Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lézeres szőrtelenítés

 • 2 db előtte-utána fotó
 • 3 db orvosok
 • 6 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

A lézeres szőrtelenítés napjaink egyik legnépszerűbb non-invazív beavatkozásai közé tartozik, amelyre számos eltérő módszer és géparzenál áll rendelkezésre. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) közleménye szerint, a lézeres szőrtelenítés kezeléssorozat végére akár 70 %-kal csökkenthető a szőrszálak száma. Természetesen az emberi szervezetben végleges megoldásról nagyon ritkán beszélhetünk, így a lézeres szőrtelenítés sem végleges, hanem tartós eljárásnak mondható. Továbbá bizonyos tényezők, mint például hormonális hatás, egyes gyógyszerek, társbetegségek befolyásolhatják a kezelés sikerességét. A lézeres szőrtelenítés során a fény különböző hullámhosszait használják fel, abból a célból, hogy a szőrszál, illetve szőrtüsző melanin tartalmában elnyelődve hővé alakuljon, és a szelektív fototermolízis elve alapján károsítani tudják a szőrtüsző mátrix sejtjeit.

Nincsen két ugyanolyan ember, ezért nem lehet előre meghatározni, hogy az adott személynek összesen hány kezelésre lesz szüksége. A kezelés időtartama és a szükséges alkalmak száma függ attól, hogy milyen az adott ember fototípusa, az egyéni érzékenysége, az egészségügyi állapota. A sikeres kezelés érdekében kulcsfontosságú, hogy minden kezelési terv egyénre szabott legyen.

Elérhetőek a piacon olyan gépek, amelyek alkalmasak akár egész évben a kezelésre, így nem csak télen, de akár nyáron is tehetsz a ragyogó simaság érdekében.

Előnyök

 • Az egyéb szőrtelenítő eljárások egész életed során hosszú órákat vehetnek el az életedből. Megszabadulhatsz az epilálás, borotválás vagy gyantázás kellemetlenségeitől, mert a lézeres szőrtelenítés segíthet az életed egyszerűsítésében, és a benőtt szőrszálak problémájára is hatékony megoldás lehet.
 • A lézeres szőrtelenítés szakértő kezek által egy biztonságos és hatékony eljárás, amely nem károsítja a környező szöveteket.
 • Akár már az első kezelés után észrevehető a változás, de a tökéletes eredmény érdekében egynél több kezelés szükséges.

Hátrányok

 • A kezelések akár egy, másfél évig is eltarthatnak, ugyanis két kezelés között akár 6-8 hét is eltelhet kezelendő régiótól függően.
 • A lézeres szőrtelenítés nem száz százalékig tartós: gondolj rá úgy, hogy hosszú évekre megszabadulsz a szőrtelenítés problémájától. Egyes területek több kezelést igényelhetnek, ilyen lehet például az arc vagy intim területek.
 • Nem az összes szőrös terület fog egyformán reagálni az eljárásra. Egyes területek több kezelést igényelhetnek, ilyen lehet például az arc vagy intim területek, nem mindig teljesen fájdalommentes, ráadásul a fájdalomérzetet a használt gép és különböző kezelési módok is befojásolják.
 • A napozás fokozhatja a bőrirritációt a kezelést követő napokban, ezért be kell tartani a fényvédelmet! Kezelés előtt és után is fokozott fényvédelemre van szükség.

Kérdések-válaszok

A jó jelölt az az egyén, akinek van kontraszt a szőrének a színe és a bőrének a színe között. Sajnos a világos szőke és ősz szőrszálak a mai legmodernebb eljárásokkal sem kezelhetőek hatékonyan, ugyanis ezek egyáltalán nem, vagy csak nagyon csekély pigmentanyagot tartalmaznak.

Az európai rassz és Magyarország átlag populációjának kezelésére a legalkalmasabb eljárás a dióda lézeres szőrtelenítés, míg a skandináv típusú emberek kezelésére az Alexandrit lézer alkalmazása nyújthat jó megoldást. Az egészen sötét bőrű, vagy afro-amerikai bőr kezelésére az Nd:YAG lézer a legalkalmasabb.

