Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Combplasztika

 • 2 db előtte-utána fotó
 • 11 db orvosok
 • 6 db klinikák
 • 2 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A combplasztika olyan invazív műtéti eljárás, melynek során eltávolítják a megnyúlt bőrt a combokról, ami általában nagyobb súlyvesztés, zsírleszívás vagy időskori bőrmegereszkedés eredménye.

Számos combplasztikai eljárás áll rendelkezésedre a különböző testi problémákra.

A belső vagy középső combplasztika foglalkozik a megereszkedett bőrrel, ami a belső combtól egészen a térdig terjed. Ez az egyik leggyakrabban végrehajtott combműtét.

A mini combplasztika egy kisebb bemetszéssel történik az ágyékhajlatban, a belső comb tetején. Ez az eljárás a felső comb megereszkedett bőrén tud segíteni.

A kétoldalú, külső vagy oldalsó combplasztikát elvégezhetik az alsó törzsplasztikával együtt is. A metszés a fenék alatt történik a bikini vagy fehérnemű vonalában, ami folytatódik a külső comb irányába.

A hátsó vagy spirális combplasztika a hátsó combokon feszesíti a bőrt. Egy metszéssel történik a fenék alatt.

A függőleges combplasztika a nagyobb mennyiségű bőrfelesleg kezelésére szolgál. A bemetszések itt a legnagyobbak, akár a térd vonaláig is terjedhetnek. Ez az egyik legmgasabb szövődmény aránnyal rendelkező combműtét.

A zsírleszívással kombinált combplasztikát akkor alkalmazzák, amikor a megereszkedett bőr mellett további felesleges zsírsejtek eltávolítására is szükség van.

Hagyományos vs. hegmentes combplasztika

A combplasztika hagyományos eljárás szerint egy invazív műtétet jelent, mely során különböző méretű és kiterjedésű hegek keletkeznek, függően az eltávolított bőr mennyiségétől. Ezek a hegek a legtöbb esetben az idő előrehaladtával halványulnak, de véglegesen soha nem fognak eltűnni. A tapasztalt plasztikai sebészek igyekeznek odafigyelni arra, hogy amennyiben lehetséges, a keletkezett hegek kevésbé látható helyen (pl. bikinivonal mögé rejtve) jelenjenek meg.

Egyes klinikák már hegmentes combplasztikai eljárásokat is kínálnak. Ezek a legtöbb esetben lézerlipolízis és egyéb nem invazív eljárások kombinálásával érik el a hegmentes bőrfeszesítést. A technika a kollagénrostok összehúzásán alapszik és további kollagéntermelésre serkenti a bőrt. Enyhe vagy közepes mértékű bőrlazaság esetén hatékony eljárásnak számít, azonban akiknél a megereszkedés nagyobb mértékű, ott jóval hatékonyabb lehet a hagyományos combplasztika.

Népszerű kombinált eljárás: comb és fenék plasztika

Gyakran alkalmazott eljárás a comb és a fenék együttes plasztikai átalakítása.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fenekén jelentkezik lógó bőr, olyankor a sebészek általában fenékemelést szoktak javasolni.

Azonban igen gyakori, hogy a lógó bőr nem csak a fenék területét, hanem a combokat (ritkábban a vádlit) is érinti. Ilyenkor, ha az eltávolítandó bőrfelület mennyisége engedi, akár egyetlen műtét keretén belül végrehajtható a comb- és fenékplasztika. Ezt minden esetben a plasztikai sebész dönti el. Bizonyos helyzetekben külön-külön is elvégzésre kerülhet a két műtét.

