Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Elrontott zsírleszívás korrekciója

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 6 db orvosok
 • 1 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az elrontott zsírleszívás korrekciója, a korábbi zsírleszívást követően kialakult nem kívánatos eredményt, például a dudorokat és aszimmetriákat javítja ki. Leggyakrabban erre a hason és a külső-belső combokon van szükség. De természetesen a háton, a karokon és a csípőn is van erre lehetőség.

Mi okozza az „elrontott zsírleszívást”?

Habár a zsírleszívás nem tartozik a legbonyolultabb és legveszélyesebb plasztikai beavatkozások közé, mégis gyakran megjelenik az elrontott plasztikai műtétek között.

A zsírleszívás tipikusan olyan beavatkozás, aminek eredménye kifejezetten nagy mértékben függ az azt végző orvos szakértelmétől és tapasztalatától. Zsírleszívást csak okleveles, több éves tapasztalattal rendelkező plasztikai sebész végezhet.

Sajnos műtéti hibák még a legtapasztaltabb kezek között is előfordulhatnak, ami így csomós, „kráteres” bőrt, esetenként dudorokat vagy kedvezőtlen hegesedést eredményezhet. Ugyanakkor a műtét eredményessége legalább annyira függ az orvos szaktudásától, mint a páciens genetikájától. Változó, hogy a páciens mennyire hegesedik és ki, milyen szigorúan tartja be az előírásokat. Ennél a műtétnél kifejezetten fontos a megfelelő kompressziós ruha megléte és annak megfelelő viselése.

Időközönként előfordul, hogy nagyobb súlygyarapodás majd hirtelen fogyás következtében változik oly mértékben a test, hogy az újabb zsírleszívást (zsírleszívás korrekciót) igényel. Ez esetben nem elrontott műtétről beszélünk, hiszen a páciens rendhagyó súlyváltozása idézte elő a problémát.

Milyen tünetekre figyelj oda?

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod a zsírleszívást követő 6-12 hónapban, akkor nagy valószínűséggel érdemes megfontolnod a műtét korrekcióját:

 • csomós területek a zsírleszívás helyén
 • „kráterek” a bőrön
 • a bőr tartós elszíneződése
 • dudorok, természetellenes kitüremkedések
 • kedvezőtlen hegesedés
 • aszimmetria
 • ráncos bőr a leszívás területén

Előnyök

 • A sebész kijavíthatja az előző zsírleszívás során keletkezett (vagy az azt megelőzően előforduló) szabálytalanságokat, beleértve az aszimmetriát, a dudorokat vagy a fibrózist.
 • Általában a zsírleszívás korrekciója egy kisebb műtét, ami kevésbé fájdalmas és általában helyi érzéstelenítésben végzik
 • Ha ezek a problémák hatással vannak az önbizalmadra, a zsírleszívás korrekciója növelheti az önértékelésed és nagy mértékben javíthatja a megjelenésed.

Hátrányok

 • Az elrontott zsírleszívás eredményeit nem mindig lehet kijavítani. A második beavatkozás elvégzését korlátozhatja az első sebészeti beavatkozás során létrejött hegszövet. Ebben az esetben az orvosodnak kell pontosan megvizsgálnia a helyzetet, és felvázolnia a lehetőségeket.
 • A zsírleszívás korrekciója ugyanazokkal a kockázatokkal jár, mint a legtöbb plasztikai műtét: duzzanat, véraláfutás, vérzés és fertőzés is lehetséges.
 • Az eljárást akár több részletben is végezhetik, ami minden egyes beavatkozás után néhány napos pihenést igényel.
 • Minden újabb zsírleszívás elvégzése előtt meg kell várnod, amíg teljesen felgyógyultál az előző műtétből. Ez minimum 6 hónap, de adott esetben 12 hónap is lehet.

Zsírleszívás korrekció szövődmények

Mielőtt belevágsz az elrontott zsírleszívás korrekciójába, fontos tudnod, hogy a revíziós műtét is okozhat kellemetlen szövődményeket. Akármilyen tapasztalt és jó szakember az orvosod, műtéti hibák mindig előfordulhatnak, így nem biztos, hogy a korrekció sikerrel jár. Persze a legtöbb esetben sikerül javítani a kedvezőtlen helyzeten.