A lézeres szőrtelenítés biztonságos, abban az esetben, ha szakképzett orvos vagy kezelőszemélyzet végzi a beavatkozást.

 • Minden esetben kulcsfontosságú a megfelelő beállítások alkalmazása. Ha a lézeres szőrtelenítést a bőrtípusodnak megfelelő beállításokkal hajtják végre, kevés a mellékhatás. Előfordulhat természetes reakcióként a bőr kipirosodása, érzékenysége, illetve az úgynevezett perifollikuláris oedema, ezek azonban néhány óra vagy néhány nap alatt elmúlnak.
 • Ritka esetben előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a bőr hyper vagy hypopigmentációja, égése, ezek azonban a megfelelő protokollok és beállítások mellet teljesen elkerülhetők.
 • Nagyon fontos, hogy minden esetben tájékoztasd az egészségügyi állapotodról a kezelést végző orvost vagy személyzetet. Vannak ugyanis bizonyos egészségügyi problémák, illetve gyógyszerek, amelyek ellenjavallatai lehetnek a kezelés elvégzésének.

A legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy a kezelés előtt már legalább 1 hónappal abba kell hagyni a kezelendő terület gyantázását, csipeszelését vagy epilálását, és térj át a borotválkozásra. Kerüld el a szoláriumot 2 héttel a kezelés előtt, és figyelj a fényvédelemre.

A kezelés szempontjából az úgynevezett növekedési fázisban tudunk hatni leghatékonyabban a szőrtüszőkre. Azonban nem minden szőrtüsző tartózkodik ebben a fázisban az adott kezelés alkalmával, ezért szükséges a több kezelés.

A lézeres szőrtelenítés előtti este le kell borotválni a kezelendő területet, új vagy fertőtlenített borotvával. A kezelést megelőző hónapban kerülnöd kell az UV-sugárzást, beleértve a szoláriumokat és az önbarnító krémeket. A kezelés előtti intenzív napozás vagy UV-fény hatása a szoláriumokban pigmentációs rendellenességekhez, vagy égéshez vezethet.

A lézeres szőrtelenítés néhány ember számára kényelmetlen lehet, de semmiképpen nem mondható fájdalmasnak. Az érzéstelenítő krém alkalmazása a kezelés során nem előnyös, mert a fájdalom érzése fontos visszajelzés lehet a technikus számára, hogy a kezelések pontos beállítása szempontjából.

A kezelések akár egy órát is igénybe vehetnek, a kezelt terület nagyságától függően. A kisebb területek, mint a felső ajak, a fül, az áll, kevesebb mint egy perc alatt kezelhetők, míg a nagy területek, például a hát vagy a lábak akár egy órát is igénybe vehetnek.

Először az orvos meghatározza, hogy milyen típusú lézer a legmegfelelőbb. A kezelendő terület meghatározza a kezelés pontos célját is. Részletesen tájékoztatni kell az orvost, milyen gyógyszereket szedsz, és számolj be az egészségügyi állapotodat érintő kérdésekről is.

A lézerkezelést a kezelendő személy egyéni jellegzetességeihez igazítják. Speciális védőszemüveget kell viselni a kezelés során azért, hogy a látást megóvják a lézerfénytől. Az orvos hideg gélt vagy hűtőberendezést is használhat a bőr védelme és a lézerfény behatolásának elősegítése érdekében.

A kezelés után átmeneti enyhe mellékhatásokra lehet számítani, amelyek pár órán belül vagy néhány napon belül elmúlnak.

A kezelés utáni ápolás bőrnyugtató krémmel történhet. A kezelés után 1-2 napig kerüld a forró fürdőt, az izzasztó edzést és a szauna használatot.

A kezelés utána egy-két napig a kezelt bőrfelület úgy néz ki, és olyan érzést kelt, mintha leégett volna, ezért lehet, hogy hűvös borogatásokat vagy gyengéd hidratáló krémet kell használnod. Ha az arcodat kezelték, másnap biztonságosan viselhetsz sminket, hacsak nem érzed irritáltnak a bőröd.

