Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mellimplantátum eltávolítás

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 7 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Amikor valaki eldönti, hogy mellimplantátumot helyeztet be, eszébe sem jut, hogy azt valaha ki akarja majd vetetni. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal /FDA/ adatai szerint a nők 20%-a 8-10 éven belül kiveteti /vagy kicserélteti/ mellimplantátumát. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Közösségének információi szerint közel 50 000 nő vetette ki az implantátumát 2018-ban, ami egy enyhe emelkedést mutat az előző évhez képest. Sajnos Magyarországon nincsenek erre vonatkozóan adatok.

Annak, ha egy nő ki szeretné vetetni az implantátumát, legalább annyi oka lehet, mint a behelyezésnek. A mellimplantátumokat akkor veszik ki /szakszóval: explantálják/, ha egészségügyi problémák merülnek fel, ha az implantátum hibás, komplikációk adódnak, vagy ha egyszerűen a páciens már másmilyen megjelenésre vágyik.

Hátrányok

 • Amennyiben a mellimplantátummal bármilyen komplikáció merül fel /például kiszakad vagy megvastagodik a körülötte lévő tok/ akkor mellimplantátumokat mindenképpen ki kell cserélni. Ennek költsége a pácienst terheli, azonban ha az implantátum kivétele mellett dönt, akkor ez a veszély már nem fogja őt fenyegetni.
 • Azoknak a nőknek, akik aggódnak az implantátum egészségügyi kockázatai miatt, az implantátum kivétele megnyugvást hozhat.
 • Az implantátum kivételének köszönhetően a páciens új megjelenést kölcsönözhet magának.

Hátrányok

 • A mellimplantátum kivételével megváltozik az eredeti mell mérete és formája, és még a plasztikai sebészek is nehezen tudják előre megmondani, hogy pontosan hogyan néznek majd ki a mellek. Csökken a teltség érzése, lóghat, megnyúlhat a bőr, egyenetlen formájúvá válhat a mell, és elveszhet a rugalmassága. Előfordulhatnak szabálytalanságok vagy behúzások is. Minél kisebbek az implantátumok, és minél kevesebb idő telik el a kivételig, annál nagyobb az esély arra, hogy a mellek visszatérnek a mellnagyobbítást megelőző állapotba.
 • Az esetek kb. 50%-ánál szükséges a mell korrekciója mert a felesleges bőr nem húzódik vissza, így esztétikai okokból mellfelvarrás, esetleg zsírbetöltése szükséges a mellekbe.
 • Változhat a mell és a mellbimbó érzékenysége.
 • A legtöbb biztosító nem fedezi a mellimplantátum kivételét /mivel a mellplasztikai műtétek kozmetikai műtétnek számítanak/, és egy ilyen műtét rendkívül költséges.

Kérdések-válaszok

A mellimplantátum kivétele azoknak a pácienseknek ajánlott, akik már elégedetlenek mellimplantátumukkal. A legtöbb nő, aki kiveteti az implantátumát, valamilyen esztétikai változást szeretne elérni. Néhány nő elmozdulást, megereszkedést tapasztal az életkor, súlyingadozás vagy terhesség következtében. Mások egyszerűen csak vissza szeretnének térni a természetes mellméretükhöz. Sok nő úgy érzi, hogy a mellük az implantátumokkal már nem felel meg a testüknek vagy életstílusuknak. Ennek oka többek között lehet a nagy súlyváltozás /fogyás vagy hízás/ és a szülés, de akár a kor előrehaladtával is érezheti úgy a páciens, hogy már nem illeszkedik hozzá mellei formája vagy mérete.

Az esztétikai okok mellett nagy szerepet játszanak az implantátum meghibásodása és az egészségügyi okok miatti implantátum kivétel. A mellimplantátum kivétele ajánlott, ha az implantátum körüli heg /másnéven tok/ megkeményedik vagy összezsugorodik. Ebben az esetben a mell körüli területe keménnyé, fájdalmassá és torzzá válhat.

Az implantátum kivétele megoldás jelenthet, ha az implantátum /akár az egyik, akár mindkettő/ szivárog vagy kiszakadt. A fent említett két esetben természetesen nem csak az implantátum kivétele az egyetlen lehetősége a páciensnek, hanem a mellimplantátumok cseréje is megoldás lehet.

