Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Szemhéjplasztika

 • 15 db előtte-utána fotó
 • 15 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 350.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

A szemhéjplasztika (másnéven blepharoplasztika) feszesíti, és megemeli a megereszkedett szemhéj bőrét. A legtöbb páciensnek a szemhéjplasztikával az a célja, hogy fiatalabbnak tűnjön, és kevésbé látszódjon tekintete fáradtnak.

A felső szemhéjon a megereszkedett, logó bőr feszesítését hajtják végre, míg az alsón eltüntetik a táskákat. Ezeket az eljárásokat külön-külön vagy akár egyszerre is el lehet végezni.

Előnyök

 • A blepharoplasztika segítségével tekinteted fiatalosabbnak és éberebbnek fog tűnni.
 • Egy tanulmány szerint a felső szemhéjplasztikának számos pozitív következménye van: megnöveli a látómezőt, javítja a látást, csökkenti a fejfájást.
 • A beavatkozás kevesebb, mint 1 órát vesz igénybe, és az egyetlen fájdalom, amivel jár, az az érzéstelenítő beadása.
 • Helyi érzéstelenítéssel végzik, kérés esetén bódítással egybekötve.
 • A gyógyulás gyors, 7-10 napig számíthatunk duzzanatokra.
 • Mivel a bemetszések a természetes redőkben helyezkednek el, a gyógyulás után minimálisan láthatóak.
 • Ha látásromlás szempontjából van szükséged szemhéjplasztikára, akkor fedezhető egészségbiztosítással.

Hátrányok

 • Szükséged lesz 4-7 szabadnapra a gyógyuláshoz.
 • A főbb mellékhatások a duzzanat és a véraláfutás.
 • Szemszárazság és irritáció léphet fel a beavatkozás után.
 • Mint a legtöbb műtétnél ennél is az idő előrehaladtával és a korral az eredmény látványossága csökkenhet, ilyenkor meg kell ismételni a beavatkozást.
 • A szem körüli izmok és idegek nagyon érzékenyek, melyek sérülésveszélye ugyan fennáll, de nagyon kevés rá az esély.
 • Ha túl sok bőrt távolítanak el a szemhéjról, befolyásolhatja, hogy teljesen le tudjuk-e csukni a szemhéjunkat.
 • Ha az alsó szemhéjról túl sok bőrt távolítanak el, az lehúzhatja a szemünk vízvonalát, ami szárazsághoz és látásromláshoz vezethet.
 • A túl sok zsír eltávolítása alsó szemhéjplasztikánál üreges és sötét karikákat eredményezhet. Ez megelőzhető vagy csökkenthető zsírbetöltéssel (tartós hatás) vagy injektálható töltőanyagokkal (ideiglenes javítás).

Kérdések-válaszok

A legtöbb páciens 40 éves kor körül érdeklődik a szemhéjplasztika iránt, amikor a kor előrehaladtával a szem körüli bőr veszít rugalmasságából és megereszkedik. A műtét azonban megoldás lehet fiatalabbak számára is, akik idő előtt tapasztalják magukon az öregedés jeleit, vagy egyéb esztétikai problémával küzdenek.

Tipp: Az orvosok úgy tartják, hogy a homlok, a szemöldök és a szemhéj együttesen járul hozzá a szemhéj kinézetéhez, ezért a megfelelő cél elérése érdekében ezeket együttesen kell vizsgálni, és gyakran együttesen érdemes korrekciózni. Nem mindig elegendő a problémák egy részét kezelni, hogy elérjük a várt eredményt.

A blepharoplasztikai műtétet biztonságosnak tekintik, minimális mellékhatással jár. Ugyanakkor, mint minden sebészeti beavatkozás, ez is kockázatokkal és lehetséges szövődményekkel jár, beleértve az érzéstelenítésre adott reakciót is.

A felső és az alsó blepharoplasztikához kapcsolódó kockázatok és mellékhatások közé tartozik a duzzanat, a véraláfutás, a vérzés, az átmenetileg homályos látás (a szemedre kent kenőcsből), a kemózis (szemgolyó nyálkahártyájának duzzanata) és a fertőzés. A következő mellékhatások előfordulhatnak a beavatkozás után: könnyező szem, kettőslátás, fényérzékenység.

Az egyik legritkább és nehezen javítható blepharoplasztikai kockázat az, hogy a műtét során túl sok bőrt távolítanak el, ami megnehezítheti a szem teljes becsukását. Ha a szemhéjplasztikában nagy tapasztalattal rendelkező sebészhez fordulsz, ez a kockázat minimalizálható.

Az összes lehetséges kockázatról az orvosodtól kapsz felvilágosítást.

A felső szemhéjplasztika helyi érzéstelenítéssel zajlik, amellyel elzsibbasztják a szem körüli területet. Műtét előtt berajzolják a szemhéjat, hogy meghatározzák, mennyi bőrt kell eltávolítani.

Miután hatott az érzéstelenítő, a sebész bemetszést ejt a szemhéj természetes ráncán, és eltávolítja a felesleges bőrt. Esetenként kis mennyiségű zsír is eltávolítható. Legtöbb esetben csak eltávolítják a felesleges bőrt, de néha izomfixálásra is szükség lehet, hogy a szem nyitottabbnak tűnjön.