A következőket ajánljuk Neked a gördülékenyebb gyógyulás érdekében:

 • Kerüld a napsugárzást. Ha mégis napsütéses időre számíthatsz, minimum 50SPF-es fényvédőt használj a kezelt területen minimum 5 napig.
 • Borotválj le minden szőrt a lézeres kezelések között, de tartózkodj az epilálástól, gyantázástól. Ha úgy döntenél, hogy egyelőre nem folytatod a lézeres szőrtelenítést, visszatérhetsz az előző szőrtelenítési módszereidhez.
 • Az első napokban kerüld a parfümöket, a dezodorokat (ha lézerezték a hónaljadat) és a forró zuhanyokat, szaunázást. Vegyél inkább langyos zuhanyt.
 • Gyakran előfordul némi duzzanat, viszketés és bőrpír a lézeres szőrtelenítés után, a szőrtüszők irritációja miatt.

Elektrolízis

Ha szőke, szürke vagy vörös hajad van, fontold meg inkább az elektrolízist. Sajnos jelenleg nincs olyan lézer, amely eltávolítja a szőke, szürke vagy vörös hajat. Az elektrolízissel azonban véglegesen eltávolítható bármilyen színű szőr.

Az elektrolízis során egy apró fémszondát helyeznek az egyes szőrtüszőkbe. Elektromos impulzust adnak a haj gyökerének elpusztítására, megakadályozva az újra növekedést. A tartós szőrtelenítéshez általában több heti kezelés szükséges.

Az arcon lévő szőr eltávolításához az elektrolízis jó választás bármilyen bőrszínhez. Az elektrolízist akkor ajánljuk, ha az arc egy kis területén vannak olyan szőrszálak, mint például a szemöldök vagy a hajvonal, amelyet esetleg el szeretnél távolítani, vagy módosítanád azt.

IPL eljárás /intenzív pulzáló fény/

A szőrtelenítés másik gyakori alternatívája az IPL. Akár 6-12 kezelésre is szükséged lehet, és utókezelésekre is járnod kell majd, hasonlóan a többi lézeres szőrtelenítő szolgáltatáshoz. A különbség az, hogy az IPL sokféle hullámhosszon juttat széles spektrumú látható fényt a célterületre, így a szőr nagy részét megcélozhatja. A lézerek ezzel szemben, csak egyetlen szőrszálat céloznak meg egyszerre, így az IPL a teljes eltávolítás során sokkal hatékonyabb. Az IPL azonban soha nem fogja azt a hosszantartó szőreltávolítást biztosítani, mint a legmodernebb lézerek.

Gyantázás

A legtöbb ember azért fontolgatja a lézeres szőrtelenítést, mert belefáradt a borotválásba vagy gyantázásba, de nem tagadhatjuk, hogy a gyantázás sokak számára elérhetőbb és egyszerűbb is. Ezt akár magad is megteheted, ha bátornak érzed magad (vagy éppen nincs időd szépségszalonba menni), de arra kérünk, kicsit olvass utána, mielőtt az otthoni brazil gyantázást kipróbálnád.

A legtöbb embernél nyolc kezelés után jelentősen csökken a szőrszálak növekedése. Körülbelül 70%-os csökkenésre számíthatsz, ha elvégezteted az általában hat-nyolc kezelésből álló sorozatot. A kezeléssorozat befejezte után szükséges lehet évente egy fenntartó kezelést beiktatni, ugyanis ezáltal még hosszabb ideig fenntartható a kezelés eredménye.

A kezelés után még néhány napig normális ütemben nőhet a szőr, az idő előre haladtával azonban a szőrszálak kihullanak a tüszőből. A károsodott szőrüszőből nem nő ki újra a szőr.

A lézeres szőrtelenítés tartósan csökkenti a szőr növekedését, de nem minden esetben távolítja el véglegesen.