Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Hyaluronsavas orrkorrekció

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 8 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A műtét nélküli orrplasztika leggyakrabban alkalmazott típusa a hyaluronsavas orrkorrekció, amely képes ideiglenesen megváltoztatni az orr alakját és megjelenését. Az alábbi panaszok kezelésére alkalmazzák:

 • görbe orr kiegyenesítése
 • dudorok, kisebb hibák elfedése (pl. orrnyereg duzzanat)
 • lapos orrnyereg megemelése
 • lógó orrcsúcs megemelése
 • optikai orrkisebbítés
 • egyéb orrcsúcs korrekció

A műtét nélküli orrkorrekció leggyakoribb oka az orrháton elhelyezkedő púp, illetve dudor megszüntetése, lógó vagy gombóc formájú orrhegy javítása vagy egy korábbi műtéti orrplasztika hibáinak korrigálása.

A töltőanyag térfogatot növel, így a hialuronsav orrplasztika nem teheti kisebbé az orrodat. Az orrtő enyhe szűkítésével vagy az orrhegy megemelésével viszont kisebb orr illúzióját kelthetjük (optikai orrkissebítés). A szimmetrikus orr ráadásul jobban beleolvad az arcba. Ezért is látszik az orr olykor kisebbnek az eljárás után, mert nagyobb harmóniában van az arccal.

Orrformázáshoz használt töltőanyagok

A legtöbb szakember olyan hyaluronsavas töltőanyagot használ, amely néhány hónap alatt természetes úton felszívódik és szükség esetén hyaluronidázzal feloldható. Ennél az eljárásnál a tapasztalt szakember megtalálása a legfontosabb, mivel a töltőanyag az orrba kerülve súlyos szövődményeket okozhat.

Az ilyen jellegű beavatkozás csak magasan képzett, gyakorlott orvosoknak való. Az oldal alján tájékozódhatsz a hyaluronsavas orrkorrekciót végző szakemberekről.

A legaggasztóbb kockázat az érkárosodás, amikor egy terület vérellátását akadály nehezíti. Minden hiyluronsavas injekció magában hordozza ezt a kockázatot. Az orrfeltöltésnél azonban ez még veszélyesebb, mivel a retinákat tápláló artériák az orr körül helyezkednek el, így a véráramlás blokkolása vakságot és szövetelhalást okozhat.

Bár a retina artériájának elzáródása a legsúlyosabb lehetséges komplikáció, az orrbőr nekrózisát (szövetelhalását/)előidéző érkárosodás is előfordulhat, ha az injekció véletlenül bejut az orr artériás rendszerébe vagy az injekciókat túl felületesen vagy éppen túl buzgón adják be, ezzel lényegében megfojtva a lágy szövetet, ami a nyomás miatt nekrózishoz vezethet.

Jelentősen csökkentheted a kockázatot, ha széleskörű tapasztalattal és az arc anatómiájának beható ismeretével rendelkező szakemberhez fordulsz. Tapasztalt kézben az eljárás biztonságosan és szépen elvégezhető, olyan eredménnyel, amely javítja az orr megjelenését, és valóban segít abban, hogy a páciens magabiztosabbá váljon.

Hyaluronsavas orrkorrekció vs. orrplasztika?

Hogy számodra melyik megoldás az optimális, az több tényezőtől függ.

A hyaluronsavas készítmények előnye (és hátránya is egyben), hogy az eredmények ideiglenesek. Így mielőtt hagyományos orrműtét alá vetnéd magad, ki tudod „próbálni”, milyen lesz a vágyott orrformával együtt élni. Magyarán, amennyiben csak kisebb korrekciót szeretnél az orrodon elvégezni, úgy érdemes először a nem műtéti megoldásokat keresni.

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a hyaluronsavas orrkorrekció képes volt orvosolni azokat az orrproblémákat is, amiket a hagyományos orrplasztika nem tudott megoldani.

Amennyiben végleges megoldást keresel vagy a non-invazív megoldások nem képesek orvosolni a panaszolt problémákat, úgy kizárólag a műtéti orrplasztika nyújthat kielégítő végeredményt.

