Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Ajakplasztika

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 6 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az ajakplasztika (másnéven: ajakemelés, ajak felvarrás, ajak korrekció) egy olyan műtéti eljárás, mely során eltávolítanak egy kis bőrcsíkot az orr alól, lerövidítve ezzel az orr és a felső ajak (philtrum) közötti távolságot. Ezzel az eljárással kissé kifordítják a vermilion-t, vagyis az ajkak vörösszínű részét, kiemelve ezzel annak szépségét és teltségét. Az eljárás a vermilion-határt (a normál ajakbőr és a vermilion közötti vonalat) is kissé íveltebbé teszi, így emelve ki az „Ámor íjának” nevezett ajakívet. Emellett a felső fogakat is láthatóbbá teszi, nyugalmi állapotban.

Az ajak plasztika egy teljes mértékben személyre szabható beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítéssel végeznek. A felső ajak emelése általában egy órát vesz igénybe, és egy diszkrét heg marad utána, ami néhány hónap alatt elhalványodik.

Az alsó ajak emelése kevésbé gyakori eljárás, ez a beavatkozás az alsó ajak kiemelésével jár. Ha különösen vékony az alsó ajkad, vagy eredetileg túl nagy felső ajakkal rendelkezel, akkor ezt az eljárást neked ajánljuk, ezzel ugyanis kiegyenlítheted és arányossá teheted ajkaidat.

Ajakplasztika típusai

Többféle ajakplasztikai műtét/felső ajak plasztika is létezik. Fontos, hogy ismerd a létező típusokat és technikákat, hogy tisztában legyél a reális eredményekkel és megvalósítási lehetőségekkel. A legfőbb típusok között a bullhorn-, közvetlen/sirályszárny-, olasz vagy szubnazális ajakplasztikát, illetve vermilion-nagyobbítást tartjuk számon.

Bullhorn plasztika/Bullhorn lip lift/Szubnazális ajakemelés

A leggyakoribb eljárás a bullhorn plasztikának is nevezett „bullhorn lip lift”, avagy szubnazális ajakemelés, amely során a plasztika sebész olyan bemetszést ejt, ahol az kevésbé szembetűnő (általában az orr alatt). A bemetszést gyakran bikaszarv alakban végzik, innen kapta a nevét a technika. Eredményül az ajak közepe és két sarka az orr irányába megemelkedik.

Olasz ajak emelés/Italian lip lift

Igencsak népszerű eljárás az olasz ajak emelés is („Italian lip lift”), ami során a sebész csak két kis bőrdarabot távolít el az orrlyukak alól. Eredményül az ajak közepe nem, csak a két sarka emelkedik meg az orr irányába. Emiatt ez a technika inkább azoknak ajánlott, akiknek kisebb mértékű emelésre van szükségük.

Sirályszárny ajakplasztika/Gullwing lip lift/Közvetlen ajakemelés

A sirályszárny ajakplasztika, avagy a „Gullwing lip lift” és közvetlen ajakemelés technika egyetlen bemetszést jelent a felső ajaki vermillion és a bőr találkozásánál. Eredményül egy markánsabb vermillion látszata jön létre. Ez az eljárás az utóbbi időben népszerűtlenné vált, mert roncsolja a normál ajakbőr és a vermillion közötti területet, látványos heg marad utána.

Előnyök

 • Az ajak plasztika tartósan telt ajkakat nyújt, és ezután már nem kell az ideiglenes hatású injekciós töltőanyagokkal bajlódnod.
 • Ez egy viszonylag egyszerű plasztikai sebészeti eljárásnak számít, amelyet helyi érzéstelenítéssel végeznek.
 • Mivel az eljárás megemeli az ajkat, ahelyett, hogy azok térfogatát növelné, nem kell félned a „kacsacsőrtől”, ami az ajakfeltöltés esetében gyakran előfordulhat.
 • Az arcod többi részéhez viszonyítva ez az eljárás arányosabb megjelenést kölcsönözhet a szádnak, javíthatja az ajkak formáját, és nagyobb részt mutat meg a felső fogaidból, ami fiatalosabb megjelenést kölcsönöz.
 • A legtöbb technika minimál invazív eljárásnak minősül, vagyis nem kell tartani a látványos hegektől.
 • Az ajakplasztika javíthatja az ajkak formájából és méretéből fakadó önbizalomhiányt.

