Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lipolézer

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 2 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A lipolézer vagy lézeres lipolízis egy minimál invazív alakformáló beavatkozás, mely lézerenergiát használ a zsír cseppfolyósítására, így azt a plasztikai sebész könnyebben le tudja szívni, kevesebb véraláfutást eredményezve.

A lipolézeres zsírbontás különböző gépekkel valósítható meg:

 • SmartLipo
 • CoolLipo
 • LipoLite
 • LipoTherme
 • LipoControl
 • ProLipo Plus

Hazánkban a SmartLipo az egyik legelterjedtebb és legtöbbet használt lipolézer gép, ezért az oldalunkon is erről fogunk bővebben szót ejteni.

Lipo lézer és a hagyományos zsírleszívás különbségei

Bizonyára a legtöbb ember már hallott a klasszikus zsírleszívásról, azonban a lipolézeres kezelés egy teljesen új fogalom lehet sokak számára.

Mindkét kezelésben közös, hogy segít eltüntetni a hason, fenéken, karon, csípőn vagy egyéb területeken lerakódott zsírréteget, ami a megfelelő testmozgás és diéta ellenére is megmaradt. A két eljárás közti különbséget leginkább az érzéstelenítés módja, a bemetszések mérete, a beavatkozás időtartama és a gyógyulási idő adja.

A lipolézeres zsírbontást általában helyi érzéstelenítéssel végzik, a bemetszések kevésbé láthatóak, ráadásul a műtéti idő és a gyógyulási idő is jóval rövidebb, mint a hagyományos zsírleszívás esetében.

További előny, hogy a SmartLipo beavatkozás serkentheti a kollagéntermelést. Gyakran a zsírsejtek és a fedőbőr hőkárosodása következtében a bőr feszesebbé válik a kollagén- és elasztintermeléstől.

Előnyök

 • Minimál invazív és általában csak helyi érzéstelenítést igényel.
 • Az izmokat borító zsír eltávolításával karcsúbbak lehetünk, és egészségesebbnek tűnünk.
 • A zsír eltávolítása mellett a SmartLipo serkenti a kollagéntermelést és feszesíti a bőrt.
 • Az eljárás kevesebb, mint két órát vesz igénybe, és csak egy kezelésre van szükség.
 • Mivel a zsírt a leszívás előtt cseppfolyósítják, kevesebb sérülés éri a környező szöveteket, illetve a gyógyulási idő is rövidebb és könnyebb, mint a hagyományos zsírleszívás esetében.
 • Megfelelő testmozgás és táplálkozás mellett a lipolézer kezelés eredménye hosszú évekig, akár évtizedekig is megmaradhat.
 • A beavatkozás javíthatja a zsírpárnák látványából fakadó önbizalomhiányt, hiszen újra fiatalos tested lehet.

Hátrányok

 • A SmartLiponak is lehetnek szövődményei, beleértve a hematómát és a fertőzést is.
 • Bár a regenerálódás könnyebb, mint a hagyományos zsírleszívás esetében, mégis öt napos pihenőidőre van szükség.
 • Az eljárás után a érzékenység/fájdalom hetekig vagy hónapokig jelen lehet.
 • Mivel a lézer hőt termel, a SmartLipo – ritkán ugyan, de – megégetheti a bőrt. Ennek kockázata nagyobb, ha olyan személy kezel, aki kevés tapasztalattal rendelkezik.
 • A SmartLipo-lézer megöli a zsírsejteket, így az eltávolított zsír nem ültethető át a test más területeibe, például a mellbe vagy a fenékbe.
 • A lipolézer bár javíthat a narancsbőr állapotán, valójában nem a cellulitisz közvetlen kezelésére szolgál. Így a meglévő narancsbőr továbbra is fennmaradhat.

Lipolézeres zsírbontás menete

 1. A lipolézer kezelés első lépése minden esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek, a korábbi hasat érintő műtétek és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A lipolézeres zsírbontást megelőzően a sebész kérhet laborvizsgálatot, illetve szükséges lehet bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát – a plasztikai sebész utasításai szerint. Kerülni kell továbbá a szoláriumhasználatot és a különböző hasat érintő szőrtelenítési módszereket is a műtétet megelőző 1 hétben.
 5. A beavatkozás előtt gondoskodj a szabadnapjaidról, illetve egyéb műtét utáni teendőidről.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami általában kevesebb, mint két órát vesz igénybe, de bizonyos esetekben ennél több is lehet.
 7. A beavatkozás után a legtöbb esetben még aznap hazaengednek, de bizonyos klinikák egy éjszakát bent tarthatnak.
 8. Néhány napig egészen biztosan fel kell függeszteni az aktív sportolást. A kompressziós ruházatot az első 4-6 hétben viselni kell.

