orvost keresned, aki ezzel foglalkozik, a mi számlánkat sajnos nem fogadja be az egészségügy.

  Milyen hosszú a mellkisebbítés után a regenerálódási idő? Mire kell figyelni?

  A műtét után kompressziós melltartót kell viselned. Az első héten steril fedőkötés is kelleni fog, illetve biztonsági szívócsővet (drain) kapsz, mert a vérrel kevert szövetnedvek eltávolítása gyorsítja a gyógyulást, és jelezhet egy esetleges vérzéses szövődményt is. Ezt általában már másnap reggel eltávolítjuk. Az első héten meggyógyulnak a bőrmetszések, ez a kezdeti mellgyógyulási szakasz. Eleinte enyhe vagy közepes fájdalomra és némi véraláfutásra számíthatsz, a fájdalom két-három hétig is megmaradhat, azonban fájdalomcsillapítókkal kezelhető.

  Ezután a munkád jellegétől függ, hogy meddig fogsz lábadoznod; ha irodában dolgozol, 1 hét, ha könnyű fizikai munkát végzel, 3 hét, ha nehéz fizikai munkát végzel, 4-5 hét elteltével térhetsz vissza. A teljes gyógyulási folyamat 7 hét, bár a mellkisebbítési eljárás után 6-8 hét szükséges a teljes felépüléshez. Ebben az időszakban a gyulladás és a duzzanat olyan mértékben csökken majd, hogy melleidet lazának, természetesnek és kényelmesnek fogod érezni.

  A műtét után 4 hétig kompressziós, majd további 2-4 hétig sportmelltartót ajánlott viselned.

  4-6 héten belül biztosan visszatérhetsz a szokásos tevékenységekhez, azonban kerüld a megerőltető tevékenységet, és ne emelj nehéz tárgyakat. Miután a bemetszések teljesen meggyógyultak, elkezdheted a szilikonos hegkezelő termékek használatát, melyek minimalizálják a hegek láthatósá

  Mi történik a gyógyulási szakasz után? Mikor szükséges kontrollra menni?

  A mellkisebbítés során drain csöveket helyezünk be a műtéti területre, melyeket másnap, mielőtt hazamész, általában eltávolítunk. Indokolt esetben 3-4 napig bent hagyjuk.

  A műtét után az első 3-4 napban fájdalomra és feszülő érzésre kell számítani, és érdemes félig ülve aludni. A kötéseket kizárólag az orvosod utasítására veheted le, ami az első pár kontroll után szokott megtörténni. Addig “cicamosakodással” kell megoldanod a tisztálkodást. A gyógyulásodtól függ, hogy mikortól zuhanyozhatsz – erre az időre leveheted a kompressziós melltartót. Fürdés után vasalt törölközővel óvatosan szárazra kell törölni a műtéti területet, és utána azonnal vissza kell venni a melltartót.

  A kontrollvizsgálatok az első időszakban rendszeresek, általában a 3. napon, az 1., 2. és a 3. héten találkozunk. Ha a gyógyulás során minden rendben, akkor 6. héten van egy nagy kontrollvizsgálat, és ha ezen mindent rendben talál az orvosod, a kompressziós melltartót elhagyhatod, és visszatérhetsz az azt megelőző életviteledhez. Ezután 3-6-12 hónaposan kell megjelenned a további kontrollvizsgálatokon.

  Mivel az emlőszövet a műtét során jelentős mértékben változik, 6 hónap vagy akár egy év is eltelhet, amíg minden duzzanat elmúlik, és az eredmény véglegesnek tekinthető.

  Természetes, ha az első 6-12 hónapban érzéketlenséget, zsibbadást és olykor belenyilalló érzést tapasztalsz, de ezek többségében elmúlnak. A későbbiekben kétévente javasolt a mellvizsgálat és a kontrollvizsgálat a plasztikai sebészednél.

  Milyen eredmény érhető el a mellkisebbítéssel, és meddig tart?

  A mellkisebbítés tartós, de ettől még nem válik immunissá a hormonális változásokkal, a súlygyarapodással és a gravitációval szemben, amelyek a mell méretét és alakját továbbra is megváltoztathatják. A melleid tehát tovább öregszenek és változnak (akár nőhetnek, és meg is ereszkedhetnek). A terhesség, a hormonális változások, a menopauza és a testsúlyváltozás mind-mind befolyásolhatják az emlő méretét és alakját életed során.

