Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Fenékemelés

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 7 db orvosok
 • 1 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A fenékemelés vagy fenék lifting egy olyan sebészeti beavatkozás, amely megemeli és átformálja a feneket azáltal, hogy eltávolítja a fenék laza, megereszkedett bőrszöveteit. Általában rendkívül biztonságos eljárás, minimális kockázattal. Az altesti plasztikázás részeként, comb- és hasplasztikával együtt is végezhető.

A fenékemelés kezelést gyakran jelentős fogyás után hajtják végre, melyet akár egy súlycsökkentő műtét után is gond nélkül lehet ütemezni. A gyors és nagy súlycsökkenés után sok páciens találkozik a „lógó fenék” vagy „löttyedt fenék” jelenségével. Ilyenkor a fenék zsírállománya lecsökken, a bőr pedig megereszkedik. Ebben az esetben a fenék laposabb és megereszkedett hatást kelthet.

A fogyást követő bőrlazaságra a legjobb megoldás a fenék lifting, amely megemeli és újra feszessé teszi a feneket.

Fenék lifting, fenékimplantátum, brazil fenékfeltöltés – mi a különbség?

A köznyelvben sokan keverik a fenék lifting (fenékemelés), fenék implantátum és a brazil fenékfeltöltés típusú beavatkozásokat. Habár mindegyik a fenék korrekciójára szolgál, a három eljárás alapjaiban különbözik egymástól.

Fenék lifting

A fenékemelés során a sebész eltávolítja a felesleges bőrt és zsírt, majd összehúzza és újrarajzolja a maradék szövetet. Fontos megjegyeznünk, hogy a fenék lifting műtéti módon feszesíti a bőrt, tehát valójában nem változtatja meg a megnyúlt vagy öregedő bőr minőségét és rugalmasságát. Bizonyos esetekben a fenék lifting laposabbá és kevésbé terjedelmessé teheti a fenekedet, mint amilyen az a műtét előtt volt.

Ha a felesleges bőr eltávolítása mellett növelni szeretnéd feneked átmérőjét, akkor érdemes megfontolnod a fenékimplantátum vagy a brazil fenékfeltöltés alkalmazását.

Fenékimplantátum

A szilikon fenékimplantátumok formát és körvonalat adnak a fenekednek, optikailag és térfogatában is növelik a fenékméretet. Gyakran alkalmazott fenék formáló-eljárás azok körében, akik a testük egyéb területein nem rendelkeznek kellő mennyiségű zsírállománnyal, ezáltal a brazil fenékfeltöltés kivitelezhetetlen az ő esetükben.

Fontos megjegyezni, hogy a fenékimplantátum beültetése egy viszonylag ritka beavatkozásnak minősül. Emiatt érdemes olyan szakembert választani, aki kifejezetten fenékimplantátumokra specializálódott vagy végzett már több hasonló műtétet a karrierje során.

Brazil fenékfeltöltés (BBL)

A brazil fenékfeltöltésként ismert beavatkozás során a sebész zsírleszívást végez a test más területeiről (pl. comb, has, csípő, stb.), majd a leszívott zsírt befecskendezi a farpofába, illetve a csípőbe, ezzel létrehozva a Dél-Amerikából elhíresült ’homokóra’ alakot. Gyakran kombinálják fenék liftinggel ezt az eljárást, de amennyiben ez egyidőben nem lehetséges, a zsírátültetés később is elvégezhető.

A brazil fenékfeltöltés az egyik legtöbbet kutatott szépészeti beavatkozás. Tapasztalatlan plasztikai sebészek kezei alatt egy kifejezetten veszélyes beavatkozásnak számít. Többek között ezért is vezettek be a közelmúltban új iránynyelveket a BBL műtétekre vonatkozóan.

Azonban, hogyha tapasztalt és jól képzett plasztikai sebész végzi a műtétet, akkor nem jár több szövődménnyel, illetve nincs nagyobb kockázata az eljárásnak, mint bármely másik plasztikai beavatkozásnak.

Előnyök

 • A fenék bőre megemelkedik és feszesebb lesz, fiatalossá, egészségessé teszi az alakodat.
 • A megjelenés javulása gyakran az önbizalom növekedéséhez vezet.
 • Az eredmények tartósak, bár a fenék területe továbbra is öregszik.
 • A felesleges bőr által okozott kellemetlenségek vagy kiütések enyhülnek.
 • A fenék lifting eredménye azonnal látszódik.
 • Általában nincs szükség további beavatkozásra, kivéve nagyobb súlygyarapodást követő súlycsökkenés esetében.

