Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mikor kell fogszabályzó? Milyen típusai vannak, melyik kinek való és mennyibe kerül?

 • 25 db előtte-utána fotó
 • 0 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A gyönyörű mosolyt mindenki irigykedve nézi, de csak kevesen tudják, hogy nem mindenkinek adta ezt meg a természet, vannak, akik megdolgoztak érte. Míg régen a fogak egészsége csak azok állapotára terjedt ki, ma már azok rendezettsége és látványa is az ápoltsághoz tartozik.

A fogszabályozás megoldást jelenthet a tündöklő mosoly elérésére. Mikor szükséges a fogszabályozás? Milyen fogszabályzó típusok vannak? Melyikről mit kell tudni, melyik kinek való? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Mikor, kinek kell fogszabályzó? Hogyan segíthet a fogszabályozás?

Mindenki arra vágyik, hogy a mosolya vonzó és szép legyen. A vonzó mosoly azonban nem csupán a vakítóan fehér fogakon, hanem azok rendezettségén és ápoltságán is múlik. Kevés az olyan szerencsés ember, aki alapvetően, bármilyen beavatkozás nélkül ilyen szabályos fogsorral büszkélkedhet, az emberek többségének szüksége van kisebb-nagyobb korrekciókra a tökéletes eredmény érdekében.

Míg egyesek a rövid állkapcsuk miatt szenvednek fogaik elcsúszásától, vagy esetleg az idők során alakult ki valamilyen elmozdulás, úgy mások valamilyen baleset következtében kényszerülnek orvosi beavatkozásra. A különféle fogszabályozási módszerek a megfelelő helyre húzzák a fogakat, amelyek idővel rögzülnek, így a fogszabályozás befejezését követően is az adott helyen maradnak.

Milyen fogszabályzó típusok vannak?

A fogszabályozók valójában apró, ragasztott tappancsok, és huzalok összességéből állnak, ezek segítségével húzzák a fogakat a megfelelő helyre, vagy éppen egy fémdrót segítségével támogatják azok új helyen történő rögzülését. Előnyük, hogy rendkívül tartós megoldást nyújthatnak, azonban mindezt nem egy-két nap alatt érik el, és nem is teljesen fájdalommentesek.

A fogszabályozóknak 7 nagy típusa van:

1. Hagyományos, rögzített fogszabályzó

Ebben az esetben a fog külső felszínére apró braketteket ragasztanak, amelyekbe egy fém huzalt húznak. Az idő múlásával, ennek a huzalnak a feszítésével közelítik egymáshoz a fogakat, és alakítják ki az új fogsor vonalát.

Hagyományos fogszabályzó

2. Önligírozó rögzített fogszabályozó

A hagyományos fogszabályozóval ellentétben, itt nincs szükség apró gumikra a rögzítéshez, ezt a feladatot speciális zárszerkezet látja el a braketteken. Ennek köszönhetően a készülék kényelmesebb, könnyebben tisztítható, és a kisebb súrlódás által a többinél gyengédebb erőkkel hat a fogak helyzetére. Ennek ellenére nem veszít hatékonyságából. Egészen rövid idő alatt elérhető vele a kívánt eredmény, ráadásul a bonyolultabb fogászati megoldások is ezzel a technológiával valósíthatók meg a legkönnyebben.

3. Kivehető fogszabályzó

A kivehető fogszabályozó ideális választás lehet olyan esetekben, amikor nem szükséges túl bonyolult fogászati beavatkozás, inkább csak korrekcióról beszélünk. A hagyományos fogszabályozó eltávolítását követően is gyakran alkalmazzák a kivehető változatot, amely meggátolja a fogak eredeti állapotba történő elcsúszását.

Kivehető fogszabályzó

4. Fém fogszabályzó

Nem csak a technológiában van választék, hanem annak anyag összetételében is. A fémből készült változatok valamelyest olcsóbbak, ezért is választják ezt nagyon sokan. A brakettek jobban elütnek a fog színétől, mégis biztonságosan és hatékonyan formálják a fogsort.

Fém fogszabályzó

5. Porcelán fogszabályzó

A porcelán fogszabályzó egyik legnagyobb előnye, hogy gyönyörűen beolvad a fogak színébe, így kevésbé feltűnő. Kérheted hagyományos, fém ívvel, vagy fehér polimerrel bevont ívvel is, így még kevésbé lehet észrevenni. A fém fogszabályzóval egyenértékű, így a szépség nem megy a hatékonyság kárára.