A mellimplantátum eltávolításra az a páciens a megfelelő, akinek testsúlya nem ingadozik /a súlyingadozás károsan hat a beavatkozás végeredményére/, mellőzni tudja a dohányzást a műtét előtti és utáni hetekben.

További fontos szempont még, hogy a páciens ne szenvedjen semmilyen kóros egészségügyi problémától. Amennyiben mégis van bármilyen egészségügyi problémád, mindenképpen tájékoztasd orvosod!

Az implantátum kivételre akkor vagy megfelelő alany, ha minimum 2 hetet tudsz szánni a felépülési időre, ami alatt vagy tudsz otthonról dolgozni, vagy ki tudod venni szabadságként.

A mellimplantátum eltávolítsa teljesen biztonságos, rutin beavatkozásnak számít, ha hozzáértő szakorvos végzi a műtétet. A kockázatok és szövődmények minimalizálása érdekében keress egy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező plasztikai sebészt, és kövesd az utókezelési utasításait!

Mivel műtétről van szó, a szokásos kockázatok és szövődmények jelentkezhetnek, mint lehetséges vérzés, fertőzés stb. Kezelőorvosodat és az érzéstelenítést végző szakembert feltétlenül tájékoztasd az általad rendszeresen használt gyógyszerekről, és étrend kiegészítőkről. Az orvos útbaigazít, hogy esetleg abba kell-e hagynod a vérhígítók vagy más gyógyszerek szedését a műtét előtt.

Amennyiben az implantátum kivétele után szeretnél más beavatkozást is igénybe venni /például, mellfelvarrás, új mellimplantátum behelyezése, saját zsír betöltése/, akkor az adott beavatkozással járó szövődményeket is maga után vonja a műtét.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Ennél a beavatkozásnál a dohányzást érdemes a műtét előtt 14 nappal elhagyni!

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

A kompressziós melltartó viselése a műtét után 6 hétig javasolt.

Az implantátum kivétele után nem valószínű hogy segítségre lesz szükséged, viszont mint minden műtét után gyengébbnek érezheted magad és a szervezetednek pihenésre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy bár le tudsz menni a boltba vásárolni, és akár dolgozni is bemehetnél, de nem emelhetsz nehezet. Fontos, hogy a műtét utáni 1-2 hétben a pihenésre van a legnagyobb szükséged, ezért érdemes előre kitakarítani a lakást, bevásárolni. Érdemes gyerekek és kisállatok felügyeletét az első hétben valakire rábízni.

A folyadékbevitelt is ajánlott az implantátum kivétele előtt növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

Az alkoholfogyasztást is érdemes elhagyni a mellimplantátum eltávolítást megelőző napokban.

A mellimplantátum eltávolítás műtét többnyire altatásban végzik, ami azt jelenti, hogy beavatkozás után egy ejszakát a klinikán kell töltened. Az orvos technikájától, és az implantátum kivételét követő beavatkozástól /mellfelvarrás, saját zsír betöltése/ függően az mellimplantátum eltávolítás 1-3 órán át tart. Az eredeti mellnagyobbítás eredményétől és követvezményétől függően a mellimplantátum kivétele egyszerűbb vagy akár bonyolultabb folyamat is lehet.

Amennyiben nincs megvastagodott tok, vagy nem áll fenn a BIA-ALCL veszélye, a mellimplantátumok kivétele nagyon egyszerű beavatkozás, és helyi érzéstelenítésben végezhető. Az eltávolítást általában a mell alatti metszésen vagy az eredeti bemetszésen keresztül végzik, így újabb hegek nem keletkeznek.

Hogy a tokot el kell-e távolítani, az attól függ, hogy mennyire érezhető és látható. Egy vastagabb, meszesedett tokot el kell távolítani, különben fájdalmassá és torzzá válhat. Ebben az esetben ugyan olyan fájdalomra és gyógyulási időre kell számíts, mint az eredeti mellimplantátum behelyezésekor.

