Orrplasztika - Plasztika Esztétika

Orrplasztika: amit tudnod kell róla

Orrplasztika

Az orrplasztika olyan műtéti eljárás, melynek köszönhetően megváltoztatják az orr méretét és alakját. Ezzel a beavatkozással csökkenthetők az orron látható, zavaró dudorok. Ha keskenynek vagy szélesnek találod az orrodat, egyenesebbé, illetve esztétikusabbá és arányosabbá válhat a műtét által.

Előnyök

 • Esztétikusabbá válhat az arc azáltal, hogy arányosabb lesz az orrod.
 • Ha éveket töltöttél el kellemetlenül, mert zavart az orrod formája,  akkor a műtét segítségével ez a probléma megszüntethető, így nőhet az önbizalmad.
 • A gyógyulással járó fájdalom elviselhető.
 • A műtéti beavatkozás a légzési problémákra is megoldást jelenthet.

Hátrányok

 • Meglehetősen drága, az egészségbiztosítás csak akkor fedezi a műtéti költségeket, ha például az orrdugulás orvoslása miatt szükséges a beavatkozás.
 • Jelentős duzzadás és véraláfutás jelentkezhet az első 14 napban.
 • A gyógyulás első időszakában orrdugulást tapasztalhatsz.
 • Akár egy év is eltelhet, mire a teljes végeredmény kialakul.
 • Ha az orr nem gyógyul megfelelően, akkor korrekciós műtétre van szükség.

Nagy az esélye annak, hogy ismersz legalább egy embert, aki orrplasztikai műtéten esett át. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint az orrplasztika a harmadik legnépszerűbb plasztikai műtét, évente több mint 200 000 páciens vállalkozik az orrműtétre.

 

Számolni kell azzal, hogy az eredmény számos tényezőtől függ: az egyéni adottságoktól, attól, hogy mi az elképzelésünk, kivitelezhető-e a megálmodott végeredmény, és hogy akár 2 hét szabadságra is szükség van a gyógyuláshoz.

 

Azok jelentkezhetnek orrplasztikára, akik betöltötték a 17. életévüket.

Ha tapasztalt és az elvárásaidnak megfelelő orvos végzi a beavatkozást, az orrplasztika nagyon biztonságos műtéti eljárásnak bizonyul. Az orrplasztika után gyakran előfordulhat duzzanat, véraláfutás és esetleg enyhe vérzés. A leggyakoribb mellékhatás az orrdugulás.

Az orrplasztikát legtöbb esetben általános érzéstelenítésben hajtják végre, ami azt jelenti, hogy a műtét altatás alatt zajlik. Kevésbé bonyolult esetekben a sebész helyi érzéstelenítést alkalmazhat, ami azt jelenti, hogy az orr területe elzsibbad, de technikailag a beavatkozás alatt éber vagy.

 

Az orr formálása a csont és a porc törésével és eltávolításával kezdődhet. Ha porcot kell hozzáadni a csúcs újjáépítéséhez – a porcátültetésnek nevezett technikát alkalmazzák –,gyakran a septumból (az orr középső részéből) veszik, bár a fülből vagy akár a bordákból is kivehető. Néhány plasztikai sebész szintetikus anyagot használ, például szilikonimplantátumot, azonban a tanulmányok kimutatták, hogy a szintetikus implantátumoknál több szövődmény léphet fel.

 

Miután a csontot és a porcot átalakították, a sebész visszahúzza a bőrt, és a nyitott orrplasztikai bemetszés mentén, a columellán át összevarrja. Zárt eljárással a bemetszéseket az orrlyukak belsejében végzik, így nincs látható hegesedés, és a varratok általában felszívódnak.

 

A műtét befejeztével a páciens orrát gipsszel rögzítik.

 

Tipp: A sebész javasolhatja az árnika krémet vagy gélt, amely csökkenti a duzzanatot és a véraláfutást. Alkalmazd a véraláfutásokon és azok környékén!

A lábadozási idő a legtöbb esetben 1-2 hét. Tapasztalatok szerint az orrműtétre vállalkozók többsége 10 nap után munkába áll. A legtöbb embernek nincs szüksége fájdalomcsillapításra, és a gipsz eltávolítása után az orrdugulásérzés is megszűnik. A legtöbb páciens a megfázáshoz hasonlította azt az érzést, amit műtét után tapasztalt.

