Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Szemhéjplasztika: tények és árak

 • 61 db előtte-utána fotó
 • 20 db orvosok
 • 8 db klinikák
 • 10 db értékelés
 • 326.667 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Fontos tudnivalók a szemhéjplasztikáról

Szemünk és környéke folyamatosan változik életünk során. A szemhéj megereszkedése is együtt jár a természetes öregedéssel, de genetikai okai is lehetnek. Korunk előrehaladtával szemhéjunk bőre kinyúlik, ráborul a szempillákra, amely látászavart okozhat. A szemhéj akár ki- vagy be is fordulhat, mivel a kötőszövetek károsodnak. Ha ezek a problémák tartósan fennállnak, más szemszövődmények alakulhatnak ki. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a szemhéjplasztika.

Esztétikai és egészségügyi okokból is vállalkozhatunk a beavatkozásra. A műtét esztétikai célja, hogy fiatalabbnak és kevésbé fáradtabbnak tűnjünk, és megkönnyítsük a sminkelést. Felső szemhéjplasztika után a lógó szemhéj többé már nem fogja elkenni a szemfestéket. A szemhéjplasztika javítja a látást.

A felső szemhéjplasztika feszesíti és megemeli a megereszkedett szemhéjat. Az alsó szemhéjplasztika eltünteti a megereszkedett bőrt és a felesleges zsírpárnákat.

A felső szemhéjplasztika gyakoribb, mint az alsó. Ennek oka, hogy a felső szemhéj megereszkedése fiatalabb korban érinti a nőket.

Kinek ajánlott a felső szemhéjplasztika?

A legtöbb páciens 40 éves kora körül kezd el érdeklődni a felső szemhéjplasztika iránt. Ekkora a szem körüli bőr veszít a rugalmasságából és megereszkedik. Fiatalabbak számára is megoldást nyújt a beavatkozás, ha előbb tapasztalják az öregedés jeleit vagy genetikai okokból erősebben megereszkedett a szemhéjuk.

Milyen esetben ajánlott az alsó szemhéjplasztika?

Ha érezhetően megereszkedett az alsó szemhéj, vagy a felesleges zsírpárnák zavarnak minket, megoldást nyújt az alsó szemhéjplasztika.

Ha téged a szem alatti karikák zavarnak, nem fog megoldást nyújtani ez a beavatkozás. Ebben az esetben a hialuronsavas feltöltés vagy saját zsír betöltése ajánlott.

Mennyire biztonságos a beavatkozás?

A szemhéjplasztika biztonságos, kevés szövődménnyel jár. Fontos tudnod, hogy mint minden műtéti beavatkozás, úgy a szemhéjplasztika is kockázatokkal és szövődményekkel jár.

A felső és az alsó szemhéjplasztika szövődményei az alábbiak lehetnek:

 • duzzanat,
 • véraláfutás,
 • vérzés,
 • átmenetileg homályos látás,
 • a szemgolyó nyálkahártyájának duzzanata,
 • fertőzés,
 • könnyező szem,
 • kettőslátás,
 • fényérzékenység.

Ha a műtét során túl sok bőrt távolítanak el, megnehezülhet a szem teljes becsukását. Ha tapasztalt plasztikai sebészhez fordulsz, ez a kockázat minimalizálható.

Az egyéb kockázatokról tájékoztatni fog orvosod. Mindenképpen tájékoztasd az egészségügyi állapotodról, ismert betegségeidről és gyógyszereid listájáról.

Hogyan készülj fel a műtétre?

Mindkét beavatkozást egy személyes konzultáció előz meg, ahol az orvosod felméri a szemhéj megereszkedésének fokát, közösen megbeszélitek a célokat, majd az orvosod megtervezi a műtét pontos menetét. Ha úgy látja, nem műtéti beavatkozással is javítható állapotod, javaslatot fog tenni. A konzultáció előtt nézz előtte-utána fotókat, hogy meg tudd mutatni orvosodnak, milyen eredményre vágysz.

A beavatkozást megelőző héten hagyj fel a szoláriumozással, savas arckezelésekkel, és mindennel, ami a bőrödet érzékennyé teszi. A dohányzást két héttel a műtét előtt hagyd el, és utána is kerüld két hétig. Ez a gyógyulásodat segíti elő.

Három nappal a műtét előtt a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin és, minden vérzékenységet okozó gyógyszer fogyasztását abba kell hagyni. Gyógyszereid listájáról mindenképp egyeztess orvosoddal.

