Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Bölcsességfog húzás: mikor szükséges, mennyire fáj, mennyi ideig tart utána a gyógyulás?

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 1 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A bölcsességfog egészen pontosan a fogsor utolsó, 8. foga, amely meglepő módon egészen sokáig rejtve marad, és nem bújik ki az íny alól. Általában tinédzserkor és a 25 éves kor közötti időszakban kezd el nőni, innen is ered a “bölcsességfog” elnevezés. Sokak számára okoz egészségügyi problémát és fájdalmat, akár kinő, akár rejtve marad. Mikor kell kihúzni egy bölcsességfogat? Mi történik, ha nem kerül kihúzásra? Hogyan zajlik a beavatkozás? Mi várható utána?

Kinek ajánlott a beavatkozás?

A beavatkozás mindenkinek ajánlott, akinél egészségügyileg indokolt. Fontos, hogy alapos orvosi vizsgálat előzze meg a kezelést, hogy egyértelműen megállapítható legyen, hogy szükséges-e az eltávolítás vagy sem.

Ki megfelelő alany a beavatkozásra?

A beavatkozás csak jó egészségi állapotban lévő személyen végezhető el a szövődmények elkerülése érdekében. Lázas, beteg állapotban a kezelés ellenjavallt.

Mennyire biztonságos a beavatkozás?

Ellenőrzött orvosi körülmények között a beavatkozás szinte teljesen biztonságos, nem rejt magában kockázatot, de fontos, hogy te is megfelelő módon tájékoztasd orvosod egészségügyi állapotodról.

Hogyan készülj fel a bölcsességfog húzásra?

A beavatkozás nem igényel semmilyen plusz előkészületet a megszokott fogorvosi látogatást megelőző teendőkön felül. Fontos, hogy alaposan megtisztított fogakkal és szájüreggel érkezz. Érdemes a folyadékfogyasztásodra odafigyelned, hogy a gyógyulási folyamatok megfelelően megindulhassanak.

Hol vannak bölcsességfogak?

A bölcsességfogak az állkapocs végén helyezkednek el, bezárva a fogsort. Egészen pontosan ezek a 3. nagyőrlők, a fogsor 8. fogai. Állkapcsonként két darab található meg belőlük, és többnyire fiatal felnőtt korig rejtve maradnak az íny alatt.

Bölcsességfog

Miért problémásak, miért kell sokszor eltávolítani őket?

A bölcsességfog sokak számára jelent gondot, ami eltérő módokon jelentkezhet, mint fájdalom, feszülés, vagy éppen gyulladás. Elég sok tényező közrejátszik abban, hogy végül a foghúzás az egyetlen megoldás. Az egyik ok, hogy nehezen lehet hozzáférni, így a tisztítás is kissé körülményes. A másik, hogy a növekedés irányára nincsen ráhatásunk, így nem ritka, hogy a fog folyamatos nyomást helyez a többi fogra.

Néhány eset, amikor indokolt lehet a bölcsességfog kihúzása:

 • Rossz irányba nő: Sajnos nem ritka, hogy a fog nem az íny felé veszi az irányt, hanem a többi fog gyökere felé, ami gyulladást, fájdalmat okozhat. A rossz irányba növő bölcsességfog esztétikai gondokat is okozhat, ugyanis akár egy frissen helyrehozott, fogszabályozás utáni állapotot is képes lehet ismét rendezetlenné tenni. Tartós feszülés, fájdalom esetén, vagy ha a fogsor többi fogát tolni kezdi, érdemes megszabadulni tőle.
Bölcsességfog rossz elhelyezkedése
 • Gyulladás: A gyulladás több okból is kialakulhat. Ha a fog nyom egy ideget, esetleg rossz irányba indul meg, mind okozhat gyulladást, ami kezeletlenül krónikus panaszokat eredményezhet.
 • Visszatérő szuvasodás: A már felszínre érkezett fog is járhat panaszokkal. Mivel egy nehezen tisztítható felületről van szó, ezért nem ritka, hogy a fog szuvasodni kezd. Az elszuvasodott bölcsességfogat mindenféleképpen ki kell húzni, megelőzve a további károsodást.

Mikor a legjobb a bölcsességfog eltávolítása?

Tudjuk, hogy szinte aligha lehet találni megfelelő időpontot az eltávolításra, hiszen senki sem vállalkozik önként egy ilyen kellemetlenségre. Ha azonban az orvos azt ítéli meg, hogy ez elkerülhetetlen, akkor nincs idő a késlekedésre. Hogy mi a legmegfelelőbb időpont, azt sok minden meghatározza. Elsődlegesen a probléma jellege dönti el, hogy még a kibújást megelőzően, vagy azután történjen a húzás. Amikor a fog már az íny felszíne felett van, valamelyest könnyebb a beavatkozás, de speciális esetekben ez is rejthet kihívást. Időnként előfordulhat, hogy a húzás megelőzés céljából történik, így egyáltalán nem biztos, hogy csak panaszok esetén kerül rá sor.

Ami minden esetben biztos, hogy a legjobb időpont az eltávolításra, a teljesen egészséges állapot. Lázasan, betegen nagyobb a kockázata a szövődmények kialakulásának. A várandósság hasonlóan kizáró tényező lehet, különösen a harmadik trimeszterben. Ezekből kifolyólag fontos, hogy minden, egészségeddel kapcsolatos tényt részletesen közölj orvosoddal.

Mi történhet, ha nem húzzák ki a bölcsességfogat?

Amennyiben a bölcsességfog továbbra is bent marad, kialakulhat krónikus gyulladás, fertőzés, idült fájdalom. Amennyiben a fogszabályzás után jelentkeznek a panaszok, akár a teljes fogsort eltolhatja, és a rendezett mosolyt ismét elronthatja.

