Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Szálbehúzás

 • 33 db előtte-utána fotó
 • 18 db orvosok
 • 10 db klinikák
 • 2 db értékelés
 • 350.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A szálbehúzás egy nem sebészi úton történő arcfiatalítási módszer, amelynek során szálakat építenek a bőr alá, és így megemelik a szöveteket. A szálak kis tüskékkel vagy horgokkal kapaszkodnak a bőrbe. Ha megfelelően vannak felhelyezve, az arcodnak feszesebb, tónusosabb megjelenést kölcsönöznek, főleg az arc alsó részén és a toka tájékán.

Az első hat hónap során, miközben a szálak felszívódnak, fokozzák a bőröd természetes kollagén-termelését is, ami akár egy éven át tartó feszességet biztosít az arcbőröd számára.

Az eljárást hívhatjuk „ebédidős módszernek” is, mert gyors, és minimális gyógyulási idővel jár, főleg a sebészeti úton történő arcfelvarráshoz képest. PDO szálbehúzásnak is hívják (a rövidítés a polidioxanon nevéből ered, amely egy a felszívódó varratok készítésénél használt anyag), valamint cukor-emelésnek is nevezhetjük, mert a szálak egy hosszú poliszaharid-láncból, vagyis cukorból állnak.

Sok helyről hallhatod, hogy milyen gyors és könnyű módszer a szálbehúzás, de ezt sem szabad félvállról venni! Olyan plasztikai sebészt keress, aki valóban tisztában van az arc anatómiájával!

Előnyök

 • A szálbehúzás többnyire gyors, és minimális gyógyulási idővel jár. A legtöbben már aznap visszatérhetnek a munkához, de mindenképp készülj úgy, hogy lehet, Nálad tovább tart a felépülési idő, akár egy hétig is.
 • Megfizethetőbb és kevésbé invazív eljárás, mint a sebészeti úton történő arcfelvarrás.
 • A felszívódó szálak kisebb kockázatot jelentenek, mint a régebben használt maradandó szálak, amelyek bakteriális fertőzéseket és komplikációkat okozhattak.

Hátrányok

 • A szálbehúzás csupán megemeli és feszesíti a bőröd, ezért kevésbé látványos eredményt hoz, mint egy sebészeti arcfelvarrás, amelynek során megemelik az arcizmokat is, és eltávolítják a felesleges bőrt.
 • A szálbehúzás hatása rövid ideig tart, főleg ha a sebész sima (nem tüskés) szálakat alkalmaz az eljárás során.
 • Ha vékony a bőröd, a szálak esetleg láthatóak lesznek. Előfordul, hogy ilyen esetben kidudorodások keletkeznek, vagy akár maga a szál is látható a bőrön keresztül.
 • Bár nagyon valószínűtlen, de a szálbehúzás során komplikációk is felléphetnek: az eljárás okozhat idegsérülést vagy hegesedést az arcon.

Kérdések-válaszok

Ha a negyvenes éveid közepe felé jársz és kissé megereszkedett az arcbőröd, akkor érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is. Ha azonban már jelentősebb tokád van, és jobban lóg a bőröd, akkor ez a módszer nem kecsegtet látványos eredménnyel.

Sok orvos a látványosabb eredmények érdekében egyéb kollagén-termelést serkentő módszerekkel ötvözi az eljárást, például Sculptra Aesthetic injekcióval, amely 3-4 hónapon át hat, és a megemelt szövetek kitöltésében is szerepet játszik.

Egy tapasztalt sebész előre elmondja, hogy milyen reális elvárásaid lehetnek a módszerrel szemben. Ez is csupán egy eljárás a sok közül, van, akinek ez a megfelelő, van, akinek érdemesebb mással próbálkozni.

Az a páciens a megfelelő alany a szálbehúzásra, akinek enyén ereszkedett a bőre. Nincsenek elmélyült ráncai. A nagyon vékony bőrű pácienseknek ez a kezelés kevésbé ajánlott.

A szálbehúzás biztonságos eljárás, amennyiben tapasztalt sebész végzi felszívódó szálakat használva, de fontos ismerni a lehetséges komplikációkat.

A tartós szálak esetében problémát jelent, hogy túlságosan látványos eredményeket várnak a páciensek, de az eljárás nem váltja be az ígéreteket. Az emelő hatása nagyon rövid távú, így a módszer bukásra van ítélve. Ezen kívül a tartós szálak végleg a bőr alatt maradnak, remek táptalajt kínálva a baktériumok számára, ami fertőzésekhez vezethet. Ráadásul, ha a páciens nem elégedett az eredménnyel, a szálak eltávolítása csak komolyabb, invazív eljárás során oldható meg.