Előnyök

 • Az eljárás mindössze nagyjából 15-20 percig tart, minimális kellemetlenséggel jár (az orrhegy a legérzékenyebb).
 • Az eljárás könnyen irányítható – az orvos beadhat egy keveset, aztán még egy kicsit, amíg el nem éri a kívánt eredményt.
 • Sokkal olcsóbb, mint a műtéti orrplasztika (bár idővel az eredmény fenntartásának költsége elérheti a sebészeti beavatkozás árát).
 • A nem műtéti orrplasztika javíthatja a korábbi sebészeti orrplasztika eredményeit, korrigálhatja a csomókat, dudorokat, enyhe aszimmetriát.
 • Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, a töltőanyag feloldható (amennyiben a szakember hialuronsav alapú bőrfeltöltőt használt).
 • Az eredmények azonnaliak, a kezelés után egyből a végleges állapotot láthatod a tükörben.
 • A felépülési idő minimális, gyakorlatilag a kezelést követően azonnal visszatérhetsz a napi rutinodhoz.

Hátrányok

 • Tapasztalatlan kézben az eljárásnak komoly kockázatai vannak, akár vakságot és szövetelhalást is okozhat.
 • Az eredmény körülbelül 16 hónapig tart, de sok esetben hamarabb felszívódik a hialuronsav.
 • A töltőanyag nem javítja a funkcionális problémákat, nem teszi sokkal egyenesebbé az orrot, mint a műtéti orrplasztika. A műtét lehetővé teszi a szakember számára szövetek hozzáadását és elvételét, átalakítását, újraformálását. Orrsövényferdülést, nagyon széles orrot, tág orrlyukakat, krumpliorrot, vagy túl nagy orrot nagyon nehéz orvosolni ezzel a technikával.
 • Rozáceás (értágulat, bőrpír) vagy heges orron nem alkalmazható a nem sebészeti orrplasztika. Figyelmeztesd orvosod minden olyan korábbi orrműtétre vagy egyéb beavatkozásra, amely növelheti az érkárosodás kockázatát.

Hyaluronsavas orrplasztika szövődmények

A nem műtéti orrplasztika a panaszok függvényében különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • érzékenység
 • vérzés
 • érelzáródás
 • zsibbadás
 • bőr elszíneződése
 • vakság (retina elzáródása miatt)

A hyaluronsavas orrformázás utáni gyógyulás nagyban függ az egyéni tényezőktől. Fontos hangsúlyozni, hogy a kezelés utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Hyaluronsavas orrkorrekció tévhitek

Tévhit 1#: „A műtét nélküli orrformázással kisebbíthető az orr.”
Mivel anyag hozzáadására kerül sor, ezért az orr mindenképp nagyobb lesz, de mivel az egyenletlenséget korrigálják, így egy arányosabb, formásabb orr jön létre.

Tévhit 2#: „Az orrplasztikai beavatkozásnak nincsen szövődménye.”
Bár egy non-invazív ejárásról beszélünk és alacsony a szövődmény lehetősége, de van neki. Ez egyes esetben súlyos is lehet és azonnali korrekcióra szorul.

Tévhit 3#: „A hyaluronsavas orrkorrekció végleges eredményt is tud nyújtani.”
Ez többnyire nem igaz. Egy bizonyos töltőanyaggal lehetne végleges eredményt létrehozni, de azt az orr betöltésébe nem javasoljuk.

Gyakori kérdések a hyaluronsavas orrkorrekcióról

Annak ajánlott a hyaluronsavas orrkorrekció, aki nem elégedett az orrával, mert túl puklis vagy túl kerek, görbe, esetleg hepehupás. Hyaluronsavval ki lehet egyenlíteni az aszimmetriákat, lehet hegyesíteni az orrot, fitosabbá tenni, illetve ha a púp alá és fölé betöltenek, akkor egyenesebb orrhátat és szebb orrot kaphatunk végeredményül.

Az, aki megérti, hogy ez nem egy végleges megoldás és tudja, hogy nem lesz ezáltal kisebb az orra. Aki kíváncsi arra, hogy egy szimmetrikusabb és szebb orral milyen lenne az arca, de még nem mer belevágni a műtétbe, akkor kipróbálhatja ezáltal.

Ez az eljárás sokkal kevésbé invazív, mint a hagyományos orrplasztikai műtét, ám még így is kockázatos. Az eljárás utáni fájdalom és a bőr elszíneződése érelzáródás, valamint szövetelhalás jele lehet.