 

Az alábbi tippek segíthetnek a gyógyulásban: 

 • Próbáld megtalálni a megfelelő alvási pozíciót! Előfordulhat, hogy ülve a legelőnyösebb.
 • Kerüld a szemüveg használatát! Ha nem tudod nélkülözni, jelezned kell az orvosodnak, hogy a gipszet úgy alakítsa ki. A szemüveghasználatot 2 hónapig mellőzni kellene.
 • Egyél megfelelő ételeket! Az első néhány napon ragaszkodj az alacsony nátriumtartalmú húsleveshez vagy egy könnyű házi leveshez! De jöhet almaszósz, burgonyapüré vagy más puha ételek is. Kerüld a fűszeres vagy sós ételeket, amelyek súlyosbíthatják a duzzanatot!
 • Az első két-három napban javasolt a borogatás.
 • Állj ellen az orrfújás iránti vágynak, amely öltéseket szakíthat! Az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben tüsszögnünk kell, azt nyitott szájjal tegyük.
 • Kerüld az első két hét során a megerőltető tevékenységeket és a sportot, melynek során legalább három hónapig sérülhet az orrod!

Az orrplasztika utáni duzzanat frusztráló lehet, és hónapokig befolyásolhatja az orr külsejét. A gipszet leveszik, és izgatottan mutatod be új orrodat a világnak, de az eredmények ilyenkor még nem olyanok, mint amire számítottál. Ne pánikolj, ez normális!

 

A duzzanat mértéke egyénfüggő, valamint függ a sebész technikájától, illetve a műtét típusától, hogy nyitott vagy zárt plasztikát alkalmazunk.

 

Körülbelül két héttel az orrműtét után az orrod „étteremkészen áll”. A duzzanat és a véraláfutás eléggé csökkent ahhoz, hogy visszatérhess dolgozni vagy ügyeket intézzen anélkül, hogy bárki észre venné a műtét nyomait.

 

Körülbelül 3 hónap múlva már szépen látszódik a várt eredmény. 6 hónap múlva már a duzzanat 90 százaléka eltűnik. 1 év, mire beáll a végleges eredmény.

 

Ha nem vagy  teljes mértékig elégedettek az eredménnyel, várj legalább 1 évet a korrekciós műtéttel!

 

Az orrplasztikai műtét eredménye általában állandó, eltekintve az öregedési folyamatokkal járó normális elváltozásokkal.

 

Ha a továbbiakban sem vagy elégedett az eredménnyel, vagy a gyógyulás után légzési nehézségekkel küzdesz, keresd fel sebészed!

 

A revíziós orrplasztika bonyolult műtét, mert a sebésznek vastag hegszövetekkel kell megküzdenie, ami megnehezíti a bőr és a lágyrész felemelését a porcról. Ráadásul gyakran úgy kell rekonstruálni az orr egy részét, hogy a porcokat más forrásokból kell kiszedni.

Egyesek ideiglenes megoldást választanak arra, hogy korrigálják orruk esztétikai hibáit: hialuronsav alapú injekciós töltőanyagot használnak. Ezzel a minimálisan invazív eljárással orvosolhatják a dudorokat, szimmetrikusabbá tehetik az orrodat, vagy megemelheti az orr hegyét. Ennek az eljárásnak azonban vannak korlátai. Ha például nagynak találod az orrod, akkor ilyen úton természetesen nem lehet csökkenteni a nagyságát, viszont arányosabbá, szimmetrikusabbá tehető ezzel a módszerrel is.

 

A nem műtéti orrplasztika kevesebb, mint 20 percet vesz igénybe. A töltőanyagok a használt típustól függően 6-18 hónapig tarthatnak, és nagyjából 90.000-120.000 forintba kerülnek.

 

Ez a lehetőség azonban kockázatokkal jár. Hialuronsavas orrformázást csak képzett plasztikai sebész vagy sebész végezhet, aki széleskörű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik, és csak hialuronsav alapú töltőanyagokat használ. A rosszul elhelyezett töltőanyag megszakíthatja a véráramlást, ami a bőr nekrózisát (szövethalált) okozhatja.

