Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Orrplasztika: árak, beavatkozás menete, gyógyulási időszak

 • 66 db előtte-utána fotó
 • 12 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 5 db értékelés
 • 550.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az orrplasztika olyan műtéti eljárás, melynek köszönhetően megváltoztatják az orr méretét, és/vagy alakját. Ezzel a beavatkozással csökkenthetőek az orron látható zavaró dudorok vagy egyéb elváltozások. Megoldást jelenthet számodra, akár keskenynek, akár túl szélesnek találod az orrodat, és egy egyenesebb, arányosabb, és esztétikusabb orr a vágyad. Az eljárás hatására az arcod egészen új megjelenést kaphat.

Ki a megfelelő alany orrplasztikára?

Jelenleg azok jelentkezhetnek orrplasztikára, akik betöltötték a 17. életévüket, és szeretnének változtatni külső megjelenésükön. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint, az orrplasztika a 3. legnépszerűbb plasztikai műtét, évente több mint 200 000 páciens vállalkozik a beavatkozásra, így nagy az esélye annak, hogy ismersz legalább egy embert, aki orrplasztikai műtéten esett át.

Mielőtt elhatározod magad a műtét mellett, számolnod kell azzal, hogy az eredmény számos tényezőtől függ: az egyéni adottságoktól, az elképzeléseid milyenségétől, és attól, hogy azok mennyire kivitelezhetőek. Elképzelhető, hogy a gyógyulás első szakaszában akár 2 hét szabadságot is ki kell venned, és körülbelül 1 év, mire kialakul a végleges orr-formád.

Mennyire biztonságos az orrplasztika?

Ha tapasztalt, és hozzáértő orvos végzi a beavatkozást, az orrplasztika nagyon biztonságos műtéti eljárásnak bizonyul. Azt azonban mindenképp érdemes tudnod, hogy az beavatkozás után gyakran előfordulhat duzzanat, véraláfutás, esetleg enyhe vérzés. A leggyakoribb mellékhatás az orrdugulás.

Mi történik az orrplasztika során?

Az orrplasztikát a legtöbb esetben általános érzéstelenítéssel hajtják végre, ami annyit jelent, hogy a műtét altatásban zajlik. Kevésbé bonyolult esetekben a sebész helyi érzéstelenítést alkalmazhat, melynek során az orr területe elzsibbad, de a páciens ébren van a beavatkozás alatt.

Az orr formálása a csont és a porc törésével, valamint szükség esetén annak eltávolításával kezdődhet. Ha porcot kell hozzáadni, a csúcs újjáépítéséhez a porcátültetésnek nevezett technikát alkalmazzák, melyhez gyakran a septumból (az orr középső részéből), ritkábban a fülből vagy a bordákból veszik a porcot. Néhány plasztikai sebész szintetikus anyagot használ, például szilikonimplantátumot, azonban a tanulmányok bebizonyították, hogy a szintetikus implantátumoknál jóval több szövődmény léphet fel, így ezt az anyagot csak kevesen alkalmazzák.

Miután a csontot és a porcot átalakították, a sebész visszahúzza a bőrt, és a nyitott orrplasztikai bemetszés mentén a columellán át összevarrja azt. Zárt eljárásnál a bemetszéseket az orrlyukak belsejében végzik, így nincs látható hegesedés, és a varratok általában felszívódnak.

A műtét befejeztével a páciens orrát gipsszel rögzítik.

Tipp: A sebész javasolhatja az árnikakrémet vagy -gélt, amely csökkenti a duzzanatot és a véraláfutást. Szükség esetén ezt bátran alkalmazd a véraláfutásokon és azok környékén!

Orrplasztika, orrműtét előtte-utána

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A lábadozási idő a legtöbb esetben 1-2 hét, de a tapasztalatok alapján az orrműtétre vállalkozók többsége már 10 nap után munkába állhat. A beavatkozás után a leggyakrabban a megfázáshoz hasonló érzést tapasztaltak a betegek.

A legtöbb embernek nincs szüksége fájdalomcsillapításra, és a gipsz eltávolítása után az orrdugulás-érzés is megszűnik.