Hátrányok

 • Ha a sebész túl sok bőrt távolít el, annak helyreállítása igencsak bonyolult lehet.
 • Az ajakplasztika láthatóvá teszi a felső fogaid egy részét, így ha a felső fogaid zsúfoltak, elszíneződtek vagy egyenetlenek, érdemes más lehetőségeket is megfontolnod, például a töltőanyagokat vagy az ajakimplantátumokat.
 • A gyógyulást követően is megmarad egy kis heg. Az orrod tövében tehát mindig lesz kis hegesedés, de, ha az ajakemelést az orvos megfelelően végzi el, és körültekintően zárja be a sebet, csak egy nagyon finom vonalú heg keletkezik. A heg tovább javítható lézeres kezeléssel.
 • Az injekciós töltőanyagok használatához képest az ajakplasztika hosszabb gyógyulási időt igényel (akár több hét).

Ajakplasztika szövődményei

Ahogy minden plasztikai sebészeti beavatkozásnak, úgy az ajakplasztika is okozhat szövődményeket.

Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

 • hegesedés
 • fertőzés
 • vérveszteség műtét közben vagy után
 • idegkárosodás
 • allergiás reakció (pl. az érzéstelenítőre)
 • bőrpír
 • zúzódások
 • Aszimmetria

A beavatkozás utáni gyógyulás nagyban függ a kiinduló állapottól, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek az ajakplasztikáról

Tévhit 1#: „Az ajakplasztika minden problémámat megoldja.”
A beavatkozás valóban segíthet az ajkak méretéből és formájából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor ez önmagában nem képes megoldani az önértékelési és önképzavarral kapcsolatos pszichológiai problémákat. Emiatt, csak lelkileg is egészséges pácienseknek javasolt a beavatkozás.

Tévhit 2#: „Az ajakplasztika eredménye nem végleges.”
Az ajakplasztika az injekciós töltőanyagokkal szemben végleges eredményt produkál. Magyarán a műtét után kialakult végeredményt csak egy újabb műtéttel vagy más korrekciós eljárással lehet megváltoztatni.

Tévhit 3#: „Az ajakplasztika során megnő az ajkak térfogata.”
Az ajakplasztika során fizikailag nem növekszik meg az ajkak térfogata, de látszólag mégis teltebbnek, nagyobbnak fognak tűnni. Ha drasztikusan kicsi ajkakkal rendelkezel, az injekciós töltőanyagok vagy az ajak implantátumok jobb megoldásnak bizonyulhatnak.

Gyakori kérdések az ajak korrekcióról

Annak érdekében, hogy az ajak plasztika gyönyörű, természetes megjelenésű eredményt hozzon, az orr és a felső ajak között legalább 8 mm távolságnak kell maradnia.

Így azok az ideális páciensek, akiknek ez a távolság 15 mm felett van.

Több okból is dönthetsz az ajak emelés mellett, de ne feledd, hogy mindenki a maga igényei szerint alakíthatja a kívánt hosszt és az ajkak pontos alakját is. Vannak, akik hangsúlyos Ámor-íjat szeretnének, mások csak egy diszkrétebb ívre vágynak. Ezért, ha sebészeddel konzultálsz a kívánt eredményről, készülj képekkel, hogy meg tudd neki mutatni, mi a pontos elképzelésed. Tájékozódj az előtte/utána képgalériánkból az oldal alján!