Lipolézer szövődmények

Ahogy minden plasztikai sebészeti beavatkozásnak, úgy a SmartLipo műtét is okozhat szövődményeket.

Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • gyulladás
 • zsibbadás
 • viszketés a beavatkozás területén
 • elszíneződött, megégett bőr
 • vérrögök
 • hematóma (véraláfutás)
 • bőr alatti hegszövet
 • bőrelhalás a bemetszés helyén
 • szeróma (savós folyadékfelhalmozódás)

A beavatkozás utáni gyógyulás nagyban függ a kiinduló állapottól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a lipolézer kezelésről

Tévhit 1#: „A lipolézeres kezelés minden problémámat megoldja.”
A beavatkozás valóban segíthet a zsírpárnák látványából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor ez önmagában nem képes megoldani az önértékelési és önképzavarral kapcsolatos pszichológiai problémákat. Emiatt, csak lelkileg is egészséges pácienseknek javasolt a beavatkozás.

Tévhit 2#: „A lipolézer segít a túlsúlyom leküzdésében.”
A lézeres lipolízis nem alkalmas a túlsúly vagy az elhízás leküzdésére. A fogyás egy nehéz folyamat, de csak is megfelelő testmozgással és diétával érhető el, ebben semmilyen zsírleszívás nem fog segíteni neked. A megfelelő fogyás következtében fennmaradó zsírpárnák eltüntetésére ugyanakkor alkalmas lehet a beavatkozás.

Tévhit 3#: „A lipolézer kezelés után lógni fog a bőröm.”
Amennyiben a beavatkozást megfelelően végezték el és a bőr kellően rugalmas, úgy nem kell lógó, laza bőrrel kalkulálni egyik területen sem. A SmartLipo kezelés serkentheti a kollagéntermelést, amitől feszesebbé válik a bőr.

Lipolézer gyakori kérdések

A beavatkozásra alkalmas alany testtömegindexe kevesebb, mint 30, és 30%-nál kevesebb testzsírral rendelkezik. Egyes orvosok azt javasolják, hogy a páciens legyen az ideális testsúlyának 120%-án belül, és olyan területeket célozzon meg, ahol nem ért el eredményt egészséges étrenddel és a testmozgással.

Bár a lipo lézer eljárások enyhe bőrfeszesedést eredményeznek, mégis fontos a bőr rugalmassága és az, hogy a bőr ne legyen túlságosan megereszkedett. Az eljárás nem olyan alapos, mint a hagyományos zsírleszívás, ezért, ha jelentős mennyiségű zsírt szeretnél eltávolíttatni, vagy ha több területen található zsír, akkor a sebész kombinálhatja a SmartLipo-eljárást a hagyományos zsírleszívással.

A lézerlipolízis legalkalmasabb páciensei:

 1. Az a páciens, aki korábbi zsírleszívási eredményét szeretné javítani.
 2. Azok a páciensek, akik egy területen, és nem óriási javulást szeretnének elérni.
 3. Fiatalabb és aktívabb életet élő páciensek, akik szeretnék elkerülni a hagyományos zsírleszívást.
 4. Azok a páciensek, akik természetes hatású eredményt keresnek helyi érzéstelenítéssel.

60 évesnél idősebb, illetve szív- és érrendszeri problémákkal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdő pácienseknek csak orvosi engedéllyel végezhetnek SmartLipo eljárást.

Az Egyesült Államok Élelmezésügyi és Gyógyszerügyi Hivatala 2006-ban biztonságos eljárásnak nyilvánította a lipolézer gépekkel történő eljárásokat és évek óta széles körben használják a szakképesített plasztikai sebészek és orvosok világszerte. Tapasztalatlan orvosok esetén azonban kockázatokkal járhat a bavatkozás.

A zsírleszívás biztonsága a sebész tapasztalatától és nem feltétlenül a technológiától függ. Ha nem megfelelően használják a SmartLipo gépet, az égési sérüléseket okozhat, mind belül, mind a bőr felszínén.

Annak ellenére, hogy a minimál invazív eljárások közé tartozik, a SmartLipo sok ugyanolyan kockázattal jár, mint bármely más műtét vagy lézeres eljárás. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a fertőzés, a hegek, a hematóma (vérömleny), és a véraláfutások (amelyek bármilyen zsírleszívás esetén előfordulhatnak). A lézer által okozott égési sérülés ritkán fordul elő. Kevesebb az erős vérzés kockázata a SmartLipo esetében, mint a hagyományos zsírleszívásnál, de ez is egy lehetséges szövődmény.