Az alábbi tippek segíthetnek a gyógyulásban:

 • Próbáld megtalálni a megfelelő pózt az alváshoz! Előfordulhat, hogy ülve a legkényelmesebb.
 • Kerüld a szemüveg használatát! Egy orrműtét után a szemüveghasználatot javasolt 2 hónapig mellőzni. Ha nem tudod nélkülözni azt jelezd előre az orvosodnak, hogy a gipszet ennek megfelelően alakítsa ki.
 • Egyél megfelelő ételeket! Az első néhány napon ragaszkodj az alacsony nátriumtartalmú húsleveshez, vagy egy könnyű házi leveshez, de jöhet almaszósz, burgonyapüré, vagy más puha étel is. Kerüld a túl fűszeres, vagy sós ételeket, amelyek súlyosbíthatják a duzzanatot!
 • Az első 2-3 napban javasolt a borogatás.
 • Állj ellen az orrfújás iránti vágynak, mert felszakíthatja az öltéseket. Az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben tüsszentened kell azt igyekezz nyitott szájat tenni.
 • Az első 2 hét során kerüld a megerőltető tevékenységeket, és az első 3 hónapban minden olyan sportot, melynek során megsérülhet az orrod.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Az orrplasztika utáni duzzanat nagyon zavaró és kellemetlen lehet, ráadásul hónapokig befolyásolhatja az orr külső megjelenését is. Amikor a gipszet leveszik, te pedig izgatottan várod, hogy bemutasd az új orrod a nagyvilágnak, de mégsem azt az eredményt kapod, amire számítottál, ne pánikolj! Ez teljesen normális, és az idő múlásával egyre szebb lesz az eredmény.

A duzzanat mértéke függ az egyén adottságaitól, valamint a sebész által alkalmazott technikától, a műtét típusától (nyitott vagy zárt orrplasztika)

Az orrműtét után körülbelül 2 héttel a duzzanat és a véraláfutás eléggé lecsökken ahhoz, hogy visszatérhess dolgozni, találkozz a barátaiddal, vagy ügyeket intézz anélkül, hogy bárki észrevenné a műtét nyomait.

Körülbelül 3 hónap elteltével már szépen látszik a várt eredmény. 6 hónap múlva a duzzanat 90 százaléka eltűnik, és hozzávetőlegesen 1 év, mire az orr elnyeri végső megjelenését. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ha nem vagy teljes mértékig elégedett az eredménnyel, várj legalább 1 évet a korrekciós műtéttel – még lehet, hogy változni fog!

Az orrplasztikai műtét eredménye általában állandó, eltekintve az öregedési folyamatokkal járó normális elváltozásoktól.

Ha a továbbiakban sem vagy elégedett az eredménnyel, vagy a gyógyulás után légzési nehézségeket tapasztalsz, mielőbb keresd fel sebészed!

A revíziós orrplasztikáról érdemes tudni, hogy ez egy bonyolult műtét. A sebésznek vastag hegszövetekkel kell megküzdenie, ami megnehezíti a bőr és a lágyrész felemelését a porcról, ráadásul gyakran úgy kell rekonstruálni az orr egy részét, hogy ahhoz a porcokat más területekről kell kiszedni.

Orrplasztika, orrműtét előtte-utána

Milyen alternatívák léteznek az orrműtétre?

Léteznek ideiglenes megoldások, hogy korrigáld orrod esztétikai hibáit. Ilyen például a hialuronsav alapú injekciós töltőanyag, melynek köszönhetően minimálisan invazív eljárással orvosolhatók a dudorok, és szimmetrikusabbá teheted az orrodat, vagy megemelheted annak hegyét. Habár kisebb beavatkozást jelent, ennek az eljárásnak vannak korlátai. Ha például nagynak találod az orrod, akkor ilyen úton természetesen nem lehet csökkenteni a nagyságát, viszont általa arányosabbá, szimmetrikusabbá tehető.

A nem műtéti orrplasztika kevesebb, mint 20 percet vesz igénybe. A töltőanyagok a használt típustól függően, 6-18 hónapig tarthatnak, és nagyjából 90.000-120.000 forintba kerülnek.

Nem elhanyagolható azonban, hogy ez a beavatkozás is kockázatokkal jár. Hialuronsavas orrformázást csak képzett plasztikai sebész vagy általános sebész végezhet, aki széleskörű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik a hialuronsav alapú töltőanyagok használata terén. A rosszul elhelyezett töltőanyag megszakíthatja a véráramlást, ami a bőr nekrózisát (szövethalálát) okozhatja.

Ha meggondoltad magad, és nem vagy elégedett az eredménnyel, a hialuronsavas töltőanyagot az orvos feloldhatja egy úgynevezett hialuronidáz injekcióval.

Mi a különbség a nyitott és a zárt orrplasztika között?