Előnyök

 • A beavatkozás eltünteti a megnyúlt bőrt, ami nagyobb súlyvesztés után marad hátra, akár természetes fogyás, akár fogyasztó műtét után. Valóban nincs hasonlóan eredményes, nem sebészeti úton történő kezelés, ami ilyen effektíven feszesítené a megnyúlt bőrt.
 • Arányossá teszi a test többi részéhez viszonyítva, és tónusosabbnak, fiatalabbnak látszik a bőr.
 • Megszűnnek a kiütések és egyéb bőrirritációk, melyek a megereszkedett bőrön jelenhetnek meg.
 • Az eljárást követően enyhülhet vagy akár meg is szűnhet a narancsbőr (cellulit).
 • Az eredmények hosszú távon megmaradnak feltéve, ha a testsúly nem ingadozik nagy mértékben.

Hátrányok

 • A combplasztika egy nagy műtét, lehetséges komplikációkkal és hosszadalmas gyógyulási idővel.
 • Látható heg marad a combon, mely idővel halványodik. Jellemzően ez az idő hosszabb, ha nagyobb mennyiségű bőrt távolítanak el.
 • Fennáll az aszimmetria lehetősége és komplikációk is felléphetnek, melyek miatt néhány páciens esetében további beavatkozásokra kerülhet sor.
 • Újabb súlygyarapodás és súlycsökkenés következtében elmúlhatnak a korábbi combplasztika eredményei és ismételten beavatkozásra lehet szükség.
 • Ha a megnyúlt bőr mellett felesleges zsírsejtek is vannak, akár zsírleszívásra is szükség lehet, ami további szövődményekkel járhat.

Combplasztikai műtét menete

 1. A combplasztika első lépése minden esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek a kifogásolt területet érintő elváltozások, a combot és feneket érintő esetleges korábbi műtétek, az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek és a lehetséges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A combplasztikai műtétet megelőzően a plasztika sebész kérhet laborvizsgálatot, általában megvizsgálja a comb és a körülötte található bőr állapotát, illetve kérheti bizonyos gyógyszereket szedését vagy különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatának mellőzését.
 5. A beavatkozás előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami az eltávolítandó bőr mennyiségétől és az egyéb tényezőktől függően több óra is lehet.
 7. A beavatkozás után általában egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tartanak a klinika falain belül.
 8. A varratok nagyságrendileg 2-3 hét után kerülnek eltávolításra. 1-2 hónapig kímélni kell az érintett területet és fel kell függeszteni az aktív sportolást is. A teljes gyógyulás akár 6-12 hónapot is igénybe vehet.

Combplasztika szövődményei

A combplasztika különböző szövődményekkel jáhatr. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor. Egy 2015-ös kutatás szerint a jelentkező szövődmények gyakoriak, de általában nem súlyosak.

 • hegesedés
 • aszimmetria
 • vérzés
 • fertőzés
 • zsibbadás
 • lassú sebgyógyulás
 • duzzanat
 • bőr elszíneződése
 • szeróma (bőr alatti folyadékgyülem)
 • bőr- és zsírnekrózis
 • mélyvénás trombózis
 • egyéb szív-és érrendszeri szövődmények

A combplasztika utáni gyógyulás nagyban függ a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a combplasztikáról

Tévhit 1#: „A combplasztika egy életre megoldja minden problémám.”
A combplasztika valóban segíthet a megereszkedett bőr látványából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg az önértékelési problémákat és az önképzavart. Amennyiben hasonló problémákkal küzdesz, először mindenképp pszichológus segítségét vedd igénybe!

Tévhit 2#: „A combplasztikát követően soha nem lesz gondom a lábaim megjelenésével.”
A combplasztika valóban képes a meglévő állapoton javítani, de hosszú távon csak akkor marad tartós az eredmény, ha a testsúlyod kisebb kilengésektől eltekintve állandó marad. A nagy súlygyarapodást követő súlyvesztés újra megereszkedett, lógó bőrt eredményezhet combkörnyéken és a fenéken.

Tévhit 3#: „A combplasztikával megúszom a diétával és edzéssel járó kellemetlenségeket.”
A combplasztikai műtét nem a diéta és a testedzés alternatívája. Ezt a beavatkozást olyan pácienseknek ajánlják, akik a megfelelő diéta és edzés után is lógó, megereszkedett bőr panaszokkal küzdenek. Túlsúlyos pácienseken nem lehet végrehajtani combplasztikai műtétet.

