Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

360 fokos testplasztika

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 5 db orvosok
 • 1 db klinikák
 • 3 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A 360 fokos testplasztika (avagy műtéti testformálás vagy body contouring) számos különböző műtétet ötvöz annak érdekében, hogy eltávolítsa a jelentős súlyvesztés után keletkező bőrfelesleget, akár olyan műtét után is, mint a gyomor bypass.

A test alsó részének formálása általában magában foglalja a fenékfeltöltést, combplasztikát, hasplasztikát, és/vagy a szeméremnél található felesleges szövet eltávolítását.

A test felső részének formálása a kar- és hátfeszesítést, illetve nők esetében a mellfeszesítést, bizonyos esetekben zsírleszívásal kombinálva foglalja magába. Gyakran kombinálják a műtétet mellnagyobbítással, hiszen sok esetben a melleket amúgy is érinti a 360 fokos testplasztika.

Nagymértékű fogyás után a páciensnek általában teljes testplasztikára van szükségük, amely ötvözi a felső és alsó alakformáló műtéteket. Abban az esetben, ha a páciensnek egyszerre több, mint 3 testrészen van szüksége beavatkozásra, úgy azokat több hónapos különbséggel végzik el annak érdekében, hogy a legyen elegendő idő a gyógyulásra.

Általában nem a beavatkozások számát szokták egy műtétben maximalizálni, hanem az azokra szánt idő összességét. 5-6 órában szokták maximalizálni a műtéti időt. Van, amikor a műtéti időbe akár 2-3 terület is belefér, de van olyan amikor csak egy műtétet lehet elvégezni a páciensen.

Mikor van szükség 360 fokos testplasztikára?

Nagyon sok páciens gondolja úgy, hogy „ha már lúd, legyen kövér” alapon teljes testplasztika alá veti magát, holott erre igazán ritka esetekben van csak szükség. Legtöbbször az érintett területek megfelelő diéta és testmozgás mellett (esetleg non-invazív kezelésekkel) nagymértékben javíthatók. Ha ezek sem segítettek, továbbá az alábbi tüneteket tapasztalod, érdemes megfontolni a műtéti testformálást:

 • drasztikus bőr megereszkedés a test különböző pontjain
 • a megnyúlt bőr zavarja a mobilitást és a hétköznapi életet
 • az értintett területeken fájdalom, kiütések vagy fertőzések keletkeznek
 • önbizalomhiány
 • megfelelő diéta és testmozgás ellenére sem változnak az eredmények

Előnyök

 • A sebészeti alakformáló eljárás az egyetlen módja annak, hogy egy hatalmas fogyás után megmaradt jelentős mennyiségű bőrfelesleget eltávolítsanak.
 • A felesleges, megereszkedett bőr eltávolítás jobb megjelenést kölcsönöz a páciensnek.
 • A fogyás utáni plasztikának köszönhetően a pácienseknek megnő az önbizalmuk.
 • Egyetlen beavatkozás során akár 2-3 területet is lehet érinteni.

Hátrányok

 • A felépülési idő meglehetősen hosszadalmas: egy vagy akár több hónap.
 • Ha cukorbetegségben, szívbetegségben, tüdőbetegségben szenvedsz, vagy egyéb súlyos egészségügyi problémával küzdesz, orvosod óva inthet egy alakformáló beavatkozástól, mert ezek a körülmények hatással lehetnek a tested öngyógyító képességére vagy növelhetik a műtét közbeni szövődmények kockázatát.
 • A teljes testplasztika során magasabb a szövődmények aránya.
 • A műtét kapcsán maradandó hegeid lesznek, ezek azonban idővel elhalványodnak.
 • Néhány páciens esetében a felesleges bőr eltávolítása ellaposíthatja a feneket, melynek következtében szükségessé válhat fenéknagyobbítás is.

Műtéti testformálás szövődményei

A body contouring eljárás az érintett területek függvényében különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

Általánosságban elmondható, hogy minél több területet érintenek a 360 fokos testplasztika során, annál nagyobb a szövődmények kialakulásának az esélye és a tapasztalt szövődmények súlyossága.

 • fájdalom
 • kedvezőtlen hegesedés
 • zsibbadás
 • érzékelésvesztés
 • bőr elszíneződése
 • szeróma (bőr alatti folyadékgyülem)
 • fenék ellaposodása
 • sebgyógyulási zavar
 • visszatérő laza bőr
 • aszimmetria
 • vérrögök
 • egyéb, beavatkozás specifikus szövődmények

A 360 fokos testplasztika utáni gyógyulás nagyban függ az érintett területek számától, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a műtét utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Gyakori kérdések a 360 fokos testplasztikáról

A 360 fokos testplasztika azoknak a pácienseknek ajánlott, akiknek akár nagymértékű fogyás után a testük több területén is (felkar, kar, has, comb) felesleges, megereszkedett bőrük van.

A teljes testplasztika személyre szabottan azoknak ajánlott, akik egy komplex megoldást szeretnének a megereszkedett bőrük állapotának helyreállítására.

Az a páciens a megfelelő alany a teljes testplasztikára, akinek a beavatkozás előtt legalább 6 hónapon keresztül stabil a testsúlya, nem dohányzik, és lehetőség szerint a fogyás utáni plasztikát megelőző fél évben nem végeztek rajta más kezelést.

További fontos szempont, hogy a páciens egészségügyi állapota megfelelő legyen, ne szenvedjen semmilyen kóros egészségügyi problémától.

Az elvégzett testplasztikai műtétek számától függően a teljes felépülési idő akár 1-2 hónap is lehet, így csak akkor vágj bele a beavatkozás sorozatba, ha ennyi időt rá tudsz szánni a gyógyulásodra.

A teljes, fogyás utáni testplasztika kockázata hasonló a legtöbb műtéthez, mivel több eljárást kombinálnak ezért magasabb százalékban fordulnak elő szövődmények. Az esetek nagy részében sebgyógyulási zavarral kell számolni, mely hosszabb gyógyulási időt kíván.

Egy 2016-os tanulmány szerint az alakformáló műtétek során előfordult szövődmények aránya 78%. A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az eljárásnak csak megfelelő testsúlyban vesse alá magát a páciens, és erősen ajánlott, hogy a páciensek ne dohányozzanak.

Mielőtt belevágsz a fogyás utáni body contouring eljárásba, nagyon fontos kitalálnod, hogy milyen eredményre vágysz. Azt azonban tudnod kell, és el is kell fogadd, hogy nem minden esetben valósíthatóak meg a páciensek álmai. Fontos, hogy kompromisszumot kell köss, a felesleges bőr eltűnik de maradnak hegei melyek az első 6-12 hónapban pirosas-rózsaszínesek és láthatóak lesznek. Csak pár év után halványulnak el, de sose tűnnek el teljesen.

Ahhoz, hogy kitaláld, milyen eredményt szeretnél elérni, nézd meg előtte-utána képeinket. Webportálunkon számos ilyen referencia fotót láthatsz a beavatkozásról.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin fogyasztását, és minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Ennél a beavatkozásnál a dohányzást 2-3 hónappal el kell hagyni!

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot és minden olyan tevékenységet melytől a bőröd érzékennyé válhat.

A beavatkozás után szükséges minimum 6 hétig a műtéti területen a kompressziós ruha viselése, mely segíti a bőr visszatapadását és a könnyebb gyógyulást.

Készülj fel arra, hogy speciális párnával vagy félig ülő helyzetben kell aludnod, mert ezeknek a műtéteknek a nagy többségében a műtét utáni időszakban nem lesz kényelmes az alvás.