Ha a műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, nincs szükség megelőző vizsgálatra, ha valamilyen egyéb betegség ezt nem indokolja. Tájékoztasd orvosod minden betegségedről, és szólj, ha vérhígítót szedsz.

Arra készülj, hogy három-négy napig félig ülő helyzetben kell aludnod. Ehhez érdemes speciális párnát szerezni. Néhány napra előre vásárolj be, mert az első napon semmit em emelhetsz, utána pedig csak fokozatosan.

Mi történik a szemhéjplasztika során?

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéjplasztika előtt érzéstelenítőt kapsz. A szem körüli területet zsibbasztják el. A műtét előtt meghatározzák, mennyi bőrt kell eltávolítani, és berajzolják az eltávolítandó területet.

Miután hatott az érzéstelenítő, a sebész bemetszést ejt a szemgödör mélyén, és eltávolítja a felesleges bőrt. A beavatkozás során kis mennyiségű zsír is eltávolítható.

A beavatkozás egy-másfél óra alatt zajlik le, és ha mindent rendben találnak, hazamehetsz.

Felső szemhéjplasztika előtte-utána

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztikát is helyi érzéstelenítésben végzik.

A műtéti technikája attól függ, hogy felesleges zsírpárnákat vagy megereszkedett bőrt kell eltávolítani. A metszés helye mindkét esetben ugyanott van, a szempillák alatt 1-2 mm távolságra, a belső szemzugtól a külső szemzugig tart. Ha valakinek csak zsírfeleslege van, duzzadt, táskás a szeme, akkor belső, kötőhártya felőli metszés is alkalmazható. Ebben az esetben nem lesznek hegeid.

Az alsó szemhéj feszesítésére gyakran alkalmaznak belső varratokat. A külső szemzugot a szemüreg csonthártyájához rögzítik.

A zsírpárnák csak többlet esetén kerülnek eltávolításra. Ha nem kell őket eltávolítani, akkor a műtét során elsimítják azokat. Ennek a folyamatnak az első lépése, hogy a kötőszöveti szalagot felszabadítják, aminek köszönhetően a középarc és az alsó szemhéj zsírtöbbletét ki tudják egyenlíteni.

A beavatkozás másfél órán át tart. Rövid megfigyelés után hazamehetsz.

Alsó szemhéjplasztika előtte-utána

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Az érzéstelenítő injekció szúrásai kellemetlenek, de ezt követően a beavatkozás fájdalommentes.

A műtétet követően, miután elmúlt az érzéstelenítő hatása, szükséged lehet fájdalomcsillapítóra. Kérdezd meg az orvost, hogy milyen gyógyszert használj.

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A pontos gyógyulási idő függ a műtét típusától és az egyéni adottságaidtól is. Minimális bőr- vagy zsíreltávolítás esetén a gyógyulás néhány napig tart. Jelentősebb beavatkozás után akár 2 hétig is elhúzódhat a felépülés.

Szemhéjplasztika után két hét szabadságot javaslunk, de sokan, akiket nem zavarnak a duzzanatok és a tapasztok, már egy hét után, extrém esetben néhány nap után újra munkába állnak. Tapasztalatok szerint az első hét-tíz nap a legnehezebb. A duzzanatok a gyógyulás első hetében a legsúlyosabbak. Szerencsés esetben két héten belül elmúlnak, de akár egy egy hónap is lehet.

Felső szemhéjplasztika után egy vékony ragasztó csíkot raknak a metszés helyére, amelyet egy hétig, a varratszedésig fenn kell hagyni.

Alsó szemhéjplasztika esetében egy speciális kötést helyeznek majd rád. Ez sajnos szinte a fél arcodat el fogja takarni. Jó hír viszont, hogy ez elrejti a duzzanatokat és a lila foltokat. Varratszedésre szintén a műtét után egy héttel kerül sor. Ezután még egy hétig le van ragasztva a műtéti terület. A ragtapasz miatt nehezen tisztítható a szem környéke. Kamilla teába áztatott fülpiszkálóval és szemcsepp használatával tisztán tarthatod ezt a területet, így elkerülheted a fertőzést.

A beavatkozás után három-négy napig félig ülő helyzetben aludj, és kerülj minden olyan tevékenységet, ami fárasztja a szemedet. Ilyen a televíziózás, a mobilozás vagy a számítógépezés.

