Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Kéz fiatalítás

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 9 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A kéz fiatalító kezelések visszafordítják az időt azáltal, hogy csökkentik a ráncokat, minimalizálják a kiemelkedő vénákat, elhalványítják a barna foltokat, és javítják a bőr tónusát. A kezünkön nagyon hamar látszódik az öregedés, ugyanis nap mint nap káros ultraibolya-sugárzásnak tesszük ki, ráadásul itt vékonyabb a bőr, illetve minimális rajta a ránctakaró és a vénatakaró zsír. Ezért a kéz fiatalítás igénye ugyanolyan népszerű, mint az arcfiatalítás. Mindegyik konkrét problémákat céloz meg, ezért sokan a beavatkozások kombinációit alkalmazzák céljuk eléréséhez.

Leggyakrabban az alábbi tünetekkel jelentkeznek kézfej fiatalításra a páciensek:

 • öregségi foltok, májfoltok
 • extrém száraz, hámló bőr
 • ráncok a kézfejen
 • kitüremkedő vénák
 • gyakori sebek, vágások a kézfejen (a vékony bőr következtében)
 • kézfej csontjainak kitüremkedése

Összefoglalóan az alábbi tüneteket „öreg kéz” néven emlegetjük. Habár ez alapján arra lehetne következtetni, hogy a fenti tünetek inkább 60-70-80 éves kor környékén jelennek meg, valójában már a 40-es korosztály is észreveheti a kézfej elváltozásait. Főleg dohányzás és magas alkoholfogyasztás mellett.

Kézfej fiatalításának típusai

Ahogyan az arcfiatalítás esetében, úgy itt is több típus áll rendelkezésre, ha valaki a kézbőr fiatalítása mellett dönt. Az egyes típusok nem feltétlenül az egyéni preferenciák szerint kerülnek kiválasztásra, ugyanis bizonyos esetekben az egyik vagy másik eljárás nem alkalmazható az adott páciensnél. Minden esetben az orvossal vagy plasztikai sebésszel történő konzultáció során kerül kiválasztásra a leghatékonyabb megoldás.

Típus 1#: Kéz fiatalítás dermális töltőanyaggal

A derminális töltőanyagok legnépszerűbb típusa, a hialuronsav azonnali, természetes megjelenést nyújt, miközben kisimítja a kézfejet. A ráncok, az inak és az ínszalagok láthatóan minimalizálódnak, miközben a kézfej térfogata helyreáll. Ezt a gyors kezelést ambulánsan végzik, és nem igényel felépülési időt, így emiatt nem kell szabadságot kivenni.

A beavatkozás során nem szükséges altatás vagy szedálás, jellemzően érzéstelenítő krémet alkalmaznak a kezeken, hogy megakadályozzák az injekciók okozta kellemetlenséget.

Típus 2#: Kéz fiatalítás saját zsírral való feltöltéssel

Egy másik lehetőség a kézfiatalításra a saját zsírral való feltöltés, ami szintén tökéletes választás, ha fiatalabb kezekre vágyunk. Bár az átvitt zsír (melyet zsírleszívással nyernek ki) egy bizonyos százaléka újból felszívódik, a megmaradt zsír hosszú távú korrekciót eredményez.

Habár ez is egy népszerű eljárás a kézfej fiatalítására, némileg komplexebb, mint a dermális töltőanyagok használata. Pozitívuma, hogy az eredmény sok esetben tovább kitart, mint a hialuronsavas készítmények esetében.

Típus 3#: Kéz fiatalítás szkleroterápiával

Ez egy olyan nem invazív eljárás, mely során oldatot injektálnak a látható kézvénákba, amely azok elzáródását eredményezi. Véráramlás nélkül ugyanis a vénák kevésbé hangsúlyosak. (Ez veszélyesnek hangzik, de a kezekben sok van ezekből az erekből, ezért néhány eltávolítása biztonságos, és nem befolyásolja a kéz működését vagy a véráramlást.)

Három-hat hétbe telhet, mire a végeredmény látszódik a vénákon. A vénák általában nem állnak újra működésbe (ha mégis, akkor sok év múlva). Ha nagyon nagyok a vénáid, az orvos javasolhat lézeres kezelést is. A kéz vénáit általában endovénás lézer kombinációval kezelik a nagyobb vénáknál, és a szkleroterápiát alkalmazzák a kisebb vénáknál. Az endovénás lézerek hő segítségével zsugorítják a vénát, és hegszövetet képeznek, amely elzárja azt.

A szkleroterápia gyakran fájdalmas, ezért helyi érzéstelenítést alkalmaznak, amely segít elviselni a fájdalmat.