A fő különbség, hogy a nyitott orrplasztika esetében az orrlyukak között végeznek egy kis bemetszést, így az orr külső részén marad egy pici heg, ami csak akkor látható, ha nagyon hátraemeled a fejed. A zárt orrplasztika esetén az összes bemetszés az orr belső oldalán, az orrlyukban helyezkedik el.

A jó eredmény nem a műtét típusán múlik, sokkal fontosabb a sebész gyakorlata és tapasztalata.

Az orrcsont egyes részeinek eltávolítása és az orrcsúcs megváltoztatása mind nyitott, mind zárt orrplasztikával elvégezhető.

Orrplasztika, orrműtét előtte-utána

Más az orrplasztika az afroamerikai, az ázsiai, vagy a latin pácienseknél?

Igen. Az ázsiai, latin és afroamerikai pácienseken végzett orrplasztikák speciális készségeket igényelnek. A sebészeknek nagy kihívást jelent, hogy az orr átalakítása során megőrizzék a különböző embercsoportok és -típusok különlegességét és egyediségét.

A megfelelő eredmény eléréséhez nagyon fontos, hogy a beteg reális elvárásokkal érkezzen a kiválasztott orvoshoz, és hallgassa meg a véleményét, hiszen az orr átalakításának vannak bizonyos szabályai.

Mik az orrplasztika utáni fertőzés jelei?

Az orrplasztika utáni fertőzés ritka, de ha lázat, fokozott fájdalmat, bőrpírt, bőrmeleget vagy könnyezést tapasztalsz, mielőbb keresd fel a beavatkozást végző orvosodat!

Az orr tisztán tartása segít megakadályozni a fertőzést. A megszáradt vérrögök takarítása az öltések környékéről kényelmetlen lehet, azonban annál fontosabb. Ehhez használj hidrogén-peroxiddal átitatott fültisztító pálcikát. Ezzel óvatosan távolítsd el a megszáradt vért! Ha ez megtörtént, kend be antibiotikumos kenőccsel, amely hidratál és megakadályozza az orr kiszáradását.

Mi a különbség az orrplasztika és szeptoplasztika között?

Az orrplasztikai műtétet néha kombinálják (és gyakran összekeverik) a szeptoplasztikával. A legnagyobb különbség, hogy a szeptoplasztikát légzés javítása érdekében végzik, tehát elsősorban egészségügyi oka van, míg az orrplasztika esztétikai célokat szolgál.

Mindkét eljárás egyidejűleg, egy érzéstelenítés alatt és egy gyógyulási periódus alatt elvégezhető.

Mennyibe kerül az orrplasztika?

Egy orrműtét költsége egy orrspecialistánál átlagosan 800.000-1.400.000 forint között mozog. Ez magába foglalja a sebészeti eljárás, az altatás és a sebészeti központ díjait is. A beavatkozás költsége függ attól, hogy hol történik, hogy milyen szakértelemmel bír a műtétet végző sebész, illetve a beavatkozás bonyolultsága is befolyásolja.

Az egészségbiztosítás nem fedezi az orrplasztikát, de segíthet a díjak egy részének fedezésében, ha a sebész egészségügyi problémával kapcsolatos műtétet, például szeptoplasztikát, turbinaredukciót, vagy orrszelepműtétet (is) végez.

További információk

plasztikaesztétika.hu - Orrplasztika: interjú Dr. Doleviczényi Zoltánnal

plasztikaesztétika.hu - 2 lehetőség az orrplasztika helyett: orrformázás műtét nélkül

webbeteg.hu - Mikor indokolt az orrplasztika?

házipatika.com - Megváltoztatja a hangunkat az orrplasztika

Wikipedia - Rhinoplasty (Orrplasztika)

Előnyök

 • Az arányosabb orrnak köszönhetően esztétikusabbá válhat az arcod.
 • Véget vethetsz az önbizalomhiánynak, hiszen orrod megváltoztatásával a külsőd is megújul, így magabiztosabb lehetsz!
 • A gyógyulással járó fájdalom elviselhető.
 • A műtéti beavatkozás nem csak az esztétikai gondokra, hanem a légzési problémákra is megoldást jelenthet.

Hátrányok

 • Meglehetősen drága, és az egészségbiztosítás csak akkor fedezi a műtéti költségeket, ha egészségügyi célokat szolgál
 • Az első 14 napban jelentős duzzadás és véraláfutás jelentkezhet.
 • A gyógyulás első szakaszában orrdugulást tapasztalhatsz.
 • Akár egy év is eltelhet, mire a teljes végeredmény kialakul.
 • Ha orrod nem gyógyul megfelelően, akkor korrekciós műtétre lehet szükség.