Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Plasztikai sebészet árak: Melyik beavatkozás mennyibe kerül?

Plasztikai sebészet árak: Melyik beavatkozás mennyibe kerül?

Míg néhány évtizede luxusnak számított egy-egy plasztikai beavatkozás, ma már egyre szélesebb körben veszik igénybe az ilyen jellegű szépészeti szolgáltatásokat, annak ellenére is, hogy az árak egyáltalán nem csökkentek. De vajon mi mennyibe is kerül pontosan, miért vannak ekkora árkülönbségek a piacon, és milyen egyéb költséggel kell számolnunk, amiket nem feltétlenül tüntetnek fel az árban? Cikkünkben ennek járunk utána Dr. Bor Mihály segítségével.

Számos kérdéssel kell szembenéznünk, miután meghozzuk életünk egyik legfontosabb döntését, vagyis elhatározzuk, hogy változtatni szeretnénk testünk azon területén, mely évek óta zavar minket, megkeseríti mindennapjainkat, esetleg teli vagyunk komplexusokkal miatta. Melyk orvost válasszuk, melyik klinikához forduljunk, és legfőképp: mennyibe kerül az általunk kiválasztott plasztikai beavatkozás?

Mi befolyásolja a plasztikai sebészeti árakat?

A hazai plasztikai és orvosesztétikai szolgáltatások árai között megdöbbentő különbségek mutatkoznak. Két ugyanolyan típusú beavatkozás között akár 600-700 ezer forintos eltérés is tapasztalható. Egy-egy eljárás árát több tényező is befolyásolja. A plasztikai sebészeti beavatkozások esetében például lényeges szempont, hogy a választott sebész saját magánklinikáján dolgozik, vagy egy bérleményben rendel, esetleg a rendelője saját, de a műtétet külső helyszínen végzi el, ami plusz költségekkel jár.

Egy másik jelentős szempont mind az orvosok, mind a szépségipar többi szakembere esetében, hogy milyen minőségű anyagokkal dolgoznak, és azt nagy vagy kisebb mennyiségben szerzik be. Nagyobb tétel esetén ugyanis engedni szoktak az árból a forgalmazók.

Bár erre talán kevesen gondolnak, de az árat bizony befolyásolja az is, hogy milyen korú az adott beavatkozást végző orvos. Logikus, hogy a frissdiplomás doktorok nem tehetik még magasra áraikat, ellentétben az akár több évtizedes tapasztalattal rendelkező szaktekintélyekkel. Ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden idősebb és tapasztaltabb orvos magas árakkal dolgozik! Számos idősebb korú sebész – bár komoly szakmai múltra tekint vissza –, mégsem emelte árait az évek során. Tehát semmiképp ne következtessünk az árakra csupán a kor alapján! Ez ugyanis néhány esetben lehet csak ok a magasabb árra.

Az itt felsorolt szempontok máris magyarázatot adnak arra, miként lehetséges, hogy például mellplasztika és mellplasztika között akár közel egymillió forintos különbséget is tapasztalhatunk. Példáulegy implantáttummal történő mellnagyobbítás 900 000 és egymillió forint körül is elérhető, míg más orvosnál ugyanez a beavatkozás karcolja a kétmilliót. A szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, altatásban végzett, implantátummal történő fenékplasztika ára is hasonló kategóriába esik: 1 200 000 és másfél millió forint körül mozog.

Ha pedig az esztétikai beavatkozásokat vizsgáljuk, hatással van az összegekre az is, hogy milyen gépparkkal dolgoznak a szolgáltatók. Például egy teljes testszőrtelenítés elérhető akár 500 ezer forintért is, míg másoknál ugyanez kétmillióba kerül.

A készülékek ára óriási eltéréseket mutat: a néhány millió forintos gépektől a 25-30 millió forintos változatig bármi megvásárolható.

Utóbbiak teljesítménye jelentősen hatékonyabb, ami természetesen megmutatkozik a szolgáltatás árában is.

Általánosságban egyébként elmondható, hogy az elmúlt 2-3 évben átlagosan 10 százalékkal emelkedett a plasztikai és szépészeti beavatkozások ára. Ennek oka valószínűleg az, hogy a szépségipar is reagál a világpici változásokra, melyben általános áremelkedés tapasztalható.

Mi nincs benne a megadott árban?

Amikor meghoztuk a döntést, és kiválasztottuk az orvost, az első lépés a konzultáció. Ennek során megbeszélhetjük orvosunkkal, hogy mit szeretnénk pontosan, ő pedig elmondja, mire számíthatunk, mire kell felkészülnünk. Akár több konzultációra is szükség lehet, sőt, előfordulhat, hogy több orvoshoz is ellátogatunk. A személyes találkozás ugyanis megerősítheti, de meg is változtathatja választásunkat. Az árkalkulációnál tehát számoljunk a konzultáció(k) árával is! Ez ma 15 000 és 30 000 forint közötti összeg alkalmanként. Bizonyos esetekben ezt az összeget levonják a műtét árából, de olyan orvossal vagy klinikával is lehet találkozni, ahol ingyenes a konzultáció.

Webportálunkon közvetlenül kérhetsz időpontot minden orvoshoz és klnikához. A konzultációs díjat minden esetben feltüntetjük.

Érdemes külön utánajárni a teljes és végső díjazásnak abban az esetben, ha nem fix árat adnak meg a klinikán. Legyünk óvatosak akkor, ha csak azt tüntetik fel, hogy hány forinttól érhető el az adott szolgáltatás! Ilyenkor kecsegtetőnek tűnhet az akár több százezer forinttal alacsonyabb ár, azonban ha utánajárunk, kiderülhet, hogy a végén elérjük, vagy netán túl is lépjük a más szolgáltatóknál látott magasabb összegeket.