Kérdések-válaszok

Az olyan combműtétek, mint amilyen a combplasztika is, azoknak a pácienseknek javasolt, akik a megfelelő diéta és testmozgás ellenére továbbra is jelentős bőrfelesleggel küzdenek comb- és fenéktájékon.

Amennyiben a plasztikai sebész úgy határoz, hogy nincs lehetőség vagy nincs értelme a nem sebészeti (non- vagy minimál invazív) eljárásoknak, úgy a legtöbb esetben csak a combplasztikai műtét nyújthat kielégítő végeredményt.

Fontos, hogy mielőtt hasonló beavatkozás mellett döntesz, csak a már véglegesnek szánt testsúlyod és testalkatod mellett vágj neki. További súlygyarapodás és súlyvesztést követően az eredmények romolhatnak és további beavatkozásokra lehet szükséged.

Amennyiben korábban nyirokrendszerrel vagy vénával kapcsolatos problémákat diagnosztizáltak nálad (pl. mélyvénás trombózis), úgy a beavatkozás túl kockázatosnak minősül az esetedben. Minden esetben egyeztess kezelő orvosoddal!

Egy 447 beteget vizsgált kutatás alapján az esetek közel felében tapasztaltak különböző szövődményeket. Leggyakrabban lassú sebgyógyulást és szerómát (bőr alatti folyadékgyülem) tapasztaltak a páciensek, de igazán súlyos mellékhatásokkal nem találkoztak a kutatók.

A combplasztika nem minősül kifejezetten veszélyes plasztikai műtétnek, azonban itt is fontos megemlíteni, hogy csak megfelelő tapasztalattal rendelkező, kifejezetten erre a területre szakosodott plasztikai sebészt ajánlott választani a műtétre.

A combplasztikai műtétet általános érzéstelenítéssel végzik. Miután az érzéstelenítés kifejti a hatását, a plasztikai sebész bemetszést végez a választott combplasztika típus alapján. A sebész eltávolítja a felesleges bőrt és zsírsejteket, mielőtt megfeszíti és átformálja a megmaradt bőrfelületet.

A bőr átformálása után a sebész varratokkal zárja le a bemetszéseket, majd behelyezi a szükséges drain csöveket megakadályozva a vér és egyéb folyadékok felhalmozódását. Végül varratokkal bezárják a területet és kompressziós ruhába helyezik a végtagot.

A beavatkozás a legtöbb esetben 2 órát vesz igénybe, de amennyiben az eltávolítandó bőr mennyisége vagy az egyéb kombinált eljárások (pl. zsírleszívás, fenékemelés, stb.) azt igénylik, akár 4-6 óra hosszát is eltarthat.

Általában egy éjszakát kell a klinikán töltened, és másnap hazamehetsz. Ügyelj arra, hogy legyen valaki, aki hazakísér! A sebész gyógyszereket ír fel a fájdalomcsillapítás érdekében.

A combplasztikát általános érzéstelenítésben végzik, így a műtét alatt semmilyen fájdalmat vagy kényelmetlenséget nem érzel. A műtét után fokozódó fájdalom, zsibbadásérzet keletkezhet a feneked alsó részén, illetve a combodban. Ez a fájdalom az idő előrehaladtával csökken és egyre kevesebb fájdalomcsillapítóra lesz szükséged.

A beavatkozást követő első 24-48 órában zsibbadást és fájdalmat érezhetsz, amit fájdalomcsillapítókkal enyhíthetsz.

Az első 3-4 hétben kompressziós ruházatot kell viselned, amit csak a fürdés és az esetleges ruhacsere alkalmával vehetsz le magadról.

Irodai munka esetében 2-4 hét elteltével, a megfelelő körülmények kialakítása mellett, de vissza lehet térni a munkába. Aktívabb munkát végzőknek több időre, akár 6-8 hétre is szükségük lehet.

