Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Kisajak plasztikával a szexuális önbizalomért

Kisajak plasztikával a szexuális önbizalomért

A legnehezebb minden ember számára talán a teste intim részeiről beszélni, pláne akkor, ha azok valamilyen esztétikai korrekcióra szorulnak. A nem megfelelő méretű kisajkak komoly gondot okozhatnak a sportolásban vagy a mindennapi tevékenységek során, a partnertől jövő negatív megjegyzések pedig egyenesen sárba tiporhatják a hölgyek önbizalmát. Dr. Jánky György plasztikai sebésszel beszélgettünk arról, hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás.

Mióta foglalkozik kisajakplasztikával?

Közel 20 éve tanultam meg ezt a műtéti eljárást Párizsban, amikor a Francia Plasztikai Sebész Társaság és az Amerikai Kozmetológiai Társaság közös kongresszust szervezett továbbképzéssel egybekötve. Mivel elég nagy az igény rá, sok ilyen műtétet végzünk évente. Különböző okokat sorolnak fel a hölgyek azzal kapcsolatban, hogy miért szánták rá magukat a beavatkozásra. A legfőbb probléma általában az, hogy öltözködésnél, biciklizésnél, lovaglásnál, futásnál vagy egyéb sportok során kidörzsölődik, esetleg kisebesedik ez a terület, vagy kilóg a tangából.

Ritkán ugyan, de néha arról is beszámolnak, hogy a partnerük leszólta őket, hogy „csúnya vagy alul”. Ez pszichésen nagyon megviseli a hölgyeket, és az önbizalomhiány, a frusztráció készteti őket arra, hogy jelentkezzenek erre a műtétre.

Sokan nehezen szánják rá magukat, mert félnek tőle.

Mi okozza a félelmüket?

Arra gondolnak, hogy mivel egy rendkívül érzékeny területről beszélünk, fájdalmas lesz a beavatkozás. Ám csak egy tűszúrást kell elviselniük, ami a helyi érzéstelenítés miatt szükséges. Ezt természetesen mindenki elviseli. Azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy a körmükkel csípjék meg otthon a bőrt. Ha ezt kibírják, az injekció sem okoz majd gondot.

Milyen technikával végzi a kisajakplasztikát? Sok helyütt hirdetik a varrat nélküli lézeres beavatkozást.

A lézer is „kés”, de „fénykés”, ugyanúgy össze kell varrni utána a vágást, mint a szikével metszett sebet is. A hirdetett lézeres varrás nélküli technika ténylegesen nem varrás nélküli, mert felszívódó varrattal egy picit mélyebben, és nem a bőr szélén varrják össze – tehát mégis összevarrják...

Ez néha hamarabb felszakadozik, mintsem meggyógyult volna mivel a varratok idő előtt felszívódhatnak. Emiatt kinyílik, vérzik a seb.

Én tovafutó, intracutan, vagyis bőrön belüli varrattal dolgozom, egy szem bújtatott vékony fonállal, amit 9-15 nap után távolítok el.

Kapcsolódó: Idővel a vagina is öregszik? - intim pillanatok az orvosi esztétikában

Mitől függ a varratszedés időpontja?

Ha nagyon vaskos, vérbő a terület, akkor ki kell várni a 12-15 napot.

Sok időt vesz igénybe maga a műtét?

Az szintén attól függ, hogy mennyire vaskos és vérbő a kisajak. Minden egyes hajszáleret megfogunk egy elektromos csipesszel, hogy elkerüljük a komolyabb vérzést.

15 és 30 perc közötti időintervallumot vesz igénybe egy oldal tényleges műtéte az injekciótól a varrásig.

Előtte fertőtlenítés, majd berajzolom, amit a konzultációnál megmutattam és megbeszéltük. Ezt tükörrel meg is mutatja az asszisztensnőm, le is fotózzuk. Így vetkőzéstől öltözésig kb. összesen 1 óra. Utána még negyed órát pihennek, kapnak jeget a hűtéséhez, és akkor indulnak haza, ha minden rendben van.

Mennyi nyoma marad a kisajakplasztikának?

Talán 2-3 hónap múlva már a nőgyógyász sem veszi észre, hogy itt műtétet végeztek.

Mi történik a műtét után?

Elsősorban néhány napos ágynyugalomra van szükség, hogy az a pár csepp vérzés is elmúljon. A pecsételő vérzés teljesen természetes folyamat a műtétet követő néhány napban, még akkor is, ha minden előírást betart a páciens. Nem szabad sokat járkálni, és fontos, hogy hűtsék a műtéti terület bőrét. Persze csak rövid ideig, hogy a felfázást elkerüljék.

Mindig ragaszkodom ahhoz, hogy a műtétre kísérővel érkezzenek a páciensek, mert sem azt nem akarom, hogy tömegközlekedéssel bóklásszanak, sem azt, hogy gépkocsit vezessenek. A páciensem biztonsága az én biztonságom is.

Nekem sem lenne jó, ha éjjel azzal hívna fel valaki, hogy erősen vérzik. Másnap már óvatosan lemoshatják a területet a tus alatt, de arra vigyázni kell, hogy a kiálló fonalhurkok ne akadjanak bele semmibe. Fürdés után mindenképp szárazra kell itatni a területet. Arra is vigyázni kell, hogy az intimbetét ragasztóval ellátott részébe nehogy beleragadjon a fonál. Tavaly sajnos ez megtörtént az egyik pácienssel, és amikor húzta le a fehérneműt, kirántotta a fonalat, ezért újra kellett varrni, ami már fájdalmasabb volt. De ettől nem kell megijedni, ha odafigyelnek, nem lesz semmi baj!