Porcelán fogszabályzó

6. Belső fogszabályozó

Ez egy egészen forradalmi megoldás azok számára, akik teljesen észrevétlen fogszabályozást szeretnének. Ebben az esetben a brakettek a fogak belső felszínére kerülnek, és a hagyományos fogszabályozval megegyezően hatnak.

Belső fogszabályzó

A kép forrása: healthline.com

7. Láthatatlan fogszabályzó

Ez a típus talán a legdiszkrétebb, ugyanakkor legdrágább mind közül. Ebben az esetben nem használnak braketteket, hanem egy áttetsző műanyag fólia sín feszíti a fogakat a megfelelő irányba. Amint az adott ív elérte a kívánt hatást, egy újat kell gyártani, ami folytatja a fogak a formázását.

Láthatatlan fogszabályzó

Mi az ideális kor a fogszabályozás megkezdésére? Ki számít megfelelő alanynak?

A fogszabályozás szinte bármelyik életkorban megtörténhet, egészen addig, amíg a csontfogak épek. A legideálisabbnak a fogváltást követően a fiatal gyermekkor tekinthető, ilyenkor ugyanis a csontosodás még nem fejeződött be. A fogak helyzete egészen rövid idő alatt módosítható, különösebb kellemetlenség nélkül.

Bizonyos hátrányai is vannak azonban a fiatal korban történő fogszabályozásnak; ekkor még nem bújtak ki a bölcsességfogak, amelyek később átrendezhetik a már szépen újraformált fogak állását. Teljesen ideális kort tehát nehéz meghatározni, a fogszabályozást igazából bárki, bármikor elkezdheti!

Mennyire biztonságos a fogszabályozás?

Alapvetően teljesen biztonságosnak mondható a kezelés, hiszen a fokozatosság elvét szem előtt tartva, lassan formálja a fogak elhelyezkedését. Amennyiben nem húzzák túl a fogszabályzót, nem jelent semmilyen kockázatot.

Hogyan készülj fel a kezelésre?

A kezelés megkezdését megelőzi egy részletes és átfogó fogorvosi vizsgálat, melynek során felmérik a fogak jelenlegi állapotát és helyzetét, ezt követően az orvos megtervezi a jövőbeli állapotot. Az állandó fogszabályozó felhelyezésének napján nem kell semmi extra előkészület, csak a reggeli alapos fogmosás, így a klinikán a fogorvos egy gyors tisztítást követően felhelyezheti a braketteket.

Mi történik a beavatkozás során?

Attól függően, hogy milyen fogszabályzó kerül felhelyezésre, az orvos megteszi a szükséges előkészületeket.

A kivehető fogszabályzóknál egy gipszmintát vesznek, ami alapján hetekkel később megérkezik a személyre szabott készülék.

Az állandó változat esetében a kezelés napján az orvos a fogak tisztításával kezdi a a felhelyezést, amivel megelőzi, hogy a felragasztott brakettek alatt a fogak elromoljanak. Miután ezzel végzett, a braketteket egyesével felragasztja a fogak felszínére, majd egy dróthuzallal összeköti őket. A későbbiekben ezeket fogja meghúzni, aminek segítségével a fogakat közelíti egymáshoz.

Milyen fogszabályzót lehet hordani felnőtt korban?

A felnőttkori fogszabályozás minden esetben speciálisnak tekinthető, ugyanis felnőttkorra számos sajátosság kialakulhat, amik döntő szereppel bírhatnak. A bölcsességfogak megjelenése, vagy éppen meg nem jelenése is hatással lehet a kezelés megkezdésének időpontjára. A kialakult deformálódások is meghatározhatják, hogy milyen típusú fogszabályozóra lehet szükség. Egy kisebb mértékű, már-már korrekció jellegű esztétikai gond esetében az éjszakai fogszabályzó lehet az ideális, míg több soros fogsor esetében az állandó fogszabályzó nyújt megoldást. Ez lehet külső, vagy belső felületen rögzített, a lényeg, hogy a nap 24 órájában gyakoroljon hatást a fogak helyezkedésére.

Fontos tudnivalók a fogszabályozásról

Mint minden hosszú távú döntés esetében, a fogszabályozás megkezdése előtt sem árt alaposan tájékozódni. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb kérdéseket, amikre biztosan te is nagyon szeretnéd tudni a választ.

