Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

SmartLipo

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 2 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A Smartlipo a lézerlipolízis egyik fajtája, egy minimál invazív testkontúrozási eljárás, mely lézerenergiát használ a zsír cseppfolyósítására, így azt a plasztikai sebész könnyebben le tudja szívni, kevesebb véraláfutást eredményezve. További előnye, hogy serkentheti a kollagéntermelést. Gyakran a zsírsejtek és a fedőbőr hőkárosodása következtében a bőr feszesebbé válik a kollagén- és elasztintermeléstől.

Hátrányok

 • Minimál invazív és általában csak helyi érzéstelenítést igényel.
 • Az izmokat borító zsír eltávolításával karcsúbbak lehetünk, és egészségesebbnek tűnünk.
 • A zsír eltávolítása mellett a Smartlipo serkenti a kollagéntermelést és feszesíti a bőrt.
 • Az eljárás kevesebb, mint két órát vesz igénybe, és csak egy kezelésre van szükség.
 • Mivel a zsírt a leszívás előtt cseppfolyósítják, kevesebb sérülés éri a környező szöveteket, illetve a gyógyulási idő is rövidebb és könnyebb, mint a hagyományos zsírleszívás esetében.

Hátrányok

 • A Smartliponak is lehetnek szövődményei, beleértve a hematómát és a fertőzést is.
 • Bár a regenerálódás könnyebb, mint a hagyományos zsírleszívás esetében, mégis öt napos pihenőidőre van szükség.
 • Az eljárás után a fájdalom hetekig vagy hónapokig jelen lehet.
 • Mivel a lézer hőt termel, a Smartlipo – ritkán ugyan, de – megégetheti a bőrt. Ennek kockázata nagyobb, ha olyan személy kezel, aki kevés tapasztalattal rendelkezik.
 • A Smartlipo-lézer megöli a zsírsejteket, így az eltávolított zsír nem ültethető át a test más területeibe, például a mellbe vagy a fenékbe.

Kérdések-válaszok

A beavatkozásra alkalmas alany testtömegindexe kevesebb, mint 30, és 30%-nál kevesebb testzsírral rendelkezik. Egyes orvosok azt javasolják, hogy a páciens legyen az ideális testsúlyának 20%-án belül, és olyan területeket célozzon meg, ahol nem ért el eredményt egészséges étrenddel és a testmozgással.

Bár a Smartlipo-eljárások enyhe bőrfeszesedést eredményeznek, mégis fontos a bőr rugalmassága és az, hogy a bőr ne legyen túlságosan megereszkedett. Az eljárás nem olyan alapos, mint a hagyományos zsírleszívás, ezért ha jelentős mennyiségű zsírt szeretnél eltávolíttatni, vagy ha több területen található zsír, akkor a sebész kombinálhatja a Smartlipot a hagyományos zsírleszívással.

A Smartlipo legalkalmasabb páciensei:

 1. Az a páciens, aki korábbi zsírleszívási eredményét szeretné javítani.
 2. Azok a páciensek, akik egy területen, és nem óriási javulást szeretnének elérni.
 3. Fiatalabb és aktívabb életet élő páciensek, akik szeretnék elkerülni a hagyományos zsírleszívást.
 4. Azok a páciensek, akik természetes hatású eredményt keresnek helyi érzéstelenítéssel vagy szedációs eljárással.

60 évesnél idősebb, illetve szív- és érrendszeri problémákkal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdő pácienseknek csak orvosi engedéllyel végezhetnek Smartlipo eljárást.

Igen, a Smartlipot az Egyesült Államok Élelmezésügyi és Gyógyszerügyi Hivatala 2006-ban biztonságos eljárásnak nyilvánította, és évek óta széles körben használják a szakképesített plasztikai sebészek és orvosok. Tapasztalatlan orvosok esetén azonban kockázatokkal járhat.

A zsírleszívás biztonsága a sebész tapasztalatától és nem feltétlenül a technológiától függ. A Smartlipo lézeres technikát alkalmaz. Ha nem megfelelően használják, égési sérüléseket okozhat, mind belül, mind a bőr felszínén.

