Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lipóma eltávolítás

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 10 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Lipóma eltávolításra általában esztétikai okokból vagy a fájdalom megszüntetése érdekében kerül sor. A lipómák jóindulatú (nem rákos) zsíros daganatok, szemben a liposzarkómának nevezett zsírszövet rosszindulatú daganatokkal. Gyakran nevezik zsírcsomónak vagy zsírdaganatnak is, de legtöbbször egyszerűen: lipoma.

Bárhol megjelenhetnek, beleértve a mellkast, a kart, a hónaljat, a vállat, a nyakat és a combot is. A leggyakoribb lágyrészen megjelenő daganat. A lipóma férfiaknál valamivel gyakrabban előforduló jelenség, különösen 40 és 60 éves kor között.

A lipoma eltávolítást bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi, általában sebészeti kimetszés és egyszerű kinyomás kombinációjával, hogy a zsírszövetet eltávolítsák. Ezt az eljárást lipóma kimetszésnek nevezik.

Mi a lipóma?

A lipóma egy zsírszövetből álló tumorféleség, egyféle daganat. A lipóma jelentése: zsírdaganat.

A kisebb lipómák általában bőr alatti zsírpárnaként kerülnek felfedezésre, míg a nagyobbak már kitüremkednek a bőr alól. Léteznek óriás lipómák is, melyek kiterjedése elérheti egy átlagos felnőtt öklének a méretét is.

Folyamatosan növekednek, így évtizedek is eltelhetnek mire felismerik őket és orvoshoz fordulnak a páciensek. Sok esetben már a 20-as évek közepén megjelennek, de a lassú növekedés következtében csak 40 éves kor felett kerülnek diagnosztizálásra.

Mi okozza a lipómákat?

A jóindulatú daganatok leggyakoribb típusa a lipóma, de egyelőre nem tisztázott, hogy miért alakulnak ki. A lipómákra való hajlam egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, és bizonyos családoknál öröklődő is lehet. Nem akadályozhatók meg, és nincs olyan tevékenység, ami hajlamosít kifejlődésükre.

Habár az utóbbi időben egyre többet hallani a lipoma lelki okairól, valójában semmilyen kutatás vagy tanulmány nem bizonyította, hogy lehet összefüggés különböző lelki betegségek és a lipóma kifejlődése között.

A lipóma lelki háttere tehát nem tisztázott, ugyanakkor nem kizárható, hogy súlyos traumák és pszichés problémák kedvezhetnek a zsírdaganatok megjelenésének. A zsírcsomók lelki okai és testi eredetei további kutatásokat igényelnek.

Mikor kell aggódni a bőr alatti zsírcsomó miatt?

Egyes csomók nem okoznak problémát, de a növekvő lipóma hatással lehet az idegekre, az ízületekre vagy az erekre. A fascia (a szerveket és az izmokat felépítő kötőszövet és kollagén) alatti „mélyen ülő lipómák” és az intramuszkuláris lipómák szövődményeket, például elzáródást vagy vérzést okozhatnak, miközben növekednek és nyomják a szerveket. Szerencsére ez nagyon ritka, a rendelkezésre álló vizsgálatok szerint az összes lipóma kevesebb, mint 1%-át teszi ki.

Mielőtt időpontot foglalnál lipoma kezelésre, keress fel egy bőrgyógyászt vagy a háziorvosodat, hogy szakember állíthassa fel a diagnózist! A lipómák többségét fizikai vizsgálattal is azonosítani lehet. A diagnózis megerősítéséhez azonban további radiológiai vizsgálatokat lehet végezni, például ultrahangot, CT-vizsgálatot, röntgent vagy MRI-t, különösen a mélyen ülő lipómák esetében.

Fontos: Az orvosnak száz százalékig ki kell zárnia a nyirokcsomóban vagy a zsírszövetben fellépő liposzarkóma lehetőségét. Az orvosok körében megoszlanak a vélemények, hogy a lipómák liposzarkómává válhatnak-e. Ugyanúgy néznek ki, és egyik sem jár fájdalommal, ezért fontos a megfelelő diagnózis felállítása a zsírcsomó eltávolítása előtt.

Ne feledd, hogy néhány mélyen fekvő lipóma összetéveszthető a liposzarkómával, ezért szükség lehet egy másodvéleményre. A lipóma (jó indulatú daganat) és a liposzarkóma (rossz indulatú rákos elváltozás) közötti különbség felismerésére csak a kifejezetten szarkómára szakosodott szakértő orvos képes.

Előnyök

 • A lipóma műtéti eltávolítása megakadályozza annak növekedését.
 • Az eltávolítás révén megbizonyosodhatsz arról, hogy semmi komolyabb (például rák) nem okozza a kérdéses kinövést. A mélyen ülő lipóma és a liposzarkóma (rosszindulatú daganat) nagyon könnyen összetéveszthető, így a lipóma eltávolítása valójában megmentheti az életedet.
 • Miután a kinövés eltűnt, valószínűleg jobb lesz a közérzeted, és elégedettebb leszel a külsőddel.
 • Az időben észrevett és eltávolított lipómák után kisebb lesz a heg és nem alakul ki „horpadás” a bőrön.

Hátrányok

 • Enyhe fertőzés vagy irritáció veszélye áll fenn az eltávolítás helyén.
 • Az eljárás egy kis heget eredményez.
 • Lehetséges, hogy a lipóma újra megjelenik ugyanazon a helyen vagy a környező szövetekben.
 • Ha az eltávolított lipóma mérete nagy volt, úgy nagyobb heg és egyfajta „horpadás” alakulhat ki a bőrön.

Lipóma eltávolítás menete

 1. A lipoma műtét első lépése minden esetben egy bőrgyógyásszal vagy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek a kifogásolt területet érintő elváltozások, az esetleges korábbi műtétek, a megvalósítási lehetőségek és a lehetséges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténetet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A lipóma eltávolítást megelőzően a plasztika sebész laborvizsgálatot kér, továbbá elküldhet ultrahang, CT, MRI vizsgálatokra. Az orvos kérheti bizonyos gyógyszerek szedését vagy különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatának mellőzését a műtétet megelőzően.
 5. A beavatkozás előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami a lipóma méretétől és az egyéb tényezőktől függően kb. 20-45 percig tart.
 7. A beavatkozás után általában már aznap hazaengednek, barát vagy családtag kíséretével.
 8. A nem felszívódó varratok nagyságrendileg 5-7 nap után kerülnek eltávolításra. 1-2 napig kímélni kell az érintett területet és fel kell függeszteni az aktív sportolást is. A teljes gyógyulás akár több hetet is igénybe vehet.
 9. A kivágott zsírcsomót szövettanra küldik, hogy a rosszindulatú daganat lehetőségét kizárják. Általában 1-2 héten belül érkeznek az eredmények.

Lipoma műtét szövődményei

A műtéti lipoma kezelés különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor. Egy 2011-es és egy 2017-es tanulmány is biztonságos beavatkozásnak ítélte a lipoma eltávolítást, igaz ezek a tanulmányok elsősorban az alternatív minimál invazív megoldásokat vizsgálták.

Lehetséges szövődmények:

 • hegesedés
 • vérzés
 • zsibbadás
 • fertőzés
 • „horpadás” a bőrön
 • váladékozás
 • viszketés
 • láz
 • idegkárosodás
 • bőrnekrózis
 • lipóma kiújulása

A lipóma eltávolítás utáni gyógyulás nagyban függ a páciens kórtörténetétől, a zsírcsomó méretétől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Gyakori kérdések a lipóma eltávolításról

A lipoma műtét alacsony kockázatú, ambuláns eljárás. Mivel műtéttel jár, előfordulhat véraláfutás, hegesedés, időleges dudorodás, vérzés, fertőzés vagy a gyógyulási nehézségek. Enyhe bemélyedést is tapasztalhatsz a bőr alatt, a lipóma helyén.

Nemzetközi kutatások elsősorban az olyan alternatív lipóma eltávolító megoldásokat vizsgálták, mint pl. a lézeres lipoma leszívás (lézerlipolízis), de összességében egyik kezelési mód sem számít veszélyes eljárásnak.

A plasztikai sebészeten útmutatást nyújtanak a műtét pontos előkészületeihez. Azt tanácsoljuk, hogy:

 • Az eljárás előtt zuhanyozz vagy mosakodj antibakteriális szappannal!
 • Ne borotváld le a bőrt a lipóma vagy a ciszta körül!
 • Ha nyugtatókat kapsz és altatásban részesülsz, kövesd az evésre és ivásra vonatkozó utasításokat (általában 6 órával a műtét előtt semmit sem fogyaszthatsz)!
 • Mondd el az orvosnak, hogy milyen gyógyszereket szedsz! Ez azért nagyon fontos, hogy kizárhassák a lehetséges szövődményeket. Ha vérnyomáscsökkentőt, véralvadásgátlót vagy vérhígító szereket szedsz, – az aszpirin, a Coumadin, a Plavix és/vagy a Factor X inhibitorok kivételével minden másról pontosan – tájékoztasd orvosodat!

A lipóma eltávolításának egyik leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési lehetősége a műtéti kimetszés: egyszerűen kivágják. Nagy lipómák esetén valószínűleg helyi érzéstelenítésre van szükség szedációval vagy általános érzéstelenítéssel.

A sebész egy vagy több apró bemetszést végez a zsírcsomó körül. A zsírszövetet később minden esetben elküldik laboratóriumi tesztelésre.

A bőrgyógyászok a minél kisebb metszést és inkább a „kinyomó” technikát részesítik előnyben, ami kevésbé észrevehető heget eredményez. Helyi érzéstelenítés alatt orvosod apró metszést ejt egy szikével, majd néhány öltéssel bezárja azt. Ne feledd, hogy ez a módszer általában nem gátolja a lipóma újbóli kifejlődését!

Miután eltávolították a zsírdaganatot, megtisztítják a műtét helyét, és kötéseket alkalmaznak. A kötések felgyorsítják a gyógyulást és a lehető legkisebb heget eredményezik. Sebészi drénezésre csak a nagyon nagy lipómák esetében van szükség.

Azt javasoljuk, hogy egy barát vagy családtag kísérjen el Téged és vigyen haza, még akkor is, ha csak helyi érzéstelenítést kapsz!

Néhány lipóma meglehetősen nagy, ezért zsírleszívás ajánlott a metszés és a csúnya heg elkerülése érdekében. A már említett 2017-es tanulmány szerint sokan elégedettek voltak a lipóma eltávolításához alkalmazott zsírleszívással, a 12 hónapos utánkövetési periódusban nem fordultak elő újbóli kinövések.

Szakvélemények szerint, önállóan zsírleszívással nem lehet tökéletesen eltávolítani a zsírcsomót, így egy része visszamaradhat, növelve annak kockázatát, hogy a lipóma műtét után visszanő.

Általában a lipóma eltávolítása zsírleszívás útján ritkán hoz hosszútávú eredményt, mivel ezzel az eljárással lehetetlen teljes mértékben eltávolítani a kérdéses zsírszövetet. A jobb megoldás a kis vágásokon keresztül történő közvetlen kimetszés.

Mivel a lipoma eltávolítás általában helyi érzéstelenítésben zajlik (nagyobb lipómák esetén szedálással, általános érzéstelenítésben), így a műtét közben semmilyen fájdalmat nem fogsz érezni. Az orvosok gyakran alkalmazzák a „kinyomásos” technikát, ami bár enyhén kellemetlen nyomást eredményezhet, összességében kisebb heg lesz a végeredmény.

A lipóma eltávolító-műtét rövid lábadozási időt igényel, de némi kényelmetlenséget okozhat a gyógyulás alatt. Fájdalom helyett zsibbadást érezhetsz, ezért ha mégis fájdalmat tapasztalsz, mindenképpen értesítsd orvosodat, mert a fájdalom fertőzés jele is lehet.

A lipoma műtét utáni gyógyulás időszakában a mindennapi tevékenységeidet nem kell abbahagynod, ugyanakkor az érintett terület néhány napig érzékeny lehet.

A véraláfutás, a duzzanat és az érzékenység a bemetszés helyén néhány hétig tarthat, és teljesen normális. De ha a duzzanat fokozódik, vagy ha a helye puhává válik, vedd fel a kapcsolatot a sebésszel! Ne feledd, hogy vérhígítók vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például aszpirin, ibuprofén vagy Aleve szedése fokozhatja a véraláfutás mértékét.

Kerüld az edzést vagy tornát egy-két napig az öltések védelme érdekében! Orvosod felszívódó varratokat vagy nem felszívódó varratokat is használhat. Utóbbiakat körülbelül öt nap múlva kell eltávolítani.

A lipóma eltávolítás jellemzően végleges jellegű beavatkozás, de lehetséges új lipómák kifejlődése ugyanazon a területen vagy másutt. Nagyobb a kiújulás veszélye a nagyobb lipómák esetén, de mivel azok lassan nőnek, öt év vagy annál több is eltelhet, mire új növekedést észlelnél. Nem kell aggódnod, mert ez az eljárás gond nélkül megismételhető!

Számos tényező befolyásolja a lipoma eltávolítás árát. Függ az orvos szakmai tapasztalatától, a zsírcsomó méretétől, a nehézító tényezőktől, és attól, hogy hol dolgozik az orvos. A végösszeget befolyásolják még a további, érzéstelenítéssel kapcsolatos költségek, az intézmény felszereltsége, az esetleges vényköteles gyógyszerek és az operáció utáni megbeszélések is.

A lipóma eltávolítás átlagára Magyarországon:

Alapvetően a jó indulatú lipoma eltávolítása esztétikai műtétnek számít, így a TB támogatás, normál esetben nem terjed ki rá, kivéve, ha a zsírcsomó mérete, elhelyezkedése vagy kiterjedése ezt indokolja. Ehhez mindenképp szükség van egy orvosi szakvéleményre is, amelyet követően elbírálásra kerül a TB támogatás lehetősége.

Bár a lipóma eltávolító műtétnek nincsenek általános alternatívái, néhány orvos elkezdte a Kybella alkalmazását a zsírcsomók kezelésére (a szer az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által jóváhagyott és általában a submentalis zsír, vagyis a toka csökkentésére használják.)

Lipóma eltávolítás műtét nélkül, injekciókkal?

A Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery szaklap 2011-es tanulmánya a lipóma injekciós lipolízissel történő kezeléséről megállapította, hogy „az injekciós lipolízis – mint a Kybella – biztonságos és költséghatékony kezelési módnak bizonyulhat a lipómák ellen. Esettanulmányuk még kilenc hónap után sem mutatta ki a lipóma kiújulását.

Lipóma eltávolítás házilag?

A lipómákat otthon nem ajánlott eltávolítani. Hegesedést, sérülést vagy túlzott vérzést okozhat. Ne feledd, hogy csak képzett bőrgyógyász tudja megmondani, hogy az elváltozás lipóma-e vagy sem, és vagy eltávolítja azt, vagy más beavatkozást ajánl. A bőr minden növekvő vagy változást mutató elváltozását tüzetesen meg kell vizsgálnia, mielőtt eldöntené, mit kezdjen vele.

Lipóma kezelése gyógynövényekkel?

Habár az interneten számos praktika kering a lipóma gyógynövényekkel történő kezeléséről, bizonyítottan egyik gyógynövény sem képes a már kialakult zsírcsomókat enyhíteni vagy eltűntetni. A legtöbb esetben szerencsére nem ártanak ezek a házi praktikák, azonban hosszú időt és energiát felesleges erre fordítani. A zsírcsomók mérete ez idő alatt tovább növekedhet, ami még sürgetőbbé teszi az egyébként is esedékes műtétet.