Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lipóma eltávolítás

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 8 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A lipómaeltávolító műtétet általában esztétikai okokból vagy a fájdalom megszüntetése érdekében végzik. A liposzarkómának nevezett zsírszövet rosszindulatú daganataitól eltérően a lipómák jóindulatú (nem rákos) zsíros daganatok. Bárhol megjelenhetnek, beleértve a mellkast, a kart, a hónaljat, a vállat, a nyakat és a combot is. A leggyakoribb lágyrészen megjelenő daganat, a lipóma férfiaknál valamivel gyakrabban előforduló jelenség, különösen 40 és 60 éves kor között.

A lipómaeltávolítást bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi, általában sebészeti kimetszés és egyszerű kinyomás kombinációjával, hogy a zsírszövetet eltávolítsák. Ezt az eljárást lipómakimetszésnek nevezik.

Hátrányok

 • A lipóma műtéti eltávolítása megakadályozza annak növekedését.
 • Az eltávolítás révén megbizonyosodhatsz arról, hogy semmi komolyabb (például rák) nem okozza a kérdéses kinövést. A mélyen ülő lipóma és a liposzarkóma (rosszindulatú daganat) nagyon könnyen összetéveszthető, így a lipóma eltávolítása valójában megmentheti az életedet.
 • Miután a kinövés eltűnt, valószínűleg jobb lesz a közérzeted, és elégedettebb leszel a külsőddel.

Hátrányok

 • Enyhe fertőzés vagy irritáció veszélye áll fenn az eltávolítás helyén.
 • Az eljárás egy kis heget eredményez.
 • Lehetséges, hogy a lipóma újra megjelenik ugyanazon a helyen vagy a környező szövetekben.

Kérdések-válaszok

A lipómaeltávolítás alacsony kockázatú, ambuláns eljárás. Mivel műtéttel jár, előfordulhat véraláfutás, hegesedés, időleges dudorodás, vérzés, fertőzés vagy a gyógyulási nehézségek. Enyhe bemélyedést is tapasztalhatsz a bőr alatt, a lipóma helyén.

A plasztikai sebészeten útmutatást nyújtanak a műtét pontos előkészületeihez. Azt tanácsoljuk, hogy:

 • Az eljárás előtt zuhanyozz vagy mosakodj antibakteriális szappannal!
 • Ne borotváld le a bőrt a lipóma vagy a ciszta körül!
 • Ha nyugtatókat kapsz és altatásban részesülsz, kövesd az evésre és ivásra vonatkozó utasításokat (általában 6 órával a műtét előtt semmit sem fogyaszthatsz)!
 • Mondd el az orvosnak, hogy milyen gyógyszereket szedsz! Ez azért nagyon fontos, hogy kizárhassák a lehetséges szövődményeket. Ha vérnyomáscsökkentőt, véralvadásgátlót vagy vérhígító szereket szedsz, – az aszpirin, a Coumadin, a Plavix és/vagy a Factor X inhibitorok kivételével minden másról pontosan – tájékoztasd orvosodat!

A lipóma eltávolításának egyik leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési lehetősége a műtéti kimetszés: egyszerűen kivágják. Nagy lipómák esetén valószínűleg helyi érzéstelenítésre van szükség szedációval vagy általános érzéstelenítéssel.

A sebész egy vagy több apró bemetszést végez a zsírmassza körül. A zsírszövetet később minden esetben elküldik laboratóriumi tesztelésre.

A bőrgyógyászok a minél kisebb metszést és inkább a „kinyomó” technikát részesítik előnyben, ami kevésbé észrevehető heget eredményez. Helyi érzéstelenítés alatt orvosod apró metszést ejt egy szikével, majd néhány öltéssel bezárja azt. Ne feledd, hogy ez a módszer általában nem gátolja a lipóma újbóli kifejlődését!

Néhány lipóma meglehetősen nagy, ezért zsírleszívás ajánlott a metszés és a csúnya heg elkerülése érdekében. Egy 2017-es tanulmány szerint sokan elégedettek voltak a lipóma eltávolításához alkalmazott zsírleszívással, a 12 hónapos utánkövetési periódusban nem fordultak elő újbóli kinövések.

Szakvélemények szerint, zsírleszívással nem lehet tökéletesen eltávolítani a zsírcsomót, így egy része visszamarad, növelve annak kockázatát, hogy a lipóma műtét után visszanő.

Általában a lipóma eltávolítása zsírleszívás útján ritkán hoz hosszútávú eredményt, mivel ezzel az eljárással lehetetlen teljes mértékben eltávolítani a kérdéses zsírszövetet. A jobb megoldás a kis vágásokon keresztül történő közvetlen kimetszés.

De térjünk vissza a műtéti eljáráshoz! Miután eltávolították a zsírszövetet, megtisztítják a műtét helyét, és kötéseket alkalmaznak. A kötések felgyorsítják a gyógyulást és a lehető legkisebb heget eredményezik. Sebészi drénezésre csak a nagyon nagy lipómák esetében van szükség.

Azt javasoljuk, hogy egy barát vagy családtag kísérjen el Téged és vigyen haza, még akkor is, ha csak helyi érzéstelenítést kapsz!

A lipómaeltávolító-műtét rövid lábadozási időt igényel, de némi kényelmetlenséget okozhat a gyógyulás alatt. Fájdalom helyett zsibbadást érezhetsz, ezért ha mégis fájdalmat tapasztalsz, mindenképpen értesítsd orvosodat, mert a fájdalom fertőzés jele is lehet.

Az eljárás után néhány napig érzékeny lehet az érintett terület, de a mindennapi tevékenységeidet nem kell abbahagynod.

A véraláfutás, a duzzanat és az érzékenység a bemetszés helyén néhány hétig tarthat, és teljesen normális, de ha a duzzanat fokozódik, vagy ha a hely puhává válik, vedd fel a kapcsolatot a sebésszel! Ne feledd, hogy vérhígítók vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például aszpirin, ibuprofén vagy Aleve szedése fokozhatja a véraláfutás mértékét.

Kerüld az edzést vagy tornát egy-két napig az öltések védelme érdekében! Orvosod felszívódó varratokat vagy nem felszívódó varratokat is használhat. Utóbbiakat körülbelül öt nap múlva kell eltávolítani.

A lipómaeltávolítás jellemzően végleges jellegű beavatkozás, de lehetséges új lipómák kifejlődése ugyanazon a területen vagy másutt. Nagyobb az ismétlődés veszélye a nagy lipómák esetén, de mivel azok lassan nőnek, öt év vagy annál több is eltelhet, mire új növekedést észlelnél. Nem kell aggódnod, mert ez az eljárás gond nélkül megismételhető!

Bár a lipómaeltávolító-műtétnek nincsenek általános alternatívái, néhány orvos elkezdte a Kybella (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által jóváhagyott szer) alkalmazását a submentalis zsír, vagyis a toka csökkentésére.

A Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery szaklap 2011-es tanulmánya a lipóma injekciós lipolízissel történő kezeléséről megállapította, hogy „az injekciós lipolízis – mint a Kybella – biztonságos és költséghatékony kezelési módnak bizonyulhat a lipómák ellen. Esettanulmányuk még kilenc hónap után sem mutatta ki a lipóma kiújulását.

A jóindulatú daganatok leggyakoribb típusa a lipóma, de egyelőre nem tisztázott, hogy miért alakulnak ki. A lipómákra való hajlam egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, és bizonyos családoknál öröklődő is lehet. Nem akadályozhatók meg, és nincs olyan tevékenység, ami hajlamosít kifejlődésükre.

Egyes csomók nem okoznak problémát, de a növekvő lipóma hatással lehet az idegekre, az ízületekre vagy az erekre. A fascia (a szerveket és az izmokat felépítő kötőszövet és kollagén) alatti „mélyen ülő lipómák” és az intramuszkuláris lipómák szövődményeket, például elzáródást vagy vérzést okozhatnak, miközben növekednek és nyomják a szerveket. Szerencsére ez nagyon ritka, a rendelkezésre álló vizsgálatok szerint az összes lipóma kevesebb, mint 1%-át teszi ki.

Mielőtt időpontot foglalnál, keress fel egy bőrgyógyászt vagy a háziorvosodat, hogy szakember állíthassa fel a diagnózist! A lipómák többségét fizikai vizsgálattal is azonosítani lehet. A diagnózis megerősítéséhez azonban további radiológiai vizsgálatokat lehet végezni, például ultrahangot, CT-vizsgálatot, röntgent vagy MRI-t, különösen a mélyen ülő lipómák esetében.

Fontos: Az orvosnak száz százalékig ki kell zárnia a nyirokcsomóban vagy a zsírszövetben fellépő liposzarkóma lehetőségét. Az orvosok körében megoszlanak a vélemények, hogy a lipómák liposzarkómává válhatnak-e. Ugyanúgy néznek ki, és egyik sem jár fájdalommal, ezért fontos a megfelelő diagnózis felállítása.

Ne feledd, hogy néhány mélyen fekvő lipóma összetéveszthető a liposzarkómával, ezért szükség lehet egy másodvéleményre. A lipóma és a liposzarkóma (rákos elváltozás) közötti különbség felismerésére csak a kifejezetten szarkómára szakosodott szakértő orvos képes.

A lipómákat otthon nem ajánlott eltávolítani. Hegesedést, sérülést vagy túlzott vérzést okozhat. Ne feledd, hogy csak képzett bőrgyógyász tudja megmondani, hogy az elváltozás lipóma-e vagy sem, és vagy eltávolítja azt, vagy más beavatkozást ajánl. A bőr minden növekvő vagy változást mutató elváltozását tüzetesen meg kell vizsgálnia, mielőtt eldöntené, mit kezdjen vele.