Lipóma eltávolítás - Plasztika Esztétika

Lipóma eltávolítás: amit tudnod kell róla

Lipóma eltávolítás

A lipómaeltávolító műtétet általában esztétikai okokból vagy a fájdalom megszüntetése érdekében végzik. A liposzarkómának nevezett zsírszövet rosszindulatú daganataitól eltérően a lipómák jóindulatú (nem rákos) zsíros daganatok. Bárhol megjelenhetnek, beleértve a mellkast, a kart, a hónaljat, a vállat, a nyakat és a combot is. A leggyakoribb lágyrészen megjelenő daganat, a lipóma férfiaknál valamivel gyakrabban előforduló jelenség, különösen 40 és 60 éves kor között.

 

A lipómaeltávolítást bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi, általában sebészeti kimetszés és egyszerű kinyomás kombinációjával, hogy a zsírszövetet eltávolítsák. Ezt az eljárást lipómakimetszésnek nevezik.

Előnyök

  • A lipóma műtéti eltávolítása megakadályozza annak növekedését.
  • Az eltávolítás révén megbizonyosodhatsz arról, hogy semmi komolyabb (például rák) nem okozza a kérdéses kinövést. A mélyen ülő lipóma és a liposzarkóma (rosszindulatú daganat) nagyon könnyen összetéveszthető, így a lipóma eltávolítása valójában megmentheti az életedet.
  • Miután a kinövés eltűnt, valószínűleg jobb lesz a közérzeted, és elégedettebb leszel a külsőddel.

Hátrányok

  • Enyhe fertőzés vagy irritáció veszélye áll fenn az eltávolítás helyén.
  • Az eljárás egy kis heget eredményez.
  • Lehetséges, hogy a lipóma újra megjelenik ugyanazon a helyen vagy a környező szövetekben.

A lipómaeltávolítás alacsony kockázatú, ambuláns eljárás. Mivel műtéttel jár, előfordulhat véraláfutás, hegesedés, időleges dudorodás, vérzés, fertőzés vagy a gyógyulási nehézségek. Enyhe bemélyedést is tapasztalhatsz a bőr alatt, a lipóma helyén.

A plasztikai sebészeten útmutatást nyújtanak a műtét pontos előkészületeihez. Azt tanácsoljuk, hogy:

  • Az eljárás előtt zuhanyozz vagy mosakodj antibakteriális szappannal!
  • Ne borotváld le a bőrt a lipóma vagy a ciszta körül!
  • Ha nyugtatókat kapsz és altatásban részesülsz, kövesd az evésre és ivásra vonatkozó utasításokat (általában 6 órával a műtét előtt semmit sem fogyaszthatsz)! 
  • Mondd el az orvosnak, hogy milyen gyógyszereket szedsz! Ez azért nagyon fontos, hogy kizárhassák a lehetséges szövődményeket. Ha vérnyomáscsökkentőt, véralvadásgátlót vagy vérhígító szereket szedsz, az aszpirin, a Coumadin, a Plavix és/vagy a Factor X inhibitorok kivételével minden másról pontosan tájékoztasd orvosodat!

A lipóma eltávolításának egyik leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési lehetősége a műtéti kimetszés: egyszerűen kivágják. Nagy lipómák esetén valószínűleg helyi érzéstelenítésre van szükség szedációval vagy általános érzéstelenítéssel.

 

A sebész egy vagy több apró bemetszést végez a zsírmassza körül. A zsírszövetet később minden esetben elküldik laboratóriumi tesztelésre. 

 

A bőrgyógyászok a minél kisebb metszést és inkább a „kinyomó” technikát részesítik előnyben, ami kevésbé észrevehető heget eredményez. Helyi érzéstelenítés alatt orvosod apró metszést ejt egy szikével, majd néhány öltéssel bezárja azt. Ne feledd, hogy ez a módszer általában nem gátolja a lipóma újbóli kifejlődését!

 

Néhány lipóma meglehetősen nagy, ezért zsírleszívás ajánlott a metszés és a csúnya heg elkerülése érdekében. Egy 2017-es tanulmány szerint sokan elégedettek voltak a lipóma eltávolításához alkalmazott zsírleszívással, a 12 hónapos utánkövetési periódusban nem fordultak elő újbóli kinövések.

 

Szakvélemények szerint, zsírleszívással nem lehet tökéletesen eltávolítani a zsírcsomót, így egy része visszamarad, növelve annak kockázatát, hogy a lipóma műtét után visszanő.

 

Általában a lipóma eltávolítása zsírleszívás útján ritkán hoz hosszútávú eredményt, mivel ezzel az eljárással lehetetlen teljes mértékben eltávolítani a kérdéses zsírszövetet. A jobb megoldás a kis vágásokon keresztül történő közvetlen kimetszés.

 

De térjünk vissza a műtéti eljáráshoz! Miután eltávolították a zsírszövetet, megtisztítják a műtét helyét, és kötéseket alkalmaznak. A kötések felgyorsítják a gyógyulást és a lehető legkisebb heget eredményezik. Sebészi drénezésre csak a nagyon nagy lipómák esetében van szükség.

 

Azt javasoljuk, hogy egy barát vagy családtag kísérjen el Téged és vigyen haza, még akkor is, ha csak helyi érzéstelenítést kapsz!

A lipómaeltávolító-műtét rövid lábadozási időt igényel, de némi kényelmetlenséget okozhat a gyógyulás alatt. Fájdalom helyett zsibbadást érezhetsz, ezért ha mégis fájdalmat tapasztalsz, mindenképpen értesítsd orvosodat, mert a fájdalom fertőzés jele is lehet.

 

Az eljárás után néhány napig érzékeny lehet az érintett terület, de a mindennapi tevékenységeidet nem kell abbahagynod. 

 

A véraláfutás, a duzzanat és az érzékenység a bemetszés helyén néhány hétig tarthat, és teljesen normális, de ha a duzzanat fokozódik, vagy ha a hely puhává válik, vedd fel a kapcsolatot a sebésszel! Ne feledd, hogy vérhígítók vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például aszpirin, ibuprofén vagy Aleve szedése fokozhatja a véraláfutás mértékét. 

 

Kerüld az edzést vagy tornát egy-két napig az öltések védelme érdekében! Orvosod felszívódó varratokat vagy nem felszívódó varratokat is használhat. Utóbbiakat körülbelül öt nap múlva kell eltávolítani.

A lipómaeltávolítás jellemzően végleges jellegű beavatkozás, de lehetséges új lipómák kifejlődése ugyanazon a területen vagy másutt. Nagyobb az ismétlődés veszélye a nagy lipómák esetén, de mivel azok lassan nőnek, öt év vagy annál több is eltelhet, mire új növekedést észlelnél. Nem kell aggódnod, mert ez az eljárás gond nélkül megismételhető!

Bár a lipómaeltávolító-műtétnek nincsenek általános alternatívái, néhány orvos elkezdte a Kybella (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által jóváhagyott szer) alkalmazását a submentalis zsír, vagyis a toka csökkentésére. 

A Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery szaklap 2011-es tanulmánya a lipóma injekciós lipolízissel történő kezeléséről megállapította, hogy „az injekciós lipolízis mint a Kybella biztonságos és költséghatékony kezelési módnak bizonyulhat a lipómák ellen. Esettanulmányuk még kilenc hónap után sem mutatta ki a lipóma kiújulását.

A jóindulatú daganatok leggyakoribb típusa a lipóma, de egyelőre nem tisztázott, hogy miért alakulnak ki. A lipómákra való hajlam egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, és bizonyos családoknál öröklődő is lehet. Nem akadályozhatók meg, és nincs olyan tevékenység, ami hajlamosít kifejlődésükre.

Egyes csomók nem okoznak problémát, de a növekvő lipóma hatással lehet az idegekre, az ízületekre vagy az erekre. A fascia (a szerveket és az izmokat felépítő kötőszövet és kollagén) alatti „mélyen ülő lipómák” és az intramuszkuláris lipómák szövődményeket, például elzáródást vagy vérzést okozhatnak, miközben növekednek és nyomják a szerveket. Szerencsére ez nagyon ritka, a rendelkezésre álló vizsgálatok szerint az összes lipóma kevesebb, mint 1%-át teszi ki. 

Mielőtt időpontot foglalnál, keress fel egy bőrgyógyászt vagy a háziorvosodat, hogy szakember állíthassa fel a diagnózist! A lipómák többségét fizikai vizsgálattal is azonosítani lehet. A diagnózis megerősítéséhez azonban további radiológiai vizsgálatokat lehet végezni, például ultrahangot, CT-vizsgálatot, röntgent vagy MRI-t, különösen a mélyen ülő lipómák esetében. 

Fontos: Az orvosnak száz százalékig ki kell zárnia a nyirokcsomóban vagy a zsírszövetben fellépő liposzarkóma lehetőségét. Az orvosok körében megoszlanak a vélemények, hogy a lipómák liposzarkómává válhatnak-e. Ugyanúgy néznek ki, és egyik sem jár fájdalommal, ezért fontos a megfelelő diagnózis felállítása. 

Ne feledd, hogy néhány mélyen fekvő lipóma összetéveszthető a liposzarkómával, ezért szükség lehet egy másodvéleményre. A lipóma és a liposzarkóma (rákos elváltozás) közötti különbség felismerésére csak a kifejezetten szarkómára szakosodott szakértő orvos képes.

A lipómákat otthon nem ajánlott eltávolítani. Hegesedést, sérülést vagy túlzott vérzést okozhat. Ne feledd, hogy csak képzett bőrgyógyász tudja megmondani, hogy az elváltozás lipóma-e vagy sem, és vagy eltávolítja azt, vagy más beavatkozást ajánl. A bőr minden növekvő vagy változást mutató elváltozását tüzetesen meg kell vizsgálnia, mielőtt eldöntené, mit kezdjen vele.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Lipóma eltávolítás

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő előtte-utána fotónk...

Fotók és vélemények

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő értékelésünk...

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai- és égéssebész szakorvos
Budapest
1 év tapasztalat
Plasztikai sebész, főorvos
Budapest
43 év tapasztalat
Főorvos
Orvos értékelése:
5.0/5
5.0
Budapest, Pécs
25 év tapasztalat
Plasztikai sebész, egyetemi tanársegéd, sebész
Budapest, Pécs, Szekszárd
18 év tapasztalat
Főorvos
Budapest
25 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Budapest
17 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu