Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Oké, jöjjön a mellimplantátum, de mégis mekkora?!?

Oké, jöjjön a mellimplantátum, de mégis mekkora?!?

Egyes nők a gigaméretű mellek hívei, míg mások a természetesség mellett teszik le voksukat, és azt szeretnék: lehetőleg észre se vegyék, hogy egy implantátumnak köszönhetik formás kebleiket. Mindenki valamiféle elképzeléssel érkezik kiválasztott plasztikai sebészéhez, ám vágyaink nem feltétlen egyeznek azzal, amit orvosunk javasol a valóban szép hatás vagy saját egészségünk érdekében. Hogy mikre kell ügyelnünk és mik a határaink álmaink megvalósításának kapujában, arról Dr. Pap Péter plasztikai sebészt kérdeztük.

Kicsi vagy nagy? Ön szakemberként melyikre esküszik?

Egyre többen pártolják a természetességet, de még mindig akadnak olyan hölgyek, akik nyitottabbak a nagyobb, művi hatást keltő mellek felé. Én középtájra helyezném magamat. Aki eljön hozzám, ezt már pontosan tudja, hiszen minden orvosról kialakul egy átalános vélemény a különböző internetes fórumokon. A munkám során teret adok ugyan a vágyaknak, de amennyire csak lehet, az extremitásokat próbálom kordában tartani.

Akik túl nagy méretű mellet szeretnének, már egy ideje nem is jelentkeznek nálam, mert benne van a köztudatban, hogy a nagy melleket rizikósnak tartom.

Ugyanígy azok se hozzám jönnek, akik nagyon kicsit szeretnének, mert ha magas hölgyről van szó, vagy olyanról, akinek széles a csípője és a válla, akkor én megpróbálom rábeszélni, hogy nagyobb implantátumot helyezzünk be az arányosabb, harmonikusabb összkép érdekében.

Milyen probléma merülhet fel nagy mellek esetében? Miért javasolja, hogy kisebbet válasszanak?

Implantátumot helyezhetünk mirigy vagy izom alá. A mirigy alatti technikát zsákutcának tartom, mert itt csak a bőr tartja az implantátumot, így hamar megereszkedik a mell. Én az úgynevezett részleges izom alatti technikát használom már több mint 15 éve. Ez nem ereszkedik meg, viszont nagyobb súlyú implantátumok esetében a gravitáció ennél a technikánál is érvényesül.

Tehát a túl nagy súlyú mell egy idő után megereszkedik, bármilyen technikát is alkalmazunk. Pedig a hölgyek jellemzően arra vágynak, hogy ha már megműttették a mellüket, jó ideig ne legyen rá gondjuk.

Érthető, hogy nem szeretnének néhány évente korrekcióra járni. Ez az egyik oka, amiért nem javaslom a túlzottan nagy mellek kialakítását. A másik indokom pedig az, hogy a nagyobb súlyú implantátumok okozhatnak váll-, hát- és gerincfájdalmat, illetve a melltartó pántja állandóan bevághat. Ha valakinek edzettebb, erősebb a hátizma, nagyobb súlyú implantátumot is elbír, mint egy vékonyabb, kevésbé sportos hölgy, de általánosságban elmondható, hogy a szövetet és a gerincet a nagyobb implantátum mindig jobban meghúzza. Emellett a nagyobb méretű implantátum esetében nagyobb a tokmegvastagodás esélye. Vagyis minél nagyobb az implantátum, annál több szövődmény fordulhat elő. Viszont minél kisebb, annál kevésbé látványos az eredmény. Ennek fényében én azt vallom, hogy meg kell találni azt a bizonyos arany középutat, amikor a páciens elégedett az eredménnyel, ami egyben biztonságos is.

Kapcsolódó: Mellnagyobbítás mesterfokon Dr. Pap Péterrel

Van arra hivatalos szabvány, a méreteket illető irányelv, hogy mekkora csípő-, illetve vállmérethez milyen méretű implantátum javasolt, vagy az orvosok a saját szépérzékükre hagyatkoznak?

Én egy sematikus rajzot használok, amin jól láthatók ezek a harmonikus, irányadó arányok. Ezt a konzultáció során megmutatom a pácienseknek. Amikor eljönnek hozzám, és elmondják, mit szeretnének, derékig levetkőznek, és én álló helyzetben berajzolom a tervezett implantátum alapterületét, lemérem az átmérőjét. Ebből kiderült, hogy az adott mellkasmérethez mekkora méretű implantátum a legideálisabb. Ez függ a páciens magasságától, vállszélességétől, illetve a mellkas szélességétől. És természetesen figyelembe veszem a vágyaikat is. Tehát elsőként az implantátum méretét határozom meg, ehhez tudunk hozzárendelni különböző „projekciókat”, vagyis kiválasztjuk, hogy mennyire csúcsos vagy domború legyen az implantátum. Van lapos, közepes, magas, extra és extra-extra magas is.

A projekciót mi alapján válasszuk ki?

Annak megválasztásában, hogy milyen projekciót rendelünk az adott átmérőhöz, már nagyobb teret engedek a páciensnek.

A projekció valójában azt befolyásolja, hogy a mell mennyire lesz természetes. Ha valakinek ez a vágya, akkor laposabbat választunk. A csúcsosabb, a domborúbb vagy az extra már kicsit műhatásúbb.

Azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a páciens bőr alatti zsírja. Akinek több a saját állománya, mindig természetesebb eredményre számíthat, mert a saját zsír jobban elfedi a kontúrokat. Azoknak a hölgyeknek, akik alig rendelkeznek bőr alatti zsírral és az izomzatuk is vékony, azt szoktam javasolni, hogy a laposabb vagy a közepes projekciót válasszák.