Típus 4#: Kéz fiatalítás lézerrel

A ráncok kisimítására, a rugalmasság növelésére, a bőr textúrájának javítására és a sötét foltok elhalványítására a szakértők lézeres kezeléseket javasolnak. Sokféle lézer használható, de a sebészek gyakran a Fraxel Dualt ajánlják, mert képes egyszerre kezelni ezeket a problémákat. A Fraxel Dual, amely ideális a kézfiatalításra, nem ablatív kezelés (vagyis nem távolítja el a bőr felszíni rétegeit).

Az eredmények életkorodtól és a bőröd állapotától függően több évig is eltarthatnak. Ha kerülöd a napfényt, és rendszeresen használsz fényvédőt, meghosszabbíthatod a hatást.

A nap okozta károk csökkentésére a kézen további lehetőség az intenzív pulzáló fény (IPL) és a kémiai hámlasztás. Az IPL úgy működik, hogy a pigmentet a bőr felszínére hozza. Három-négyhetes időszak alatt a pigment megvilágosodik, vagy akár le is hámlik.

A kémiai hámlasztás is működik, de általában nem olyan jól, mint egy lézeres kezelés. Az orvosok a TCA-hámlasztást (triklór-ecetsav) ajánlják más hámlasztások helyett. A TCA a legjobb a kémiai hámlasztás kategóriájában, mert közepes mélységű, így kollagénstimulációt eredményezhet. Ez más hámlasztásnál nem fordulhat elő, például a béta-hidroxi-, a Jessner- vagy a glikolos hámlasztás során. Ezek a hámlasztások nem elég erősek ahhoz, hogy stimulálják a kollagént, és nem hatolnak be elég mélyen.

Előnyök

 • A kezeid simábbak, fiatalabbak és frissebbek lesznek.
 • A kéz fiatalítás során alkalmazott eljárásoknál alig észlelsz fájdalmat és általában szabadságot sem kell kivenned.
 • A kézfiatalító eljárások nagyon csekély kockázatot jelentenek.
 • Több eljárás típus is rendelkezésre áll, amennyiben kéz fiatalítás mellet döntesz.

Hátrányok

 • Mivel többféle kezelésre lehet szükséged, a teljes folyamat drága lehet.
 • A kézfiatalítás nem egy lépéses folyamat – ehhez szükség lehet töltőanyag, lézeres kezelés és vénaterápia kombinációjára, ami több időpontot jelent.
 • A töltőanyagok nem tartanak nagyon sokáig – nagyjából egy évig. A töltőanyagok átmenetileg helyreállíthatják a kezed térfogatát, de ezek nem hosszú távú megoldások.
 • Nem megfelelő életmóddal (pl. dohányzás, alkohol fogyasztás, túlzott napozás, stb.) az eredmények nem tartanak sokáig.

Kéz fiatalítás menete

 1. A kézfej fiatalítás első lépése minden esetben egy orvossal vagy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek a kézfejet érintő elváltozások, az esetleges korábbi műtétek, az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek és a lehetséges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A kéz fiatalító beavatkozást megelőzően a plasztika sebész kérhet laborvizsgálatot, illetve kérheti bizonyos gyógyszereket szedését vagy különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatának mellőzését.
 5. Megtörténik a beavatkozás, ami a választott eljárás típustól és az egyéb tényezőktől függően több óra is lehet. De általában 15-45 perc egy kézfiatalító eljárás.
 6. A beavatkozás után általában egyből elhagyhatod a klinikát, kivéve a saját zsírral történő feltöltés esetében. Ilyenkor a zsírleszívás szövődményei miatt bent tarthatnak egy éjszakát.
 7. Az eljárás általában nem igényel speciális utókezelést, azonban a beavatkozást követő órákban kímélni kell a kézfejet a külső behatásoktól.

Kéz fiatalításának szövődményei

A kéz fiatalítás különböző szövődményekkel járhat. Pácienstől és az eljárás típusától függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor. Az eljárás nem számít veszélyesnek, de minden kozmetikai és plasztikai beavatkozásnál lehetnek szövődmények.

 • hegesedés
 • vérzés
 • duzzanat
 • bőrpír
 • fájdalom
 • viszketés
 • bőr elszíneződése
 • érzékenység
 • zúzódás

A kézfiatalító eljárás utáni gyógyulás nagyban függ a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Gyakori kérdések a kézfiatalításról

Amennyiben a kézfejed az öregedés jeleit mutatja magán (pl. vénák és csontok kitüremkedése, öregedési foltok megjelenése, elvékonyodott bőr, stb. = „öreg kéz” tünetek) és ezek a tényezők zavarnak téged, akkor érdemes felkeresni egy plasztikai sebészt, aki vállal kéz fiatalító beavatkozásokat.