Az ajak plasztika leggyakoribb okai:

 • „Hosszú” ajak rövidítése. Ha orcád az átlagosnál hosszabb, és különösen kitüremkedő a felső ajkad, számodra ez lehet a megfelelő eljárás. Figyelj arra, hogy nagyon óvatosan kell megtervezni az ajakemelést, mivel a túlzott ajakemelés a kívánatosnál nagyobb fogvillantást eredményezhet.
 • Az öregedés kezelése. Az orrod alja és a felső ajkad teteje közötti bőr az életkor előre haladtával meghosszabbodik, amitől az ajkak kisebbnek és alacsonyabbnak tűnhetnek.
 • Az ajakfeltöltés alternatívája. A hialuronsavas injekciók gyakran a felső ajak előretüremkedését és lesüppedését okozzák. Idősebbek és fiatalabbak is, akik kipróbálták az ajakfeltöltést, sok esetben nem voltak elégedettek az eredménnyel. A töltőanyagok megemelik ugyan az ajkadat, de rendellenesen duzzadttá is tehetik azokat, így teljesen el is ronthatják az elvárt esztétikai eredményeket. Ezzel szemben az ajak plasztika tartósan javítja a természetesen vékony ajkakat, vagy azokat, amelyek az életkorral elvékonyodtak.
 • A fogak látványa („fogvillantás”). Az ajakemelés kiemeli a felső fogakat, ami idősebb korban különösen fiatalosabb hatást kelt. Lehet, hogy számodra az ideális eljárás nem is kifejezetten az ajakméret növelése, hanem csupán a fogvillantás kiemelése.
 • Az arc nőiesebbé tétele: az ajak emelés mélyen feminizáló hatással bír, ezért egyre inkább a nőiesség és a nemiség kiemelése érdekében hajtják végre.

Az ajakplasztika kockázatainak többsége a megfelelő rögzítés hiányával kapcsolatos.

Ha a felső ajak nincs megfelelően rögzítve egy stabil alaphoz, a túl mozgékony ajak többféle módon is kelthet feszültséget az orr körüli területen. Az ajakizom húzódása orrlyuk vagy orrcsúcs torzulását okozhatja. A heg lefelé vándorolhat, és láthatóbbá válhat. A feszültség hipertrófiás heget is eredményezhet, mivel a test reakciója során megpróbálja megakadályozni a heg bőrének felszakadását azáltal, hogy extra kollagént rak le a bizonytalan terület erősítése érdekében.

Ha túlságosan nagymértékű ajakemelést kérsz, hosszúkásak az orcáid, vagy a műtét előtt már eleve láthatóak voltak a fogaid, az azt eredményezheti, hogy a mosolygás során nemcsak a fogaid, de a fogínyed is láthatóvá válik majd (ezt nevezik ínymosolynak).

Az ajakemelés tökéletes eredményt hozhat, vagy akár katasztrofális is lehet, attól függően, hogy hogyan hajtják végre. Keress egy tapasztalt plasztikai sebészt, aki több éves tapasztalattal rendelkezik az ajakemelésben, aki fel tudja mérni, hogy megfelelő-e az ajak-orr arányod a kívánt eredmény eléréséhez!

Ha bármilyen sebészi ragasztót alkalmaztak a varratokon, ne próbáld meg magad eltávolítani, és kerüld a metszések kapargatását! A sebészi ragasztó eltávolítása növeli a fertőzés kockázatát.

Egy nemzetközi kutatás során biztonsági aggályok merültek fel az ajakemelés és a nyitott orrplasztika kombinálásával kapcsolatban a columellán végzett bemetszések közelsége miatt. Mivel a két bemetszés között csak egy kisméretű „bőrsziget” marad, lehetséges a bőr nekrózisa vagy akár a túlzott hegesedés. Ha ezeknek az eljárásoknak a kombinálását fontolgatod, mindenképpen beszélj orvosoddal a kockázatokat illetően!