Annak ellenére, hogy a minimál invazív eljárások közé tartozik, a Smartlipo sok ugyanolyan kockázattal jár, mint bármely más műtét vagy lézeres eljárás. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a fertőzés, a hegek, a hematoma (vérömleny), a véraláfutások és a kontúrszabálytalanságok (amelyek bármilyen zsírleszívás esetén előfordulhatnak). A lézer által okozott égési sérülés ritkán fordul elő. Kevesebb az erős vérzés kockázata a Smartlipo esetében, mint a hagyományos zsírleszívásnál, de ez is egy lehetséges szövődmény.

Egyes páciensek a kezelés területén bekövetkező erős viszketésről számoltak be (belül vagy a bőr felszínén). A zsírleszívás után gyakori az erős viszketés, és ez általában az idegek gyógyulásának és a bőr alatti „felébredésének” köszönhető. Általában néhány hétig tart, majd alábbhagy. Néha a bőr felszíne viszket, amelyet a kompressziós ruházat okoz, különösen akkor, ha nedves lesz. Ebben az esetben javasoljuk, hogy vedd le és mosd ki a ruhadarabot!

A belső viszketés néha korrelálhat a zsibbadással vagy a túlérzékenységgel is. Az idegek regenerálódásának szokásos jele a viszketés, amelyet égő érzés, majd időnként éles, sokkszerű fájdalom követhet. Ezek a gyógyulás jelei. Általában a normális érzékelés visszatér, de az is előfordulhat, hogy egy ideig csökken vagy akár erősödik az érzékenység az érintett területeken.

Javasoljuk, hogy a beavatkozás után tanítsd újra az idegeket különböző módszerekkel, beleértve a különböző anyagok (mosdókesztyűk, luffák, pamutszövet) használatát zuhanyozáskor vagy krémezésnél a kezelt területen.

A területek átmasszírozása szintén jótékonyan hat a bemetszés helyére, segít, hogy a heg a lehető leghalványabb legyen. A bemetszéssel vagy a heggel szomszédos terület nyeri leglassabban vissza az érzékelés képességét.

A konzultáció során sebészeddel átbeszélitek a kívánt célokat, majd a legjobb eredmények elérése érdekében testre szabott műtéti terv készül.

Az eljárás napján helyi érzéstelenítést kapsz. Ha hat az érzéstelenítő, a sebész bemetszést végez, és egy apró lézerszálat helyez be. A lézerszál csak 1 mm, ezért a bemetszés nagyon kicsi. A hagyományos zsírleszíváshoz 3-5 mm méretű kanült (vékony csövet) használnak, így a bemetszés nagyobb.

A lézer elpusztítja a kiválasztott területen a zsírsejtek membránjait, cseppfolyósítja a zsírt, és feszesebbé teszi a bőrt. Három különböző hullámhossz használható: 1064 nanométer (nm), 1320 nm és 1440 nm. Az 1440 nm biztosítja a legfeszesebb bőrt, tehát leginkább ezt alkalmazzák.

A sebész ezután egy apró kanül segítségével óvatosan leszívja a cseppfolyósított zsírt. Mivel a metszés nagyon kicsi, nincs szükség öltésre; az apró seb magától begyógyul.

Az egész folyamat kevesebb, mint két órát vesz igénybe, attól függően, hogy hány területet kezelnek. Ha több területet kezeltetsz, az eljárás sokkal tovább tarthat.

Az eljárás során a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően nem érzel fájdalmat, legfeljebb enyhe nyomást. A legtöbb páciensnek csak helyi érzéstelenítésre van szüksége, de ha nagyobb vagy több területet kezelnek, akkor valószínűleg általános érzéstelenítésre van szükség, mind a komfortérzet, mind a biztonság érdekében.

Az eljárás után valószínűleg duzzanatot és fájdalmat tapasztalsz. Annak ellenére, hogy egy viszonylag non-invazív plasztikai műtétről van szó, mégis érdemes 3-5 nap szabadságot kivenni, és azt a pihenésre, gyógyulásra szánni. 2-3 hétig még véraláfutások, zsibbadás és érzékenység tapasztalható.