Ha sóoldaltos mellimplantátumod van, akkor dönthetsz úgy is, hogy az implantátum kivétele előtt leereszteted a mellimplantátumot, aminek köszönhetően még a mellimplantátum eltávolítása előtt láthatod, hogy fognak kinézni melleid az implantátumok kivétele után. Így el tudod majd dönteni, hogy szeretnél-e mellfelvarrást is a mellimplantátum eltávolítása után. A sóoldatos implantátum leeresztésének során a folyadékot egy tű és egy fecskendő segítségével a bőrön keresztül kiszívják, így a mellszövet fokozatosan leereszkedik.

Az implantátum kivétele után speciális, kompressziós melltartót kell hordj, hogy segítsd az implantátum megtartásához keletkezett “zseb” bezáródását, és megakadályozd a folyadékfelgyülemlést, amely komplikációkhoz, például fertőzéshez vezethet. Bizonyos esetekben az orvosok a műtét során csöveket, úgynevezett drain csöveket helyeznek be, amelyeket a műtét után 2-4 napig bent tartanak, hogy ezzel is megelőzzék a folyadékfelhalmozódást.

Abban az esetben, ha a műtétet altatásban végzik, akkor a műtét alatt nem érez semmilyen fájdalmat a páciens. Lokális, helyi érzéstelenítés esetén az első pár injekció beadása kellemetlen. Az érzéstelenítő hatása után a műtét közben érezhető nyomó húzó érzés de éles szúró fájdalom nem.

Amennyiben a mellimplantátumot az eredeti metszésen keresztül kiveszik, majd bezárják a metszést, különösebb fájdalomra nem kell számítani. Abban az esetben ha történik tok eltávolítás vagy mellfelvarrás akkor közepes fájdalom fog jelentkezni a műtétet követő 3-5 napban.

A mellimplantátum eltávolításból való felépülés jellemzően sokkal könnyebb, mint az implantátum-behelyezésekor. Valószínűleg lesznek minimális fájdalmaid, de általában a fájdalomcsillapítókra egy napnál tovább nem lesz szükséged. A szokásos napi tevékenységek /például a zuhanyozás, az evés és a séta/ a műtét után 24 órán belül folytathatók.

Amennyiben a munkád nem igényel nagy fizikai aktivitást vagy nem jár sok emeléssel, akkor az implantátum kivétele utána már három-négy nappal visszatérhetsz a munkába. Az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben térhetsz vissza a fizikai aktivitáshoz, az függ a műtét konkrét típusától, a saját szöveteidtől és a gyógyulásod folyamatától is.

Az eredményeket azonnal látni fogod, de időbe telik, mire a duzzanatok alábbhagynak. A végeredményhez idő kell. Fel kell készülnöd arra, hogy az implantátum eltávolítása után a melleidben jelentős eltérés mutatkozhat. Sok nő, akik kivetették mellimplantátumukat 10-15 vagy akár még ennél is több éve nem látta a valódi melleit, melyek 10-15 évvel idősebbek lettek, mint az implantátumok behelyezésekor. Ezért fel kell készülnöd a kezdeti sokkra, és arra is, hogy lehet, megkérdőjelezed majd a saját döntésedet, amikor meglátod a korodnak megfelelő melledet. A tapasztalat azonban az, hogy néhány hét elteltével a nők többsége boldogabb a saját, természetes melleivel.

Az implantátum kivételének eredménye végleges, de az öregedési folyamat folytatódik, így a melleid elveszíthetik feszességüket, teltségüket, és megereszkedhetnek. Az öregedés során a sűrű mellszövetet a zsírszövet helyettesíti, így hízás esetén a mellek gyakran nagyobbak lesznek.

Mellimplantátum csere

A mellimplantátum eltávolítás alternatívája a mellimplantátumok cseréje, amely magába foglalja a korábbi mellimplantátum eltávolítását és cseréjét egy új, akár más méretű és/vagy formájú mellimplantátumra. Olvasd el a mellimplantátum csere beavatkozás leírását: mellimplantátum csere beavatkozás leírás

Mellnagyobbítás saját zsírral

Az implantátumok kivétele után saját zsír betöltésével is megváltoztathatod a melleid méretét, formáját és teltségét. Olvasd el a saját zsíros mellnagyobbítás beavatkozás leírását: mellnagyobbítás saját zsírral

Az en bloc kivágás /másnéven capsuletomy/ azt jelenti, hogy az implantátumot körülvevő tokot teljes egészében eltávolítják az implantátummal együtt. Az en bloc francia kifejezés, jelentése „egészében”.

En bloc capsuletomy-ra akkor van szükség, amennyiben a szilikon mellimplantátum kiszakadt vagy megrepedt. Az en bloc eljárásnak köszönhetően a mellimplantátum körüli tokot és az implantátumot egyben távolítják el, így megakadályozzák a szétrepedt vagy kiszakadt mellimplntátumból szivárgó vagy folyó szilikon szétterjedését, így csökkenti tudják a további gyulladásokat.

Az implantátumok eltávolítása nem új technika, minden plasztikai sebész rezidens elvégzi ezt a műtétet a kötelező képzés részeként, de az utóbbi időben megnőtt az igény rá, mivel a nők egyre jobban aggódnak az implantátumok lehetséges egészségügyi hatásai miatt. Az eljárást támogatók szerint ez a beavatkozás a szilikonimplantátumok kivételi technikájának legjobbja. A legtöbb sebész az en bloc technikát részesíti előnyben, azonban mivel ez a technika nagyobb bemetszést igényel, vannak olyan körülmények, amelyek esetén nehéz /és potenciálisan veszélyes is/ végrehajtani. Nem lehet alkalmazni az en bloc technikát, ha a tok túl vékony és törékeny ahhoz, hogy egy darabban el lehessen távolítani. Ha a meglévő mellimplantátumot az izom alá helyezték be /ami elég gyakori/, nem lehet, vagy csak nagyon nehezen távolítható el egyben a tok és az implantátum. Abban az esetben sem lehet alkalmazni az en bloc implantátum kivételt, ha a bordák és a tüdő közötti tér nagyon keskeny.

Tehát, ha a sebész úgy érzi, hogy kisebb bemetszéssel nem tudja a tokot teljesen körbevágni, vagy nem tudja egyben eltávolítani az implantátumot és a tokot, akkor az implantátum kivétel során először eltávolítja az implantátumot, majd a tokot. Ezt a műtéti technikát teljes vagy pontos capsuletomy-nak nevezik, amely szintén minimalizálja a szilikongél kiömlését.

Bizonyos esetekben, hasonlóan az 1. szintű kapszuláris kontraktúrához, amikor a tokok a nedves papírzsebkendőhöz hasonlóak, en bloc nem végezhető el /ha egyáltalán lehetséges/ jelentős mennyiségű normál izom eltávolítása nélkül. Ezekben az esetekben az implantátum kivétele során a tok lehető legnagyobb részét eltávolítják az implantátummal együtt, majd a maradék tokot is eltávolításra kerül.

A mellfelvarrást el lehet végeztetni a kivétellel egyszerre, de sok sebész szerint érdemes pár hónapot várni, hogy megtudja a páciens, egyáltalán szükséges-e.

Az implantátum eltávolításakor a szövetek megnyúlnak és elvékonyodnak. Néhány hónapon belül azonban megerősödnek, így kevésbé ráncos hatása lesz az eredménynek, és így könnyebb hozol majd döntést, hogy szeretnél-e kiegészítő beavatkozást az implantátumaid kivétele után /új mellimplantátumok behelyezése, mellfelvarrást, saját zsír betöltése/. Ennek előnye, hogy lehetséges hogy elkerülöd a kiegészítő műtétet, hátránya azonban az, ha mégis szükség van rá, akkor költségesebb külön végeztetni a mellimplantátum eltávoltást és később a zsírbetöltést vagy a mellfelvarrást.

Sok páciens a saját zsír betöltését választja az elveszett teltség egy részének helyreállítása érdekében. A felesleges zsírt a test másik területéről /gyakran a hasból, a lágyékból vagy a combokból/ zsírleszívás útján távolítják el, és a mellbe helyezik. Nem az összes átvitt zsírszövet éli túl a beavatkozást, de ami igen, az maradandó. A zsír átültetése egyidejűleg végezhető az implantátum kivétellel is.