Az egyik leggyakoribb eljárás, a bullhorn plasztika elvégzéséhez a sebész az orrlyuk alá rajzol egy hullámos ellipszist, amely a bikaszarvhoz hasonlít (innen a bullhorn elnevezés, de ezt az alakot néha bajuszhoz vagy angyalszárnyakhoz is hasonlítják), és felvázolja, hol tervezi a bőr bemetszését, illetve annak eltávolítását. Minél nagyobb darabot távolítanak el, annál nagyobb mértékű lesz az ajkak megemelkedése. Miután a kezdeti berajzolás megtörtént, a teljes eljárás további egy órát vesz igénybe.

A helyi érzéstelenítéshez Lidokaint használnak, ezért az eljárás során nem érzel fájdalmat. A sebész bemetszést végez a berajzolt vonalak mentén, eltávolítja a bullhornt, a bőrt pedig összevarrja az orr tövében. Ennek révén felhúzza a felső ajkadat, és azonnal lerövidíti a philtrumot (orr és felső ajak közötti terület).

Az ideális philtrum-hosszúság általában 10-12 mm, de orvosod dönthet úgy is, hogy ennél nagyobb távolságot hagy. Például, ha a philtrum 20 mm-nél nagyobb, akkor 10 mm-re vagy akár 12 mm-re való csökkentése jelentősen torzítja az arcvonásokat. Tehát, ha körülbelül 20 mm a philtrumod hossza, azt valószínűleg csak 14-15 mm-re csökkentik.

Legtöbben körülbelül hét nap után visszatérnek a munkába. Arra számíthatsz, hogy a bemetszés egy hétig vagy 10 napig vörös, duzzadt lesz, és előfordulhat, hogy véraláfutások keletkeznek a szád körül.

Orvosod valószínűleg azt tanácsolja majd, hogy hideg borogatást alkalmazz, szükség esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is bevehetsz.

A bemetszést hígított hidrogén-peroxiddal tisztítsd, és egy hétig napi kétszer kend be antibiotikus kenőccsel.

Két hétig tartózkodnod kell a dohányzástól és a túlzott rágástól is. A kényelmed javítása érdekében a kezdeti gyógyulási szakaszban azt javasolják, hogy két vagy három párnán aludj, úgy, hogy a fejed minél magasabban legyen.

Amennyiben a sebész felszívódó varratokat használt, nem kell eltávolítani őket, de ha nem tűnnek el maguktól, akkor menj vissza kontrollra a sebészedhez, aki eldönti, hogy eltávolítja azokat, vagy vár még.

A duzzanatok legnagyobb része egy-két héten belül eltűnik, és a heget már sminkkel is elfedheted. A heg duzzanata és bőrpírja idővel javul, és körülbelül három hónap alatt szinte teljesen eltűnik. A hegszövet viszonylag hosszú ideig látható marad, de idővel simább és halványabb lesz.

Egyes esetekben a gyógyulás során szteroidinjekciókra lesz szükség a megfelelő gyógyulás támogatására.

Ha az orvosod sebészi ragasztót alkalmazott a metszés területén a varratok védelme és a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, akkor a legjobb, ha hagyod, amíg az magától lehámlik, ezért próbáld kerülni a sebészi ragasztó leszedését, kapargatását.

Ha nem érzed az ajkaidat, vagy zsibbadás tapasztalsz a heg körül, beszélj az orvosoddal! Jellemző az eljárás után, hogy egy időre nehézkessé válik a beszéd. Ez csupán ideiglenes, de ne feledd, hogy akár néhány hónapig is eltarthat a teljes gyógyulás.

Az ajkad az ajakplasztika után azonnal teltebbnek tűnik, de a végső hatást addig nem látod, amíg az összes véraláfutás, duzzanat és heg el nem tűnik, vagy be nem gyógyul – ez általában három hónapot vesz igénybe. Ha mégsem leszel elégedett ajkaid teltségével, dönthetsz úgy is, hogy ajakfeltöltést is kérsz.

