Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Köldök plasztika

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 1 db orvosok
 • 1 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A köldök plasztika (vagy köldökemelés) olyan eljárás, melynek során megváltoztatják a köldök alakját és méretét. Kezdetekben a csecsemők köldöksérvének a kezelésére alkalmazták ezt az eljárást, de az elmúlt években népszerű plasztikai műtétté vált.

A köldök alakja elsődlegesen genetikai tényezőktől függ, mint például a bőr kapcsolódása a hasizmokhoz, de akár a születés után történő köldökzsinór elvágásának a módja is befolyásolhatja a későbbi köldökformát.

A sebész a kiálló köldököt észrevehetetlenné tudja alakítani. Köldökrekonstrukcióval a köldök körüli terület felhasználásával új köldököt is létrehozhatnak, ha egy korábbi műtét során elvesztetted a köldöködet.

A köldökplasztika azoknak ajánlott, akik nem elégedettek köldökük természetes megjelenésével, vagy szeretnék visszaállítani a terhesség, fogyás, esetleg piercing okozta károsodás előtti állapotát.

A köldök plasztika lehet önálló eljárás, de gyakran más hasi műtétekkel, például hasplasztikával együtt végzik.

Köldök plasztika terhesség után

Terhesség alatt gyakran előfordul, hogy a köldök alakja és mérete megváltozik. Általában a befelé forduló köldökből („innie”) kifelé forduló köldök lesz („outie”), ami sokszor a terhesség után is megmarad.

A köldökemelés tartós megoldásként szolgálhat a kifelé forduló köldökök és a különböző köldök deformitások esetében is. Ugyanakkor a beavatkozás nem változtatja meg a has egyéb részeinek a megjelenését (pl. lógó bőr, zsírlerakódások, stb.). Ilyen esetekben egyéb hasplasztikai megoldások javasoltak.

Köldök plasztika piercing okozta hegek esetén

A köldök műtétek szintén megoldást nyújthatnak az eltávolított vagy a túl sokáig bent hagyott piercingek által okozott hegek eltüntetésére.

Gyakran a köldököt körülölelő „bőrgyűrűn” vagy a köldök belső területein előforduló hegek igen látványosak lehetnek. Ha azonban a heg máshol helyezkedik el a hasfalon, a hegplasztika jobb alternatíva lehet.

Ha még a köldökpiercing eltávolítása előtt állsz, javasolt megbeszélni a lehetőségeket egy olyan plasztikai sebésszel, aki jártas a köldök plasztikai beavatkozásokban.

Köldök plasztika a köldöksérv korrigálásaként

A köldök plasztika elvégezhető orvosi okokból is, például a köldöksérv korrigálása esetén.. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a köldök plasztikai műtét nem egyenlő a köldöksérv műtéttel.

Fennálló köldöksérv esetén először kezelni kell a kialakult sérvet.

Előnyök

 • Az olyan összetettebb plasztikai műtétekhez képest, mint például a hasplasztika vagy a zsírleszívás, a köldökplasztika általában egyszerűbb, és általában alacsonyabb a szövődmények kockázata.
 • Kiegészítő beavatkozása lehet más olyan plasztikai műtéteknek, mint például hasplasztika vagy a mellnagyobbító műtét.
 • A bemetszés általában gyorsan gyógyul, és könnyen eltakarható ruhákkal.
 • A beavatkozás javíthatja a köldök formájából származó önbizalomhiányt, hiszen újra fiatalos, esztétikus köldököd lehet.

Hátrányok

 • A köldökplasztika biztonságos eljárásnak tekinthető, de mint minden plasztikai műtét esetében, úgy itt is lehetnek szövődmények.
 • A hegek néhány hónap alatt elhalványulnak, bár némely esetekben észrevehetők maradnak.
 • A beavatkozás nem oldja meg a terhesség vagy súlygyarapodás okozta hasi elváltozásokat. (Pl. lógó bőr, zsírlerakódások, stb.)

Köldök plasztikai műtét menete

 1. A köldök plasztika első lépése minden esetben egy plasztikai sebésszel történő konzultáció.
 2. A konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek, a korábbi hasat érintő műtétek és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet és a páciens egészségügyi állapotát.
 4. A köldök műtétet megelőzően a sebész kérhet laborvizsgálatot, illetve szükséges lehet bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát – a plasztikai sebész utasításai szerint.
 5. A beavatkozás előtt gondoskodj a szabadnapjaidról, illetve egyéb műtét utáni teendőidről.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami általában egy órát vesz igénybe, de bizonyos esetekben ennél több is lehet.
 7. A beavatkozás után a legtöbb esetben még aznap hazaengednek, de bizonyos klinikák egy éjszakát bent tarthatnak.
 8. A varratok nagyságrendileg 1 hét után kerülnek eltávolításra. Néhány hétig fel kell függeszteni az aktív sportolást.

Köldök műtét szövődmények

Ahogy minden plasztikai sebészeti beavatkozásnak, úgy a köldök műtét is okozhat szövődményeket.

Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • gyulladás
 • vérzés
 • hányinger
 • szédülés
 • fertőzés
 • köldök-váladékozás

A beavatkozás utáni gyógyulás nagyban függ a kiinduló állapottól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a köldök plasztikáról

Tévhit 1#: „A köldök plasztikai műtét után soha többé nem fog változni a köldököm formája.”
Habár a köldök műtét valóban képes visszaállítani a fiatalos, terhesség vagy súlygyarapodás előtti köldökformát, egy esetleges újabb súlynövekedés vagy várandósság során újra deformáció léphet fel. Ilyenkor szükséges lehet megismételni a műtétet.

Tévhit 2#: „A köldök plasztika minden problémámat megoldja.”
A beavatkozás valóban segíthet a köldök alakjából vagy méretéből fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor ez önmagában nem képes megoldani az önértékelési és önképzavarral kapcsolatos pszichológiai problémákat. Emiatt, csak lelkileg is egészséges pácienseknek javasolt a beavatkozás.

Gyakori kérdések a köldök plasztikáról

A köldökemelés azoknak a személyeknek javasolt, akik nincsenek megelégedve a köldökük alakjával, méretével vagy megjelenésével, esetleg várandósság, nagyobb súlygyarapodás vagy köldöksérv után szeretnék visszanyerni fiatalos köldöküket. Ugyanígy javasolt a beavatkozás azoknak a személyeknek, akik a köldökpiercing által okozott hegeket szeretnék korrigálni.

A köldökplasztika azoknak is ajánlott lehet, akik más hasplasztikai műtét alatt (pl. zsírleszívás vagy kötényhas plasztika) szeretnék korrigálni a köldökük megjelenését.

A köldök plasztika egy gyors és biztonságos plasztikai beavatkozás. Ugyanakkor, mint minden más műtét, ez is rejt magában kockázatokat. Az előforduló szövődményekről egy korábbi bekezdésben írtunk.

A konzultáció során átbeszélitek a kórtörténetedet és a célokat a sebészeddel, aki elmagyarázza a műtét lehetőségeit és kockázatait. Több különböző eljárás van a köldök átalakítására. Az előtte-utána fotó galériánk segítségével megnézheted a különböző bemetszési stílusokat.

A köldök rekonstrukciója általában egy órát vesz igénybe, de a bonyolultabb eljárások esetében akár 3 órán át is tarthat a műtét. A sebészek jellemzően általános érzéstelenítést alkalmaznak, de az egyszerűbb műtétek esetében helyi érzéstelenítéssel és nyugtatóval is műthetik a pácienseket.

Céljaidtól függően a következőképpen zajlik a köldök műtét:

 • A kisebb köldök létrehozása érdekében eltávolítják a bőrt, és meghúzzák a környező területet.
 • A köldök nagyobbítása érdekében kinyújtják és átalakítják a köldököt, szintén a köldök körüli bőr felhasználásával.
 • Köldökpiercing esetében a sebész, hogy megszüntesse a lyukat, eltávolítja a szövetet, és felvarrja a bemetszést.
 • A köldöksérv helyreállításához a sebész bemetszést ejt, és a kitüremkedést visszanyomja a hasüregbe. Olykor hálós tapasszal is megerősítik a hasfalat, mielőtt lezárnák a bemetszést.

A legtöbb esetben a műtét napján hazamehetsz. Fontos azonban tudni, hogy kissé kótyagos lehetsz, így szükséged lesz valakire, aki hazavisz.

Ha nem felszívódó öltéseid vannak, akkor általában a műtét után egy héttel kiszedik a varratokat. Véraláfutásokra, duzzanatra és kellemetlen érzésre számíthatsz, illetve öt napon keresztül pamutkötést kell viselned.

A műtét után két nappal valószínűleg már mehetsz dolgozni, de néhány hétig kerülnöd kell az erőteljes fizikai aktivitást!

Ha a köldökplasztikát más műtéttel kombinálják, a gyógyulási idő és a műtét utáni időszakra szóló utasítások változhatnak.

Általában néhány hét elteltével már lehet látni az eredményeket. Számos módon elő lehet segíteni a gyorsabb hegesedést. Többek között:

 • Ne húzd a köldök körüli területet!
 • Tartsd tisztán a köldök körüli területet, és használd azokat a sebkezelési termékeket, amelyeket a sebész ajánl!
 • Védd a bemetszéseket a Naptól!

A köldök plasztika ára az adott eljárástól függ, valamint az orvos helyétől és szakmai tapasztalatától.

A köldökplasztika teljes költsége a következőket tartalmazza:

 • konzultáció
 • műtét
 • kontrollvizsgálat, beleértve az öltések eltávolítását (kivéve, ha felszívódó öltéseket használnak)

A köldök plasztikai műtét átlagára Magyarországon: 150.000-250.000 Ft között mozog.

A köldök plasztika csak igen nagymértékű fogyások esetén támogatott a TB által.

Ha egyszerűen csak nem vagy megelégedve a köldököd alakjával, abban az esetben nem lehet számítani TB támogatásra a beavatkozás során.

A köldök plasztikának nem igazán van elfogadott, tartós alternatívája, amennyiben újra vissza szeretnéd nyerni a köldököd fiatalos állapotát. Habár elérhetőek különböző krémek és pakolások, melyek rövid távon javíthatnak a köldököd külalakján, valódi hosszú távú megoldást csak a köldök plasztika jelenthet.

Amennyiben meglévő heg eltüntetése miatt választanád a köldökplasztikát, úgy érdemes egy plasztikai sebésszel konzultálnod, ugyanis sok esetben a hegplasztika jobb megoldás lehet.