Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A szénhidrát testünk energiaforrása

A szénhidrát testünk energiaforrása

Az utóbbi időben a szénhidrátot ördögtől valónak tekintik, szinte minden diéta ezek megvonásával „büntet” bennünket. Nyilván ilyenkor mindenki fejében egy isteni pizza, egy sajtos croissant képe jelenik meg, vagy a kóla-sültkrumpli-csokitorta kombó, pedig a szénhidrát megannyi nagyon is egészséges és szervezetünknek fontos ételben is van. Lelőhelye nagyon széleskörű és napi energiaszükségletünk legalább felét ennek kell kitennie. Az új hazai táplálkozási ajánlás az OKOSTÁNYÉR® felét a zöldségek és gyümölcsök adják és még egy szeletet a gabonák képviselnek. De mit is ad a szervezetünknek? Hát, elsősorban energiát annak működéséhez.

„Nem szabad a szénhidrátokat egy nagy kalap alá venni, mert megannyi formában vannak jelen az élelmiszerekben. Ráadásul lemondani róla nem is szabad, hiszen ezek szervezetünk energiaforrásai. Kulcsfontosságú szerepük van, a szervezetünk szénhidrátok nélkül nem tudja megfelelő módon ellátni az alapvető élettani funkcióit.

A leggyorsabban, legjobban mobilizálható és hasznosítható energiaforrásaink, testünk legfőbb üzemanyagai. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, illetve minőségű szénhidrátbevitel.

Szerkezetük alapján egyszerű és összetett szénhidrátokról beszélhetünk. Élelmiszerekre lefordítva idetartoznak a különböző cukroktól (répacukor, barna cukor, kókuszvirágcukor, méz stb.) kezdve a gyümölcsökön, zöldségeken, egyes tejtermékeken keresztül egészen a kenyerekig, tésztáig, rizsig, gabonákig és alternatív gabonákig sok minden. Mindezekből kitűnik, hogy nem egyszerűen energiaforrásról beszélünk, hiszen ezek az élelmiszercsoportok: gabonák, zöldségek, gyümölcsök számtalan értékes, nélkülözhetetlen tápanyagot, pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat is tartalmaznak. A rost dús táplálkozás bizonyítottan csökkenti az elhízás kockázatát, valamint védőhatása van olyan betegségek kialakulásánál, mint a szívkoszorúér-megbetegedés, bélrendszeri rosszindulatú daganatos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség. Ennek hátterében a rostok jótékony hatása szerepel”- magyarázza a szénhidrát szerepét és hatását Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége főtitkára.

Mennyit kíván a szervezetünk?

A hivatalos ajánlás, hogy a teljes kalóriabevitel 55 százalékát szénhidrát formájába vigyük be. Az európai jogszabályok meghatározzák a referencia beviteli értékekhez kapcsolódó százalékarányokat. Ezek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos tanácsain alapulnak.

A Referencia Beviteli Érték (RBÉ ) útmutató egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia és tápanyag teljes napi mennyiségéhez. 2000 kcal napi energiaszükségleten belül ez 270 gramm szénhidrátot és 25 gramm rostot jelent. Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál. Van, akinek ennél kevesebbre és van, akinek ennél többre van szüksége. Egy azonban biztos, a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás fontos részei a szénhidrátot tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek, a csoporton belül, pedig a megfelelő arányra és minőségre kell figyelni, ebben segít az OKOSTÁNYÉR®.