A hasonló problémák elkerülése érdekében jelenleg a szálbehúzásokat felszívódó szálakkal végzik.

A sebészek manapság a felszívódó szálakat részesítik előnyben. Ezek is rejtenek azonban kockázatokat, előfordulhat a szálak elmozdulása vagy elfertőződése is.

A páciensek általában a szálak elhelyezkedésével és szorosságával kapcsolatos problémákról számolnak be, mint például: kidudorodás, asszimetria vagy bőrön keresztül látható szál. Nagy nyomás következtében előfordulhat, hogy a szálak megtörnek, és az emelő hatásuk elvész.

Sajnos komplikációk esetén a legegyszerűbb megoldás az, ha kivársz. A szálak kivétele ugyanis nem egyszerű, újabb duzzanatot, véraláfutást, fájdalmat okoz, így azt tanácsoljuk, várd meg, amíg a szálak felszívódnak!

A szálbehúzásnál a legnagyobb körültekéntést az orvos választás és a reális elvárások kialakítása jelenti. Ezentúl kerülni kell a beavatkozás előtt a vérzékenységet okozó gyógyszerek szedését, 3 nappal előtte a nagyobb mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin szedését.

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, a savas arckezeléseket, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

Az egész eljárás alig egy órát vesz igénybe. A sebész először bejelöli a bőrödön, hogy hova kerülnek a szálak, majd a kezelendő területet helyi érzéstelenítővel elzsibbasztják.

Amikor az érzéstelenítő már hat, az orvos egy hosszú tűvel, úgynevezett kanüllel bejuttatja a szálat a bőr alá, azután feszesre húzza, hogy ezáltal megemelje a szöveteket. Ezt az eljárást ismétli mindaddig, amíg az összes szál /néha alig néhány, máskor akár 20 darab is/ a helyére nem kerül.

Mivel az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, utána nyugodtan autóba ülhetsz és hazavezethetsz.

A beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak, az első pár tűszúrás kellemetlen. A beavatkozás során nyomó, feszítő érzést érezhetsz, de éles, szúró fájdalmat nem. Amennyiben ilyet tapasztalsz, szólj orvosodnak.

A beavatkozás után nyugalmi fájdalmad nem lesz, de érintésre, nyomásra érzékeny lesz a kezelt terület az első egy hétben.

Lehetséges, hogy az eljárás után kidudorodások látszanak a bőrödön, de ezek egy hét alatt el szoktak simulni. Ettől eltekintve a szálbehúzás utáni felépülés rövid időt vesz igénybe, és nem sokban különbözik az arcfeltöltés utáni lábadozástól: tapasztalhatsz enyhe duzzanatot vagy véraláfutást, amely egy héten belül elmúlik.

Hogy az esetleges duzzanat hamarabb múljon, javasoljuk, hogy pár napig ülő pozícióban aludj, ne dörzsöld, nyomogasd vagy masszírozd az arcod, és kerüld az erőteljes mimikát! Ha a szálak megfelelően vannak behelyezve, akkor nem látszanak és nem is igazán kitapinthatóak, de érezhetsz némi feszülést vagy teltség-érzetet, amikor az arcizmaid mozognak.

A bőröd szinte azonnal feszesebbnek, tónusosabbnak fog látszani, de ez részben az átmeneti duzzanat következménye is. A valódi eredményt körülbelül egy-két hónap múlva lehet majd látni, leglátványosabbá pedig úgy a harmadik hónap tájékán válik.

A szálak körülbelül hat hónap alatt fokozatosan felszívódnak, de a kollagén-termelést fokozó hatásuk miatt akár egy évig is fiatalabbnak és feszesebbnek tűnhet a bőröd.

A szálbehúzás emelő hatása nem kifejezetten látványos és tartós. Fontos tisztában lenned azzal, hogy a kezdeti feszesítő és emelő hatás hat hónap alatt alábbhagy, hiszen a szálak nem örökéletűek. Nem tudnak ugyanolyan irányított és tartós emelést előidézni, mint egy sebészeti arcfelvarrás, és a hatásuk nem tart tovább egy évnél.

Az Aesthetic Surgery Journal című szaklapban 2018-ban megjelent egy tanulmány, amely 160 szálbehúzásos eljáráson átesett páciens esetét elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a tüskékkel ellátott szálak azonnali javulást idéztek elő a megereszkedett bőr esetében, de ez a hatás egy év után már nem volt látható.

Nem csak ez a vizsgálat jutott erre az eredményre: az elmúlt évtized során a szálbehúzásos eljárásokról szóló szakirodalom tanulmányai két cikk kivételével azt bizonyították, hogy a szálbehúzás emelő hatása korlátozott ideig áll csak fent. Az ennek ellentmondó két cikket a szálbehúzáshoz használt szálak gyártója szponzorálta.

Nagyon fontos, hogy előre tisztában légy az eljárás korlátaival és reális elvárásokat támassz az eredményeket illetően!

Különféle szálak léteznek. Ebből kifolyólag mindegyiknek más rövid vagy középtávú hatása van. A sima szálak többnyire a teltséget tudják fokozni, és a finom ráncokat kisimítani, míg a fogazott szálak képesek emelő hatást is nyújtani. Ebből is adódik a szálak közti viszonylag magas árbeli különbség.

Az arcfeszesítés és -emelés legelterjedtebb módja a teljes arcplasztika, illetve a mini arcplasztika vagy a nyak emelése. Ezek a sebészeti beavatkozások általában két hétig tartó gyógyulási idővel járnak és költségesebbek a szálbehúzásnál. Ha pénztárcakímélőbb eljárást szeretnél választani minimális gyógyulási idővel, akkor a következő lehetőségek közül választhatsz:

 • Ráncfeltöltés: A hialuronsavas feltöltőanyag átmenetileg visszaadja az arc feszességét, és megemeli a megereszkedett szöveteket. Általában botulinum toxin kezeléssel kombinálják a módszert, hogy ellazuljanak az izmok, és megemelkedjen a homlok területe. Ennek a szintén nem sebészeti eljárásnak a hatása fél évtől 1,5 évig terjedhet, a használt töltőanyagoktól függően.
 • Saját zsírral történő ráncfeltöltés: A töltőanyagokkal való kezeléshez hasonlóan a zsírleszívással nyert saját zsír bejuttatása a halánték és az orcák terültére szintén megemeli az arc alsó részét. Ez is viszonylag kíméletes eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végeznek. A gyógyulási ideje kicsivel hosszabb, mint a hialuronsavas feltöltésnek. Az eredmények akár tíz évig is láthatóak.
 • Kollagén-termelést stimuláló kezelések: Ide tartozik a korábban említett Sculptra Aesthetic, amelynek körülbelül két évig tart a hatása. Léteznek rádióhullámos és lézeres kezelések, amelyek hő segítségével élénkítik a kollagén-termelést, és feszesítik a bőrt. Ezeknek a hatása is körülbelül két évig tart, bár nem produkálnak annyira látványos eredményeket, főleg az erősen megereszkedett bőrön és a már lógó tokán.

A szálak alkalmazása leginkább az arcon lévő területek terjed el. A feszesítésen és a fiatalításon kívül alkalmazzák az arcon orr formázására, szemöldök emelésre, szemzug emelésre, toka emelésre, nyakfeszesítésre de ajakemelésre is.

A testünkön is alkalmazható a szálbehúzás. Például megereszk bőr emelésére mellkason, felkaron, hason, combon, térdhajlatban, vádlin.

Nőgyógyászati alkalmazása is van a szálaknak, melyeket nőgyógyászok végeznek a szövetek megemelésére.

A felszívódó szálak polidioxanonból készülnek, és hat hónap alatt felszívódnak az arc szöveteibe. Létezik sima és tüskés változat is. Utóbbi tüskéi a bőrbe való belekapaszkodást teszik lehetővé. A sima szálak nem eredményeznek olyan látványos emelő hatást, de a kollagén-termelés fokozására ezek is alkalmasak.

A tüskés szálak apró tövisei horogként akaszkodnak a bőrbe és megemelik azt, amikor a sebész szorosra húzza a szálat. Ezeknek az apró horgocskái felszívódó cukrokból készülnek, a hosszú szálak poli-L-tejsavból, az apró tövisek 82%-a poli-L-tejsavból, 18%-a poliglikolsavból áll.

 • A szálbehúzás eredménye hasonló egy arcplasztikáéval.
 • A szálbehúzás eredménye hosszú ideig tart.
 • A szálbehúzást csak arcon lehet használni.
 • A szálbehúzás az erősen ereszkedett területeken is jó eredményt nyújt.

Orvosok

Összes (18)