Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

2 lehetőség az orrplasztika helyett: orrformázás műtét nélkül

2 lehetőség az orrplasztika helyett: orrformázás műtét nélkül

Egy harmonikus felépítésű, szép fitos orr a nőiesség egyik szimbóluma, így nem csoda, ha a hölgyek korrigálnák az orrukon található deformitásokat. Jó hír számukra, hogy ha kisebb eltérésről van szó, egyáltalán nem kell kés alá feküdniük, ugyanis műtét nélküli technikákkal is szép eredményeket lehet elérni. Az egyik lehetőség a szálas orrformázás. Erről kérdeztük Dr. Szomolai Esztert, a Navitamed Kft. orvosszakértőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ha emellett döntünk, egyáltalán nem mindegy, milyen szálakat választunk!

Ha valaki bármilyen oknál fogva elégedetlen orra formájával, akkor számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy ezen változtatni tudjon. Ennek legismertebb módja az orrplasztika, melyet plasztikai sebészek végeznek, és nagyobb elváltozások során alkalmazzák. Ez a beavatkozás végleges állapotot eredményez. Azonban, ha valaki csak kisebb eltérést szeretne korrigálni, vagy a palsztikai műtét eredményén kis mértékben szeretne korrigálni, esetleg bizonyos egészségügyi okból nem végezhetnek rajta műtétet, akkor

választhat valamilyen kevésbé invazív, műtét nélküli technikát, melyet esztétikai orvosok végeznek.

Ma kétféle beavatkozást alkalmaznak a gyakorlatban: hialuronsavas töltést vagy szálas orrformázást. Ahogy a nevében is benne van: a hialuronsavas töltés során hialuronsavat juttatnak a bőr alatti területekre, ami nem fájdalmas és gyors beavatkozás. Dr. Szomolai Eszter azonban rámutatott arra: fontos, hogy gyakorlott szakember, vagyis orvos végezze ezt a beavatkozást, aki jártas az anatómiai ismeretekben, hiszen az orr formázása során olyan ereket is érinthetnek, amelyekbe ha hialauronsav kerül, az bőrnekrózist, vagyis bőrelhalást okoz, amennyiben a problémát nem ismerik fel időben. Legrosszabb esetben – ez szerencsére ritkán fordul elő, de volt már rá példa –, akár vakságot is eredményezhet. Így

semmiképpen sem javasolt, hogy megfelelő gyakorlattal nem rendelkező esztétikai specialistához forduljunk!

A hialuronsavas feltöltésnél kevésbé veszélyes és sokkal tartósabb a szálas kezelés. A szálak között óriási különbségek vannak. Az úgynevezett PDO-szálak hamar lebomlanak, hisz erre a célra fejlesztették ki a terméket. Ez valójában egy felszívódó varrat, műtét utáni sebzárásra használják a sebészetben, majd a sebszélek összeforrása után a szervezetből rövid idő alatt eliminálódnak. Szomolai Eszter szerint ezért is érdemes APTOS-szálakkal dolgozni, melyek tejsavból és kaprolaktonból állnak, így hosszú hatásúak.

A szálakat plasztikai sebészek és egy orvoscsoport fejleszti, célirányosan az arc és a test megereszkedett területeinek kezelésére.

Mivel az orr nem sokat mozgó terület, ezért ennek a beavatkozásnak az eredményeit akár évekig, de legalább másfél évig élvezhetjük. A tartósságot természetesen nehéz pontosan meghatározni, hiszen több tényező befolyásolhatja. Például az, hogy hány szálat helyeznek be, illetve hogy azok milyen hosszúak.

A szálas technika segítségével az orrcsúcs feljebb húzható, az orrhát szélesíthető, vagy a kisebb görbület feltölhető, a ferde orr pedig visszahúzható a középvonal felé.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel kezdődik, majd az orvos a bemeneti ponton bevezeti a kanült, és korrigálja az eltéréseket. A szöveteket úgy mozgatja meg, hogy azok kitöltsék a problémás területet. Ez az úgynevezett szöveti redisztribúció, melynek során átalakulnak a bőrmenti területek, és így nagyon szép kozmetikai eredményt lehet elérni.

Az eljárás során haematóma, vagyis kisebb bevérzés kialakulhat, de ettől nem kell megijednünk. A folyamat természetes, és csupán néhány napig tart, de maximum 1-2 hét alatt felszívódik.

Javasolt a bevérzés felszívódását segítő krémek, például árnika- vagy feketenadálytő-kivonat használata.

A gyógyulás folyamatát az orvosok azzal segítik, hogy egy kis ragasztószalaggal, steri-strippel rögzítik az orrot néhány napra, így hamarabb lezajlik a szövetek átalakulása. Ha nem masszírozzák, nem mozgatják az orrot, a szálakon található kis fogak sokáig megtartják a más helyre húzott részeket.

Szomolai Eszter arra is kitért, hogy a szálas orrformázás egyelőre a hölgyek körében gyakoribb, de egyre több férfi is érkezik a rendelőbe. Esetükben is ugyanolyan szép eredményeket lehet elérni. Hozzátette, természetesen egy férfi esetében egy karakteresebb arc, egy nagyobb vagy görbületesebb orr akár szexepilnek is tekinthető, de legalábbis sokkal elfogadottabb. Ezzel szemben

a nőknél a szépség egyik jele a szép formájú, harmonikus felépítésű orr, így érdemes élni a modern technika gyújtotta lehetőségekkel!