Egyes páciensek a kezelés területén bekövetkező erős viszketésről számoltak be (belül vagy a bőr felszínén). A zsírleszívás után gyakori az erős viszketés, és ez általában az idegek gyógyulásának és a bőr alatti „felébredésének” köszönhető. Általában néhány hétig tart, majd alábbhagy. Néha a bőr felszíne viszket, amelyet a kompressziós ruházat okoz, különösen akkor, ha nedves lesz. Ebben az esetben javasoljuk, hogy vedd le és mosd ki a ruhadarabot! Attól függően, hogy mennyi idő telt el a beavatkozástól számítva, szükséged lehet egy cseredarabra, amit akkor veszel fel, mikor mosásban van az eredeti kompressziós ruházat. Kicserélni bármikor kicserélheted, de tartósan levenni csak az orvosod beleegyezésével lehet.

A belső viszketés néha korrelálhat a zsibbadással vagy a túlérzékenységgel is. Az idegek regenerálódásának szokásos jele a viszketés, amelyet égő érzés, majd időnként éles, sokkszerű fájdalom követhet. Ezek a gyógyulás jelei. Általában a normális érzékelés visszatér, de az is előfordulhat, hogy egy ideig csökken vagy akár erősödik az érzékenység az érintett területeken.

Javasoljuk, hogy a beavatkozás után tanítsd újra az idegeket különböző módszerekkel, beleértve a különböző anyagok (mosdókesztyűk, luffák, pamutszövet) használatát zuhanyozáskor vagy krémezésnél a kezelt területen.

A területek átmasszírozása szintén jótékonyan hat a bemetszés helyére, segít, hogy a heg a lehető leghalványabb legyen. A bemetszéssel vagy a heggel szomszédos terület nyeri leglassabban vissza az érzékelés képességét.

A konzultáció során sebészeddel átbeszélitek a kívánt célokat, majd a legjobb eredmények elérése érdekében testre szabott műtéti terv készül.

Az eljárás napján helyi érzéstelenítést kapsz. Ha hat az érzéstelenítő, a sebész bemetszést végez, és egy apró lézerszálat helyez be. A lézerszál csak 1 mm, ezért a bemetszés nagyon kicsi. A hagyományos zsírleszíváshoz 3-5 mm méretű kanült (vékony csövet) használnak, így a bemetszés nagyobb.

A lézer elpusztítja a kiválasztott területen a zsírsejtek membránjait, cseppfolyósítja a zsírt, és feszesebbé teszi a bőrt. Három különböző hullámhossz használható: 1064 nanométer (nm), 1320 nm és 1440 nm. Az 1440 nm biztosítja a legfeszesebb bőrt, tehát leginkább ezt alkalmazzák.

A sebész ezután egy apró kanül segítségével óvatosan leszívja a cseppfolyósított zsírt. Mivel a metszés nagyon kicsi, nincs szükség öltésre; az apró seb magától begyógyul.

Az egész folyamat kevesebb, mint két órát vesz igénybe, attól függően, hogy hány területet kezelnek. Ha több területet kezeltetsz, az eljárás sokkal tovább tarthat.

Az eljárás során a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően nem érzel fájdalmat. Viszont amikor beadják az érzéstelenítő injekciót, az kellemetlen érzés lehet (akárcsak egy fogászati kezeléskor).

A különböző lipolézer vélemények alapján legfeljebb enyhe nyomás érezhető a beavatkozás közben. A legtöbb páciensnek csak helyi érzéstelenítésre van szüksége, de ha nagyobb vagy több területet kezelnek, akkor valószínűleg általános érzéstelenítésre van szükség, mind a komfortérzet, mind a biztonság érdekében.

Az eljárás után valószínűleg duzzanatot és fájdalmat tapasztalsz. Annak ellenére, hogy egy viszonylag non-invazív plasztikai műtétről van szó, mégis érdemes 3-5 nap szabadságot kivenni, és azt a pihenésre, gyógyulásra szánni. 2-3 hétig még véraláfutások, zsibbadás és érzékenység tapasztalható.

Javasoljuk, hogy folytasd a megszokott tevékenységeidet, például a testmozgást, amint készen állsz rá vagy legfeljebb 10 nappal az eljárás után. A legtöbb páciens öt nap után újra edzeni kezd.