Hátrányok

 • Noha a bemetszést nem könnyen látható helyen végzik, a fenékemelés hege állandó. Megjelenése azonban idővel javul.
 • A teljes gyógyulás több hónapot vesz igénybe.
 • A jövőbeni súlyingadozások befolyásolhatják az eredményt.
 • A fenék lifting csökkentheti a feneked méretét, amennyiben a beavatkozás nem egészül ki valamilyen fenékformáló eljárással.
 • A gyógyulás kezdeti fázisában speciális előírásokat kell betartanod (pl. nem szabad sokáig ülni a fenekeden vagy bizonyos pózokban aludni)

Fenékemelés kezelés menete

 1. A fenék lifting első lépése minden esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek a kifogásolt területet érintő elváltozások, a feneket érintő esetleges korábbi műtétek, az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek és a lehetséges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A fenékemelés kezelést megelőzően a plasztika sebész kérhet laborvizsgálatot, általában megvizsgálja a fenék és a körülötte lévő bőr állapotát, illetve kérheti bizonyos gyógyszereket szedését vagy különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatának mellőzését.
 5. A beavatkozás előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami az eltávolítandó bőr mennyiségétől és az egyéb tényezőktől függően több óra is lehet.
 7. A beavatkozás után általában egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tartanak a klinika falain belül.
 8. A varratok nagyságrendileg 2-3 hét után kerülnek eltávolításra. 2-3 hónapig kímélni kell az érintett területet és fel kell függeszteni az aktív sportolást is. A teljes gyógyulás akár egy évet is igénybe vehet.

Fenék lifting szövődményei

A fenéklifting (fenékemelés) különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • fertőzés
 • zsibbadás
 • lassú sebgyógyulás
 • tályogok
 • szeróma (savós folyadékgyülem)
 • érzékelésvesztés a kezelt területen
 • ciszta
 • hematóma (vérömleny)
 • bőr- és zsírnekrózis

A fenék lifting utáni gyógyulás nagyban függ a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a fenék lifting-ről

Tévhit 1#: „A fenékemelés egy életre megoldja minden problémám.”
A fenékemelés valóban segíthet a megereszkedett fenék látványából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg az önértékelési problémákat és az önképzavart. Amennyiben hasonló problémákkal küzdesz, először mindenképp pszichológus segítségét vedd igénybe!

Tévhit 2#: „A fenék lifting megnöveli a fenekem térfogatát.”
A fenék lifting önmagában nem képes a fenék térfogatának a növelésére. Sőt, bizonyos páciensek esetében a fenékméret csökkenése volt megfigyelhető, ami az átlagosnál nagyobb bőrmennyiség eltávolításának a következménye. Ha a feneked formáján vagy méretén szeretnél változtatni, a fenékimplantátumok és a brazil fenékfeltöltés jobb megoldás lehet.

Tévhit 3#: „A fenékemelést követően soha nem lesz gondom a fenekem megjelenésével.”
A fenék lifting valóban képes a meglévő állapoton javítani, de hosszú távon csak akkor marad tartós az eredmény, ha a testsúlyod kisebb kilengésektől eltekintve állandó marad. A nagy súlygyarapodást követő súlyvesztés újra löttyedt, lógó feneket eredményezhet. Mivel a beavatkozás a bőr minőségén és textúráján nem javít, ezért az öregedési folyamatok továbbra is hatással lesznek az eredményre.

Gyakori kérdések a fenékemelésről

Azok a páciensek a legjobb jelöltek, akiknek fenéktájékon laza a bőrük, mivel ezen eljárás során éppen ezt a bőrtöbbletet szüntetik meg.

Gyakori panaszok:

 • lógó fenék, löttyedt fenék
 • laza, petyhüdt bőr a fenéken
 • egyéb bőrproblémák a fenék területén

A fenékemelés bármilyen életkorban elvégezhető, mindaddig, amíg jó az egészségi állapotod, és legalább egy éve a célsúlyodnál vagy annak közelében vagy. Az eljárás utáni nagyobb súlycsökkenés negatívan befolyásolhatja az eredményeket, mivel a túlságosan megnyújtott bőr már nem rugalmas, így nem tudja követni az alakváltozást.

