Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Idővel a vagina is öregszik? - intim pillanatok az orvosi esztétikában

Idővel a vagina is öregszik? - intim pillanatok az orvosi esztétikában

Az intim területek fiatalítása 2007 óta folyamatosan növekvő teret kap az orvosi esztétikában. Erről az új fogalomról sokan még nem hallottak, és egyesek tabuként kezelik, mondván „ott nem öregszünk”. Valóban nem érinti a kor intim testrészeinket? Nem tapasztalunk az esztétikai változásokon túl funkcionális változásokat is?

Ezzel a cikkel szeretnék rámutatni, hogy nem csak arcunk ráncosodik, hanem az intim területek rugalmassága is változik. Csökken a zsírszövet, petyhüdtté válik a bőr, és egyfajta lógást tapasztalunk. Az esztétikai változásokon túl a funkcionalitás is átalakul. A kis- és nagyajkak (labia minus et majus) ebből adódóan nem érnek össze, ezen terület bepigmentálódik, azaz bebarnul, elszíneződik.

Amióta egyre többen szőrtelenítik az intim területet, még látványosabb a nemi szervek öregedése és az ezzel járó elváltozásuk. 

Természetesen a szülés is hozzájárul ezekhez a folyamatokhoz. Kit érdekel a külcsín? – tehetnénk fel a kérdést. Azonban a látványon túl a széttárt, lógó kis- és nagyajkak nem tudják védeni kellő mértékben a hüvelyrést, ami akár elindíthat egy ördögi kört is.

Akit érdekel a látvány, leginkább kudarcként éli meg a terület szemmel látható változásait. Szorongó lesz, ami a szexuális életére is rányomhatja a bélyegét.

Tehát öregszik a vaginánk (hüvelyünk) is? A válasz: igen.

A vaginánk öregedési folyamatáról sem akarunk tudomást venni, pedig számos hatása van mindennapi életünkre.

Természetesen sokat számítanak az egyéni tényezők és adottságok, de számos dolog azonosan változik a testünkben. A terhesség és a szülés is hatással van hüvelyünkre. A méh megnövekedett súlya értágulatot okozhat nemi szerveink környékén, és némi hüvelyi tágulásra is lehet számítani.

Szerencsére ez az állapot nem tartós, szülés után regenerálódnak az izmok, amire hüvelytornával rá is segíthetünk.

A 40-es éveikben járó nők egyre többen tapasztalnak hüvelyi szárazságot, illetve rugalmasság-csökkenést, melynek elsődleges oka a szervezet ösztrogénszintjében bekövetkező csökkenés.

Az 50 év feletti nőknél már a menopausa okozta számos változással kell számolni. A hüvely fala elvékonyodik, kevésbé lesz rugalmas, így a vagina szárazabbá válik, ami miatt a szexuális együttlét kellemetlen, sőt, akár fájdalmas is lehet. A hüvely pH-ja is változik, ennek következménye a fertőzésekre való fogékonyság.

Sokáig csak sebészeti eljárásokkal lehetett orvosolni az intim területek problémáját, amit nem mindenki mer bevállalni, hiszen altatással járó, komoly műtét.

Bár még kevesen tudnak róla, manapság már hódítanak a NSGR, azaz a nem sebészi genitális fiatalító eljárások. Az autológ biológiai eljárásoktól a lézeres kezelésekig számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy feszesebb, fehérebb, újra „aktív”, fiatalos vaginánk legyen.

Szeretném bemutatni az 5 leggyakoribb intim fiatalító eljárást:

1. Vaginafeltöltés

Kedves Olvasó! Biztosan hallott már az arcfeltöltéséről, de tudja-e, hogy mit jelent az intim területek feltöltése? A hyaluronsavat gyakran használjuk az arc volumenizálására, illetve a ráncok csökkentésére, de ugyanígy használhatjuk az intim területek feltöltésére is.

A leginkább ismert a G-shot technika, melynek során a G-pontot töltjük fel, fokozva ezzel az orgazmuskészséget. A legismertebb erre kifejlesztett anyag a Desirial, melyet előszeretettel alkalmazunk a nagyajkak volumenizálására és formázására, a G-pont-töltésre. Esztétikai hatásán túl jótékonyan hat a hüvelyszárazságra is. A kezelést általában 6-9 havonta célszerű ismételni.

2. Lézeres kezelés

A lézeres kezelés a legismertebb eljárások közé tartozik. Hatására a kollagéntermelés beindul, a kollagénrostok megerősödnek, a hüvely fala rugalmasabb lesz, és akár 20-30 %-kal szűkebbé válik. A kezelés gyors, minimális kellemetlenséggel jár. A kívánt cél eléréséhez minimum 2 kezelés szükséges, mely 2-4 hetente ismételhető.

3. Rádiófrekvenciás kezelés (RF)

A rádiófrekvenciás kezelések során a készülékkel rádióhullámokhoz hasonló elektromágneses jelenséget használunk unipolaris (többpólusú) és monopoláris (egypólusú) gépek segítségével. A rádiófrekvencia a mélyebben fekvő rétegek felmelegítésével részleges denaturációt, valamint a kollagénrostok összehúzódását eredményezi. A hőhatás új kollagén-termelődést, így a kezelt terület feszesebbé válását eredményezi. A vagina feszesítését, valamint a külső nemiszervek területét is lehet ezzel a módszerrel kezelni. Az RF elsősorban azoknak ajánlott, akik enyhébb, de érzékelhető javulást szeretnének sebészi beavatkozás nélkül. Ezt az eljárást több alkalommal szükséges ismételni, és az eredményre is hosszabb ideig kell várni.

4. Platelet Rich Plasma terápia (PRP)

A Platelet Rich Plasma Terápia egy természetes fiatalító eljárás, melynek során a saját vérben található növekedési faktorokat használjuk fel. A hüvelybe injektálva serkenti az itt található őssejteket, melynek hatására egy egészségesebb és erősebb vaginális nyálkahártya képződik. A PRP intim területeken való alkalmazását a szakirodalom O-shot-nak, teljes nevén Orgazmus shot-nak nevezi – sokak szerint helytelenül. Amellett, hogy a szexuális életre pozitív hatással bír, számos orvosi indikációban is alkalmazható (pl.: inkontinencia, szexuális aktussal járó fájdalom vagy vaginaszárazság).

5. PDO thread lifting

A felszívódó szálak alkalmazása az intim területen az egyik legújabb kezelés a NSGR-terápiák sorában. Az arcliftinghez hasonlóan a Polydioxanon-, azaz PDO szálakat az intim terület feszesítésére, liftingelésére, a lógás megszüntetésére használjuk.

Hölgyeim, harcra fel! Maradjunk kortalanok tetőtől talpig!

Szerző: Dr. Hegedűs Beáta

Kiemelt kép: Photo by Timothy Meinberg on Unsplash