Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Orrplasztika

 • 14 db előtte-utána fotó
 • 10 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 550.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

Az orrplasztika olyan műtéti eljárás, melynek köszönhetően megváltoztatják az orr méretét és alakját. Ezzel a beavatkozással csökkenthetők az orron látható, zavaró dudorok. Ha keskenynek vagy szélesnek találod az orrodat, egyenesebbé, illetve esztétikusabbá és arányosabbá válhat a műtét által.

Előnyök

 • Esztétikusabbá válhat az arc azáltal, hogy arányosabb lesz az orrod.
 • Ha éveket töltöttél el kellemetlenül, mert zavart az orrod formája, akkor a műtét segítségével ez a probléma megszüntethető, így nőhet az önbizalmad.
 • A gyógyulással járó fájdalom elviselhető.
 • A műtéti beavatkozás a légzési problémákra is megoldást jelenthet.

Hátrányok

 • Meglehetősen drága, az egészségbiztosítás csak akkor fedezi a műtéti költségeket, ha például az orrdugulás orvoslása miatt szükséges a beavatkozás.
 • Jelentős duzzadás és véraláfutás jelentkezhet az első 14 napban.
 • A gyógyulás első időszakában orrdugulást tapasztalhatsz.
 • Akár egy év is eltelhet, mire a teljes végeredmény kialakul.
 • Ha az orr nem gyógyul megfelelően, akkor korrekciós műtétre van szükség.

Kérdések-válaszok

Nagy az esélye annak, hogy ismersz legalább egy embert, aki orrplasztikai műtéten esett át. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint az orrplasztika a harmadik legnépszerűbb plasztikai műtét, évente több mint 200 000 páciens vállalkozik az orrműtétre.

Számolni kell azzal, hogy az eredmény számos tényezőtől függ: az egyéni adottságoktól, attól, hogy mi az elképzelésünk, kivitelezhető-e a megálmodott végeredmény, és hogy akár 2 hét szabadságra is szükség van a gyógyuláshoz.

Azok jelentkezhetnek orrplasztikára, akik betöltötték a 17. életévüket.

Ha tapasztalt és az elvárásaidnak megfelelő orvos végzi a beavatkozást, az orrplasztika nagyon biztonságos műtéti eljárásnak bizonyul. Az orrplasztika után gyakran előfordulhat duzzanat, véraláfutás és esetleg enyhe vérzés. A leggyakoribb mellékhatás az orrdugulás.

Az orrplasztikát legtöbb esetben általános érzéstelenítésben hajtják végre, ami azt jelenti, hogy a műtét altatás alatt zajlik. Kevésbé bonyolult esetekben a sebész helyi érzéstelenítést alkalmazhat, ami azt jelenti, hogy az orr területe elzsibbad, de technikailag a beavatkozás alatt éber vagy.

Az orr formálása a csont és a porc törésével és eltávolításával kezdődhet. Ha porcot kell hozzáadni a csúcs újjáépítéséhez – a porcátültetésnek nevezett technikát alkalmazzák –,gyakran a septumból (az orr középső részéből) veszik, bár a fülből vagy akár a bordákból is kivehető. Néhány plasztikai sebész szintetikus anyagot használ, például szilikonimplantátumot, azonban a tanulmányok kimutatták, hogy a szintetikus implantátumoknál több szövődmény léphet fel.

Miután a csontot és a porcot átalakították, a sebész visszahúzza a bőrt, és a nyitott orrplasztikai bemetszés mentén, a columellán át összevarrja. Zárt eljárással a bemetszéseket az orrlyukak belsejében végzik, így nincs látható hegesedés, és a varratok általában felszívódnak.

A műtét befejeztével a páciens orrát gipsszel rögzítik.

Tipp: A sebész javasolhatja az árnika krémet vagy gélt, amely csökkenti a duzzanatot és a véraláfutást. Alkalmazd a véraláfutásokon és azok környékén!

A lábadozási idő a legtöbb esetben 1-2 hét. Tapasztalatok szerint az orrműtétre vállalkozók többsége 10 nap után munkába áll. A legtöbb embernek nincs szüksége fájdalomcsillapításra, és a gipsz eltávolítása után az orrdugulásérzés is megszűnik. A legtöbb páciens a megfázáshoz hasonlította azt az érzést, amit műtét után tapasztalt.

Az alábbi tippek segíthetnek a gyógyulásban:

 • Próbáld megtalálni a megfelelő alvási pozíciót! Előfordulhat, hogy ülve a legelőnyösebb.
 • Kerüld a szemüveg használatát! Ha nem tudod nélkülözni, jelezned kell az orvosodnak, hogy a gipszet úgy alakítsa ki. A szemüveghasználatot 2 hónapig mellőzni kellene.
 • Egyél megfelelő ételeket! Az első néhány napon ragaszkodj az alacsony nátriumtartalmú húsleveshez vagy egy könnyű házi leveshez! De jöhet almaszósz, burgonyapüré vagy más puha ételek is. Kerüld a fűszeres vagy sós ételeket, amelyek súlyosbíthatják a duzzanatot!
 • Az első két-három napban javasolt a borogatás.
 • Állj ellen az orrfújás iránti vágynak, amely öltéseket szakíthat! Az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben tüsszögnünk kell, azt nyitott szájjal tegyük.
 • Kerüld az első két hét során a megerőltető tevékenységeket és a sportot, melynek során legalább három hónapig sérülhet az orrod!

Az orrplasztika utáni duzzanat frusztráló lehet, és hónapokig befolyásolhatja az orr külsejét. A gipszet leveszik, és izgatottan mutatod be új orrodat a világnak, de az eredmények ilyenkor még nem olyanok, mint amire számítottál. Ne pánikolj, ez normális!

A duzzanat mértéke egyénfüggő, valamint függ a sebész technikájától, illetve a műtét típusától, hogy nyitott vagy zárt plasztikát alkalmazunk.

Körülbelül két héttel az orrműtét után az orrod „étteremkészen áll”. A duzzanat és a véraláfutás eléggé csökkent ahhoz, hogy visszatérhess dolgozni vagy ügyeket intézzen anélkül, hogy bárki észre venné a műtét nyomait.

Körülbelül 3 hónap múlva már szépen látszódik a várt eredmény. 6 hónap múlva már a duzzanat 90 százaléka eltűnik. 1 év, mire beáll a végleges eredmény.

Ha nem vagy teljes mértékig elégedettek az eredménnyel, várj legalább 1 évet a korrekciós műtéttel!

Az orrplasztikai műtét eredménye általában állandó, eltekintve az öregedési folyamatokkal járó normális elváltozásokkal.

Ha a továbbiakban sem vagy elégedett az eredménnyel, vagy a gyógyulás után légzési nehézségekkel küzdesz, keresd fel sebészed!

A revíziós orrplasztika bonyolult műtét, mert a sebésznek vastag hegszövetekkel kell megküzdenie, ami megnehezíti a bőr és a lágyrész felemelését a porcról. Ráadásul gyakran úgy kell rekonstruálni az orr egy részét, hogy a porcokat más forrásokból kell kiszedni.

Egyesek ideiglenes megoldást választanak arra, hogy korrigálják orruk esztétikai hibáit: hialuronsav alapú injekciós töltőanyagot használnak. Ezzel a minimálisan invazív eljárással orvosolhatják a dudorokat, szimmetrikusabbá tehetik az orrodat, vagy megemelheti az orr hegyét. Ennek az eljárásnak azonban vannak korlátai. Ha például nagynak találod az orrod, akkor ilyen úton természetesen nem lehet csökkenteni a nagyságát, viszont arányosabbá, szimmetrikusabbá tehető ezzel a módszerrel is.

A nem műtéti orrplasztika kevesebb, mint 20 percet vesz igénybe. A töltőanyagok a használt típustól függően 6-18 hónapig tarthatnak, és nagyjából 90.000-120.000 forintba kerülnek.

Ez a lehetőség azonban kockázatokkal jár. Hialuronsavas orrformázást csak képzett plasztikai sebész vagy sebész végezhet, aki széleskörű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik, és csak hialuronsav alapú töltőanyagokat használ. A rosszul elhelyezett töltőanyag megszakíthatja a véráramlást, ami a bőr nekrózisát (szövethalált) okozhatja.

Ha meggondoltad magad, és nem vagy elégedett az eredménnyel, a hialuronsav töltőanyagot az orvos feloldhatja hialuronidáz injekcióval.

A fő különbség a nyitott és a zárt orrplasztika között az, hogy a nyitott orrplasztika esetében az orrlyukakon belül egy kis bemetszést végeznek az orr alsó részén (más néven columella). A zárt orrplasztika esetén az összes bemetszés az orr belső oldalán, az orrlyukban helyezkedik el.

Ezt a bemetszést általában jól elrejtik, és csak akkor látható, ha nagyon hátra emeled a fejed. A jó eredmény eléréséhez a legfontosabb tényező a sebész gyakorlata és tapasztalata.

Az orrcsont egyes részeinek eltávolítása és az orrcsúcs megváltoztatása mind nyitott, mind zárt orrplasztikával elvégezhetők.

Az ázsiai, latin és afroamerikai orrplasztikák speciális készségeket igényelnek. A sebészeknek nagy kihívást jelent, hogy az orr átalakítása során megőrizzék a különböző embercsoportok és típusok különlegességét és egyediségét.

A megfelelő eredmény eléréséhez nagyon fontos, hogy a beteg reális elvárásokkal érkezzen választott orvosához.

Az orrplasztika utáni fertőzés ritka, de ha lázat, fokozott fájdalmat, bőrpírt, bőrmeleget vagy könnyezést tapasztalsz, keresd fel orvosodat!

Az orr tisztán tartása segít megakadályozni a fertőzést. A szárított vérrögök takarítása az öltések környékéről kényelmetlen lehet, de fontos. Ehhez használj fültisztító pálcikát, amit hidrogén-peroxiddal itass át, majd óvatosan távolítsd el a megszáradt vért! Ha ez megtörtént, kend be antibiotikumos kenőccsel, amely hidratál és megakadályozza az orr kiszáradását.

Az orrplasztikai műtétet néha kombinálják (és gyakran összekeverik) a szeptoplasztikával. A légzés javítása érdekében szeptoplasztikát végeznek, míg az orrplasztika esztétikai célokat szolgál.

Mindkét eljárás egyidejűleg, egy érzéstelenítés alatt és egy gyógyulási periódus alatt végezhető.

Egy orrplasztika költsége orrspecialistánál átlagosan 800.000-1.400.000 Forint között mozog. Ez magában foglalja a sebész, az altatás és a sebészeti központ díjait. Költsége függ a sebész földrajzi elhelyezkedésétől, a szakértelem szintjétől és az orrműtét bonyolultságától.

Az egészségbiztosítás nem fedezi az orrplasztikát, de segíthet a díjak egy részének fedezésében, ha a sebész egészségügyi problémával kapcsolatos műtétet, például szeptoplasztikát, turbina redukciót vagy orrszelepműtétet végez.