A zsírleszívás korrekció szövődményei megegyeznek a zsírleszívás szövődményeivel:

 • hematóma (véraláfutás)
 • seroma (a bőr alatti folyadékgyülem, amelyet orvosnak kell kiürítenie)
 • a bőr színének vagy érzékelésének megváltozása
 • hegek a termikus égéstől a bőr felett vagy alatt (ultrahangos zsírleszívás esetén olyan helyen is megjelenhetnek a hegek, ahol nem végezték a kezelést)
 • egyéb kiegészítő műtét okozta szövődmények

Súlyosabb szövődmények:

 • Kanül okozta perforáció: a gyomor, a belek vagy a vastagbél zsigeri elváltozásai, horzsolásai, melyek hasi fájdalommal vagy hányással járhatnak.
 • Tüdőödéma: Mivel a tumescent zsírleszíváshoz sok olyan folyadékra van szükség, amelyet a testbe kell pumpálni a zsír eltávolításához, a betegeknél felesleges folyadékgyülem alakulhat ki a tüdőben.
 • Trombózis: a tüdőben lévő vérrög felelős a zsírleszívás közben vagy után bekövetkezett halálozások 23%-áért. Ha hajlamos vagy a mélyvénás trombózisra, akkor a legnagyobb valószínűséggel a műtét utáni 3-7 nap közötti időszakban vagy kitéve ennek a kockázatnak. Ebben az esetben konzultálj orvosoddal arról, hogyan csökkenthető ez a kockázat!
 • Toxicitás helyi érzéstelenítőre: a tumescent zsírleszíváshoz szükséges a magas lidokain és epinefrin-koncentráció, amely nem megfelelő alkalmazás esetén toxikus lehet. A tünetek közé tartozik a nyelv zsibbadása, a fémes íz a szájban, és ha nem veszik észre időben, akkor akár görcsrohamokhoz és kómához is vezethet.
 • Zsírembólia: a zsírleszíváson átesett betegek bizonyos százalékánál zsírrészecskék kerülhetnek a véráramba, általában 24–72 órával a műtét után. Ha a zsír a szívbe vagy a tüdőbe jut, és nem veszik észre időben, a zsírembólia végzetes is lehet.

Tévhitek a zsírleszívás korrekcióról

Tévhit 1#: „A zsírleszívás korrekciója minden esetben tökéletes eredménnyel jár.”
A teljes gyógyulás után látható az, hogy milyen lett a kezelt terület és több beavatkozásra is szükség lehet, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Tévhit 2#: „A zsírleszívás korrekciója kevesebb szövődménnyel jár.”
Sajnos ez nem igaz. Ugyanazokkal a szövődményekkel és felépülési idővel kell számolni, mint az eredeti beavatkozás esetében, csak mivel a kezelt felület kisebb, ezért kisebb területen megy ez végbe.

Tévhit 3#: „Minden esetben elvégezhető a zsírleszívás korrekciója zsírleszívással.”
Vannak olyan esetek, amikor az eredmény azért nem kielégítő, mert a bőr rugalmasságát vesztette, nem tapadt vissza és ezért elégedetlen a páciens. Ilyen esetben egy újabb zsírleszívás nem vezet eredményre.

Kérdések-válaszok

Másodlagos zsírleszívásra, korrekcióra lehet szükséged, ha a teljes gyógyulás után sem lett elég kielégítő az eredmény. Ha nem vagy elégedett, aszimmetrikus vagy hepehupás a terület és nem lett akkora a várt méretcsökkenés, mint amire számítottál, akkor a zsírleszívás korrekciója ajánlott számodra.

Fontos, hogy várnod kell legalább 1 évet a korrekciós műtét előtt. Ez idő alatt ugyanis, a hegszövet általában megpuhul, ami lehetővé teszi a sebész számára, hogy finomabb bemetszésekkel nyissa meg a hegszövetet és kijavítsa a szabálytalanságot.

A korrekció nem minden esetben jelenti azt, hogy további zsírleszívást végeznek el. Vannak olyan esetek, amikor zsírbetöltést javasolnak egy-egy aszimmetria vagy hepehupa kijavítása érdekében. Tehát a probléma kijavítása magában foglalhatja a bőrfeszesítést, a zsírfeltöltést vagy egy további zsírleszívást is.

Lehetséges, hogy csak részleges, helyi zsírleszívásra lesz szükséged a dudorok vagy a bemélyedések csökkentésére, míg más esetekben akár teljes zsírbetöltés is indokolt lehet. Az előbbi két eljárás kombinálható- ez a testalkatodtól és a kívánt eredményektől függ.

Néhány esetben nem egyszerre, hanem több részletben végzik el beavatkozást, illetve előfordul az is, hogy egy nagyobb zsírleszívás következtében nem tapad vissza annyira a bőr, mint amennyire azt vártuk. Ezekben az esetekben egy nagyobb beavatkozásra lehet szükség.

A korrekciótól függően több különböző eljárás is lehetséges. Ilyen például, a fibrózis, vagy hegesedés kezelésére alkalmas VASER-féle zsírleszívás. Ez ez eljárás ultrahangos technológiát alkalmaz a hegesedés során kialakuló feltapadt zsírszövetek lebontására, ami megkönnyíti a maradék zsírfelesleg eltávolítását.

Az a megfelelő alany a beavatkozásra, akinek a súlya nem ingadozik, eltelt az eredeti zsírleszívástól számítva 1 év, és úgy gondolja, hogy kijavíthatók a beavatkozás utáni problémák. Annak ajánlott, aki 6 hétig tud kompressziós ruhát hordani, és tud 1-2 hetet a felépülésre szánni. Továbbá, aki nem tervez súlygyarapodást, például terhességet a következő időszakban.