A duzzanat visszahúzódása érdekében kompressziós ruházat viselése ajánlott (kivéve természetesen a zuhanyozást). Egyesek gyorsan gyógyulnak, és nem jelennek meg rajtuk nagy duzzanatok, míg másoknak a felépülés hosszabb időt vesz igénybe. Nem lehet általánosítani.

Hazánkban a standard eljárás szerint 6 hétig kell hordani a kompressziós ruházatot, hogy a bőr megfelelően visszatapadjon és ne váljon hullámossá. Egyes páciensek esetében akár 2 hét elteltével már levehetik a kompressziós ruházatot naponta egy-két órára. Ha visszatér a duzzanat, akkor még nem állsz készen: még három teljes napig biztosan viselned kell. Ha nem látszódik már a duzzanat, a ruházat további 1-2 órára levehető. Ezt folytasd 3 napig! Ezután duplázd meg a ruházat nélkül töltött időtartamot!

Javasoljuk, hogy 3 napnál sűrűbben ne változtass a rutinon, hogy a tested hozzászokjon a kompresszió nélküli léthez.

Az egyéb tünetek nagy részének hat héten belül javulniuk kell. Minél több területet kezeltek, annál hosszabb a gyógyulási idő. A duzzanat visszahúzódása érdekében továbbra is viseld a kompressziós ruhadarabot, és masszírozd át a kemény, csomós területeket.

A lipolézer eredménye már körülbelül egy héten belül látható (amint a duzzanat visszahúzódik), és a következő hat hónapban további javulást tapasztalhatsz. A műtét utáni gyulladás és duzzanat miatt a kezelt területet merevnek, esetleg csomósnak érezheted.

A zsírbontás utáni duzzanat a műtét után még több hétig is fennállhat. A kemény, csomós területek gyakoriak a beavatkozás utáni első hetekben, de 6–12 hét alatt felszívódnak. A végeredmény 6–12 hónap múlva látható.

Mivel a SmartLipo eltávolítja a zsírsejteket, az eredmény megmarad mindaddig, amíg a testsúlyodat tartod. Ha hízol, a megmaradt zsírsejtek megnőnek. Fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás annak érdekében, hogy egészséges maradj, és tested arányos legyen.

A Smartlipo Nd: YAG-lézerrel cseppfolyósítja a zsírlerakódásokat, amelyeket egy kanülnek nevezett vékony csővel szívnak ki. Egy 2019-es magyarok által készített tanulmány megállapította, hogy a lézerlipolízis kezelések a teljes testzsír jelentős csökkenését eredményezték, miközben simává és feszessé tették a bőrt. Ezeket a bőrfeszesítési eredményeket alátámasztotta az Aesthetic Surgery Journal tanulmánya is.

A SmartLipo-eljárás a test minden területén alkalmazható, de precíziós adottsága miatt gyakran kisebb, makacsabb zsírpárnákon, például a törzs oldalain, a petyhüdt felkaron, a melltartó alatti kidudorodáson vagy a tokán használják. Egy 2015-ös tanulmány szerint a SmartLipo biztonságosan kombinálható az arcplasztikában is az eredmények javítása érdekében.

Két területen nem ajánlott a SmartLipo-kezelés:

 • A combon, ezért itt észszerű elvárásokat fogalmazz meg! A comb belső része nehezen kezelhető, mert itt a bőr természetes tónusossága gyenge, és ez az életkor előrehaladtával romlik.
 • Hasonló terület a fenék alatti zsírszövet, ahol szintén nem kivitelezhető a lipolézeres kezelés.
 • A térd felett található terület szintén nagy kihívást jelent. Az itt található bőr talán a legnehezebben feszesíthető, legyen szó zsírleszívásról vagy SmartLiporól.

A lipolézer kezelés ára függ a kezelendő területek méretétől és számától, valamint az orvos helyétől és szakmai tapasztalatától. Fontos tudni, hogy egy professzionális lipolézer gép ára a több millió vagy akár több tízmillió Forintos összeget is elérheti, szemben a bárki által beszerezhető, Kínából rendelhető utánzatokkal.

A lipolézer kezelés teljes költsége a következőket tartalmazza:

 • konzultáció
 • műtét
 • kontrollvizsgálat

A lipolézer kezelés átlagára Magyarországon: 90.000-140.000 Ft / terület (egy terület kb. egy tenyérni területet foglal magába)

Ahogy a legtöbb zsírleszívási eljárás, úgy a SmartLipo kezelés sem érhető el TB támogatással. Ha mindenképp igénybe szeretnéd venni ezt az eljárást, akkor magánklinikai beavatkozás javasolt. Az oldal alján tájékozódhatsz a lipolézer kezelést végző orvosokról és klinikákról.