Bizonyos esetekben a fenékemelés kombinálható zsírleszívással, hogy eltávolíthasd azokat a makacs zsírpárnákat, amelyek ellenálltak a diétának és a testmozgásnak is.

Ha dohányzol, akkor legalább négy-hat héttel a műtét előtt azt abba kell hagynod. A dohányzás ugyanis lelassítja a gyógyulási folyamatot, és növeli a fertőzés kockázatát, a vérzés lehetőségét vagy az érzéstelenítésre gyakorolt ​​káros reakciót.

Tipp: fenékemelésre akkor van szükséged, ha bőrfelesleged van és a gyors fogyás után elvesztett zsírpárnák helyén a feneked megereszkedik. Brazil fenékfeltöltésre akkor van szükséged, ha tested más pontján van zsírtöbblet, de a fenekeden nincs.

A fenék lifting, avagy fenékemelés egy meglehetősen biztonságos plasztikai műtétnek minősül, amennyiben azt kellő tapasztalattal rendelkező sebész végzi. Habár a gyógyulási idő viszonylag hosszú, maga a beavatkozás nem számít túl komplikáltnak. A szövődmények a legtöbb esetben nem maradandóak.

Gyakran összekeverik a fenék liftinget a brazil fenékfeltöltéssel, ami az egyik legvitatottabb, legtöbb kockázattal járó plasztikai sebészeti eljárás.

A fenékemelést klinikán végzik, ezért biztonságod érdekében általában egy éjszakát bent kell töltened a műtét után.

A műtéti eljárás körülbelül két órát vesz igénybe, de akár négy-öt óráig is eltarthat, ha a fenékemelés más lifting-eljárásokkal is párosul. Ha a műtét várhatóan négy óránál tovább tart, a vizelet gyűjtésére katétert helyeznek el. A műtét alatt a lábakat szekvenciális kompressziós csizmákba helyezik, melyek megakadályozzák a vérrögök kialakulását még az eljárás után is.

Az eljárás során a sebész:

 1. Csípőtől csípőig óvatosan végez egy bemetszést ott, ahol a hát alsó része a fenék felső felével találkozik. Nagy gondot fordít a bemetszés megtervezésére, hogy a heg még bikini viselése esetén se legyen látható.
 2. Ellipszis alakban eltávolít egy részt a felesleges bőrből és zsírból.
 3. Szükség esetén zsírleszívást végez a hát alsó részén, a csípőn és a lágyéki területen, az optimális testkontúr elérése érdekében.
 4. Óvatosan felhúzza a bőrt a bemetszés alatt, és levágja a felesleges bőrt – ez lehetővé teszi a fenékszövetek valódi megemelkedését és az egész fenék átformálását.
 5. Varratokkal lezárja a bemetszést.

Általában egy éjszakát kell a klinikán töltened, és másnap hazamehetsz. Ügyelj arra, hogy legyen valaki, aki hazakísér! A sebész gyógyszereket ír fel a fájdalomcsillapítás érdekében.

Az eljárást altatásban végzik, így a műtét alatt aludni fogsz, és semmilyen fájdalmat vagy kényelmetlenséget nem érzel. A műtét után fokozódó fájdalom, zsibbadásérzet keletkezhet a hátad alsó részén, illetve a fenekedben. Ez a fájdalom az idő előrehaladtával csökken és egyre kevesebb fájdalomcsillapítóra lesz szükséged.

A fenékemelés két-három hét pihenést igényel, mielőtt visszatérhetsz a munkába, utána pedig két-három hónapig még kímélned kell magad. Lassan, türelemmel növeld a tevékenységi szintedet, és kerüld azokat a pozíciókat, amelyek megterhelik a varratokat!

A metszést műtéti kötszer borítja majd. Emellett draincsöveket helyeznek el, hogy megakadályozzák a folyadék felhalmozódását a bemetszések körül; ezek jellemzően több napig a helyükön maradnak (ez mindig a gyógyulástól és a folyadék mennyiségétől függ). Az első időszakban folyamatos kontrollra van szükség, így a klinikán ki fogják tisztítani a draincsöveket, ha az indokolt.

A kompressziós kötést hat hétig vagy tovább kell viselned, amelyeket csak fürdéskor vehetsz le. Ezek a kötések biztosítják a duzzanat eltűnését, és a feszes és sima bőr kialakulását.