A megerőltető mozgást és az aktív sportolást legalább 2 hónapra fel kell függeszteni.

A varratok általában 2-3 hét elteltével kerülnek eltávolításra. A műtét végén behelyezett drain csövek a gyógyulástól függően az orvos megítélése szerint az első napokban kerülnek eltávolításra.

Habár az eredmény azonnal látható, a teljes gyógyulás adott esetben 6-12 hónapot is igénybe vehet. Ez függ a választott eljárásmódtól, illetve, hogy kombinálták-e a combplasztikát bármilyen egyéb plasztikai beavatkozással (pl. zsírleszívás, fenékemelés, stb.).

A combplasztika eredménye szinte azonnal látható, és a legtöbb duzzanat néhány hónapon belül enyhül. Hat hónaptól egy évig tarthat a teljes gyógyulás, melyet követően csak a végeredmény marad.

A comb műtét eredményei általában tartósak, azonban a stabil testsúly fenntartása nagyon fontos a sikeres hosszútávú eredmény eléréséhez. Kis mennyiségű hízás még nem árt, sőt, tovább formálhatja a combokat, de a túlzott súlygyarapodás megnyújthatja a bőrt, és ha utána bekövetkezik fogyás, akkor a bőr újra megereszkedhet combtájékon.

A műtétet követő hegek állandóak, azonban az idő előrehaladtával halványulnak.

A különböző típusú combplasztika árai függnek a sebész szakmai tapasztalatától, az eltávolítandó bőr mennyiségétől, az eljárás hosszától és nehézségétől, és attól, hogy hol dolgozik az orvos. A végösszeget befolyásolják még a további, érzéstelenítéssel kapcsolatos költségek, az intézmény felszereltsége, a vényköteles gyógyszerek és az operáció utáni megbeszélések is.

Mivel a combplasztikát gyakran alkalmazzák egyéb kezelésekkel egyidőben, így ezen beavatkozások típusa és mennyisége tovább növelheti az eljárás költségét.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon a combplasztika TB-vel elérhető-e?

Ahogy a plasztikai műtétek többségét, úgy a combplasztikát sem fedezi a társadalombiztosítás. Bizonyos extrém helyzetekben (pl. súlyos baleset, daganatos megbetegedés következtében megereszkedett bőr) a TB fedezheti a beavatkozás egy részét.

A combplasztika átlagára Magyarországon: 800.000 Ft.

A combplasztikának kevés olyan alternatívája van, amely ugyanolyan mértékű feszességet biztosít. Ezek elsősorban a kívánt végeredményektől függnek (pl. narancsbőr csökkentése, zsírcsökkentés, stb.).

Az első és legfontosabb alternatíva a megfelelő életmód megválasztása. A rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta enyhébb bőrfelesleg esetén kielégítő eredményt nyújthat, főleg fiatalabb életkorban. Fontos, hogy amennyiben a műtét mellett döntesz, abban az esetben is végig kell járni ezt a folyamatot, ugyanis túlsúllyal nem végezhető el a beavatkozás.

Amennyiben elsősorban a narancsbőr okoz önbizalomhiányt, úgy a különböző anti-cellulit készítmények használatával is elérhető a kívánt hatás. A különböző hidratáló krémek és bőrmasszírozó eljárások bizonyítottan segíthetnek a narancsbőr elleni küzdelemben, azonban nagyobb mértékű bőrfelesleg mellett a kívánt eredmény sok esetben elmaradhat.

Egyes klinikák már hegmentes combplasztikai eljárásokat is kínálnak. Ezek a legtöbb esetben lézerlipolízis és egyéb nem invazív eljárások kombinálásával érik el a hegmentes bőrfeszesítést. A technika a kollagénrostok összehúzásán alapszik és további kollagéntermelésre serkenti a bőrt. Enyhe vagy közepes mértékű bőrlazaság esetén hatékony eljárásnak számít, azonban akiknél a megereszkedés nagyobb mértékű, ott jóval hatékonyabb lehet a hagyományos combplasztika.