 

Ha meggondoltad magad, és nem vagy elégedett az eredménnyel, a hialuronsav töltőanyagot az orvos feloldhatja hialuronidáz injekcióval.

A fő különbség a nyitott és a zárt orrplasztika között az, hogy a nyitott orrplasztika esetében az orrlyukakon belül egy kis bemetszést végeznek az orr alsó részén (más néven columella). A zárt orrplasztika esetén az összes bemetszés az orr belső oldalán, az orrlyukban helyezkedik el.

Ezt a bemetszést általában jól elrejtik, és csak akkor látható, ha nagyon hátra emeled a fejed. A jó eredmény eléréséhez a legfontosabb tényező a sebész gyakorlata és tapasztalata.

Az orrcsont egyes részeinek eltávolítása és az orrcsúcs megváltoztatása mind nyitott, mind zárt orrplasztikával elvégezhetők.

Az ázsiai, latin és afroamerikai orrplasztikák speciális készségeket igényelnek. A sebészeknek nagy kihívást jelent, hogy az orr átalakítása során megőrizzék a különböző embercsoportok és típusok különlegességét és egyediségét. 

A megfelelő eredmény eléréséhez nagyon fontos, hogy a beteg reális elvárásokkal érkezzen választott orvosához.

Az orrplasztika utáni fertőzés ritka, de ha lázat, fokozott fájdalmat, bőrpírt, bőrmeleget vagy könnyezést tapasztalsz, keresd fel orvosodat!

Az orr tisztán tartása segít megakadályozni a fertőzést. A szárított vérrögök takarítása az öltések környékéről kényelmetlen lehet, de fontos. Ehhez használj fültisztító pálcikát, amit hidrogén-peroxiddal itass át, majd óvatosan távolítsd el a megszáradt vért! Ha ez megtörtént, kend be antibiotikumos kenőccsel, amely hidratál és megakadályozza az orr kiszáradását.

Az orrplasztikai műtétet néha kombinálják (és gyakran összekeverik) a szeptoplasztikával. A légzés javítása érdekében szeptoplasztikát végeznek, míg az orrplasztika esztétikai célokat szolgál.

Mindkét eljárás egyidejűleg, egy érzéstelenítés alatt és egy gyógyulási periódus alatt végezhető.

Egy orrplasztika költsége orrspecialistánál átlagosan 800.000-1.400.000 Forint között mozog. Ez magában foglalja a sebész, az altatás és a sebészeti központ díjait. Költsége függ a sebész földrajzi elhelyezkedésétől, a szakértelem szintjétől és az orrműtét bonyolultságától.

Az egészségbiztosítás nem fedezi  az orrplasztikát, de segíthet a díjak egy részének fedezésében, ha a sebész egészségügyi problémával kapcsolatos műtétet, például szeptoplasztikát, turbina redukciót vagy orrszelepműtétet végez.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Orrplasztika

Fotók és vélemények

Végre magabiztos vagyok

Körülbelül 12-13 éves korom óta gyűlöltem az orromat, az általános iskolától a középiskoláig bántottak emiatt, sőt még később kollegáktól barátoktól is kaptam gúnyolódást, így tudtam, hogy egyszer meg fogom műttetni.2 és fél évvel ezelőtt rászántam végre magam, és életem legjobb döntése volt. Mikor először elkezdtem az interneten olvasni a plasztikával kapcsolatban, akkor találtam rá a Doktor Úrra, és rögtön szimpatikus lett, amit a konzultáció csak megerősített.A műtéttel nagyon elégedett vagyok, végre magabiztosan érzem magam mások között, és jó érzéssel nézek tükörbe!

Orvos értkékelése:

5/5

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai sebész
Budapest
17 év tapasztalat
Plasztikai- és égéssebész szakorvos
Budapest
1 év tapasztalat
Plasztikai sebész, fül-orr gégész, fej-nyaksebész szakorvos
Orvos értékelése:
5.0/5
5.0
Budapest
15 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Orvos értékelése:
4.2/5
4.2
Budapest
20 év tapasztalat
Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Nyíregyháza
6 év tapasztalat
Dr. Rozsos Tamás

Dr. Rozsos Tamás

Plasztikai sebész
Budapest
29 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu

Orrplasztika

Időpontfoglalás konzultációra