Testmozgás gyanánt csak lassú sétát ajánlunk a műtét utáni napokon, a keringés elősegítése érdekében, de leginkább a néhány napos ágyban pihenés ajánlott. Az ágyban töltött napokban jó, ha valaki segít a gyógyulás során.

Az első héten ne ülj, hogy elkerüld a terület megterhelését! A sebész hasznos tanácsokkal lát el az ülést és a párnák használatát illetően, hogy minimalizálhasd a bemetszéseket érő feszültséget, csökkenjen a fájdalom, és minimalizálható legyen a hegesedés. Sokan az első héten hason vagy egy kényelmes nyugágyon alszanak.

A fenék lifting eredménye szinte azonnal látható, és a legtöbb duzzanat néhány hónapon belül enyhül. Hat hónaptól egy évig tarthat a teljes gyógyulás, melyet követően csak a végeredmény marad.

A fenékemelés eredményei általában tartósak, azonban a stabil testsúly fenntartása nagyon fontos a sikeres hosszútávú eredmény eléréséhez. Kis mennyiségű hízás még nem árt, sőt, kikerekítheti a feneket, de a túlzott súlygyarapodás tovább nyújthatja a bőrt, és ha utána bekövetkezik fogyás, akkor a bőr újra petyhüdt lesz.

Számos tényező befolyásolja a fenékemelés kezelés végösszegét. Függ a sebész szakmai tapasztalatától, az eltávolítandó bőr mennyiségétől, az eljárás hosszától és nehézségétől, és attól, hogy hol dolgozik az orvos. A végösszeget befolyásolják még a további, érzéstelenítéssel kapcsolatos költségek, az intézmény felszereltsége, a vényköteles gyógyszerek és az operáció utáni megbeszélések is.

A fenék lifting átlagára Magyarországon:

Ez a plasztikai eljárás az ideálisnál kisebbé teheti a feneket. Miután kimetszik a felesleges bőrszövetet majd a maradék szövetet megfeszítik a fenék formásabb, de kisebb lesz. A testtónus alakítása és a megemelt popsi kerekebbé tétele érdekében a sebészek gyakran javasolják a lifting kombinálását a fenéknagyobbítással, általában szilikon fenékimplantátumokkal vagy brazil fenékemeléssel (BBL).

A fenék megnövelésének és/vagy emelésének legmegbízhatóbb, kiszámíthatóbb, viszonylag biztonságos és tartós módja a fenékimplantátum. Ha a fenék kissé megereszkedett, akkor a fenékimplantátum nemcsak növeli a feszességét, de annak tónusát is kikerekíti. Ugyanakkor a fenék megnagyobbodik, és valószínűleg a tetején megnő az ív is.

Csak kevés plasztikai sebész végez rendszeresen fenékimplantátum-műtétet, ezért mindenképpen keressünk olyan orvost, aki kifejezetten erre az eljárásra szakosodott!

A brazil fenékemelő műtét (Brazilian Butt Lifting – BBL) során zsírleszívást végeznek, és összegyűjtik a saját, felesleges zsírsejteket, majd zsírbeültetéssel fecskendezik be őket a fenékbe, néha gluteális implantátumokkal kombinálva. Ez az eljárás úgy kontúrozza a vonalaidat, hogy közben a fenekedet is formázza.

Fontos megemlíteni még a különböző fenék formáló gyakorlatokat vagy fenék emelő gyakorlatokat is (ideértve a súlyzós és a saját testsúlyos edzéseket). Mielőtt bármilyen feneket érintő plasztikai műtét alá vetnéd magad, mindenképp konzultálj egy dietetikussal és/vagy egy személyi edzővel, ugyanis sok esetben műtéti beavatkozás nélkül is elérhető a kívánt forma.

Jó alternatívául szolgálhatnak a különböző gépi kezelések (pl. EMsculpt, EMsculpt NEO, Sculptra, stb.). Ezek szintén képesek feszesíteni, kerekíteni a feneket, de csak abban az esetben, ha a bőr megereszkedése minimális.

Amennyibben már túl vagy a kívánt súlycsökkenésen, illetve az ideális fenékforma elérésén, de a bőröd közepesen vagy erősen petyhüdt, laza maradt a fenekeden, úgy érdemes megfontolni a fenék lifting műtéti eljárását.