Plasztikai sebészet árak: konzultáció
Legyünk tisztában azzal, hogy a plasztikai beavatkozásoknál ugyanolyan kórházi hátteret kell biztosítaniuk az orvosoknak, mint bármely más műtét esetében!

Ebbe beletartozik a szakszemélyzet, az orvosi eszközök, a közreműködő orvosok, illetve napi ellátásunk, melyek magas összegre rúghatnak. Az árat az is befolyásolja, hogy az orvos mennyi időt tölt a műtőben, vagyis milyen hosszú az adott beavatkozás. Természetesen minél hosszabb, annál magasabb az végösszeg.

Megkérdeztük Dr. Bor Mihályt, a 2B Medical plasztikai sebészét, hogy milyen költségekre kell számítani egy plasztikai beavatkozás esetében.

“A plasztikai beavatkozások költségeit 3 részre lehet osztani:

1. Plasztikai műtét előtti költségek

A beavatkozások költségei esetén jelentősen befolyásoló tényező, hogy az adott beavatkozás helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik.

Az altatásban végzett műtétek esetén szükség van az előzetes kivizsgálásra, mely általánosságban egy EKG vizsgálatot, valamint egy labor (nagylabor) vizsgálatot jelent, de bizonyos életkor felett, illetve társbetegségek esetén szükség lehet mellkas röntgen vizsgálatra és szakirányú orvosi véleményre (szívbetegség, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, hormonháztartászavar stb.)

Helyi érzéstelenítésben végzett vizsgálatok esetén általában csak egy labor vizsgálatot kérünk (kislabor).

A műtét előtti kivizsgálások díja szerv specifikus vizsgálatokkal is kiegészülhet. Például hasplasztika esetén hasi ultrahang vagy mellplasztikai műtétek setén emlő ultrahang és mammographia.

A műtét előtt további anyagi ráfordítást jelent a speciális ruhák beszerzése, amely általánosságban kompressziós harisnya. Szervspecifikusan például:

 • hasplasztika esetén haskötő
 • mell műtét esetén kompressziós melltartó
 • zsírleszívás során kompressziós ruha stb.
Plasztikai sebészet árak: kompressziós melltartó

2. Plasztikai műtét költségei

A műtét árát szintén jelentősen befolyásolja, hogy altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben végezzük, valamint jelentősen befolyásoló tényező a műtét hossza, komplexitása.

Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozások költségei: műtőbérlés, műtői személyzet bérköltség, műtéthez szükséges anyagok ára.

Altatásban végzett beavatkozások költségei műtőbérlés, műtői személyzet bérköltség, altató személyzet bérköltség, műtéthez szükséges anyagok ára, valamint a hotel szolgáltatás.

3. A plasztikaiműtétet követő időszak költségei

Az utolsó részbe a kontroll vizsgálatok költségei tartoznak.”

Összefoglalva, az alábbiakat tartalmazza a plasztikai műtét ára:

 • konzultáció
 • ellátás
 • a műtéthez szükséges anyagok (pl. implantátum, injekciók, gyógyszerek, műtéti textíliák)
 • a műtéti körülmények biztosítása (műtői személyzet, eszközök, áram, világítás, hűtés, az operációhoz szükséges gépek, egyszóval a műtő költségei)
 • altatás (altatógép, aneszteziológus orvos)
 • sebészi díj
 • kontrollvizsgálatok

Az előkészítő vizsgálatok ára a magánklinikákon 30 000-60 000 forint körül mozognak. A speciális ruhák esetében két kompressziós ruhára szükséged lesz, mert ezeket általában hat héten át éjjel-nappal hordani kell, vagyis szükséges egy váltóruházat. A kiegészítő ruha ára a műtéttől függ, 15 000-45 000 Ft/db-ig terjedhet.

Azzal is számoldnod kell, hogy a műtétet követően különböző gyógyszerekre is szükségünk lesz:

 • fájdalomcsillapító: 2800-4500 Ft
 • antibiotikum: 3000-7000 Ft
 • vérhígító injekció: 7500 Ft
 • vitaminok: 4000 Ft

Milyen kérdéseket tegyünk fel az árról, hogy ne érjen minket meglepetés?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb kérdéseket, melyeket mindenképp érdemes feltenned orvosodnak, ha szeretnél tisztában lenne a beavatkozás valódi és végleges költségével.

 • A kapott ár tartalmazza az implantátum árát, illetve a teljes ellátást?
 • Milyen vizsgálatokra lesz szükség műtét előtt, és ezek mennyibe kerülnek?
 • Milyen gyógyszereket kell beszerezni műtét előtt és után?
 • Hány kontrollvizsgálat szükséges?
 • Egyes szövődmények fellépése esetén milyen költségekkel kell számolni?
 • Benne van az árban a kompressziós ruházat, amit műtét után viselni kell?
 • Kell áfát fizetni a beavatkozások után?

Ez utóbbi kérdés azért nagyon fontos, mert Magyarországon az orvosi tevékenységek adómentesek, mivel gyógyító tevékenységnek számítanak, de egy európai direktíva alapján az esztétikai beavatkozásokat áfakötelessé tették, ami nézeteltéréseket okoz.

Jelenleg egyes orvosoknál kell áfát fizetni a plasztikai beavatkozások után, másoknál nem.

Nagyon körültekintőnek kell tehát lennünk az árakat illetően, hisz ha nem kalkulálunk helyesen, több százezer forinttal is többe kerülhet az általunk választott beavatkozás. Ha azonban az itt felsorolt összes szemponttal számoltok, várhatóan nem ér titeket nagy meglepetés! 

További információk

plasticsurgery.org - Plastic Surgery Statistics / Average Surgeon Fees