Egyébként a műtét eredményei évekig tartanak, jellemző az eljárás hosszantartó hatása. Emellett rendkívül megbízható és tartós eljárás. Ennek ellenére ne feledd, hogy az érintett terület az arc többi részével együtt öregeszik.

Az ajakplasztika ára függ a kiinduló állapottól, az elérni kívánt céltól, a választott technikától, valamint az orvos helyétől és szakmai tapasztalatától.

Az ajakplasztika teljes költsége a következőket tartalmazza:

 • konzultáció
 • műtét
 • kontrollvizsgálat, beleértve a varratok eltávolítását (ha kell)

Az ajakplasztikai műtétek átlagára Magyarországon: 250 000 Ft.

Érdemes megfontolni még az alábbi korrekciós eljárások valamelyikét, de ne feledd, hogy egyik sem rövidíti le vagy emeli meg az ajkadat annyira, mint az ajakplasztikai technikák!

Botulinum toxinos ajaknagyobbítás: Ha finomabb eljárást szeretnél, kockázatok vagy felépülési idő nélkül, akkor jó megoldás lehet a botulinum toxinos ajaknagyobbítás. Egy tapasztalt orvos mikrodózisokkal, ellazítja a felső ajak izmait, így a vermillion nagyobbnak és teltebbnek tűnik. Az eredmény azonban legfeljebb három hónapig tart.

Ajakfeltöltés: Ha az ajkakat hialuronsav-töltőanyagokkal fecskendezik be, az ajkak azonnal teltebbé válhatnak, és még formásabbá is tehetik alakjukat. A töltőanyagok hátránya, hogy az eredmények csak átmeneti jellegűek, 4-12 hónapig tartanak, a használt töltőanyag típusától és az anyagcserédtől függően.

Zsírbetöltés: Egy másik lehetőség az, hogy a saját testedből származó zsírt használod az ajkad vastagításához. Zsírleszívást végeznek a felesleges zsír eltávolítására a test egy másik területén (általában a csípőből vagy a hastájékról), és ezt a zsírt befecskendezik az ajkakba, az arc más területeire, a melledbe vagy a fenekedbe. Az eredmények évekig tarthatnak, és nagyon természetesnek tűnhetnek, de az eljárás sokkal összetettebb az egyszerű ajakplasztikánál – és lényegesen kockázatosabb is a töltőanyagok használatánál. Ennél az eljárásnál bizonytalan az eredmény, mivel a transzferált zsír egy része természetes úton lebomlik.

Ajakimplantátumok: A legtartósabb ajaknagyobbító lehetőség. Az ajakimplantátumok általában puha, hajlékony szilikonból készülnek. A szájon belül a szájszéleken végzett apró bemetszéseken keresztül helyezik be őket, és ezek állandó telt ajkakat eredményeznek. A kockázatok közé tartozik az aszimmetria, a csomósodás és az implantátumok elcsúszása. Ha ezt a lehetőséget szeretnéd választani, mindenképpen keress egy szakképzett plasztikai sebészt, aki jártas ebben az eljárásban!

A megfelelően elvégzett ajakplasztika éveken át meg kell őriznie eredményét, de lehetséges, hogy az ajak megnyúlik vagy meghosszabbodik. A felső ajak hosszú időn át tartó nyúlása 1-2 mm-ig terjedhet. Ha rövid időn belül 2 mm-nél nagyobb megnyúlást tapasztalsz, az az ajak stabil alaphoz való megfelelő rögzítésének hiányát vagy sikertelenségét jelenti.

Mivel a columella és az orrlyukak bőre mozgékony, valamint az ajak bőre az ajak izomzatához tapad, állandó feszültséget okoz majd az orr tövén, így az ajak hosszabbnak tűnhet. Ebben az esetben az orr meghosszabbodhat, vagy a hegye kissé lefelé irányulhat.