Vannak bizonyos kizáró tényezők, amelyek nem tesznek alkalmassá a beavatkozás elvégzésére.
Például:

 • aktív dohányzás, leszokási szándék nélkül
 • allergia a különböző dermális töltőanyagokra (saját zsír betöltés jó alternatíva lehet)
 • terhesség vagy szoptatás
 • vérzési zavarok
 • anafilaxiás sokk a kórtörténetben

A beavatkozás biztonságossága elsősorban attól függ, hogy pontosan melyik kéz fiatalító típust választod.

A dermális töltőanyagok az FDA által jóváhagyott készítményekből állnak, így használatuk biztonságos. Az elmúlt évtizedekben több tízmillió kezelést hajtottak végre a használatukkal.

Némileg kockázatosabb eljárás a saját zsírtöltés, de ez esetben is a zsírleszívás folyamata az, ami komplikáltabbá teszi a beavatkozást.

A szkleroterápia megfelelően alkalmazva bár okozhat kellemetlenségeket, a szervezet számára nem jelent kiemelt veszélyt. Itt nagyon fontos, hogy tapasztalt szakember végezze el a beavatkozást.

A lézeres kéz fiatalítás szintén gyakran alkalmazott eljárásmód, mely semmivel sem veszélyesebb a többi típusnál. Azonban itt is érdemes kifejezetten olyan szakembert választani, aki erre a szakterületre specializálódott.

Mivel a kéz fiatalítás bizonyos típusainál helyi érzéstelenítést alkalmaznak, a beavatkozás közben nem érzel fájdalmat, legfeljebb némi kellemetlenséget.

Az érzéstelenítő hatékonyságának csökkenésével enyhe fájdalmat érezhetsz a kezelés után. Ez leginkább zsibbadás, zúzódás formájában jelentkezik, de nem tart tovább néhány óránál. Amennyiben a fájdalom erősödik vagy nem múlik el néhány órán belül, úgy minden esetben vedd fel a kapcsolatot a beavatkozást végző orvossal!

A kéz fiatalítás alaphelyzetben nem igényel semmilyen speciális utókezelést. A beavatkozást követő néhány órában érezhető fájdalom, zsibbadás teljesen normálisnak számít, amennyiben annak intenzitása folyamatosan csökken.

A választott eljárás típustól függően az első néhány órában vagy adott esetben néhány napban kerülni kell a kézfejet érintő külső behatásokat (pl. varrás, mosogatás, megerőltető gépelés, sportolás, stb.).

Az eredmények a beavatkozást követően azonnal látszódnak. Azonban az első néhány napban még változhat a kézbőröd megjelenése. Attól függően, hogy milyen eljárással fiatalították a kézfejed, az eredmények akár 1-3 évig is kitarthatnak.

A kéz fiatalítást követően az eredmények azonnal látszódnak. Habár, az első néhány napban a kézfej megjelenése még változhat, hosszú távon az alábbi eredményekkel számolhatsz:

 • kevésbé kitüremkedő vénák, csontok
 • hidratáltabb, rugalmasabb kézfej
 • fiatalos megjelenés
 • kevésbé sérülékeny kézbőr
 • enyhébb ráncok
 • halványabb vagy teljesen megszűnő öregedési foltok

Számos tényező befolyásolja a kéz fiatalító kezelés végösszegét. Függ az orvos szakmai tapasztalatától, a választott eljárás típustól, a nehézító tényezőktől, és attól, hogy hol dolgozik az orvos. A végösszeget befolyásolják még a további, érzéstelenítéssel kapcsolatos költségek, az intézmény felszereltsége, az esetleges vényköteles gyógyszerek és az operáció utáni megbeszélések is.

A kéz fiatalítás átlagára Magyarországon: 140.000-450.000 Ft.

A száraz, ráncos és eres kézfejek kezelésére számos otthon is alkalmazható alternatíva jött létre az elmúlt évtizedekben.

Amennyiben a tünetek nem drasztikusak és/vagy még csak a 40-es 50-es éveidben jársz, érdemes különböző gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható készítményekkel próbálkoznod.

A sűrűbb hidratáló krémek segíthetnek az akár extrém bőrszárazság esetén is. Ezeket éjjel és nappal alkalmazva, hosszú távon enyhíthetik a száraz és vízhiányos kézfej okozta panaszokat.

Enyhébb kézráncok esetén alkalmazhatók retinolos kézkrémek is, amik napi használat mellett segítenek a bőr megjelenését javítani, simább és puhább bőrfelületet elérve.

Habár a problémát nem oldja meg, de a smink segíthet az erősen vénás kézfej megjelenését javítani. Fontos események (pl. állásinterjú, randevú, hivatalos megjelenések) alkalmával jó átmeneti megoldás elfedni a kitüremkedő vénákat. Amennyiben ez nem elegendő, úgy érdemes a kéz fiatalító eljárásokat számításba venni.