Mennyire fogadják el a javaslatait?

Jelentős százalékuk elfogadja, hiszen már azok jönnek hozzám, akik tájékozódtak a munkámról, tudják, hogy milyen elveket vallok. Azt szokták mondani, hogy ha benézünk egy váróba, az ott ülő páciensekről meg lehet mondani, hogy melyik plasztikai sebész rendelőjébe érkeztünk. Az én klienseim pont azért kedvelnek engem, mert ilyen vagyok. Tudják, hogy én az arany középutat szeretem.

Mi történik, ha egyáltalán nem jutnak dűlőre? Előfordult már, hogy emiatt sarkon fordult valaki?

Természetesen igen, akár havonta többször is megesik. Ha nagyon távol állnak az elképzeléseink, akkor jobb elbúcsúzni a pácienstől, mert úgysem lesz elégedett az eredménnyel. Ha én azt látom, hogy az ő vágyai alapján elvégzendő beavatkozásnak szövődményei lehetnek, nem vállalom.

Ha ő nem fogadja el azokat a tanácsokat, amiket én évek alatt szűrtem le, az azt jelenti, hogy nem bízik bennem szakmailag. És ha ez így van, akkor úgysem lesz olyan az eredmény, mint amilyet szeretnénk.

Én mindig megkérdezem a hozzám érkező hölgyeket, hogy természeteset szeretnének vagy dögöset. Sokan persze egyből rávágják, hogy természeteset, de ezt már kétkedve fogadom, ugyanis miután megmutatják a képeket az álommellről, általában kiderül, hogy sokkal inkább dögösre vágynak.

Kapcsolódó: Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk mellimplantátum választásakor?

Mennyire változott a trend az elmúlt 20 évben, amióta Ön plasztikai sebészként dolgozik? Külső szemlélőként azt lehet tapasztalni, hogy míg a ’90-es években szembetűnő volt, ha valaki megoperáltatta a melleit, most csak szimplán szép kebleket látunk a strandon, és lehet találgatni, hogy azok igaziak vagy sem…

Az én rendelőmben legalább 50-70 százalékban az a kérés hangzik el, hogy semmiképpen nem akarnak testidegen vagy óriási melleket. Vagyis valóban természetes melleket szeretnének. A maradék 30-40 százalék viszont azt mondja, hogy ha már egyszer rászánta magát egy ilyen beavatkozásra, akkor a lehetőségeihez képest a legnagyobbat szeretné. Sokan azzal jönnek, hogy mindenki azt tanácsolta nekik: eggyel nagyobb mértet válasszanak, mert később úgyis megbánják, hogy a kicsi mellett döntöttek.

Számokban mit jelent ez az elmúlt 20 évben lezajlott változás?

10-15 éve még 280-320 köbcentiméteres implantátumokat tettem be leggyakrabban. A 360 cc-s már nagynak számított. Viszont összességében ma azt lehet mondani, hogy mivel jobb minőségűek az implantátumok és javult a technika, most már a 360-as a kicsik között van.

Vagyis ahhoz képest most nagyobbakat használunk, és az, hogy ez mégsem tűnik fel egy laikus számára, azért van, mert már a nagyobb implantátumokkal is tudunk természetes hatást elérni. Ma már a leggyakoribb méret a 400-500 köbcentiméter közötti implantátum. Az e fölöttieknek már nem is vagyok híve.

Annak a jótanácsnak van valami alapja, hogy érdemes egy mérettel nagyobbat tetetni?

Van benne igazság, hiszen a hölgyek először félnek a nagy mérettől, mivel a kicsit szokták meg. Azt mondják kezdetben, hogy mindegy, csak valamicske változás legyen.

Aztán eltelik egy év, megszokják az új méretet, és már kicsinek látják azt, amit közvetlen a műtét után még nagynak éreztek.

A testséma ugyanis átalakul, egy év múlva már sajátjuknak érzik a nagyobb mellett, és akkor valóban felmerülhet bennük a kérdés, hogy miért is nem csináltattak nagyobb melleket.

Hogyan befolyásolja a döntést a már szült és a még nem szült páciensek esete

Akik még szoptatás előtt állnak, azoknak érdemes kisebb implantátumot választaniuk, hisz jó eséllyel a terhesség vagy a szoptatás után megnyúlik a bőr. Ebben az esetben később még lesz hely a nagyobb implantátumnak. Szoptatást követően gyakori, hogy eggyel nagyobb méretet kérnek a hölgyek. Attól is függ, hogy szeretnének-e még gyermeket. Szülés előtt, nagyon fiatal korban inkább a kisebbet javaslom. Ha már 40 éves elmúlt az illető, és nem szeretne több gyereket, akkor a két opció közül inkább a nagyobbat ajánlom.

Kapcsolódó: Szilikon vs. Sóoldatos mellimplantátumok

Milyen korosztály jelentkezik jellemzően mellműtétre?

Nagyon széles a spektrum a korosztályt illetően. Nagy számban jönnek azok a 19-20 év körüli hölgyek, akik szembesültek azzal, hogy már nem lesz nagyobb a mellük. Vagy ha a méret megfelelő is, akkor a formájával van gond, és emiatt komoly komplexusaik alakulnak ki. Sok 30-40 közötti kisgyerekes anyuka is felkeres. Azok is, akik még akarnak gyereket, de az első szoptatás nagyon megviselte a mellüket. Szép számmal érkeznek 40-50 körüli hölgyek is, ők már jellemzően implantátumcserére. A skála tehát széles, és ebből is látszik, hogy a szép mellek iránti igény egyáltalán nem korfüggő!