Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A fogyás árnyoldala: arcunk lehet a nagy vesztese

A fogyás árnyoldala: arcunk lehet a nagy vesztese

Imádjuk, ha olvadnak testünkről a zsírpárnák, de eleinte leginkább az arcunkon veszi észre a környezetünk, hogy lefogytunk. Az arc zsírszövetének mennyisége is csökken, nagyon könnyen beesetté és ráncossá válik. „Ilyenkor pedig már nem elég a bőr felületét kezelnünk, hanem igyekezni kell az adott lehetőségek keretein belül ezeket a volumenváltozásokat és kontúrvesztéseket komplexen kezelni”- mondja dr. Kriston Renáta bőrgyógyász - kozmetológus, anti-aging orvos szakértő.

Bármilyen fogyókúrába is kezdünk, fontos felkészülni, hogy annak lehetnek bizony kellemetlen kísérőhatásai a bőrünkre és az arcunkra. Nem ritka, hogy egy-egy drasztikus súlycsökkenést plasztikai beavatkozás is követ, hisz rengeteg bőrfelesleget hagyhatnak hátra az eltűnt zsírrétegek, leginkább a hasat, a combot és a kart érintve. Arcunkon viszont akár néhány kiló is nyomokat hagyhat. De mit tehetünk? Hogyan készítsük fel esetleg előre arcbőrünket a diétára és a siker után mivel tudunk segíteni?

„Az arcunk esetében egyáltalán nem kell azonnal plasztikai beavatkozásra gondolnunk, mert az egyénre szabott, kombinált terápiák meg tudják hozni a legideálisabb eredményt."

Ahhoz, hogy ezt elérjük, ismernünk kell a páciens egészségügyi állapotát, esztétikai előtörténetét, fel kell mérni igényeit. Holisztikusan kell nézni, nem egy-egy ráncra koncentrálnunk. Nincs egyetlen csodakezelés, amely minden, évek hosszú során kialakult problémát megold: vannak határaink és a beavatkozásoknak vannak veszélyei. Korábban az esztétikai bőrgyógyászat nem jelentett mást, mint az orr-ajak barázda töltése. Az elmúlt 10 év fejlődése révén rengeteg lehetőséget tudunk kínálni arra, hogy egy szép, harmonikus, fiatalos külsőt tudjunk biztosítani.

Kapcsolódó: 5+1 dolog, amit érdemes tudnod a szálbehúzásról

Nagyon sok olyan eljárás volt régen is – lézer, saját vérkezelés, ezeknek a kombinációja – amivel lehetett bőrt feszesíteni, liftinghatást elérni, de ezek hagytak azért maguk után kívánnivalót. Ezt a rést töltötte be a különböző biofonalakkal, emelő szálakkal végzett kezelés, ami a bőrminőség javításán túl lifting-hatást is eredményez, így a sebészi beavatkozás idejét 2-3 évvel is ki lehet tolni. Megelőzés szempontjából is nagyon jó, hiszen a fonalaknak a behelyezése azt célozza meg, hogy a saját kollagén termelést fokozzunk. Így a bőr minősége, feszessége, tömörsége sokkal jobb lesz, hosszútávon harmonikus kinézetet, egészséges, fiatalos bőrt ad. De ha a páciens később mégis úgy dönt, hogy szeretne egy műtéti beavatkozást, abban az esetben a sebész is egy sokkal jobb minőségű bőrrel tud majd dolgozni, eredményesebb lesz.

A sebészeti beavatkozás főleg a megereszkedett bőrnél a felesleg kivágását jelenti, tehát olyan mértékben pluszt nem ad hozzá a bőr minőségéhez.

Érdemes mindig lépésről lépésre haladnunk, az egyes progresszivitási szinteket akkor meglépni, ám amikor szükség lesz rájuk”- mondja Kriston Renáta, aki szerint viszont mindenek előtt nagyon fontos: kiegyensúlyozott táplálkozással, a szükséges tápanyagok megfelelő arányú bevitelével sokat tehetünk alakunk formában tartásán túl bőrünk természetes szépségének, rugalmasságának megőrzése érdekében is.

Kapcsolódó: A szénhidrát testünk energiaforrása

„Fontos az arcunknak is, hogy a táplálkozás során elegendő mennyiségű fehérjét, értékes szénhidrátokat, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat juttassunk a szervezetünkbe. Ennek hiányában nemcsak a korai bőröregedés jeleivel kell szembesülnünk idő előtt. A bőr öregedését leginkább az egyoldalú táplálkozás (ami a diétáknál is gyakori hiba) és a túlzott szénhidrátbevitel gyorsítja. A szénhidrátok közül a cukor és a magas glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek (rizs, burgonya, banán) jelentenek nagy veszélyt: gyorsan felszívódva a véráramba kerülnek, hirtelen megemelik a vércukor szintjét és hosszú távon nem specifikus gyulladásokat kelthetnek a bőrben. Az alma kiválóan tudja ellensúlyozni hatásukat.

A fehérjék szöveteink és sejtjeink felépítésében vesznek részt, de szerepük van a bőr rugalmasságáért felelős elasztikus rostok és számos hormon felépítésében, ezen túl élénkítik az anyagcserét és antioxidáns hatásuk is van. Értékes fehérjeforrás a sovány szárnyas hús, a rákok, a tojásfehérje és a tej. Ez utóbbi két élelmiszer niacinban is gazdag. Ez egy olyan B vitamin, amelynek a sejtosztódásban és a bőrregenerációban is jelentős szerepe van.

Kapcsolódó: Küzdelem a kilókkal, de hogyan?

Az antioxidánsok a szabad gyökök semlegesítésére hivatottak.

Szabad gyökök a bőrben helytelen táplálkozás, vagy káros külső környezeti tényezők – leginkább a napsugárzás – hatására keletkeznek. Jelentősen károsítják a bőr rugalmasságáért felelős kollagén rostokat, hozzájárulva ezzel a bőr öregedéséhez.

Sokak számára jelent problémát a súlycsökkenés során az arcot érintő feszesség-és térfogat-vesztés. Megelőzésként már a diéta kezdetétől alkalmazhatjuk az arcon is az Ultratone kezelés és a Venus Legacy kombinációját. Jelentős kötőszöveti lazaság és kontúrvesztés esetén a vékonyszálas kontúrterápiát, amely egyedülálló módon adja vissza a fiatalos arcra jellemző kontúrozottságot a saját vonások megőrzése mellett és egy időben a bőr minőségét is jelentősen javítja tömörebbé, tónusosabbá, fiatalosan ragyogóvá téve az arcot. Szükség szerint a fogyás során az arcon az elvesztett térfogatot hyaluronsavas töltéssel pótolhatjuk a vékonyszálas kontúrkezelést követően”- hoz néhány gyakorlati megoldást az anti-aging orvos szakértő.

Kapcsolódó: Tökéletes bőr photoshop nélkül az otthonodban