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

A fogszabályozás idejét, mind a technológia, mind pedig a páciens anamnézise és problémája befolyásolja. Egy tartós fogszabályozás felnőttkorban másfél-két évet is igénybe vehet, míg az éjszakára használatos, kivehető fogszabályozó viselése fél évtől akár évekig is tarthat. A fogszabályozás idejét látatlanban csak hozzávetőlegesen lehet megmondani, a pontosítás érdekében elengedhetetlen a részletes orvosi konzultáció.

Mikor lehet vége?

Akárcsak az előző kérdés esetében, itt is egyéntől függ a válasz. A fogszabályozás akkor érhet véget, amikor a fogak beálltak a kívánt pozícióba és ott rögzültek. Ez többnyire legalább egy évet jelent, de ha ahhoz viszonyítjuk, hogy valószínűleg egy életre rendezett fogsort kapsz, ez a néhány hónap egészen elenyészőnek tűnik.

Mennyire fájdalmas egy fogszabályzó viselése?

A fogszabályozó viselés jár némi kellemetlenséggel, de gondos orvosi kezekben nem jelent túl nagy fájdalmat. Az állandó fogszabályozók viselése esetén a brakettek húzását követően feszülést, enyhe fájdalmat érezhetsz a fogak tövében, valamint az állkapocsban. Néhány napon belül az erősebb feszülés enyhül, és ismét visszatérhetsz a hétköznapokhoz.

A másik jellemző probléma a fog külső felszínére rögzített állandó fogszabályzók esetében, hogy a brakettek felsértik a száj belső felületét, amiben így apró, fájdalmas sebek alakulnak ki. Sokan azt hiszik, hogy ez a kellemetlenség elkerülhetetlen, pedig nem! Megfelelő és minőségi orvosi ellátás esetében nem kell, hogy sebek alakuljanak ki a szájban. Ha ilyet tapasztalsz, bátran fordulj orvosodhoz, aki egészen biztosan képes segíteni a problémán, hogy a hétköznapok ne teljenek fájdalmasan.

A kivehető változat valamivel kevesebb fájdalmat jelent, mert már nem helyez olyan nagymértékű nyomást a fogakra, inkább csak kellemetlen a viselése. Sokak számára nehéz megszokni, hogy alvás, vagy más tevékenység idejére valami tartósan a szájukban legyen.

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

Mivel maga az eljárás is egy hosszú folyamat, ezért a gyógyulási időt sem olyan könnyű csak úgy meghatározni. Nagyjából a teljes kezelés befejezésére a gyógyulási idő is lezárul.

Milyen eredményeket lehet elérni a fogszabályozással?

A végeredmény egészen elképesztő tud lenni, teljesen megváltozhat a mosolyod, ami nem csak esztétikailag, de egészségügyileg is rendkívül pozitívan fog hatni. A fogak állapota tartósan javulhat, és önbizalmad is jelentősen megnövekedhet. A kezelés befejezését követően a fogsor rendezetten egy vonalban fog elhelyezkedni, és megszűnnek a kellemetlen hézagok, vagy éppen egymásra torlódott fogak.

Meddig tart a kívánt hatás?

Az eredmény fennmaradása azonban sok mindentől függ. A leggyakoribb probléma, hogy a bölcsességfogak előbújása újra eltolja a fogakat, de közel nem olyan mértékben, mint ahonnan a kezelés elindult. Ebben az esetben érdemes újra felkeresni orvosod, aki segít neked a megoldási javaslatok felvázolásában, és azok megvalósításában is. Amennyiben rendszeresen figyelemmel kíséred fogaid állapotát, akkor a pár hónapon át viselt fogszabályozó egy egész életen át tartó gyönyörű eredményt hozhat!

További információk

semmelweis.hu - Tájékoztató fogszabályzó kezelésekről

kutatasi-kozpont.hu - Fogszabályzó felrakása

Előnyök

 • Az eredményt akár egész életen át élvezheted.
 • Műtéti beavatkozás nélkül változtathatod meg fogaid elhelyezkedését.
 • Számos fogorvosi kezelést megelőzhetsz vele.
 • Fogaid állapota is javulhat.
 • Könnyebb lesz a fogak és a szájüreg tisztán tartása.
 • Jelentősen növelheti az önbizalmad.

Hátrányok

 • A kezelés hónapok vehet igénybe.
 • Némi kellemetlenség várható.
 • Bizonyos fajtái költségesebbek lehetnek.