SmartLipo vagy hagyományos zsírleszívás?

A SmartLipo ugyanolyan hatékony, mint az általános (tumescens) zsírleszívás, talán még jobb is.

A SmartLipo egyik nagy előnye, hogy feszesíti is a bőrt a kezelt területeken. A hagyományos zsírleszívással csak a zsírt lehetett leszívni, de az egyidejű bőrfeszesítés nem volt lehetséges, így a páciensek egyes testrészei úgy néztek ki utána, mint a leeresztett lufik.

A szakértők egyetértenek abban, hogy mivel a zsírt cseppfolyósítják (ahelyett, hogy a kanül segítségével kézzel roncsolnák szét), a SmartLipo után gyorsabb a regenerálódás, mint a hagyományos zsírleszívás után. Ez kevesebb fájdalmat, véraláfutást és duzzanatot jelent a gyógyulás során.

SmartLipo vagy BodyTite?

A BodyTite az energiával támogatott zsírleszívás másik formája. A SmartLipo fényenergiát (lézert), míg a BodyTite úgynevezett rádiófrekvenciás energiát használ. Mindkettő hatékonyan roncsolja szét a zsírsejteket, így könnyebb az eltávolításuk.

Bár a SmartLiponak is van bőrfeszesítő hatása, a BodyTite jobban működik azoknál az embereknél, akik esetében a megereszkedett bőrt kell kezelni. Valójában a bőr feszesebbé tételéről beszélünk, például olyan esetekben, amikor a szülés után megereszkedett a bőr a hason.

SmartLipo vagy VASER-zsírleszívás?

A VASER egy ultrahangenergiával támogatott zsírleszívási eljárás, amely a zsírt szétroncsolja, mielőtt kanülön keresztül leszívják. Mivel nem cseppfolyósítja és nem pusztítja el a zsírsejteket, ezek a sejtek átültethetők a mellbe, a fenékbe vagy az arcba. Mindez a SmartLipoval nem lehetséges.

Az orvosok véleménye megoszlik arról, hogy a zsír csökkentésére és a bőr egyidejű feszesebbé tételére melyik a jobb eszköz.

A VASER nagyobb bőrfelületet igényel, mivel a műszer vastagabb, és nem veszi figyelembe a bőr lazaságát. A SmartLipo-eljárás során sokkal kisebb területek kezelhetők, ráadásul a lézerrel melegíthető a bőr alatti rész, előidézve a kollagénképződést, ami feszesebb bőrt eredményez.

A VASER azonban nagyon biztonságos, kifejezetten a zsírszövet emulgeálására jó. Nagy előnye, hogy alacsony az idegek, az erek és a bőr sérülésének veszélye. A bőr és más szövetek vérellátását minimálisan zavarja: a VASER esetében előforduló vér mennyisége sokkal kevesebb, mint a más technológiákat alkalmazó zsírleszívás esetében. A VASER-szondák tompák, és legalább 2,9 mm átmérőjűek, így egy jól képzett és tapasztalt plasztikai sebész kezében meglehetősen alacsony a hasfal sérülésének kockázata.

Keress egy tapasztalt orvost, aki megmondja, melyik zsírcsökkentő eljárás a legalkalmasabb számodra!

Ha számodra nem gond, hogy a kezelés több alkalomból áll, és több hónapot kell várni a végeredményre (szemben bármelyik zsírleszívási eljárással), akkor számos nem sebészeti (pl. ultrahang technológiás) zsírcsökkentési lehetőség kínálkozik.

Mivel nem invazívak (mint pl. a lipolézer eljárás), nem tudnak egyszerre annyi zsírt eltávolítani. Roncsolják a zsírsejteket, amelyeket a tested a következő néhány hétben kiválaszt.

Ezek a nem sebészeti opciók általában olcsóbbak, mint a lipolézer kezelések, de általában több alkalmat igényelnek, így idővel drágábbak lehetnek.

A WarmSculpting és SculpSure eljárások diódalézer-energiát használnak a zsírsejtek melegítésére és elpusztítására.

A CoolSculpting eljárás fagyasztással pusztítja el a zsírsejteket.

Az UltraShape eljárás célzott ultrahangos technológiát alkalmaz a zsírsejtek szétrobbantására és a középső szakasz kontúrozására.

A Vanquish eljárás rádiófrekvenciás energiát használ a zsírsejtek melegítésére és elpusztítására.

Az Exilis bőrfeszesség javító a monopoláris rádiófrekvencia és az ultrahang technológia ötvözésével kezeli a megvastagodott zsírszöveteket.