A beavatkozásnál számítanod kell arra, hogy 14 napig abszolút nem leszel szalonképes. Ez azt jelenti, hogy bár le tudsz menni a boltba vásárolni, és akár dolgozni is bemehetnél, de az állapotod ezt nem fogja megengedni. Ezért érdemes előre kitakarítani a lakást, bevásárolni, illetve érdemes a gyerekek és kisállatok felügyeletét az első hétben valaki másra rábízni.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is rendkívül fontos!

Az alkoholfogyasztást is érdemes elhagyni a műtétet megelőző napokban, és azt követően.

A kezdeti konzultáció után meghatározásra kerülnek a műtéted részletei beleértve azt is, hogy pontosan milyen és hány eljárásra lesz szükséged, hogy elérd a kívánt eredményt. Néhány esetben - különösen, ha a tested csak egy területére összpontosítasz - egyetlen operációval megtörténik a teljes testplasztika. Más esetekben a testplasztika több szakaszban történik, időt adva neked a gyógyulásra.

A beavatkozásokat szinte minden esetben altatásban végzik, így általában egy éjszakát, de bizonyos esetben két éjszakát a klinikán kell töltened. Maga a műtét körülbelül 4-5 órán át, vagy esetleg tovább is tarthat, az egyéni igényeid szerint. A plasztikai sebészek általában inkább felosztják a folyamatot több műtétre, minthogy 6 óránál hosszabb ideig tartson a beavatkozás.

A teljes testplasztika során a sebész eltávolítja a zsír- és bőrfelesleget, megemelve és feszesítve a megmaradt bőrt, ezzel testednek sokkal formásabb alakot biztosítva. Mindez műtéti kimetszéssel történik (a felesleges bőr és az alatta lévő zsírszövet kivágása). A fogyás utáni plasztikát gyakran kombinálják zsírleszívással.

A fogyás utáni plasztikát minden esetben altatásban végzik, így a beavatkozás(ok) során végig aludni fogsz, fájdalmaid nem lesznek.

A beavatkozás után kompressziós ruhát kell viselj a duzzanatok visszaszorítása érdekében. Valószínű, hogy az orvosod a műtéti területekre drain csöveket vezet be, ami segít a folyadék felgyülemlésének megelőzése érdekében, ami pedig továbbá segít csökkenteni a duzzanatot és a fertőzés kialakulását.

A hazautadra kérj segítséget, mivel még kába és gyenge leszel. Az első pár napban is szükséged lehet még segítségre.

Mivel a teljes testplasztika igény szerint több műtéti beavatkozást kombinál egyszerre, nehéz pontosan megmondani, milyen hosszú lesz a felépülési időt. Általánosságban elmondható, hogy érdemes körülbelül egy hónap szabadságot kivenni. Számíts arra, hogy néhány hónapig még nem térhetsz vissza a megszokott, nagy fizikai aktivitással járó tevékenységeidhez.

A beavatkozás után 6-8 hétig csak egyszerűbb mozdulatokat végezhetsz. A műtét után 3 hónappal végezhetsz már megerőltetőbb tevékenységeket. Tehát addig nem tudsz emelni, takarítani és sportolni sem.

A műtéti testformálás után rögtön látható lesz a beavatkozás eredménye, azonban a végleges eredmény csak a duzzanat lecsökkenése, 3-6 hónap után lesz látható. Ennek az időnek a duplája kell ahhoz, hogy a műtéti hegek elkezdjenek halványodni. Ezen hegkezeléssel vagy hegplasztikával segíthetsz, miután a metszések begyógyultak.

A gyógyulási folyamat után a teljes testplasztika eredményei állandóak, de csak abban az esetben, ha a testsúlyod egészséges életmóddal és testmozgással fenntartod. Későbbi hízás majd fogyás esetén a bőröd újra megereszkedhet.

A teljes, fogyás utáni plasztikának műtét nélküli alternatívái léteznek, azonban ezek a kezelések csak kismértékű bőrmegereszkedésre nyújtanak megoldást. Amennyiben még fiatal vagy és a bőröd megereszkedése kismértékű, érdemes az alábbi kezelésekkel kezdened: