Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Kötényhas plasztika

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 7 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 1 db értékelés
 • 850.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A kötényhas plasztika egy olyan sebészeti beavatkozás, amely eltávolítja a laza bőr- és zsír „kötényt”, amely jelentős súlycsökkenés után lóg a has alsó részére.

A bőr túlnyúlása kényelmetlenséget okozhat, és korlátozhatja a fizikai aktivitásodat /valamint a magabiztosságodat a ruhatáradat illetően is/, de ez távolról sem egy megoldhatatlan probléma.

A orvosoddal együtt megvizsgálhatjátok a lehetőségeket, beleértve a bőr és a zsír eltávolítását /kötényhas plasztika/ vagy a hasplasztikát is, amely során az izomzat mély rétegeit és a hasfal bőrét is feszesebbé teszik. Minden lehetőséget számba kell venned hiszen előfordulhat, hogy nem minden eljárás lesz megfelelő számodra.

Számos kötényhas plasztikát igénylő páciensnek -bár nem tud róla- valószínű hasi sérve is van, amelyet a beavatkozás során meg lehet csinálni.

Győződj meg arról, hogy az orvosod megfelelően képzett egy sérvműtét elvégzéséhez is, hiszen a hasplasztika során lehetséges, hogy ezt a műveletet is el kell végeznie.

Ne feledd, hogy a kötényhas plasztika egy orvosi természetű probléma kezelésére szolgáló művelet, amely nem a vizuális vagy esztétikai eredményekre irányul. A hasplasztika viszont olyan beavatkozás, amelynek célja a hasad esztétikai megjelenésének javítása.

Hátrányok

 • A kötényhas plasztika megoldhatja a kiütéseket, irritációt, testszagot, fájdalmat és akár a fekélyeket is, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a hasi tájékon lelógó bőrfelesleggel rendelkezel.
 • A kötényhas plasztika tartós megoldás abban az esetben, ha a páciens nem hízik meg és nem fogy le hirtelen túlzott mértékben. Így az eredmény hosszútávú.
 • Segíthet abban, hogy a ruha jobban álljon rajtad.

Hátrányok

 • A műtétből való felépülés hosszadalmas lehet, két hétig vagy akár tovább is eltarthat.
 • Az eljárást követően egy csípőtől-csípőig terjedő heg marad a hasfal alsó részén - ami még tovább is terjedhet, attól függően, hogy mekkora a pannus /laza bőr/ kiterjedése.
 • Teljes testes liftingre lehet szükség, ha a laza, lógó bőr a derekadra is kiterjed.

Kérdések-válaszok

Annak a páciensnek ajánlott a kötényhas plasztika, akinek a hasa alsó részén erősen megereszkedett lógó bőre van. Tud az idejéből 2-3 hetet pihenésre szánni, 6 hétig kompressziós ruhát tud hordani és el tudja hagyni ennyi ideig a sportot, valamint a nehéz fizikai munkát. Továbbá annak ajánlott, aki tisztában van vele, hogy nem esztétikai eredményt nyújt a beavatkozás, csak komfortosabb lesz utána az élete.

A kötényhas plasztika általában akkor lehet tökéletes számodra, ha a bőrfelesleg túlnyúlik az alhasi részen és a szeméremen, vagy ha jelentős súlyvesztésen estél át /például gyomorszűkítő műtét után/. Akkor érhetsz el a bõreltávolító mûtéttel látványos eredményeket, ha legalább hat hónapig stabilan tartod a testsúlyodat. Ezután a sebész már pontosabban fel tudja mérni, hogy mennyi bõrt kell eltávolítania.

Ritka esetekben a kötényhas plasztika a súlycsökkentő műtéttel együtt is elvégezhető. Az eljárások kombinálása folytán kapott eredmény javíthatja az életminőséget, megakadályozza a túlnyúló bőr további növekedését, és legfőképpen segíthet elkerülni a szövődményeket, beleértve a hasfal nyiroködéma duzzanatait.

A kombinált eljárás utáni esztétikai eredményekkel nem biztos, hogy tökéletesen elégedett leszel, de a kötényhas plasztika funkcionális céljai megvalósulnak. Ne feledd, hogy így egy beavatkozás alatt két eljárást is kérhetsz!

Az orvosok többsége azonban egyetért abban, hogy legjobb, ha először eléred a célsúlyodat vagy annak közelében jársz, majd a súlyod stabilizálása után érdemes megcsináltatni a kötényhas plasztikát. Ez lehetővé teszi, hogy a bőrödet pontosan az új vonalaidhoz alakíthassák.

Ha bariatrikus műtéten estél át, beszélj orvosoddal arról, hogyan lehet a legjobban megtervezni egy kötényhas plasztikát vagy más testformázó műtétet.

Az eljárást általában biztonságosnak tekintik. A kockázatok hasonlóak a legtöbb sebészeti beavatkozáshoz, a legsúlyosabb a vérrög vagy a fertőzés.

A gyógyulás után sok betegnél duzzanat és véraláfutás észlelhető a bemetszések közelében, de súlyosabb sebgyógyulási szövődmények is felmerülhetnek. A folyadékkal töltött szeromák gyakoriak, de kezelhetők műtéti drénekkel vagy orvosi folyadékleszívással.

Ha a bemetszések körül vér halmozódik fel, - orvosi nevén hematoma - ezt szintén ki lehet üríteni, de ehhez műtétre lehet szükség. A hematoma kockázata azzal minimalizálható, hogy vérnyomásodat megfigyelés alatt tartják, és egy utógondozóban vagy kórházban ellenőrzik. További kockázat lehet a seb felszakadása és a szöveti nekrózis.

Pontosan kövesd a sebész utasításait a megfelelő gyógyulás érdekében, és ha a tüneteid súlyosabbak vagy a vártnál hosszabb ideig tartanak, mindenképpen lépj kapcsolatba az orvosoddal!

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az, ami a Te elképzelésed.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagynod a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőznöd kell.

Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal!

Mivel altatásos műtétről van szó, így szükséges az alapvető vizsgálatokat el kell intézni. A kötényhas plasztika során dréncsöveket helyeznek be, amelyeket az első kontrollon, 2-3 nap után távolítanak el.

A beavatkozásnál számítanod kell arra, hogy pár napig nem mehetsz majd sehova. Ezért érdemes előre kitakarítani a lakást és bevásárolni. A gyerekek és kisállatok felügyeletét az első hétben érdemes valakire rábíznod.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

Az eljárás több órát vesz igénybe, és általános érzéstelenítéssel zajlik. Ha olyan egészségügyi problémákkal küzdesz, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, akkor a műtétet kórházi körülmények között hajtják végre. Ha nem, akkor az eljárás magánintézményben is elvégezhető.

Ha már hatott az érzéstelenítő, a sebész vízszintes bemetszést végez a szeméremtájékon, csípőcsonttól-csípőcsontig. Ezután a levágja a felesleges bőrt, összehúzza a maradék szövetet, és öltésekkel, valamint műtéti szalaggal zárja le a bemetszéseket.

Ideiglenes műtéti dréncsöveket helyezhetnek el a bemetszés helyén, hogy megakadályozzák a folyadék felgyülemlését a gyógyulás során.

A kötényhas plasztika altatásban történik, így egy éjszakát bent kell töltened a klinikán.

Fontos: legyen valaki, aki hazakísér Téged, és a lábadozás első két napján veled marad!

A beavatkozás altatásban történik, így nem fáj. Felkelés után feszítő nyomó érzést érezhetsz. Egy éjszakát kell bent töltened a klinikán, és kapsz fájdalomcsillapító infúziót. Az első 2-3 nap a legrosszabb.

Tervezz legalább 10-14 napos pihenést, ugyanis legalább ennyi időre van szükség a bemetszések gyógyulásához! Körülbelül két hét elteltével már visszatérhetsz a munkába, kivéve, ha munkád sok mozgást igényel vagy nehezet kell emelned. Néhány hétig kerüld a megerőltető tevékenységeket, így elkerülheted a bemetszések irritációját. A műtét után hat héten belül már visszatérhetsz a szokásos rutinhoz.

A pontos gyógyulási idő személyenként változó. Fájdalmat, duzzanatot és véraláfutásokat tapasztalhatsz hasi tájékon, ezért az orvosod vényköteles vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat fog felírni.

Lehet, hogy viselned kell majd haskötőt vagy valamilyen kompressziós ruházatot, hogy a bemetszés körüli szövet gyógyulását támogasd.

A műtét után pár nappal eltávolítják a műtéti dréncsöveket. Mindenképp vedd fel a kapcsolatot sebészeddel, ha szokatlan változásokat észlelnél a gyógyulás során.

Különbség észlelhető közvetlenül a kötényhas plasztika után, de néhány hétbe telik, mire a duzzanat és az esetleges véraláfutás elhalványul.

Idővel laposabb lesz a hasad. Akár több kilót is veszíthetsz a testsúlyodból - a korábbi súlycsökkenés mértékétől függően 1,5 és 3,5 kiló között - a felesleges szövet eltávolítása után.

Ha egészségügyi problémák alakultak ki a bőrirritáció és a lógó has okozta fertőzések miatt, akkor tudnod kell, hogy a kötényhas plasztika szinte azonnal enyhíti ezeket a problémákat.

Arra is számíthatsz, hogy a műtét után sokkal könnyebb lesz aktív életmódot folytatnod, így a további súlycsökkentés sem lesz nehéz.

Ha fenntartod az egészséges életmódot, a kötényhas plasztika hosszantartó lehet. Sokak számára a kötényhas plasztika életet megváltoztató döntés, és drámai változásokat eredményezhet az önértékelésben, az önbizalomban és az önképben.

Miután felépültél a műtétből, az alsó hastájékon laposabb leszel, anélkül, hogy további eljárásokra lenne szükséged.

Az alsó hastájékon a csípőtől-csípőig terjedő heg, elég alacsonyan helyezkedik el ahhoz, hogy könnyen elrejthető legyen ruhával. A heg idővel kissé elhalványul, de ha zavar, akkor nyugodtan kérj a sebészedtől hegkezelési javaslatokat.

Az eljárás eredményei akkor lesznek a legmaradandóbbak, ha egészséges életmódot és stabil testsúlyt tartasz fenn. Fontos megjegyezni azt is, hogy a természetes öregedési folyamat részeként bőröd bizonyos mértékben veszít rugalmasságából.

A kötényhas plasztika nem feszesíti a hasizmokat, úgy mint a hasplasztika, így ha igazán feszes hasfalra vágysz, érdemes inkább ezt az utat megfontolni.

Ha fontos számodra a hasizmok erőssége, és élvezni szeretnéd az esztétikai előnyöket is, akkor azt javasoljuk, hogy a hasplasztikát válaszd. Ha csak a bőrfelület javítását szeretnéd elérni és szeretnél újra tapadós ruhákat hordani, akkor a kötényhas plasztika a jobb választás számodra.

Dönthetsz úgy is, hogy a kötényhas plasztikát kombinálod egy esztétikai testfeszesítő eljárással, például zsírleszívással. Így eltávolíthatod a felesleges zsírt és átformálhatod a teljes hastájékodat. Az alsó hastájék megemelését is kérheted, ha a derekadon több bőrfelesleg van.

Emellett az esetleges sérv helyreállítására is számíthatsz a kötényhas plasztika során, amellyel egyidejűleg a szemérem emelés is elvégezhető.

Sajnos a non-invazív bőrfeszesítő kezelések nem a leghatékonyabbak a kötényhas megszüntetésében, ezért ebben az esetben mindenképp kés alá kell feküdnöd.

A kötényhas plasztika laposabb hasfalat eredményez, mozgékonyabb leszel, és enyhülnek a kiütések, valamint a bőrirritáció, de nem tudja megfeszíteni a hasizmaidat úgy, ahogy arra a hasplasztika képes.

Ha kötényhasad van, akkor nagy valószínűséggel hasi ráncaid is vannak, így sokkal inkább ajánlott a bőr újraformázása, amit a hasplasztikai eljárás eredményez. A kötényhas plasztika csak az alsó redőket tünteti el - a laza bőr összes felső redője megmarad.

A hasplasztika a köldök helyzetén is változtathat, és zsírleszívással járhat, hogy körvonalazza a hasfalat. A kötényhas plasztika viszont szigorúan csak az alhason lógó bőr eltávolítására szolgál.

A kötényhas plasztika során megmarad a köldököd, mivel azt a sebész az eredeti helyén fogja hagyni. Hasplasztika esetében is a köldök, és a hasfalhoz rögzített köldökszár a helyén marad, mivel a sebész egyszerűen új nyílást hoz létre az áthelyezett hasi bőrben.

Ha nem vagy elégedett az eredményeiddel, és a súlyingadozások vagy az életkor miatt ismét kialakul a lógó bőr, akkor kérhetsz korrekciós műtétet.

Problémát okozhat a bőrszövet túlzott mértékű gyűrődése a metszési vonal mindkét végén - ez a műtét utáni egyik általános probléma. A bőrfelesleg mérete és a bemetszés hosszúsága között gyakran egyenes arányosság van, és bizonyos esetekben, ha teljes testformázásra van szükség, a bemetszések egészen körbe is érhetnek.

A hegek idővel javulnak vagy teljesen elmúlnak. Ha több hónap múlva is megmaradnak, akkor a bemetszés szélén lévő kis mennyiségű bőrt helyi érzéstelenítéssel kimetszik, hogy a hasad laposabb és jobb megjelenésű legyen.

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!