Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Ajaknagyobbítás

 • 155 db előtte-utána fotó
 • 30 db orvosok
 • 11 db klinikák
 • 30 db értékelés
 • 80.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Ajakfeltöltésnek vagy ajaknagyobbításnak nevezünk minden olyan eljárást, amely által teltebb, dúsabb vagy formásabb ajkakat érhetünk el. Az ajakplasztikai beavatkozást általában injekciós eljárás keretein belül hajtják végre olyan töltőanyagokat alkalmazva, mint például a Hialuronsav, a Restylane és a Juvederm, valamint a neuromodulátorok, a Botulinum toxin és a Dysport. Ezekkel a töltőanyagokkal azonnali hatás érhető el, természetes megjelenést eredményezve.

Létezik másféle ajaknövelő eljárás is, mint például a saját zsír betöltése, a szájimplantátum vagy az ajakemelés.

A szilikoninjekciók (nem keverendő az implantátummal!) kockázatos beavatkozásnak minősülnek, ezért nem rendelkeznek FDA-tanúsítvánnyal (Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala). A szilikon töltőanyagok képesek vándorolni a szervezetben, ezáltal csomósodást, dudorokat okozhatnak. 2017-ben az FDA figyelmeztetést adott ki az injektálható szilikon kozmetikai felhasználása ellen.

Előnyök

 • A szájfeltöltés átmeneti. Abban az esetben, ha nem vagy elégedett a kapott eredménnyel, néhány hónap elteltével felszívódik az ajakból a töltőanyag. Ha pedig hialuronsav bázisú töltőanyagot kaptál, és szeretnéd azonnal eltávolítani, akkor ezt hialurondiázzal megteheti az orvosod.
 • A kezelés után azonnal szembesülsz az eredménnyel.
 • Az ajaknöveléssel a vékony ajkakat tetszés szerint, határok nélkül bármekkorára lehet növelni.
 • Esztétikai szempontból az arcodat szimmetrikusabbá teheted az ajaknöveléssel.
 • Minden szájfeltöltés helyi érzéstelenítéssel történik, ezért a kezelés után nem kell bent maradnod a kórházban.
 • Amennyiben ajakfeltöltésről van szó, az fokozatosan végezhető, illetve ha látványosabb eredményt szeretnél elérni, az néhány alkalom alatt megvalósítható.

Hátrányok

 • A töltőanyagok árát ml-ben határozzák meg, így több ml esetén a költségek jelentősen növekedhetnek, illetve az eredmény megőrzése érdekében 4-6 havonta javasolt a töltést megismételni.
 • A saját zsír betöltésével való ajaknövelés kevésbé tartós, mint a test más területén, az ajak gyakori mozgása miatt.
 • A szilikonimplantátumok a beültetés után elmozdulhatnak.
 • Az ajakplasztikai eljárás mellékhatása lehet a herpesz megjelenése. Ha hajlamos vagy a herpesz kialakulására, akkor megelőzés szempontjából célszerű már a beavatkozás előtt felkeresned orvosod.
 • Az ajakfeltöltéssel könnyen túlzásba eshetünk. Mielőtt orvost választasz, győződj meg róla, hogy a számodra, illetve a céljaidnak megfelelő orvost választod-e. Nézegess előtte-utána fotókat, hogy reális képet kapj, és tudd, milyen eredményre számíthatsz! Ne feledd: a kevesebb néha több!
 • Ha olyan orvost választasz, akinek nincs elég tapasztalata, nem garantált, hogy az az eredmény az elvárásaiddal azonos lesz.
 • Egyéb kockázat lehet: szövetvesztés, fertőzés, hegesedés, duzzanat vagy véraláfutás.

Kérdések-válaszok

Először egy konzultáción kell részt venned. Az orvosoddal megbeszélitek, melyik eljárás javasolt annak függvényében, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Végül megbeszélitek, hogy mindez mennyibe kerül majd.

Javasolt a beavatkozás előtti héten kerülni az alkoholt és a vérhígítót.

Injektálható töltőanyagok

Ezt a típusú beavatkozást orvosi rendelőben, helyi érzéstelenítővel végzik. Elzsibbasztják az ajkadat, majd vékony tűvel beinjektálják a töltőanyagot. Legtöbb esetben közvetlenül az ajak vonalába töltik, majd belemasszírozzák az anyagot az ajkakba. Ha túl sokat töltenek az ajak belsejébe, akkor az ajkak leginkább virslire hasonlítanak, és egyáltalán nem tűnnek természetesnek. A beavatkozás fájdalommentes, enyhe csípést érezhetsz a szúráskor.

Olyan pácienseknél, akik először mennek ajakfeltöltésre, néhány orvos azt a módszert választja, hogy csak a kívánt mennyiség egy részét tölti az ajkakba, majd néhány nappal később visszahívja a pácienst, és beinjektálja a maradék töltőanyagot is. A töltőanyagok egy része, például a Juvederm magához vonzza a vizet a sejtekből, így az ajkak nagyobbnak tűnnek az első 48 órában. Néhány nap múlva fogod látni a végeredményt, és ekkor eldöntheted, hogy szeretnél-e több töltőanyagot.

Botulinum toxin

Az ajaknagyobbítás másik típusa a botulinum toxin használata. Ilyenkor a felsőajak fölötti izomba kapod az injekciót, ezáltal meglazul az ajkad, és kissé kifelé fordul. Ettől egy teltebb felsőajak illúzióját kapjuk, de valójában nem hoz létre nagyobb ajkakat, mint ahogy a töltőanyagok teszik. A botulinum toxin hatása kb. 4 hónapig tart.

Zsírbetöltés

A zsírbetöltés természetesebb megjelenésű, tartós beavatkozás. Bármilyen zsírt viszünk át, az megmarad a betöltés helyén. A zsírátültetés hátránya lehet, hogy az eredmény kevésbé kiszámítható, mivel az orvos nem tudja előre, hogy mennyi zsír marad életben.

Az orvosod először zsírleszívás útján gyűjti be a zsírt, általában az alsó hasból. Ebben az esetben nincs sok zsírra szükség, általában elég egy teáskanálnyi. A zsírt egy kanül segítségével kiszívják, megtisztítják, és fecskendőbe töltik.

Ezután az ajkaidat elzsibbasztják helyi érzéstelenítővel, hasonlóan, mint egy fogászati kezelésen. Miután elzsibbadtak az ajkaid, az orvos ugyanolyan eljárással injektálja a zsírt, mint a többi töltőanyag esetében. Az egész beavatkozás körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Implantátumok

Ha az implantátumot választod, azzal állandó eredményt érhetsz el. Azonban, ha úgy döntesz, hogy a továbbiakban nem szeretnéd az adott hatást, vagy más típusú ajaknagyobbítást választanál, az implantátum eltávolítható. Mérete és alakja a saját igényeidnek megfelelően testre szabható, és olcsóbb is lehet, mint egy zsírbetöltés.

A beavatkozás előtt helyi érzéstelenítőt és szájon át bevehető nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót kapsz. Miután elzsibbadt, a sebész apró bemetszéseket hajt végre az ajkak sarkában belülről, és egy alagutat hoz létre az ajkakban. Behelyezik az implantátumot az alagútba, majd a felesleges anyagot levágják. Ezután pici öltésekkel bevarrják a bemetszéseket. Mivel a hegek az ajkakon belül vannak, így nyomtalanul begyógyulnak.

Ajakemelés

Ajakemelés során eltávolítják az orr alatt lévő kis bőrcsíkot, hogy megemeljék a felső ajkat, és kissé megrövidítsék azt, aminek köszönhetően nagyobb, teltebb, szimmetrikusabb lesz az ajkad. Ez a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel zajlik, körülbelül 1 órát vesz igénybe, és egy kis heg marad, ami néhány hónap múlva teljesen eltűnik. Az eredmény állandó és természetesebb hatást eredményez, mint az ajakfeltöltések, különösen az idősebb pácienseknél.

Mindegyik ajaknagyobbító módszer eredménye azonnal látható lesz, de csak a duzzanatok eltűnése után szembesülsz majd a végeredménnyel.

 • A botulinum toxin 3-4 hónapig marad látványos.
 • A hialuronsavas ajakfeltöltés 4-10 hónapig látszódik. A felszívódás mértékét azonban befolyásolja az anyagcsere gyorsasága is. Emellett az ajkak mozgása is hatással van a felszívódás gyorsaságára. A telt ajkak megőrzése érdekében sokan négy-hat havonta járnak töltésre. Ilyenkor valamennyi töltőanyag marad az ajkakban, ezért nem kell ugyanannyit töltetni, mint első alkalommal.
 • Az ajakimplantátum állandó hatást eredményez, bár az ajkak az életkor előrehaladtával is változhatnak. Ha a későbbiekben nem vagy elégedett, az implantátumok eltávolíthatók.
 • Zsírátvitellel az injektált zsírsejtek 30%-a lesz állandó. Sajnos teljesen egyénfüggő, hogy a zsír milyen ütemben távozik az ajkakból.

Tipp: Nézz előtte-utána fotókat, és keresd meg körültekintően az elvárásaidnak megfelelő orvost! Az orvosválasztásnál előnyös konzervatív orvost választani, mert az ajakfeltöltéssel könnyen túlzásba lehet esni.

Ha még sosem volt ajaknagyobbításod, először mindenképp átmeneti megoldást válassz! Abban az esetben, ha nem olyan az eredmény, mint amire számítottál, nem kell aggódnod, mert nem marad meg örökre a beavatkozás nyoma! Néhány orvos a kezelés előtt sóoldattal illusztrálja, hogy milyen eredményre számíthatunk.

Ha elégedett vagy a kapott eredménnyel, és tartósabb megoldást szeretnél, akkor keress fel egy számodra szimpatikus orvost, és együtt kiválasztjátok a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Orvosok

Összes (30)