A zsírleszívás biztonságosnak számít, többnyire a duzzanatokkal és a bevérzésekkel kell számolni, ami a műtéteket követő 2-3 hétben jelentősen csökken, de a végeredmény körülbelül fél év után lesz teljesen látható. Lehet számítani pici hegekre, ahol az orvos bevezeti a kanült és elvégzi a zsírleszívást. Nagyon sok páciens számol be a felépülési időszakban az érzékelés kiesésről, hogy a műtéti területet nem érzik érintésre. Bizsereg és belenyilal, de ezek teljesen normális észrevételek a felépülés alatt.

Mindenképp menj vissza ahhoz a plasztikai sebészhez, aki az eredeti műtétet végezte. Azt fogja javasolni, hogy legalább 1-1,5 év teljen el a régi és az új műtét között. Egyeztesd vele mi az elképzelésed, és ő javasolni fog megoldásokat, hogy mivel lehet azt leginkább elérni. Ha altatásban végzik, akkor kivizsgálásokra lesz szükséged és egy éjszakát a klinikán kell tölteni.

Kompressziós ruhát kell hordanod, akárcsak az első műtét után. Nézd meg, hogy jó-e a ruha Rád, tart eléggé. Ha nem, akkor érdemes beszerezni egy újat, hogy a bőröd vissza tudjon tapadni a beavatkozás után.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagynod a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin fogyasztását és minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőznöd kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal!

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

Körülbelül 1 hét szabadságot kell kivenned. Utána mindent szabad csinálni, kivétel a nagy erőkifejtéssel járó sportolást.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

Az alkoholfogyasztást érdemes redukálnod a kezelést megelőző napokban.

A korrekció során derül ki, hogy pontosan milyen beavatkozás szükséges a zsírleszívás eredményének korrigálásához.

Kiegészítő zsírleszívás

Ha az eredeti zsírleszívás nem úgy sikerült, ahogy számítottál rá, akkor ez a beavatkozás segíthet az eredmények elérésében. Hasonló lesz az első eljáráshoz- a sebész apró bemetszéseket ejt a meghatározott területeken, és kanüllel kiszívja a zsír többi részét. A kockázatok, a mellékhatások és a lábadozási folyamat megegyezik az eredeti zsírleszívással. Ha valahol aszimmetrikus maradt a terület, akkor kisebb zsírleszívást végeznek annak érdekében, hogy szimmetrikus legyen az összkép.

Zsírbetöltés

Ha az első zsírleszívás „túlkorrekciónak” minősül, akkor zsírpótlást is kaphatsz. Az orvos eltávolítja a zsírt az egyik területről, és befecskendezi a másikba. Míg a zsírnak ilyen módon való átültetése javíthatja a kis területeket, az alakod jelentős formálásához többszöri beavatkozásra lesz szükség.

Hasplasztika (vagy más bőrfeszesítő eljárások)

Ha jelentős mennyiségű laza bőrrel rendelkezel, az orvos műtéti úton eltávolíthatja a felesleget, és szorosra szabhatja a fennmaradó bőrt (hasplasztika). Enyhébb megereszkedés (enyhe vagy közepes) esetén javasolhatják a nem sebészeti eljárásokat is, mint például az Ultherapy, a Skintyte vagy a Thermage kezelést.

A második beavatkozás ugyanannyira fájdalmas, mint az első. Nyugalmi fájdalma nincs a pácienseknek, de mozgásra az első 3-6 hónapban beszámolnak arról, hogy bizsergő, belenyilaló érzést éreznek vagy ha kézzel megérintik a területet, akkor egyszerűen nem éreznek semmit. Ez normális és körülbelül 6 hónap alatt ezek a panaszok teljesen elmúlnak.

A gyógyulási folyamat attól függ, hogy milyen mértékű és jellegű korrekciót választasz. Ezzel együtt mindenki másképp gyógyul kortól, genetikától és a bőr rugalmasságától függően. A lábadozás alatt arra számíthatsz, hogy a véraláfutások pár héten belül alábbhagynak, a duzzanatok pedig napokon belül csökkennek. A végleges eredmény 1 év után válik láthatóvá.

Kiegyenlítődik a bőrfelszín, formásabbak lesznek a testrészek. A kívánt hatás hosszútávú, ha a páciens nem hízik és nem fogy utána. Ritka esetekben előfordulhat, hogy további korrekciókra van szükség az eredmény tökéletesítéséhez.

Bizonyos esetekben ultrahangos zsírbontással is meg lehet próbálkozni, ha egyenetlen a zsírleszívás eredménye vagy aszimmetria fedezhető fel. Adott esetben a lipolézeres zsírbontás is alternatíva lehet.