Ha ez történik veled miután elhagytad az orvosi rendelőt, azonnal menj az ügyeletre! Ha még mindig a szakember rendelőjében vagy, és hyaluronsav alapú töltőanyaggal végezték a beavatkozást, akkor kaphatsz egy adag hyaluronidázt, ami feloldja a töltőanyagot, valamint más intézkedés is szóba jöhet - hőkezelés, nitroglicerin, hiperbarikus oxigén és aszpirin.. Mivel a korábbi műtéti orrplasztika hajlamosít erre a szövődményre, ezért feltétlenül oszd meg sebészeti előzményeidet kezelőorvosoddal.

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az elképzelésed.

A kitalálásban segít, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz, és definiálni tudod, mi zavar az orrodban!

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, a savas arckezeléseket, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

A konzultáció során az orvos meghallgatja, mi a cél, és elmagyarázza, mit lehet elérni a töltőanyaggal, melyik töltőanyagot fogja használni.

Maga a kezelés körülbelül 15-20 percig tart. A szakember a beavatkozás előtt 20 perccel helyi érzéstelenítő krémet alkalmaz és le is jegeli a területet, hogy minél kisebb kellemetlenséget okozzon. Ha az orrhegy a célterület, az ínyt is érzéstelenítheti - így csökkentve a fájdalmat az érzékeny területen.

Ülő helyzetben történik a beavatkozás, a lehető legközelebb a 90 fokhoz. Az orvos ebben a helyzetben úgy látja az arcodat, ahogyan mások. Gyakran kézitükröt is a kezedbe adhat, hogy figyeld a folyamatot és visszajelzést adhass. A betegek általában értékelik, hogy már az eljárás közben véleményt mondhatnak, így biztosítva, hogy a végeredmény pont olyan lesz, amilyennek szeretnénk.

Az orvos kis mennyiségű töltőanyagot fecskendez az orrhátba és az orrgyökökbe és az orr oldalsó részeibe, hogy eltüntesse a szabálytalanságokat. Ezután masszírozza és formázza a beinjektált töltőanyagot a kívánt alakra.

Az esetleges szövődmények gyorsan alakulnak ki, így az orvos vár még egy kicsit az eljárás után. A feltöltés legfélelmetesebb szövődménye különösen az arc középső részén az érelzáródás. A gyors cselekvés ilyenkor létfontosságú, ezért a beteg az orrplasztikát követően még legalább 30 percig a rendelőben marad. Amennyiben érelzáródás történik, az hamarosan nyilvánvalóvá válik, és a rendelőben azonnal helyrehozható. A töltőanyag oldása mindössze másodpercekig tart.

Ha a betegnek volt már orrfeltöltése, a szakember először is feloldja a maradék töltőanyagot, így egy héttel később tiszta lappal indulva befecskendezheti az újat. Erre azért van szükség, mert az oldódás különböző stádiumaiban járó töltőanyagok az orrban idővel szabálytalanságokhoz vezethetnek.

A túl sokszor megismételt feltöltés következtében a töltőanyag elvándorlása is gondot okozhat. A friss töltőanyag a legkisebb ellenállás irányába halad.

Ha a későbbiekben sebészeti orrplasztikát tervezel, erről mindenképpen tájékoztasd a szakembert, mivel ez befolyásolja annak eldöntését, hogy melyik töltőanyagot fecskendezze majd be. A műtét nélküli orrplasztikák számát is érdemes korlátozni. A túl sok töltőanyag miatt az orrműtét – ami eleve az egyik legbonyolultabb eljárás – még nehezebbé válik a normál anatómia torzulása miatt. Érdemes előre tervezni, mivel a műtét nélküli orrplasztika után akár egy évig is tiltott lehet orrműtétet végezni.

Ez a beavatkozás általában zsibbasztó krémmel történik, tehát inkább kellemetlennek mondják. Az orrcsúcs töltése lehet fájdalmasabb. A kezelés rövid ideig tart és utána a páciensnek semmilyen fájdalma nem marad.