Ne hajolj le, és ne emelj! Ez a cipő felvételére is igaz! Hanyagolj minden olyan tevékenységet, ami a fejben vérbőséget okoz.

A metszés közelében lévő terület érintése növelheti a fertőzés kialakuásának kockázatát és a varrat szétnyílását. Próbáld meg nem piszkálni a területet.

Kontaktlencsét két hétig ne használj. A műtét után négy héttel újra végezhetsz fizikai munkát és sportolhatsz is. Két hét után már sminkelhetsz, azonban előtte javasolt hidratálni a heget.

A gyógyulást hideg borogatással segítheted. Orvosod javasolni fog hegkezelő és fényvédő termékeket, hogy a sebgyógyulás folyamatát elősegítsd. Ha betartod a javaslatokat, akkor a hegeid szinte láthatatlanok lesznek.

Milyen eredmény várható?

Felső szemhéjplasztika után két-három hónap múlva várható a végleges eredmény. A szemhéjnak nagyon jó a gyógyulási hajlama, ezért a szemgödörben ejtett metszés hege nem fog látszódni.

Alsó szemhéjplasztika esetében a végleges eredményről három-hat hónap múlva beszélhetünk. A hegek elhalványulása fél-egy évig tart.

Felső szemhéjplasztikát lehet-e csináltatni TB-re?

Igen, ha a szemész látásjavulás céljából javasolja a beavatkozást. Legtöbbször ez akkor valósul meg, ha a felső szemhéj a pillasorig lóg le.

Felső szemhéjplasztika előtte-utána

Mennyibe kerül?

Magyarországon a szemhéjplasztikai árak nagyon változóak. A felső szemhéjplasztika ára 80.000 Ft-tól akár 350.000 Ft is terjedhet. Az elfogadott piaci ár 250.000 Ft körül mozog. Az alsó szemhéjplasztika ára 220.000 - 480.000 Ft között mozog.

Milyen beavatkozásokkal kombinálható a szemhéjplasztika?

Mindkét szemhéjplasztika kombinálható egymással illetve arcplasztikával is. Ebben az esetben altatásban végzik a beavatkozásokat.

Milyen alternatívák léteznek?

Mindkét szemhéjplasztika esetében a szemhéj megereszkedésének mértékétől függ, hogy lehet-e alternatív megoldást választani.

A felső szemhéjplasztika alternatíváj lehet a szálbehúzás és a plasmage kezelés.

Ha még nincs túlságosan megereszkedve az alsó szemhéjad, csak bőröd petyhüdtsége zavar, megoldást nyújthatnak számodra a lézeres kezelések, széndioxidos kezelések, szálbehúzás vagy a hialuronsavas feltöltés. Utóbbi akár másfél évre és megoldhatja a problémát.

További információk és linkek:

National Library of Medicine - Blepharoplasty (Szemhéjplasztika)

Science Direct - Eyelid Reconstruction (Szemhéj rekonstrukció)

Előnyök

 • Szemhéjplasztikával tekinteted fiatalosabb lesz.
 • A szemhéjplasztika javítja a látást.
 • A beavatkozás egyetlen fájdalma a érzéstelenítés.
 • Helyi érzéstelenítésben elvégezhető műtét.
 • Szemorvos javaslatára TB-re is elvégezhető beavatkozás.

Hátrányok

 • Szükséged lesz néhány szabadnapra a gyógyuláshoz.
 • Az idő előrehaladtával és a korral az eredmény látványossága csökkenhet, ilyenkor meg kell ismételni a beavatkozást.
 • A szem körüli izmok és idegek nagyon érzékenyek, melyek sérülésveszélye ugyan fennáll, de nagyon kevés rá az esély.
 • Ha túl sok bőrt távolítanak el a szemhéjról, befolyásolhatja, hogy teljesen le tudjuk-e csukni a szemhéjunkat.
 • Ha az alsó szemhéjról túl sok bőrt távolítanak el, az lehúzhatja a szemünk vízvonalát, ami szárazsághoz és látásromláshoz vezethet.
 • A túl sok zsír eltávolítása alsó szemhéjplasztikánál üreges és sötét karikákat eredményezhet. Ez megelőzhető vagy csökkenthető zsírbetöltéssel vagy injektálható töltőanyagokkal.

Orvosok

Összes (20)