Javasoljuk, hogy folytasd a megszokott tevékenységeidet, például a testmozgást, amint készen állsz rá vagy 10 nappal az eljárás után. A legtöbb páciens öt nap után újra edzeni kezd.

A duzzanat visszahúzódása érdekében kompressziós ruházat viselése ajánlott (kivéve természetesen a zuhanyozást). Egyesek gyorsan gyógyulnak, és nem jelennek meg rajtuk nagy duzzanatok, míg másoknak a felépülés hosszabb időt vesz igénybe. Nem lehet általánosítani.

10 nap vagy két hét elteltével a páciensek levehetik a kompressziós ruházatot naponta egy-két órára. Ha visszatér a duzzanat, akkor még nem állsz készen: még három teljes napig viselned kell. Ha nem látszódik már a duzzanat, a ruházat további 1-2 órára levehető. Ezt folytasd 3 napig! Ezután duplázd meg a ruházat nélkül töltött időtartamot!

Javasoljuk, hogy 3 napnál sűrűbben ne változtass a rutinon, hogy a tested hozzászokjon a kompresszió nélküli léthez.

Az egyéb tünetek nagy részének hat héten belül javulniuk kell. Minél több területet kezeltek, annál hosszabb a gyógyulási idő. A duzzanat visszahúzódása érdekében továbbra is viseld a kompressziós ruhadarabot, és masszírozd át a kemény, csomós területeket.

Az eredmény már körülbelül egy héten belül látható (amint a duzzanat visszahúzódik), és a következő hat hónapban további javulást tapasztalsz. A műtét utáni gyulladás és duzzanat miatt a kezelt területet merevnek, esetleg csomósnak érezheted.

A zsírleszívás utáni duzzanat a műtét után még több hétig is fennállhat. A kemény, csomós területek gyakoriak a zsírleszívás utáni első hetekben, de 6–12 hét alatt felszívódnak. A végeredmény 6–12 hónap múlva látható.

Mivel a Smartlipo eltávolítja a zsírsejteket, az eredmény megmarad mindaddig, amíg a testsúlyodat tartod. Ha hízol, a megmaradt zsírsejtek megnőnek. Fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás annak érdekében, hogy egészséges maradj, és tested arányos legyen.

Ha számodra nem gond, hogy a kezelés több alkalomból áll, és több hónapot kell várni a végeredményre (szemben bármelyik zsírleszívási eljárással), akkor számos nem sebészeti zsírcsökkentési lehetőség kínálkozik.

Mivel nem annyira invazívak, mint a Smartlipo, nem tudnak egyszerre annyi zsírt eltávolítani. Roncsolják a zsírsejteket, amelyeket a tested a következő néhány hétben kiválaszt.

Ezek a nem sebészeti opciók általában olcsóbbak, mint a Smartlipo, de általában több alkalmat igényelnek, így idővel drágábbak lehetnek.

 • A WarmSculpting with SculpSure diódalézer-energiát használ a zsírsejtek melegítésére és elpusztítására.
 • A CoolSculpting fagyasztással pusztítja el a zsírsejteket.
 • Az UltraShape célzott ultrahangos technológiát alkalmaz a zsírsejtek szétrobbantására és a középső szakasz kontúrozására.
 • A Vanquish rádiófrekvenciás energiát használ a zsírsejtek melegítésére és elpusztítására.

A Smartlipo Nd: YAG-lézerrel cseppfolyósítja a zsírlerakódásokat, amelyeket egy kanülnek nevezett vékony csővel szívnak ki. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a lézerlipolízis-kezelések a teljes testzsír jelentős csökkenését eredményezték, miközben simává és feszessé tették a bőrt. Ezeket a bőrfeszesítési eredményeket alátámasztotta az Aesthetic Surgery Journal tanulmánya is.

A Smartlipo a test minden területén alkalmazható, de precíziós adottsága miatt gyakran kisebb, makacs zsírpárnákon, például a törzs oldalain, a petyhüdt felkaron, a melltartó alatti kidudorodáson vagy a tokán használják. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Smartlipo biztonságosan kombinálható az arcplasztikában is az eredmények javítása érdekében.