Az alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztika valamivel kellemetlenebb. Ennél a beavatkozásnál a bemetszést közvetlenül az alsó szempillavonal alatt, mögött vagy a szemhéj hátsó részén végzik. A cél az extra zsír eltávolítása, a duzzanatok tompítása és egyes esetekben a megereszkedett bőr feszesítése. Ha csak felesleges zsírt kell eltávolítani vagy áthelyezni, akkor a bemetszést az alsó szemhéj belső oldalán ejtik. Ezt nevezik transzkonjunktivális technikának, ami nem hagy maradandó heget.

Az alsó és felső szemhéjplasztika egyaránt végezhető szikével vagy lézerrel. Ha mindkét eszközt helyesen használják, akkor az eredmény hasonló. Az orvosok egy része úgy tartja, hogy a lézer esetében kevesebb a vérzés, míg mások azt állítják, a metszés gyógyulási folyamata hosszabb.

A szemhéjak öregedésével az alsó szemhéjak rugalmassága gyengül. Ha ezt figyelmen kívül hagyják, és a beavatkozás során erre nem fordítanak figyelmet, akkor megnő a szemhéj rossz elhelyezkedésének kockázata. A szemhéjgyengeségben szenvedő betegeknél gyakran végeznek középső szemhéjemelést vagy szemizomszuszpenziót.

A felső szemhéjplasztika

A felső szemhéjplasztika 40 perc és 1 óra közötti időtartam alatt zajlik le. Az alsó valamivel tovább tart, hacsak nem transzkonjunktivális technikát alkalmaznak. Ha zsírbetöltést is végeznek, akkor az plusz 30 percet jelent.

A teljes felépülés néhány hónapig tart, de a duzzanatok a gyógyulás első hetében a legsúlyosabbak. Az orvosok azt javasolják, hogy két hét szabadságot vegyél ki, de sokan már 1 hét után újra munkába állnak. Tapasztalatok szerint az első 7-10 nap a legnehezebb.

A gyógyulásra szánt idő a műtét típusától is függ. Ha minimális a zsír- vagy bőreltávolítás, akkor a gyógyulás akár néhány napos is lehet. Ha jelentősebb izomdisszekciót vagy bőremelést hajtottak végre, akkor 2 hétig is elhúzódhat.

A gyógyulást segíthetjük, ha hideg borogatást alkalmazunk a szemkörnyéken, illetve félig ülő helyzetben alszunk. Használhatsz szemcseppet, amit az orvosod javasol, és ügyelj, hogy minimalizáld a fertőzés esélyét: ne érintsd meg a műtét területét, és ne folyass rá vizet!

Ha az orvosod nem felszívódó varratokat alkalmazott, akkor 5-7 nap múlva vissza kell menned varratszedésre. A varratszedés után már használhatsz sminkterméket, illetve krémeket.

Az első 2 hét után újra végezhetsz megerőltető tevékenységet, beleértve a testmozgást is.

A kontaktlencsét a műtét után 2 hétig mellőznöd kell. A vágás közelében lévő terület érintése, illetve húzása növelheti a fertőzés kockázatát és a varrat szétnyílását. Napszemüveg használata javasolt a műtét után, hisz védi az érzékeny szemet és bőrt, valamint elrejti a zúzódásokat.

A duzzanat általában két héten belül elmúlik, de akár 1 hónapig is eltarthat, mire a teljes végeredmény látszódik. A szemhéj gyűrődésében található hegek egy éven belül elhalványulnak.

Az eredményeknek általában 10-15 évig vagy tovább kell látszódnia. Mivel a bőr folyamatosan öregszik és veszít rugalmasságából, a későbbiekben szükség lehet újabb beavatkozásra. A műtéttel nem állítják meg az öregedési folyamatot a szem körül, csak lassítják azzal, hogy a szemhéjad olyan lesz, mint fiatalabb korban. Szerencsére a szemhéjplasztika egy élet során többször ismételhető, amennyiben erre szükség van.

Habár műtét nélkül nem igazán lehetséges látványosan szemhéjemelést végezni, néhány más kezelés segíthet. A lézer az egyik ilyen megoldás, ami feszesebbé teheti a bőrt és kisimíthatja az apróbb ráncokat. Ennek gyógyulási ideje 3-7 nap.

A Thermage egy FDA által jóváhagyott bőrfiatalító kezelés, amely rádiófrekvenciás energiát használ a bőr feszesebbé tételéhez, és biztonságos a szem körüli használatra. Ideális enyhén megereszkedett bőrre.

Az injekciós lehetőségek is alkalmazhatók ilyen esetekben: Botulinum toxinnal vagy Dysporttal megemelhetik a szemhéját.

A Botulinum toxin injekcióval megemelhetjük a szemöldököt lefelé húzó izmokat, ami lehetővé teszi a szemöldök természetes feszesítését. A hatás általában 3-6 hónapig tart.

További alternatívák lehetnek a hialuronsavas töltőanyagok, amelyek a szemöldök sarkainak megemelését végzik.

Átlagosan a felső szemhéjplasztika 220.000-250.000 forintba kerül, az alsó szemhéjplasztika kicsivel drágább, ennek ára átlagosan 350.000 forint körül mozog. Az ár függ a lokációtól, az érzéstelenítés típusától és attól, hogy alsó vagy felső szemhéjplasztikát, esetleg mindkettőt végeznek.

Gyakran a szemhéjműtétet más arcfiatalító eljárásokkal hajtják végre, például arcplasztikával, szemöldökfeltöltéssel vagy zsírbetöltéssel. Több eljárás egyidejű alkalmazása általában csökkentheti az egyes eljárások költségeit.

A biztosítás nem fedezi a kozmetikai és plasztikai eljárásokat, ha csak nem egészségügyi szempontból van szükség a műtétre.

Orvosok

Összes (15)