  Hegeid mindenféleképpen lesznek, melyekkel meg kell barátkoznod, mert ugyan halványulni fognak az idő során, de teljesen eltűnni csak az esetek nagyon kis százalékában tudnak.

  A műtét után az ideális eredmény megőrzéséhez az egészséges életmód és étrend fenntartása nélkülözhetetlen. Mivel a melleid részben zsírból állnak, hízáskor megnőhet a mellméreted. Amennyiben a súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, beszélj erről a plasztikai sebészeddel! Jobban jársz ugyanis, ha csak a kívánt testsúly elérése után kerül sor a műtétre, így elkerülheted a későbbiekben a bőrnek a fogyás miatti megereszkedését.

  Mellkisebbítés előtte-utána fotó

  Milyen kellemetlen következményei lehetnek a mellkisebbítő műtétnek?

  Hosszú távú jelenség a kismértékű mell-aszimmetria, amely szinte mindig észlelhető. Ez az enyhe eltérés az úgynevezett természetes mértékű különbség, ami a műtét előtt is fennállt, még ha nem is vetted észre. A sebész törekszik a legnagyobb mellszimmetria elérésére, de ennek ellenére előfordulhat méret- és formabeli eltérés. Ha ez zavaró mértékű, akkor dönthetsz a korrekciós műtét mellett. A mellbimbó érző beidegzése, erogén ingerelhetősége átmenetileg csökken, de 3-4 hónapon belül helyreáll a normál érzés. Végleges érzéskiesés mindössze az esetek 2%-ában fordul elő.

  A mellkisebbítés jelentősen befolyásolja a szoptatási képességet. Általánosságban kijelenthetjük, hogy minél nagyobb mértékű a kisebbítés, és minél nagyobb a felvarrás távolsága, ezzel párhuzamosan annál nagyobb a szoptatási képesség károsodása. A működéskiesés mértéke a műtéti technikától is függ. Tapasztalataink szerint, ha a beavatkozás nem, vagy csak kismértékben érinti a mell központi részét, a mellbimbó-mellbimbóudvar komplexum mögötti területet (ahol a tejcsatornák futnak és összekapcsolódnak), akkor a szoptatás az esetek 75-90%-ban lehetséges lesz.

  Előnyök

  • A műtét után arányosak lesznek a melleid, megfelelnek a testarányoknak, a tápláltságnak és az életkornak.
  • Teljesen megszünteti a nagy méretű mellek okozta panaszokat, mint például a hátfájás vagy a mell alatti redőben jelentkező bőrproblémák.
  • Segíti az önbizalmad visszanyerését.
  • Nagyon nagy mértékben javítja az életminőséget.
  • A túl nagy méretű mellbimbóudvar méretének csökkentése a műtét fontos eleme, ezáltal melled esztétikusan arányos lesz.
  • Melled ideális méretének köszönhetően végre úgy öltözhetsz, ahogyan szeretnél.
  • A korábban nehéznek tűnő fizikai tevékenységeket is komfortosan végezheted, de sportmelltartó viselése javasolt.
  • A testarányok javulása miatt karcsúbbnak tűnsz, előnyösebb megjelenésedet környezeted is észreveszi.

  Hátrányok

  • A gyógyulás kezdetén az enyhe fájdalom természetes, de ez a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal kezelhető.
  • Számítanod kell arra, hogy a műtét hegekkel jár, és azokat néhány hónapig ápolni kell, illetve hegkezelésre is szükség lehet.
  • A műtétek eltérő mértékű hatással lehetnek a szoptatási képességre, de a kezelőorvosok mindig olyan módszerre törekednek, melyek a legkisebb mértékben befolyásolják azt.
  • A mellkisebbítés mindig enyhe aszimmetriával jár, a mellek nem lesznek tökéletesen egyformák – de ez a természetes mellek esetében is így van.
  • Kisebb méret- és formabeli eltérések előfordulhatnak.
  • A bimbókomplexum-érzés csökkenése az esetek döntő többségében átmeneti, általában 3-4 hónap alatt megszűnik. De extrém méretű, gigantikus mellek redukciója után érzésvesztés maradhat vissza.

  Orvosok

  Összes (20)