A nem sebészeti orrplasztika után nincs szükség lábadozásra. Ami a mellékhatásokat illeti, legfeljebb két hétig enyhe duzzanat lesz látható, esetleg némi bőrpír vagy enyhe duzzanat jelentkezhet, ami sminkkel elrejthető. Az első héten ne nyomkodd, ne masszírozd az orrod.

A különbség azonnal észrevehető, a végeredmény pedig úgy két hét múlva válik láthatóvá, miután a duzzanat elmúlt.

A legtöbb töltőanyag térfogatnövelő hatása körülbelül 25%-kal csökken az első hetekben. Néhány szakember javítást végez a duzzanat visszahúzódása után, ha nem elég jelentős a változás. A kezelés előtt kérdezd meg, hogy orvosodnál mi erre a bevett gyakorlat és a korrekció jár-e extra költséggel.

Az orvosok által használt töltőanyagok többsége, - például a Juvéderm Voluma vagy a Restylane Lyft, ideális helyzetben egy-két évig is kitart. A tartósság egyénenként eltérő.

Az orrplasztika az egyedüli alternatívája a beavatkozásnak.

Orrformázás szálbehúzással ezt a technikát legtöbbször a megereszkedett kissé lógó orcsúcs korrekciójára szokták alkalmazni melynek hatására fitosabb és egyenesebb hátú orr a végeredmény.

Számos különböző injekciós töltőanyag használható nem sebészeti beavatkozásnál, például:

Az ideiglenes töltőanyagok, - mint, például a hialuronsav alapú Juvéderm Voluma és a Restylane Lyft a legnépszerűbbek erre a célra. Mindkettő sűrű gél, amely jól megemeli és megtartja a szöveteket, ráadásul hialuronidázzal oldhatóak, ha nem tetszik az eredmény, vagy komplikáció adódik. A nem műtéti orrplasztika legnagyobb kockázata az érelzáródás, ami a töltőanyag gyors oldásával visszafordítható - ez tehát nagy előny. A hialuronsavat a test néhány hónap alatt metabolizálja, az orr végül visszaáll eredeti formájára.

Az olyan részben tartós töltőanyagok, mint a Radiesse, azonnali előnyökkel járnak, valamint serkenthetik a saját kollagén termelését, így az eredmények hosszabb ideig tarthatnak, mint a hialuronsav töltőanyagok esetében - a Radiesse-szel körülbelül egy évig.

Ezen töltőanyagok használata ellentmondásos ennél az eljárásnál, mert ebben az esetben, ha nem tetszik az eredmény, akkor nem lehet kioldani a hialuronsavat a szervezetből. Emiatt sok orvos határozottan elutasítja a részben tartós töltőanyagok használatát az orrban. Ha szövődmény alakul ki, az eljárás nem visszafordítható.

A részben tartós töltőanyaggal nagyon gondosan kell bánni - egyszerre mindig keveset kell elhelyezni, több hónapon át, apránként – így a legbiztonságosabb az eljárás, így érhető el a legjobb eredmény.

A folyékony szilikon, elsősorban az orvosi minőségű Silikon 1000 a leggyakrabban használt töltőanyag a műtét nélküli orrplasztika során. Sorozatban, nagyon kis mennyiségben – mikrocseppenként adagolják. Ez azt jelenti, hogy hat hetenként legalább háromszor ismétlik meg az eljárást, így minimalizálják az egyszerre beadott mennyiséget. Ez teszi lehetővé, hogy a szilikon szétáradjon a beinjektált területen, ezzel ösztönözve a kollagén mennyiségének növekedését a környezetében.

A plasztikaesztetika.hu szerint ezt az anyagot túl kockázatos használni az orrban. Mint korábban említettük, az érelzáródás bármely töltőanyag esetében kockázatot jelenthet a műtét nélküli orrplasztika során, emiatt sok orvos nem használ tartós töltőanyagot, például szilikont.

Amennyiben tartós eredményre vágysz, fontold meg az orrplasztikai műtétet!

Van, aki szerint viszont a műtét nélküli orrplasztika alapvetően megváltoztatta az orr műtétekkel kapcsolatos gondolkodásmódunkat. Mindig lesz olyan páciens, akinek hasznosabb a műtét, viszont a beinjektált szerek egyre jobbak és tartósabbak, így egyre többen választják a műtét nélküli alternatívákat.