Két területen nem ajánlott a Smartlipo-kezelés:

 • A combon, ezért itt észszerű elvárásokat fogalmazz meg! A comb belső része nehezen kezelhető, mert itt a bőr természetes tónusossága gyenge, és ez az életkor előrehaladtával romlik.
 • A térd felett található terület hasonlóan nagy kihívást jelent. Az itt található bőr talán a legnehezebben feszesíthető, legyen szó zsírleszívásról vagy Smartliporól.

Mint minden zsírleszívás, a Smartlipo sem súlycsökkentő eljárás. Beszélj orvosoddal arról, hogy hogyan lehet biztonságosan fogyni egészséges étrenddel, illetve testmozgással, és nézd meg, milyen egyéb eljárások léteznek (pl. intragasztrikus léggömb, gyomorgyűrű).

Smartlipo vagy hagyományos zsírleszívás?

A Smartlipo ugyanolyan hatékony, mint az általános (tumescens) zsírleszívás, talán még jobb is.

A Smartlipo egyik nagy előnye, hogy feszesíti is a bőrt a kezelt területeken. A hagyományos zsírleszívással csak a zsírt lehetett leszívni, de az egyidejű bőrfeszesítés nem volt lehetséges, így a páciensek egyes testrészei úgy néztek ki utána, mint a leeresztett lufik.

A szakértők egyetértenek abban, hogy mivel a zsírt cseppfolyósítják (ahelyett, hogy a kanül segítségével kézzel roncsolnák szét), a Smartlipo után gyorsabb a regenerálódás, mint a hagyományos zsírleszívás után. Ez kevesebb fájdalmat, véraláfutást és duzzanatot jelent a gyógyulás során.

Smartlipo vagy BodyTite?

A BodyTite az energiával támogatott zsírleszívás másik formája. A Smartlipo fényenergiát (lézert), míg a BodyTite úgynevezett rádiófrekvenciás energiát használ. Mindkettő hatékonyan roncsolja szét a zsírsejteket, így könnyebb az eltávolításuk.

Bár a Smartliponak is van bőrfeszesítő hatása, a BodyTite jobban működik azoknál az embereknél, akik esetében a megereszkedett bőrt kell kezelni. Valójában a bőr feszesebbé tételéről beszélünk, például olyan esetekben, amikor a szülés után megereszkedett a bőr a hason.

Smartlipo vagy VASER-zsírleszívás?

A VASER egy ultrahangenergiával támogatott zsírleszívási eljárás, amely a zsírt szétroncsolja, mielőtt kanülön keresztül leszívják. Mivel nem cseppfolyósítja és nem pusztítja el a zsírsejteket, ezek a sejtek átültethetők a mellbe, a fenékbe vagy az arcba. Mindez a Smartlipoval nem lehetséges.

Az orvosok véleménye megoszlik arról, hogy a zsír csökkentésére és a bőr egyidejű feszesebbé tételére melyik a jobb eszköz.

A VASER nagyobb bőrfelületet igényel, mivel a műszer vastagabb, és nem veszi figyelembe a bőr lazaságát. Mi a Smartlipot részesítjük előnyben, mely során sokkal kisebb területek kezelhetők, és a lézerrel melegíthető a bőr alatti rész, előidézve a kollagénképződést, ami feszesebb bőrt eredményez.

A VASER azonban nagyon biztonságos. A VASER kifejezetten a zsírszövet emulgeálására jó. Nagy előnye, hogy alacsony az idegek, az erek és a bőr sérülésének veszélye. A bőr és más szövetek vérellátását minimálisan zavarja: a VASER esetében előforduló vér mennyisége sokkal kevesebb, mint a más technológiákat alkalmazó zsírleszívás esetében. A VASER-szondák tompák, és legalább 2,9 mm átmérőjűek, így egy jól képzett és tapasztalt plasztikai sebész kezében meglehetősen alacsony a hasfal sérülésének kockázata.

Keress egy tapasztalt orvost, aki megmondja, melyik zsírcsökkentő eljárás a legalkalmasabb számodra!