Hány nap a teljes felépülési idő?

Egy bő hónappal kell számolni, nincs kádfürdő, uszoda, wellness, biciklizés, lovaglás, intenzív sport. Addig nem lehet szexuális életet sem élni. Azt szoktam tanácsolni a hölgyeknek, hogy előre beszéljék meg ezt a partnerükkel, készítsék fel őket ahelyett, hogy kész tények elé állítanák az urakat.

A kisajak esetében egy rendkívül érzékeny területről beszélünk – és most nem a fájdalomra, hanem a szexualitásra gondolok. Ezt elveszíthetik azok a páciensek, akik ilyen műtéten esnek át?

Nálam még nem fordult elő ilyen eset, de hallottam arról panaszkodni a hölgyeket, hogy az a műszer, amivel összefogták a területet, roncsolta az idegvégződéseket. Én egy nagyon finom csipesszel, lépésről lépésre, előzetes rajz után vágom le a pácienssel előre egyeztetett „felesleget”.

A menstruációval hogyan kell összehangolni a beavatkozást?

A vérzés vagy fejeződjön be a műtét előtt 2-3 nappal vagy utána 8-10 nappal ne jöjjön meg a menstruáció, vagyis félidőben a legcélszerűbb, hiszen egyrészt tampont nem javasolt ilyenkor használni, mivel feszíti a területet a felhelyezésnél, másrészt fertőzésveszélyes, ha egy friss műtéti heg tocsog a vérben. Ha varratszedéskor esedékes a menzesz, az már nem zavar, hiszen csak kihúzzuk a fonalat. Fontos, hogy borotválást, gyantázást az adott területen már ne végezzenek legalább egy héttel a műtét előtt, hogy az ne okozzon irritációt.

Kapcsolódó: 4 dolog, amit eddig nem tudtál a hüvelyfiatalításról

A varratszedés fájdalmas?

Nem. Olyan, mintha egy hangya szaladna végig a területen.

Van valamilyen kizáró ok a műtét elvégzésére?

Az előzetes konzultáción mindent átbeszélünk a pácienssel. Elsősorban a vérzés- és alvadás-zavarral járó betegségek és gyógyszereik, de a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, endokrinologiai elváltozások vagy magas vérnyomás esetleg problémát okozhatnak. Legtöbbször a 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok érkeznek, akik teljesen egészségesek.

Előfordulhat, hogy nem távolíthat el akkora részt, amit a páciens szeretne?

Megesik néha, hogy hogy többet szeretnének, de ez nem mindig lehetséges, hiszen a bőr és a nyálkahártya határáig mehetünk, mélyen csonkítani nem szabad. Látok ilyet sajnos.

Néhány helyen szinte egészen eltűntetik a kisajkat, ami azért nem jó, mert a funkciója többek között az is, hogy zárva tartsa a hüvelybemenet, így védekezve a fertőzések ellen.

Ráadásul időskorban a külső nemiszervek sorvadnak, így nem tudják zárva és nedvesen tartani a hüvelyt, illetve a hüvelybemenetet. Tehát meg kell találni a beavatkozás során azt az ideális állapotot, hogy esztétikailag szebb legyen, de a funkcióját ne veszítse el.

A kisajakelváltozások veleszületett problémák vagy korral jelentkeznek?

Csecsemőkorban minden esetben fedik a nagyajkak a kisajkakat, ám a pubertás során a külső nemiszervek változnak. Az, hogy ez öröklődő-e vagy sem, nem egyértelmű, de már előfordult, hogy az édesanya hozta a 18-20 éves lányát, mert annak idején rajta is elvégeztem a beavatkozást, és a lánya ugyanezzel a problémával küzdött.

Időskorúak is jelentkeznek műtétre?

Nem jellemző. A legidősebb páciensem egy 65 éves hölgy volt, ő korábban nem tudta, hogy létezik ilyen beavatkozás. Véletlenül, az interneten szörfözve talált rá, és nagyon örült a lehetőségnek.

Hány éves kortól végezhető kisajakplasztika?

18 éves kor alatt csak igen jelentős indokkal végzem el. Akiknél mégis elvégeztem, aktív élsportolók voltak, így esetükben mindenképp szükséges volt a beavatkozás. A szülővel történt előzetes megbeszélés és írásos engedély birtokában végzem csak el a műtétet.

Kapcsolódó: Miért izgatja a nőket a szeméremajak plasztika?

Milyen visszajelzéseket kap a pácienseitől?

Egyértelműen pozitívokat. Testi, lelki, szexuális szinten is jó irányba fordul az életük. Visszanyerik az önbizalmukat, nem mellesleg megszűnnek az addigi fizikai panaszok, amik öltözködésnél, sportnál megkeserítették a hétköznapokat. Akik visszajeleznek, azt mondják, boldogok, hogy végre belevágtak, rászánták magukat a műtétre, és nem hezitáltak még évekig.

További és bővebb információkért nézz előtte-utána fotókat a beavatkozásról, böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki orvosodat!

Kattints, és olvasd el a kisajak plasztika beavatkozás leírást!