A hosszantartó gyulladás a szervezet egészét megviseli, különösen a szívet, így ha az orvos azt ítéli meg, hogy az eltávolítás szükséges, ne habozz, és mielőbb vágj bele!

Bölcsességfog

Hogyan zajlik a bölcsességfog eltávolítás?

Attól függően, hogy a fog az íny alatt, vagy felett helyezkedik el, eltérő módon történhet az eltávolítása. Az első lépés azonban minden esetben ugyanaz: az érzéstelenítéssel kezdődik.

1. Érzéstelenítés

Az orvos helyi érzéstelenítéssel teszi érzéketlenné a területet, amelyhez egy injekciós tűt szúr az ínybe, ezen keresztül bejuttatja az érzéstelenítőt, amitől a szúrás körülvevő szövetek érzéketlenné válnak. A szúrás némiképp kellemetlen, azonban ez biztosítja, hogy a kezelés során semmilyen fájdalmat ne érezz. Néhány perc múlva az orvos megbizonyosodik róla, hogy a szer hatott-e, és csak ezután kerül sor a beavatkozásra.

2. A felesleges folyadék elszívása

Annak érdekében, hogy a kezelés alatt a lehető legkomfortosabban érezd magad, egy apró kis szívócsövet helyeznek majd a szádba, amivel a felesleges nyálat elvezetik. Behelyeznek még továbbá egy szájterpeszt is, ami segít neked, hogy ne kelljen erőből nyitva tartani a szád.

3. Foghúzás

Amennyiben a fog az íny felszíne felett van, az orvos egy harapó segítségével meglazítja a gyökereket, és óvatos mozdulatokkal kihúzza a fogat. Amennyiben a fog az íny alatt található, egy apró bemetszést végez, amin keresztül távolítja el a fogat. Utóbbi esetében előfordul hogy altatásban végzik a műveletet.

4. Varrás

Amikor sikeresen megtörtént a foghúzás, az orvos ellenőrzi, hogy a fog egésze eltávolításra került-e, nehogy későbbiekben a letört fog okozzon gondot. Ha meggyőződött a sikerességről, akkor néhány öltéssel lezárja a felnyílt ínyt.

5. Fertőtlenítés

A seb fertőtlenítése és tisztán tartása rendkívül fontos a beavatkozás során és azt követően is, így mindenképp be kell tartanod az orvosod utasításait.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Maga az érzéstelenítő beadása némi kellemetlenséggel jár, de utána már maximum néhány feszítő érzés zavarhatja meg a nyugalmat, valamint a kezeléssel járó zajok. Fájdalomtól nem kell tartanod. Ha mégis fájdalmat éreznél, azonnal szólj az orvosodnak, aki további érzéstelenítőt ad.

Mi várható a bölcsességfog húzás után? Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A húzást követően néhány tünet teljesen természetes – például az enyhe duzzanat, fájdalom és az íny érzékenysége. Fontos, hogy kellőképpen óvd a feltárt területet, és kerüld az olyan ételeket, amelyek a varratokat felsérthetik, és fertőzésveszéllyel járhatnak.

Hogyan enyhíthető a fájdalom?

A fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhítheted. Ügyelj arra, hogy a szükséges napi adagot ne lépd túl. Amennyiben még napokkal később sem enyhül a fájdalom, keresd fel orvosod.

Hogyan gyorsítható a gyógyulás?

A legjobban akkor segíted elő a gyógyulást, ha néhány napig kerülöd a tejterméket tartalmazó ételeket, valamint a kemény és szúrós dolgokat, mint a magvak, kekszek és hasonlók. Az alkohol és egyéb maró hatású ételek és italok is le kell, hogy kerüljenek az étrendedből. Fontos hogy elegendő figyelmet szentelj a szájhigiéniádra is, fogmosáskor ajánlott fertőtlenítő hatású szájvíz használata.

Meddig tart a sebgyógyulás?

A sebek nagyjából egy hét alatt begyógyulnak. Amennyiben nem felszívódó varratot kaptál, akkor a varratszedés után kisebb sebek kialakulhatnak, de ezek sokkal gyorsabban, mindösszesen néhány nap alatt teljesen eltűnnek.

Lehet-e dohányozni a beavatkozás után?

Mivel a dohányzás a sejtmegújulásra negatív hatással van, a szájüregben felgyülemlő káros füstről nem is beszélve, ezért okvetlenül fontos, hogy mellőzd a dohányzást, egészen addig, amíg a seb be nem gyógyul teljesen.

Mikor és mit lehet sportolni?

A varratok védelme érdekében az erőteljes rázkódással, erőlködéssel járó sportokat nagyjából egy hétig szükséges mellőzni. Ezt követően fokozatosan vissza lehet térni a régi testmozgáshoz.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Amennyiben a beavatkozás sikerrel zárult, az eredmény teljes mértékben tartós, a kihúzott bölcsességfog helyére nem nő másik. Ahhoz, hogy a gyógyulási idő alatt minden rendben legyen, be kell tartanod az orvosod utókezelésre vonatkozó utasításait is.

További információk

semmelweis.hu - Miért a bölcsességfog a szájüreg legproblémásabb foga?

semmelweis.hu - Ne kánikulában vetessük ki a bölcsességfogunkat!

sciencedaily.com - Pulling wisdom teeth can improve long-term tast function

Előnyök

 • Rövid időn belül megszünteti az elhúzódó panaszokat.
 • Altatás nélkül is végezhető a beavatkozás.
 • Nem érzel közben semmilyen fájdalmat.
 • Megelőzheted fogsorod romlását.

Hátrányok

 • Több alkalmas lehet a kezelés.
 • Kisebb kellemetlenségek előfordulhatnak a beavatkozás után.